tiistai 28. marraskuuta 2017

Onko valkolilja uusi joulukukka

Blogiyhteistyö: Huiskula 
Rakastan liljoja niin pihalla, kuin näin maljakossakin. Etenkin tämä valkolilja on ihan huikean kaunis ja ylväs leikkokukkana. Ja sen tuoksu aivan huumaava. Eli se voisi sopia uudeksi joulukukaksi. Nyt vähän testailen, miltä se näyttää jouluasetelmassa sivupöydällä.


Kaksi valkoliljan oksaa kauniine lehtineen riitti tähän maljakkoon. Ja niistä levisi ihanan voimakas tuoksu koko asuntoon. Näillä liljoilla on kauniit lehdet, onhan ne kotimaisia, joten leikkovihreää ei erikseen tarvita.


Sain nämä Huiskulan Puutarhalla viljellyt valkoliljat Huiskulasta. Iso kiitos heille!

Kotimaiset valkoliljat...

On muuten mielenkiintoista, miten erilailla nyt ihailen näitä valkoliljoja. Ne ovat ikään kuin "tuttuja ystäviä" kesältä. Ehkä muistattekin, että sain käydä Huiskulan Puutarhalla tutustumiskäynnillä ja silloin pääsin myös valkoliljahuoneeseen. Se oli minusta kaikkein viehättävin kasvihuone! Siellä oli jotain perinteistä kasvun ihmeen taikaa, sillä samassa huoneessa kasvatetaan näitä valkoliljoja ympäri vuoden, ja tauotta. 

Kuvassa näkyy ihan pieniä liljojen alkuja ja vähän aikaa sitten istutettuja, jotka vasta tekevät juuria. Taustalla valkoliljat ovat jo kasvaneet pidemmiksi. Osassa ei vielä näkynyt nuppuja ja osalla ne olivat ihan pieniä.

Nämä varmaankin leikattiin lähiaikoina leikkokukiksi, nuput näyttävät jo aika isoilta.

Valkolilja sopii siis hyvin joulukukaksi, etenkin jos pitää selkeän juhlavasta tyylistä... ja rakastaa voimakasta tuoksua.
Vai mitäs mieltä olette 😊

Tuoksuvin jouluterveisin,

Sari

8 kommenttia:

 1. Valkolilja on tosi kaunis ja sen tuoksu on superihana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on minustakin upea! Harmi, kun se ei oikein menesty pihalla. Minulla oli niitä useamman vuoden, mutta sitten ne hävisivät. Taidanpa taas kokeilla uudelleen.

   Poista
 2. Upea valkolilja! Hieno joulukukkanakin. :)

  Istutin ainakin kuukausi sitten neljä tasetin ("Paperwhite Ziva") sipulia soraan lasiastiaan, joka on ollut valoisalla eteläikkunalla. Vain kaksi sipulia on alkanut kasvattamaan juuria ja kaksi muuta ovat täysin lepotilassa. Kiinteiltä sipulit kyllä tuntuvat, mutta yhdestäkään ei näy pientäkään kukan tai lehden alkua. Mikä avuksi, jotta saisin nämä jouluksi kukkaan (luulin näitä nopeiksi kukkijoiksi)? Vai saanko näistä kevätkukkia - jos niitäkään? Kiitos jo etukäteen, jos osaat auttaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan harmi, miten taseteillesi on käynyt. Minulla tasetit ovat alkaneet aina kasvaa heti istutuksen jälkeen, ehkä liiankin nopeasti ;)
   Oliko ne myyty hyödettävinä joulukukkina? En ole varma, mutta olisko niin, että joulutasettien sipulit lämpökäsitellään... kuten jouluhyasinttien sipulit. Muuten ne ovat kyllä samoja kuin pihalle tarkoitetut. Nimittäin sipulikukkien normaalirytmi on kukkia vasta keväällä, lepokauden jälkeen, ja Hollannissa tehty sipulien lämpökäsittely nopeuttaa hyasintteja kukkimaan jo joulun aikaan.
   Eli ei auta kuin odotella... tai siirtää ne viileään paikkaan juurtumaan :)

   Poista
  2. Sipulit oli muiden joulusipulien (amaryllisten ja hyasinttien) kanssa myynnissä, pussissakin luki "indoors". Minäkin epäilen, että nuo eivät taida kuitenkaan olla lämpökäsiteltyjä. Taidan siirtää ne varaston viileyteen odottamaan kevättä.
   Onneksi on itsekasvatettuja amarylliksiä ja hyasintteja kukassa/tulossa kukkaan. :)

   Poista
  3. Tosiaankin taitaa lämpökäsittelyssä ollut nyt jokin häikkä. Toivottavasti kukkivat ja tuoksuvat keväällä komeasti :)
   Näiden joulukukkien hyötö on jännää puuhaa, ja tuovat ihanaa aitoa joulun odotusta.

   Poista
 3. Lilja on todellakin upea kaunotar juhlaan. Minulle tuli liljasta mieleen heti itsenäisyyspäivä, värikin on ihan täydellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnittelinkin laitaa näitä valkoliljoja itsenäisyyspäivän asetelmaan. Ja ehdottomasti kotimaisia! Jotenkin itsenäisyyspäivään kuuluu aina kotimaiset kukat :)

   Poista