sunnuntai 10. marraskuuta 2024

Helppohoitoisempi ja kukkarunsaampi piha

 
Tavoitteena helppohoitoisempi ja kukkarunsaampi piha meillä on ollut jo vuosia, siis entistä helppohoitoisempi ja kukkarunsaampi. Joten nyt kun pihahommia ei ole, on hyvä aika aloittaa taas suunnittelu. Tämän kuvan ryhmän teimme keväällä ja vain etualan kirsikka kasvoi siinä ennestään. Kuva on siis elokuun alkupäiviltä ja nyt osa ryhmän kasveista on kellarissa talvehtimassa.


Mikä on helppohoitoisempi, itselle...

Ehkä nyt ajattelet, että eihän kasvien kaivu maasta kellariin talvehtimaan ole lainkaan helppohoitoista. Meidän mielestä se on ihan helppoa ja kivaa puuhaa. Seuraava homma niiden kasvien kanssa on vasta keväällä, kun ne istutetaan takaisin maahan. Ne eivät siis talvehdi ulkona. Oranssit daaliat laitetaan kylläkin ensi keväänä toisella tavalla ja laajennamme vielä ryhmää hieman. Tällainen iso kerroksellinen ja monilajinen kasviryhmä on monella tavalla helppohoitoisempi.

Oleellista pihan helppohoitoisuudessa on tietysti se, miten itse kokee eri pihatöiden helppouden tai työläyden. Sen mukaan voi muuttaa pihaa helppohoitoisemmaksi. 


Uuden kasviryhmän suunnittelua...

Ensi kevään projektina meillä on istuttaa uudet kasvit tähän rutikuivaan kohtaan, josta löytyi hiekkakerros mullan alta. Se oli syy, miksi tästä kohdasta kasvit kuivuivat viime vuosien vähäsateisina kesinä.

Nyt ollaan jo kaivettu kohdasta kaikki kasvit ja rikkaruohot pois sekä tuotu siihen kompostimultaa. Kuvan on kesältä, kun homma vasta aloitettiin.
Tämän kohdan kasveja parhaillaan suunnittelen, sillä osan taimista aion ostaa ja osan taidan kylvää itse siemenistä. Ne voisi kylvää nyt syyskylvönä, mutta taidan kylvää ne vasta keväällä sisälle esikasvatukseen. Syyskylvöistä lisää Perennojen syyskylvö -postauksessa.

Valitsen tähän kasveja, joita ei juurikaan tarvitse hoitaa. Emmekä aio edelleenkään kastella kasveja, kuin ekana kesänä ja ehkä toisena, jos pitkät sateettomat jaksot jatkuvat. Eli  kasvivalinnalla on tosi suuri merkitys, kun haluaa pihastaan helppohoitoisen.

Lisää kukkia eli entistä kukkarunsaampi piha...

Meillä on jo paljon kukkia sekä tietysti erittäin hyviä perhos- ja pörriäiskukkia. Niitä lisään myös joka vuosi, joko taimista tai sitten kylvän perennoja siemenistä. Niissäkin otan aina huomioon kasvin helppohoitoisuuden.

Uuteen ryhmään taidan ostaa peittokurjenpolvea, koska sillä on myös kaunis lehdistö.

Tein alustavasti listaa perennoista, joita kylvän keväällä esikasvatukseen. Ja taidan kylvää myös lisää tätä punakukallista laukkaneilikkaa, sillä se kukki tosi pitkään. Siitä enemmän kuvia Jänniä siemenistä kasvatettuja perennoja -postauksessa.

Kasviryhmästä tuli helppohoitoinen ja kukkarunsas...

Ihan ensimmäisen kuvan kasviryhmästä en edelleenkään ole tehnyt tänne blogiin omaa juttua. Koetan tehdä sen sitten, kun tulee lomapäiviä.
Se onnistui hyvin eli on helppohoitoinen ja tosi kukkarunsas, kuten tavoitteena oli. Lisäksi sen kukissa kivasti näkyi kesällä paljon kimalaisia ja muita pörriäisiä sekä perhosia.

Testailen näitä erilaisia pörriäiskukkia omalla pihalla, ennen kuin laitan niitä verkkokurssien listauksiin. Koska kaikki pörriäiskukkina pidetyt kasvit eivät ole kovinkaan hyviä pörriäiskasveja käytännössä.


