perjantai 22. tammikuuta 2010

Puutarhasuunnittelu osa 4 - Lapset

Miten lapset otetaan huomioon puutarhan suunnittelussa? Esimerkiksi suunnittelemalla puutarhaa yhdessä lasten kanssa 😊
Todennäköisesti toivelistalla on pelikenttä eli nurmikko, jossa voi pelata jalkapalloa, sulkista.... törmäämättä puihin tai valaisintolppiin.

Ehkä toiveena on myös hiekkalaatikko tai kuten asuntomessuilta otetussa kuvassa, hiekkakasa, joka on ympäröity kivillä. Kivet jakavat kuitenkin aikuisten mielipiteitä turvallisuudesta.

Keinu voisi myös olla kiva. Se kiinnitetään hyvin maahan ja keinun alla ei saa olla kiviä, laattoja tai muuta, mihin voi satuttaa itsensä.
On paljon muitakin leikkivälineitä, joita voi hankkia pihalle. Niiden turvallisuus on asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, kuten trampoliinissa.

Usein lapsia houkuttaa kivet, ja niiden ympärille kehkeytyy kivoja leikkejä.

Lapsilla voi olla toiveena myös oma kasvimaa.. se voi olla silloin ihan pieni 😊
Lisäksi me aikuiset huolehdimme siitä, että piha on lapsille turvallinen. Vaarallisen myrkyllisiä kasveja ei sijoiteta lasten leikkien läheisyyteen, veteen putoaminen on estetty jne...

16 kommenttia:

 1. Kiitos kommentistasi, ihana ja mielenkiintoinen blogi sinulla. Tähän täytyy oikein perehtyä. Nyt kun olemme rakentaneet olen saanut sen kauan kaipaamani oman ison pihan.
  Minulla oli viime kesänä ensimmäinen kasvimaa missä meillä on tosi hyvä multa ja kaikki kasvoi ihan uskomattamasti. Joten odotan niin innolla kevättä ja kesää omassa pihassa. Ja blogistasi taidan saada kivoja ideoita ja hyviä neuvoja!

  VastaaPoista
 2. Kotikaupungissani on lapsille tarkoitettu matkailukohde, "seikkailupuisto", jossa aikuisille on silmänruokana paljon kasveja nimilappuineen. Opiskellessani olin siellä yhden kesän puutarhahommissa, sinne rakennettiin silloin uusia alueita. Vihersuunnitelmat oli tilattu nimekkäältä paikalliselta suunnittelijalta, puutarhapiireissä tunnetaan valtakunnallisestikin. No, eikö vaan siellä yhden alueen keskellä ollut merkittynä Näsiä!? Taimikin tilattu ja toimitettu, odotteli istuttajaa. Voit arvata että jäi istuttamatta. ;D Mietittiin silloin että miten tuommoinen moka tapahtuu. Onko se huolimattomuutta, erikoisuuden tavoittelua vai sitä että kun on paljon töitä niin kaikkeen ei ehdi perehtyä kunnolla. Eikä kasvivalinta herättänyt kenessäkään mitään kummastusta ennen kuin me tollerot harjoittelijat jouduimme sen kanssa tekemisiin. Eikös näsiä nyt ole sen verran tunnettu myrkyllisyydestään, että ihan kenen vaan suomalaisen kuuluisi se tietää ja tunnistaa?

  VastaaPoista
 3. Tilaa pitää olla missä temmeltää, meilläkin jätettiin paljon nurmikkoa vapaaksi. Kyllä varmaan isot kivet houkuttavat nykyäänkin lapsia.

  VastaaPoista
 4. Ihania kuvia.. Onneksi ette näe meidän luomupuutarhaa ;) Kun muutimme tähän taloon, poika oli 8 vee ja opetteli ajamaan monkey-mopolla ympäri pihaa. Tekee hyvää nurmikolle ;) Aikas monta vuotta se sitä nurmea hoiti. Kunnes tytär kasvoi ja täytti 8 vee ja aloitti jalkapallon ;) Silloin äidin vaivalla laittamat kukkapenkit saivat osansa. Luovutin siis ajat sitten ja mietin että jokohan ensi kesänä laitan sitä ja sitä ja sitä ;)

  VastaaPoista
 5. Lapsia kannattaa kuunnella, hehän yleensä eniten pihojakin käyttävät. Eikös jotkut "vastuudirektiivit" määrittele esim. taloyhtiöissä noita leikkipaikkoja, tuskin tuollainen kivinen hiekkapaikka menisi läpi näistä asetuksista. Toisaalta omasta lapsuudesta muistan, miten esim. rantakivillä oli ne parhaat leikit, vaikka kivet saattoivat olla myös kovin limaisia ja liukkaita.

