perjantai 21. helmikuuta 2020

Huonoin aika vaihtaa multa ja kylvää kuun mukaan

Nyt on huonoin aika kuun mukaan vaihtaa multa sekä kylvää kukkia ja vihanneksia. Sen sijaan nyt kannattaa valmistautua hankkimalla valmiiksi mullat ja ruukut. Sormet kyllä jo syyhyäisi multahommiin, mutta tämän loppuviikon päivät on tosi huonoja kasvien kaikenlaiseen istutustyöhön.

Orkideoille uusi kasvualusta...

Tänä kevään joudun vaihtamaan usealle orkidealle uuden kasvualustan. Ensimmäisen kuvan puikkokämmekkä on se uusi viininpunakukkainen joulukuulta ja sen juuristo näyttää tosi huonolta. Kasvi ei edes pysy pystyssä, joten tällä on kiire. Eli hommaan heti maanantai aamulla. Siitä taidan laittaa ihan oman postauksen, niin ajankohta jää tänne muistiin ja ehkäpä siitä on myös apua jollekin.

Pelargonien leikkaus ja mullanvaihto...

Alku viikosta myös rungollisille pelargoneille pitäisi vaihtaa multa, tai siis sammal. Nehän kasvavat Kasvusammaleessa, joka on 100% sammalta. Taidan kokeeksi jättää ainakin yhden niistä kasvamaan vanhaan sammaleeseen. Samalla aioin leikata kaikkien niiden varret lyhyemmiksi. Alla tänään otettu kuva.

Huono aika myös taimien koulintaan...

Loppuviikko on myös huonoin aika pienten taimien koulintaan. Nämä narsissitupakan taimet ovat vielä tosi pieniä, joten koulimisella ei ole mikään kiire. Voi olla, että teen sen maaliskuun alussa tai lopussa, ja tietysti tarkalleen kuun mukaan hyvän päivänä. Siten ne lähtevät juurtumaan ja kasvu on vahvaa. 

Daalian taimet itivät hyvin sammalnapeissa...

Alla kuva daalian taimista sammalnapeissa, jotka myös ovat 100% rahkasammalta. Siemenet itivät hyvin ja taimet saavat kasvaa näissa napeissa vielä ainakin kuukauden verran.
Ja vinkiksi niille lukijoille, jotka ovat verkkokurssilla, niin siemenet kylvettiin tämän helmikuun "Puutarhurin työpäivänä" 😊

Lisää vinkkejä ja ohjeita taimikasvatukseen...


Miksi nyt on huonoin aika vaihtaa multa ja kylvää?

Tähän loppuviikkoon osuu useampikin huono tekijä kuun mukaan. Moni on kuullut ns. viimeisistä päivistä eli hävityspäivistä. Ne on siis nyt, joten olisi hyvä aika kitkeä ja hävittää kasveja. Se jo kertoo, että silloin näihin istutuspuuhiin ei kannata ryhtyä vaan odotella parempia päiviä.

Hyvä aika vaihtaa multa, koulia ja kylvää kukkia ja vihanneksia

24.2.-8.3.2020


Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

4 kommenttia:

 1. Onpa narsissitupakan taimet vielä kovin pieniä. Sammalnappeja pitää minunkin kokeilla. Kiitos tästä kuujutusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä pitkän kasvatusajan vaativat kasvit ovat aluksi tosi hidaskasvuisia. Ei uskoisi, että narsissitupakan pienistä aluista kasvaa niin isolehtinen kasvi :)
   Kokeile ihmeessä sammalnappeja, ne on käteviä ja niissä ei ole ympärillä sitä muoviverkkoa tai -kangasta.

   Poista
 2. Milloinkas on seuraava hyvä aikakukkamultien vaihtoon? Entä siementen kylvöön?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näet nuo tiedot blogin sivupalkista, siellä on Pieni kuukalenteri. Siis viikon tiedot.
   Tai jos katsot tätä puhelimella, niin ylävalikosta (klikkaa Etusivu), löytyy Kastelupäivät ja kuu. Siellä on sama Pieni kuukalenteri :)

   Poista