Kiinnostaisiko sinua kuulla lisää pihan helppohoitoisuudesta?


Puutarhaterveisin Sari


perjantai 8. marraskuuta 2024

Pelargoni kukkii ikkunalla vielä marraskuussa

Tämä upea pelargoni kukkii edelleen työhuoneen ikkunalla, vaikka on jo marraskuu. Kesän se vietti parvekkeella ja otin sen sisälle vasta lokakuun lopulla. Aion siis säilyttää sen talven yli ikkunalla, kuten tein viime vuonnakin. Se on nimittäin todella helppoa ja ei vaadi edes kasvivaloa.

Kauniin väriset kukat siemenestä kasvatetulla pelargonilla...

Tykästyin heti tähän kukkien väriin, kun se aloitti kukkimisen viime vuonna. Olen siis kasvattanut sen ostosiemenistä.  Siemensekoituksista tulee välillä näitä erikoisempiakin värisävyjä. Tämä väri on siitä jännä, että se ikään kuin hehkuu ja siten näkyy tosi hyvin kauas.

Persoonallinen ja koristeellinen kasvutapa...

Koska tämä talvehti viime vuonna kapealla ikkunalaudalla, niin leikkasin tämän jo silloin kapeaksi. Se on jännästi kasvanut toispuoleiseksi ja suorastaan persoonallisen koristeelliseksi.
Kuvasta hyvin näkee, miten kaikki kukkavarret ovat kasvaneet samaan suuntaan eli kohti ikkunaa. Tässä se ei siis ole ikkunalla, vaan nostettu sivupöydälle, jossa se on helpompi kuvata.
Voi olla, että keväällä leikkaan sitä reippaasti pienemmäksi tai sitten jätän sen tällaiseksi.

Pelargoni kukkii vielä pitkään...

Vielä se näyttää kasvattavan uusia nuppuja, joten se kukkii pitkään. Sen takia kastelen tätä edelleen lannoitevedellä. Vaihdan merileväuutteeseen, kun kukinta lakkaa. Ja tietysti kastelen ja hoidan tätäkin kuun mukaan.
Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilla on bonus-materiaalina Pelargonin hoito ja talvisäilytys ohjeet kuun mukaan. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja kurssi löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.

Pelargonin talvisäilytys ikkunalla ja kellarissa...

Näin kun pelargonit siirtää viileästä ulkotilasta lämpimään sisätilaan, ne usein kellastuttavat muutamia lehtiä. Vielä enemmän lehdet kellastuvat, jos pelargonit talvetetaan kellarissa. Se ei tietenkään haittaa mitään, kunhan muistaa kastella niitä sen mukaan.
Pelargonien talvisäilytys ikkunalla, ilman kasvivaloa, on yksi ekologisemmista tavoista talvettaa ne. Toinen on tietysti kellarin pimeydessä tehty talvisäilytys.

Kun säilyttää pelargonit ikkunalla, niillä pysyy lehdet vihreinä ja kauniina. Siitä lisää Pelargonit ikkunalla talven yli ekologisesti -postauksessa.

Lisää blogipostauksia pelargoneista...


Olisi kiva kuulla, säilytitkö yhtään pelargonia kesältä? Vai veitkö kaikki kompostiin?



Puutarhaterveisin Sari




keskiviikko 6. marraskuuta 2024

Perennojen syyskylvö

 
Perennojen syyskylvö ulos onnistuu vieläkin, kuten tämän punahatun. Me olemme antaneet punahattujen muodostaa siemeniä ja siemenet putoavat aikanaan maahan, kuin luontoa jäljitellen. Nyt voi myös kylvää ostosiemenistä siihen asti, kunnes lumi peittää maan. Ja esimerkiksi yksivuotisista tiettyjen kasvien syyskylvö on hyvä tehdä vasta todella myöhään täällä eteläisessä Suomessa. On siis hyvä kylvöaika kuun mukaan.


Punahattu syyskylvönä tai kevätkylvönä...

Punahatut on siitä helppoja kasvatettavia, että ne voi kylvää syksyllä tai keväällä suoraan ulos ja ne voi myös esikasvattaa keväällä sisällä.
Nämä kuvan punahatut kasvatin viime vuoden keväällä siemenistä. Tänä kesänä ne kukkivat tosi pitkään ja runsaasti. Olen kirjoittanutkin tänne jo aiemmin Punahatun kasvatus siemenistä -postauksen.