  Lasten kasvimaa on myös ihan ehdoton juttu! Soman kuvan olit löytänyt!

  VastaaPoista
 6. Lapset tosiaan tarvitsee tilaa leikkiä! :) Voi kunpa vain olisi sitä tilaa enempi.Mulla taitaa kukkapenkit valloittaa koko takapihan!Mutta jos joskus omakotitaloon muutetaan,niin ehdottomasti lasten toiveet myös huomioon!:)

  VastaaPoista
 7. Meillä on onni asua tontilla, jossa jokainen perheenjäsen on huomioitu. Yksi kodin etsimisen lähtökohta jo oli,että tilaa riittää kaikille. Pihaa on jaoteltu "äidin puoli,jossa ei pelailla, ja esim. lapset tietää,ettei kukkapenkeissä hypitä tai juoksennella pensaiden väleistä". Lapsille on oma puoli, jossa on hiekkalaatikko, keinut ja leikkimökki. Jos tila loppuu viralliselta leikkipaikalta,niin metsikkö vieressä antaa lisää tilaa ja sielläpä ne parhaimmat majaleikitkin syntyvät. Pelikenttääkin riittää melkein täyskokoiselle jalkapallojoukkueelle. Entäs iskä sitten? No,hän toimii rakennusmestarina ja kaivurina. Ei tämä muutoin onnistuisi, ellei satuttaisi asumaan liki 2 hehtaarin tontilla :) Mistään hinnasta ei pois haluttaiai lähteä.

  VastaaPoista
 8. Hyvä, kun ajatellaan pihaa lastenkin kannalta. Jos se piha on oikein sliipattu, missäs sitten leikitään? Jos kokoajan joutuu varomaan sitä ja tätä.
  Kiva postaus : )

  VastaaPoista
 9. Tärkeää asiaa ja kauniita kuvia:)

  VastaaPoista
 10. Meillä on nurmea paljon missä pelata ja puita mihin tehdä majoja :) Se onkin tärkeää että tenavilla kuluu aika ulkona!

  VastaaPoista
 11. Willa Rosa - iso piha onkin siitä mukava, että sinne mahtuu kaikenlaista kivaaa. On se ihanaa, kun saa syödä itseviljeltyjä vihanneksia ja marjoja : )

  tuuluska - uskomatonta !!! Näsiä kun kuuluu todella vaarallisiin kasveihin, syötynä. Eikä näitä kasveja koristekasveissa ole kuin n. 7 kpl, luulisi muistavan..
  Onneksi te harjoittelijat olitte fiksuja : )

  tia - kuvan kiviryhmä on metsän reunassa, ja sen ympärillä leikkii ja muuten oleilee eri ikäisiä lapsia... eli kyllä ne kivet vielä houkuttavat heitä : )

  Elisa - kaikella on aikansa, myös äidin kukkapenkkien laitolla ; ) Luomupiha taitaa olla muuten tosi helppohoitoinen....
  On se ihanaa, että lapset voivat pelata ja harrastaa omalla pihalla, vapaasti !

  HIIRIEMO - olet oikeassa, että kuvan hiekkaleikkipaikkaa ei direktiivit salli, julkisille tai taloyhtiöiden leikkipaikoille. Kivet ruokkivat lasten mielikuvitusta erilaisiin leikkeihin, eli olisi sääli olla käyttämättä kiviä...

  sarppa - tosiaan, piha voi olla niin pieni, ettei se riitä peleihin. Mutta leikkeihin pienikin piha on sopiva, onneksi : ) Kaikki kun eivät asu omakotitalossa.

  Vuokko - ison pihan onni, on juuri kaikille löytyvä oma tila : ) Teillä on ihanasti huomioitu kaikki perheenjäsenet, myös iskä ; )

  Taru - pihaa eniten käyttävät juuri lapset, niin olisi se vähän hassua, jos heitä ei huomioitaisi. Tosin nykyään, on myös niitä perheitä, joissa lapset eivät leiki pihalla ollenkaan...

