lauantai 12. joulukuuta 2020

Luukku 12 - Kranssi pihan materiaaleista

Jouluinen kranssi on helppo tehdä oman pihan materiaaleista. Joten pihasuunnittelussa kannattaa jo huomioida kranssimateriaalit. Tähän kranssiin olen ostanut vain rautalangan, muut materiaalit on meidän pihalta. Kranssi on myös helppo purkaa keväämmällä ja heittää kasvimateriaalit kompostiin. 

Värikäsoksainen kanukka...

Punertavaversoiset kanukat on hyviä kranssipohjan tekoon. Ne ovat taipuisia, eivätkä katkea helposti. Toki paksumpia versoja sai aluksi taivutella varovasti, jotta "pehmenevät".

Lopuksi kranssi sidotaan parista kohtaa, niin se pysyy muodossaan. Tein ihan pienen ja sitten isomman, jonka halkaisija on noin 25 cm. Kummatkin on yhdestä oksasta tehty.

Tuija on hyvä kranssin materiaali...

Tämä kranssi on menossa ulos, joten kaikki havut sopivat siihen. Nyt laitoin tuijan versoja  muutaman. Kivasti niissä oli pieniä tuijankäpyjä. Versot sidoin kranssipohjaan parista kohtaa rautalangalla. Se riittää, että ne pysyvät paikallaan, eivätkä putoa maahan 😊

Männynkävytkin omalta pihalta...

Mietin hetken, mitä muuta laittaisin kranssiin. Siihen olisi voinut laittaa joulupalloja, tulppaanin kukkia tai hyasintin kelloja. Päädyin kuitenkin männynkäpyihin, koska jouluun on vielä melkein kaksi viikkoa. Männynkävyt voi sitoa rautalangalla tai liimata kuumaliimalla.

Valmis kranssi oman pihan materiaaleista...

Tämän tekemiseen meni ehkä 10 minuuttia, kun materiaalit oli jo valmiina. Eli tosi nopea tehdä.

Havut ja muut materiaalit kerätty kuun mukaan...

Kaikki nämä tuijan sekä kanukan oksat olen kerännyt jo aikaa sitten pihalta. Ne säilyvät hyvin ja pitävät värinsä paremmin, kun ne leikkaa kuun mukaan eli kasvavalla kuulla. Tietysti niitä säilytetään viileässä, pihalla tai parvekkeella. 

Lisää aiheesta Milloin kuun mukaan kannattaa kaataa joulukuusi -postauksessa.

Jouluterkuin Sari4 kommenttia:

 1. Kranssin teko on niin terapeuttista.Minä tein kransseja jo joulukuun alussa,vaikkei se ehkä kuun mukaan ollutkaan oikea aika.Ulkona kyllä hyvin säilyvät "vääräänkin" aikaan tehdyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Kranssia kun tekee, niin muut asiat kyllä unohtuu mielestä :)
   Minunkin piti tehdä kranssit jo aikaa sitten, mutta vasta nyt ehdin. Materiaalit kun säilyy hyvin ulkona, niin en sitten pitänyt kiirettä.
   Kun leikkaa ne havut oikeaan aikaan kuun mukaan, niin ne pysyvät ulkona vihreinä pitkälle kevääseen asti. Silloin se ero näkyy parhaiten.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos :) Tällaiset pelkistetyt on nopea tehdä. Koristeet voi vaihtaa jouluisemmaksi lähempänä joulua. Ja joulun jälkeen ne voi taas vaihtaa joksikin muuksi. Simppeliä ja helppoa :)

   Poista