torstai 9. marraskuuta 2017

Mihin kuukalenteria käytetään?

Blogiyhteistyö: Yläkuu kustannus

Minulta kysytään niin usein "Mihin kuukalenteria käytetään?", että päätin nyt tehdä siitä ihan oman blogipostauksen. Nimittäin kuukalenterista on hyötyä monien puutarhatöiden ajankohdan valintaan, ja vaikka puutarhurin hiusten leikkaamisajan valintaan 😊

Havutöiden ja joulukuusen kaadon ajankohta....

Viime talven havuköynnös pysyi kauniina ja vihreänä huhtikuun alkuun asti. Se oli ihan uskomatonta! Sen havut leikattiin 2.12.2016 kuukalenterin ohjeen mukaan. 
Nyt parhaillaan ei ole hyvä ajankohta leikata havuja, koska neulaset eivät pysy hyvinä niissä niin pitkään. Eli kannattaa odotella vielä reilu viikko kasvavan kuun alkuun, niin 19.11.2017 alkaen pääsee tekemään taas havutöitä. Samat päivät ovat myös joulukuusen kaatoaikoja.  

Sisäkukkien kastelut...

Muistuttelen Puutarha Studion facebook-sivuilla hyvistä sisäkukkien kastelupäivistä. Ne löytyvät myös kuukalenterista ns. lehtipäivinä. Silloin kun kastelee, niin kasvit voivat paremmin ja niihin ei tule niin helposti ötököitä.

Kitkeminen, vesakonraivaus...

Muistatte varmaan kesältä ne Kitkemispäivät. Ensi kesänä nähdään, mikä oli tulos 😉 Ne päivät löytyvät myös Wanhan ajan Kuukalenterista. Niinä päivänä kun kitkee, ja yleensä vielä iltapäivästä, niin rikkaruohot lähtevät hyvin juurineen ja pysyvät pidempään poissa. Siis tehokasta kitkemistä!
Parhaat vesakonraivauspäivät ovat osin samoja kuin kitkemispäivät. Raivauspäiville on kuitenkin kalenterissa oma merkintä, koska oikean ajankohdan valitseminen vähentää uuden vesakon kasvua aivan selvästi.
Edit - helpommasta kitkemisestä kuun mukaan on nyt oma verkkokurssi Tehokas kitkeminen kuun mukaan, joka on yritykseni Puutarha Studion.

Ensi kesän Suuri kitkemispäivä 18.6. onkin mielenkiintoinen, sillä sen päivän kuun vaihe ei suosi kitkemistä. Onkin jännä nähdä, miten rikkaruohot käyttäytyvät ja onko kitkeminen tehokasta.

Istuttaminen...

Istuttamiseen, mullanvaihtoon, kylvöön ja pistokkaiden ottoon moni onkin jo tottunut valitsemaan ajankohdan kuun vaiheiden mukaan. Kuukalenterista päivät on helppo katsoa, koska juurikasvien (vähenevän kuun eka viikko) ja muiden kasvien (kasvava kuu) päivät on merkitty erikseen.
Puutarha Studion  Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla on enemmän tietoa ja hyvien listaukset.

Vihdan ja vasta teko...

Innokkaat saunojat hankkivat kuulemma kuukalenterin sen vihdan/vastan tekoaikojen takia. Mikä on ymmärrettävää, sillä eihän vihdalla tee mitään, jos lehdet karisevat ennen saunomista 😊

Puutarhurin hiustenleikkuuajat...

Kun varaa kampaajalta aikaa, kannattaa katsoa ensin kuukalenteria. Jos haluaa kasvattaa pitkiä hiuksia, valitaan ihan eri päivät kuin jos halutaan, että leikattu malli pysyy pitkään muodossaan.
Tätä en ole koskaan itse kokeillut, koska minulla on pitkät hiukset ja niissä ei ole niin tiukkaa leikkausmallia. Otsatukkaan tätä muuten voisikin kokeilla, enpäs ole tullut aiemmin ajatelleeksi.

Mihin muuhun kuukalenteria käytetään...

Siitä katsotaan hyviä ajankohtia heinän tekoon, rakennushirsien kaatoon, lehtikerppujen tekoon lampaille, lääkeyrttien keruuseen, perunan nostoon, marjapensaiden ja hedelmäpuiden leikkaamiseen, puusepän puun, tarvepuun, venepuun sekä pärepuun kaatoon. Ja taisi siinä olla vielä ajankohtia  muihinkin hommiin.

