sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Mustakaura oli helppo kasvattaa

Itse kasvatettu lintulyhde on kyllä ihan huippu hieno! Etenkin kun se on maatiaiskauraa eli vanhaa Suomessa viljeltyä mustajyväistä. Loppuisi nyt vaan nämä sateet ja tulisi pakkanen, jotta pikkulinnut saapuisivat lyhteelle syömään 😊

Mustakaura `Savitaipale`...

Mustakauran jyvä eli siemen on aika pieni ja kapea. Ja kuten kuvasta näkyy, niin siemen on itseasiassa tummanruskea.
Mustakauroja ja muitakin maatiaiskauroja on useita. Ne ovat helppoja viljellä, sillä ne ovat aikojen saatossa  luonnon valinnalla mukautuneet meidän karuihin oloihin ja monenlaisiin maihin. Näidenkin siemenet vain kylvin aikaisin keväällä multaan. Ja ne lähtivät erittäin hyvin kasvuun, vaikka multa kuivuu pinnalta herkästi.

Kuulemma mustaa kauraa suositaan hevosten ruokinnassa tietyille hevosille. Siinä on jotain ominaisuuksia, joita ei ole vaaleassa kaurassa. Makukin voi olla vähän erilainen. Olisipas jännä päästä maistamaan mustasta kaurasta tehtyä leipää tai puuroa. Tämä meidän sato ei ihan siihen riittänyt 😊

Mustakaura kasvimaalla...


Kylvin mustakauran siemenet ihan kasvimaalle, muiden kasvien sekaan. Kuvassa ne ovat kukkatillien kanssa. Kivasti tillin vankat versot tukivat helposti kaatuilevia kauran versoja.

Heinäkuussa mustakaura näytti tältä. Nämä oli niin hauskoja kasvimaalla, että aion kylvää niitä jatkossakin. Joten osa siemenistä kerättiin talteen ja lopuista tehtiin kauralyhde.
Ensi vuonna voisi kylvää vaikka vähän enemmän, niin saisi niistä jouluksi perinteisen muhkean kauralyhteen.

Edit- mustakaura `Savitaipale` -siemenpussin ostin Maatiainen ry:ltä. Heillä on myös muita mielenkiintoisia kotimaisia maatiaiskasvien siemeniä, pienenä vinkkinä 😊

Terkuin Sari

11 kommenttia:

 1. Enpäs ole koskaan kuullutkaan mustasta kaurasta. Ainoastaan tuli heti mieleen hukkakaura joita isäni kyttäsi aina pelloiltaan. Minullakin oli viherlannoitteella toissa kesänä yksi osa kasvimaasta. Kauran kanssa kylvin hernettä ja tuoksuapilaa reunoihin💚 Mistä sait noita mustakauran siemeniä? Maatiaiselta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksuapila reunoissa kuulostaa tosi ihanalta :)
   Mustakaura kuuluu meidän kotimaisiin maatiaisviljoihin, joita ei juurikaan enää viljellä. Tämä oli niin kauniin näköistä, että oli ihan pakko kokeilla itsekin kasvimaalla. Kyllä, siemenet ostin Maatiaiselta.

   Poista
 2. Minullekin tuo mustakaura on aivan uusi juttu. Kiva idea kylvää kauraa muiden kasvien joukkoon, näyttääkin niin kauniille. Niin, mistähän sait kyseisiä siemeniä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä mustakaura oli niin hentovartista, että se pysyi pystyssä vain muiden kasvien tukemana. Kylvän aina kasvimaalle näitä sekakylvöjä, sillä niistä tulee välillä tosi kauniita, kuten nytkin :)
   Maatiaiselta ostin siemenet.

   Poista
 3. ihan uusi tuttavuus. Vai vielä Savitaipale. Olen osan lapsuudestani Savitaipaleella viettänyt :) Tuotahan täytynee kokeilla jos mahdollisuus siihen tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä maatiaisviljoja näkee harvoin viljelyssä pelloilla. Siksikin oli tosi kiva kokeilla sitä omalla kasvimaalla.
   Katsopa Maatiaisen kevään siemenluettelo, sieltä näitä löytyy, ja toivottavasti jatkossakin :)

   Poista
 4. Pakko tunnustaa, etten ole koskaan kuullutkaan mustasta kaurasta, vaikka olenkin maalaistalon kasvatti. Kivan näköistä ja erilaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakaura on tosi vanha maatiaisvilja eli sitä ei näe pelloilla enää. Toki muutama sitä vielä viljelee.
   On kyllä tosi kaunista, ja erilaista näin kauralyhteenäkin tai kasvimaalla :)

   Poista
 5. Kaunis, uusi tuttavuus! Mistä löysit siemeniä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä sai kauniita kuvia, tosin sadepäivät vähän rajoittivat kuvaamista ;)
   Siemenet ostin Maatiainen ry:ltä muistaakseni joiltain kevään messuilta.

   Poista
 6. Nyt saa olutta mikä on tästä kaurasta tehty

  VastaaPoista