sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Kuupuutarhan suunnittelua

Innostuin taas suunnittelemaan ihanaa Kuupuutarhaani. Puiden kaadon jälkeen sen valo-olosuhde muuttui niin paljon, että osa kasveista pitää vaihtaa. Tämä onkin tarkkaa suunnittelua, sillä paikka on aika pieni ja haluan Kuupuutarhani olevan erittäin helppohoitoinen. Huomaa, että kevät lähestyy, kun suunnitteluinnostus kasvaa 😊

Pölyttäjille ruokaa...

Kuupuutarhassa on jo tämä pioni, joka on pölyttäjien mieleen. Nyt haluan sinne muutaman matalamman pölyttäjien mieleisen kasvin. Siinä onkin miettiminen, koska kasvin pitää olla aika hoitovapaa. Valkokukallinen punahattu voisi olla yksi vaihtoehto, tosin punahatut voivat olla lyhytikäisiä. Se ei tässä haittaa, sillä muutama taimi ei paljon maksa.

Reunus vai kanttaus...

Tässä tuli mieleen, että tämän vanhan omenapuun alla olevan kukkapenkin reunan voisi jopa reunustaa reunakivillä. Sillä tämä kohta on tärkeällä näkymäalueella. Toisaalta kantattu reuna on kaunis, vaikka lisääkin työtä.

Ihanat jalosyreenit ja pensasruusut...

Kun hain pihasuunnittelukurssille kuvia, niin ihastuin taas näihin jalosyreeneihin. Tämä hennon vaaleanpunertava sopisi niin upeasti Kuupuutarhaan. Se on kyllä siinä ja siinä mahtuuko se tulevaisuudessakin kasvamaan siellä. En halua tehdä sitä yleistä virhettä, että istutan puun liian pieneen tilaan. Siitä kirjoittelinkin aiemmin Pahimmat mokat pihoilla. Olisi kyllä noloa, jos  pihasuunnittelija laittaisi omalle pihalle juuri niitä pahimpia mokia... joista varoittelee muita 😊

Tämä `Sointu` ruusu , kuten ruusut yleensä, ovat hyviä kasveja pölyttäjille. Ja tämä kukkii vielä pitkään loppukesällä. Sille ajattelin ostaa toisen taimen viereen tai sitten tehdä lyhyen ruusuaidanteen eri ruusuista.

Suunnitelman luonnostelua...

Suunnittelen Kuupuutarhaa nyt karkeasti ja heti kun lumet sulavat, teen siitä tarkemman piirustuksen. Siitä onkin sitten helppo laskea taimien määrä, ja siitä näkee myös, että kasvit todellakin mahtuvat paikkaan.
Nyt huomasin, että olen ottanut Kuupuutarhastani tosi vähän kuvia. Eli siitä ei ole kuvaa, josta näkyisi koko alue.

Helppohoitoisuutta oikeilla kasvivalinnoilla...

Miksi sitten mietin näin tarkkaan? Jos haluaa helppohoitoisen pihan, ei riitä että valitsee helppohoitoiset kasvit. Oleellista on se, että valitsee kasvit oikeille paikoille! Niin tekevät taitavat pihasuunnittelijat, joiden suunnittelemat pihat kestävät aikaa. Silloin piha on vuosikymmenienkin jälkeen helppohoitoinen ja toimiva. Toki pientä päivitystä joutuu tekemään, jos käyttää "heti nyt näyttävää"-istutustyyliä.

Tähän liittyy se, että kuivanakaan kesänä ei istutuksia tarvitse kastella. Eri asia on kasviharrastajien pihat, joissa pääasia ei ole helppohoitoisuus, vaan halutut kasvit. Niissäkin pihoissa saa hyvällä suunnittelulla pihan helpohkoksi.
Eli suunnittelu kannattaa aina! Lisää aiheesta löytyy pihasuunnittelun verkkokurssilta.

Aurinkoisin kevätterkuin Sari


Ps. Ja tietysti Kuupuutarhassa kasvit istutetaan ja hoidetaan kuun vaiheitten mukaan 😊

8 kommenttia:

 1. Kuupuutarha kuulostaa ihanalta! Ruusuaidanne on aina helppo ja suht vaatimaton hoidon kanssa. Nämä uudemmat rugosajalosteet jaksavat kukkia pitkään. Loistava valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä helpot ja pitkään kukkivat rugosalajikkeet ja vastaavat ovat upeita. Toisaalta on myös muutama jalompikin ruusu, joka päätyi hankintalistalleni, kunhan ensin suunnittelen niille hyvät paikat.
   Kuupuutarha on taianomaisen kaunis, etenkin elokuun iltoina. Se jäi hieman rempalleen, mutta nyt se on suunnitelmissa kohentaa takaisin loistoonsa ;)

   Poista
 2. Ihania suunnitelmia💚 Valkoinen punahattu tulee helposti myös itse kylvämällä. 'White Swan' on ainakin minulla ollut pienessä rinteessä tosi pitkäikäinen👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Punahattujen alkuperällä iso merkitys talvenkestävyyteen. Eipä ole tullut mieleenkään, että sen voisi kylvää siemenistä. Täytyy siis alkaa etsiä tuon lajikkeen siemeniä.
   Olin ihan varautunut siihen, että tilaan taimet joltain perennataimistolta. Toisaalta olen niin kärsimätön, että ehkäpä kylvän siemenistä, ja ostan myös taimena ;)

   Poista
 3. En tiennyt että punahattua on myös valkoisena!Pitäisi vielä keksiä mihin saisin sen mahtumaan...Olen suunnitellut pientä takapihapuutarhaani niin että joka kuukaudelle löytyisi pölyttäjille jotain mieleistä kukkijaa ja joka kuukausi joku valkoinen kukkija.Kivoja vinkkejä sain jälleen kerran,kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Punahattua on tosiaan valkokukkaisena. Sitä kyllä näkee harvemmin tarjolla, koska punaiset ovat yleisimpiä.
   Puutarhasi kuulostaa tosi jännältä! Täytyypäs tarkistaa, löytyykö meidän pihalta joka kuukaudelle kukkija. Epäilen kyllä että löytyy, sillä piha on sen verran iso ja siellä on tosi paljon kukkia ihan huhtikuulta/maaliskuulta lokakuun lopulle asti. Sillä rakastan kukkia :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos :) Vielä kun saan sen piirrettyä paperille, niin laitan siitä kuvan tänne blogiin.

   Poista