Wanhan ajan Kuukalenteri 2018...

Wanhan ajan Kuukalenterin ajat ovat Suomen aikaan muutettuja eli esim. täydenkuun kellonajat pitävät paikkaansa. Yläkuu kustannus on julkaissut kalenteria  jo 12 vuotta.
Wanhan ajan Kuukalenteri on siis seinäkalenteri, jossa yläosassa on upeita kuvia erilaisista taivaanilmiöistä, kuten kuvan Talviaamun auringonnousu/Anita Raunio.
Viimeisellä aukeamalla on merkkien selitykset. Kalenteria voi tilata suoraan kustantajalta Yläkuu kustannus.
Jos kaipaa aiheesta lisätietoa, niin on olemassa muutama suomenkielinen kirja. Yksi parhaimmista on Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa - Johanna Paungger ja Thomas Poppe.
Tammi-helmikuussa minulla on tulossa pari  Kuun vaiheet puutarhanhoidossa -kurssia. 

Sain Wanhan ajan Kuukalenterin Yläkuu kustannukselta blogijuttujen tekoon. Kiitos Anne!

Olisi tosi kiva kuulla, käytättekö kuukalenteria?
Vai seuraatteko blogin sivupalkin pientä kuukalenteria ja sen kastelupäiviä? Ainakin muutama taitaa seurata 😊

Edit -Opit hyödyntämään kuukalenteria paljon enemmän ja tehokkaammin Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Verkkokurssin voit ostaa täältä

Terveisin Sari



29 kommenttia:

  1. Seuraan blogin kastelupäiviä. Kesällä lähti rikkaruohot hyvin juurineen kitkemispäivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että kastelupäiviä edelleen seurataan. Aion siis jatkaa blogin pienen kuukalenterin pitämistä vielä jatkossakin :)
      Ensi kesänä pitäisi olla vähemmän monivuotisia rikkaruohoja, jos tänä kesänä niitä kitki #kitkemispäivinä. Saas nähdä, onko niin.

      Poista
  2. Olen käyttänyt kuukalenteria muutaman vuoden, yritän tehdä puutarhatyöt mahdollisimman paljon kuukalenterin mukaan, aina ei onnistu, riippuu paljon ilmoista. Seuraan myös sinun pikkublogiasi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että sinäkin seuraat blogia :)
      Tosiaan aina ei pysty tekemään puutarhahommia parhaana mahdollisena ajankohtana. Mutta aina kannattaa välttää niitä huonoimpia päiviä.

      Poista
  3. Seuraan blogin sivupalkin kastelupäiviä,kylvö/istutuspäiviä ja kitkemispäiviä.Kitkemispäivinä saa huomattavasti paremmat tulokset kuin muulloin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että seuraat blogin sivupalkin pientä kuukalenteria :)
      Se on kyllä jännä, miten tehokkaita #kitkemispäivät ovat. Jopa niin, ettei enää muina päivinä tule mieleenkään kitkeä.

      Poista
  4. Kastelupäivät katson blogin sivupalkista, samoin kitkemispäivät. Kuukalenterista katsotaan polttopuiksi tulevien puitten kaatamiset, vesakon raivaukset, eri kasvien istuttamiset ja puutarhurin kynsien leikkaukset! Ja kaikki onnistuu kun kalenteria noudattaa, suosittelen kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin seuraat blogin kastelupäiviä.
      Ihan unohdin puutarhurin kynsien leikkauspäivät! Ne ovat myös tosi tärkeitä, jotta kynnet pysyvät vahvoina. Useinhan kynnet joutuvat koville kitkemispuuhissa, ainakin minulla kun kitken paljain käsin ;)

      Poista
  5. Seuraan blogin sivupalkkia ja luen myös Kuun vaikutus-kirjaa. Olen noudattanut
    kastelu- kitkemis- sekä istutuspäiviä
    terv Marja-Riitta Mäkinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että seuraat blogin pientä kuukalenteria. Sitä välillä epäilee, että seuraako sitä kukaan :)
      Kuun vaikutus -kirjaa minäkin välillä lueskelen, kun pitää jotain asiaa varmistaa.