  Sussi - turvallinen piha lapsille, ja myös aikuisille, on tärkeä näkökulma pihasuunnittelussa.
  Ja tietysti myös lasten viihtyminen omalla pihalla : )

  Mari - se on mahtavaa, kun lapsilla on kiire ulos leikkeihin : ) Se kertoo, että he ovat löytäneet pihalta innostavaa puuhaa... Majan rakentaminen puuhun, on varmasti monen pojan unelma...

  VastaaPoista
 12. Tuo hiekkalaatikko on hauskasti toteutettu, luonnonmukaisesti.

  VastaaPoista
 13. Hieno postaus! Oikeastaan lapsille on vaaranpaikkoja joka paikassa, mutta hyvähän sitä on riskit minimoida.

  Meidän pihassa ei ole hiekkalaatikkoa, ei keinua eikä leikkimökkiä. Piha on yksinkertaisesti liian pieni! Onneksi on sentään puistoja kävelymatkan päässä.

  Tästä ajatus jatkoi kulkuaan, ja aloin miettiä millainen piha huomioisi lemmikit estetiikan kärsimättä? Oletko nähnyt kivan näköisiä ulkotarhoja kissoille (tai koirille)? Sellaista olen suunnitellut monta vuotta, valmista ei vaan meinaa millään tulla...

  VastaaPoista
 14. Kiva kirjoitus sinulta taas.
  Monta näkökohtaa otit huomioon.

  Meillä on aina ollut elämää pihalla ja ensin siellä saivat tallustella hevoset vapaana vähän latvomassa pensaita ja toimimassa ekoruohonleikkureina - se oli sitä aikaa.

  Nyt on otettu huomioon sekä koirien tarpeet juosta ja telmiä, sekä se, että pikkumies ajaa taraktoreillaan, mopollaan ja hiihtelee sekä pulkkailee pihalla.
  Pelaa palloa jne...kunnon nurmikkotilaa siis tarvitaan.

  Turvallisuus on tietenkin lapsen kanssa tärkeää kun suunnittelee pihan ja lekkikalusteiden rakentamista. On oltava tukevaa ja kestävää...

  Mutta onni on lapselle sekin, että saa kiipeillä kivillä ja kallioilla ja puissa...vaikka äitiä väliin hirvittäisikin ;)

  Ihania puutarhasuunnitelmia jatkossakin :)

  VastaaPoista
 15. Oli hauska lukea postaustasi. Ja mietin samalla omaa pihaamme, joka vielä muotoutuu kolmen vuoden asumisen jälkeen. Meillä on todella lapsille nurmikko jalkapallon peluuseen. Meillä on hiekkakasa (vielä rakennusajan jäämistöä) pienille leikkipaikaksi. Meillä on kasvimaa laudoin rajattuna. Meillä on kiviä, isoja ja pieniä, joissa voi hyppiä. Meillä on metsää jossa seikkailla. Mutta meillä ei ole keinuja, muita virikkeitä sitten löytyy (esim.tramppa). Eikä meillä ole järveäkään ihan näköpiirissä, josta olen ollut huojentunut, helpottaa kummasti vahtimista pienten uimataidottomien kanssa.

  VastaaPoista
 16. arleena - ja kun lapset ovat isompia, hiekkalaatikon voi muuttaa kasvialueeksi. Silloin se näyttää siltä, kuin olisi aina ollut kasvialueena : )

  Olivieno - minusta kissahäkki pihalla ei kovin häiritse silmää. Jos se siis on suorassa ja hyvässä maalissa eli siistin näköinen. Ellei sitten oma tyyli ole kauttaaltaan "vanha ja kulunut " ; )
  Kannattaa laittaa muu piha kauniiksi, jolloin silmä hakeutuu upeisiin kohtiin, eikä niinkään kissahäkkiin : )

  Hanna - kiitos : ) Liian "valmis ja steriili" leikkialue voi olla jopa tylsä. Lapset keksivät leikkejään, mitä ihmeellisimmistä asioista ja jännistä paikoista : )
  Pihanne kuulostaa mahtavalta lasten kannalta, ja koirien ; )

  keijukainen - varsinkin pojille hiekkakasa tuntuu olevan mieluisampi kuin lautareunainen hiekkalaatikko. Käy kuulemma paremmin kaivuu- ja autorataleikkeihin : )

  VastaaPoista