      Poista
  6. Kuukalenteri ollut vuosikausia luottokaveri! Kaikki puutarha ja metsätyöt tehdään oikeaan aikaan. Se joka leipoo paljon huomaa varmasti eron taikinassa! JOs omistaa vanhan rengas kaivon tai esim perunakellarin kannattaa puhdistuksessa noudattaa oikeaa aikaa ! Kaikki kirjat luettu !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipomisessa minäkin olen huomannut, että eipä paljon kannata tehdä hiivataikinaa ns. viimeisinä päivinä ;)
      Yllättävän monet puuhat kannattaa tehdä kuun vaiheiden mukaan. Pääsee paljon helpommalla, ja lopputulos on aina loistava!

      Poista
  7. Kuulla on uskomaton voima. Kitkentää kokeilin ensi kertaa ja voin väittää että se toimi. Hyvä että muistuttelet kuun vaiheista, milloin mitäkin kannattaa tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kitkemisessä välillä oikein ällistyy, miten hyvin rikat lähtevät juurineen #kitkemispäivinä. Ja odotan innolla kesää, että näkee onko rikkaruohoja nyt vähemmän kitkettävänä kuin menneenä kesänä.
      Kiitos palautteesta... se kannustaa jatkamaan :)

      Poista
  8. Jonkin verran tulee toimittua kuukalenterin mukaan.
    Nyt vasta huomasin sivupalkkisi kuukalenterivinkit. Pitääpä muistaa huoltaa biokomposti maanantaina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa hyvä, että huomasit sivupalkin pienen kuukalenterin. Päivitän sitä maanantaisin. Ja se sama näkyy myös kännykällä Kastelupäivät-sivulta.
      Tänään onkin hyvä päivä kompostorien hoitoon :)

      Poista
  9. Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa kokeilla! Ne #kitkemispäivät on hyviä, kuten monen kommentista on tullut ilmi. Ja kuukaudessa on ainakin kaksi viikkoa putkeen, jolloin ei kitketä ;)

      Poista
  10. Täälläkin kastellaan ja puuhaillaan blogin kalenterin mukaan. Kitkemispäivä oli hämmentävä kokemus, kun sai "nyppimällä" ohdakkeet ja voikukat ylös. -Ulla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin seuraat blogin pientä kuukalenteria!
      Arvaat varmaankin, miksi #kitkemispäivät ovat niin suuressa suosiossa, kun kerran on kokeillut niitä ;)

      Poista
  11. Tämä on niin mielenkiintoinen juttu. Miten suuri vaikutus onkaan noilla kuun vaiheilla! Kitkentäpäivää on ehdottomasti ensi kesänä kokeiltava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tämä on niin mielenkiintoinen aihe kuin olla ja voi. Kuu näyttäisi vaikuttavan aika moneen asiaan ja yllättävän paljon.
      Ehdottomasti kannattaa kokeilla #kitkemispäiviä ensi kesänä. Laitan ne taas tänne blogiin.

      Poista
  12. Taas tarttis ostaa kalenteri ensi vuodeksi, minkalaisenhan sen nyt ostais, tuokin on hieno kalenteri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse pidän tästä, koska siinä on niin hyvin kaikki oleellinen tieto selkein merkein. Ja kellon ajat ovat Suomen aikaa :)

      Poista
  13. Olen kuunkierron mukaan tehnyt kukkien istutukset ja mullanvaihdot jo muutamia vuosia. Mahdollisuuksien mukaan myös muitakin töitä.
    Kastelupäiviä olen blogistasi seurannut pari vuotta, tuloksena olen saanut sitruunapuitteni ikiriesaötökät häviämään kokonaan. Kiitos sinulle kuutietojen julkaisusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olen hankkinut oman kuukalenterin ja kysyisin, mitkä päivät siinä olivatkaan ns. "älä kastele" -päiviä.. Kukkapäivät? :)

      Poista
    2. Vau! Aivan loistavaa, että sinäkin olet saanut karkotettua ötökät Kastele päivä -rytmillä. Iso kiitos kun kerroit siitä :)
      Kyllä, Älä kastele -päivät ovat niitä Kuukalenterin kukkapäiviä. Sen jälkeiset lehtipäivät ovat niitä Kastele-päiviä. Helppoa kuin mikä :)

      Poista
  14. kastelen kastelupäivinä ja kukkani voivat paremmin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kun kerroit täällä! Aina on kiva kuulla palautetta kastelupäivistä, ja moni kokeekin ne hyviksi. Toki pieniä taimia pitää kastella useammin, mutta silloinkin on hyvä välttää Älä kastele -päiviä.

      Poista