Syyskylvö kylmäkäsittelyä vaativille siemenille...

Osa perennoista on sellaisia, että niiden siemen itää vasta, kun siemen on saanut ns. kylmäkäsittelyn. Niistä perennoista löytyy listaus Siementen kylmäkäsittely -postauksessa.  Siellä on myös erilaisiin kylmäkäsittelyihin ohjeita.

Kuvassa hohtopiikkiputki (Eryngium giganteum 'Miss Willmotts Ghost'), jonka kukat olivat täynnä kimalaisia ja muita pörriäisiä. Ne oli siis kukissa silloin, kun nuo kuvassakin näkyvät pienet kukat kukkivat. Tämän siemenet vaativat kylmäkäsittelyn.

Kun sen kukat lakastuivat, annoimme sen kehittää siemenet. Tähän samaan laventelipenkkiin ripottelimme osan siemenistä silloin 2021. Nämä kaikki kuvan pyöreälehtiset ovat sen taimia. On ollut niin kuivat kesät ja tätä kohtaa ei koskaan kastella, että taimet ovat kasvaneet tosi hitaasti.
Löysin kätköistä purkillisen tämän siemeniä, joten ne aion kylvää nyt viikon sisällä, kun on vielä hyvä kylvöaika kuun mukaan. Paikkaa täytynee vielä miettiä, sillä haluan kokeilla jotain toista kohtaa, joka ei olisi näin kuiva.

Kukkanurmikolle lisää kukkia syyskylvönä...

Niin kauan aikaa, kun lumi ei peitä maata, voi kylvää kukkanurmikolle lisää kukkia. Kannattaa toki katsoa ohjeet siemenpussista, sillä yleensä siemenet tulee peittää ohuella multakerroksella. On myös kasveja, joiden siemeniä ei saa peittää. Siitä lisää Älä peitä valossa itäviä siemeniä mullalla -postauksessa.
Kuvassa on sitä ihanaa kaunokaista eli bellistä, jonka siemeniä ei peitetä.

Syyskylvöt ja kuun mukaan ajoittaminen...

Nyt on siis hyvä aika kylvää monivuotisten perennojen ja puuvatisten siemenet. Samoin tiettyjen yksivuotisten kukkien ja lehtikasvien, kuten kehäkukan ja persiljan siemenet. Yksivuotiset kylvetään tosi myöhään syksyllä, jotta siemenet eivät lähde kasvuun syksyn lämpiminä jaksoina.
Näiden kylvö on siis 14.11.2024 asti tai joulukuun alussa, kuun mukaan.

Talviporkkanan, mustajuuren ja vastaavien kylvöaika ei ole nyt vaan se alkaa 16.11.2024. tai joulukuun puolenvälin jälkeen, kuun mukaan. Nekin siis kylvetään hyvin myöhään syksyllä.

Jos et ole huomannut, niin siemeniä on myynnissä läpi vuoden monessa kotimaisessa siemeniä ja kukkasipuleita myyvissä verkkokaupoissa. Ainakin osalla postituskulut on vain kirjepostin maksulla. Eli hyvin ehtii vielä tilata siemeniä syyskylvöihin.


Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 3. marraskuuta 2024

Korjaa ja kunnosta puutarhassa - omavaraisuus kotipihalla

 
Puutarhassa ja sen hoidossa tarvitaan monenlaisia työkaluja sekä koneita. Kun ne menee rikki tai epäkuntoon, ne tietysti korjataan eikä heti osteta uutta tilalle. Tämä on ollut meillä periaatteena aina ja siksi olikin nyt yhdessä kiva miettiä, kuinka vanhoja nämä meidän muutamat tärkeät koneet oikein ovatkaan. Toki myös puutarhassa kasvialueitakin pitää välillä kunnostaa, jos siihen on tarvetta.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Vanhat kottikärryt helppo kunnostaa...

Nämä kottikärryt on jo 40 vuotta vanhat ja tosi hyvät käytössä. Niitä tarvitaan vähän väliä kuljettamaan kompostimultaa, puiden lehtiä syksyllä, rikkaruohoja, painavia ruukkuja talvivarastoon jne..
Kerran niistä on jouduttu uusimaan renkaan sisäkumi ja nyt tänä kesänä koko rengas. Niin pienellä ja helpolla kunnostuksella kottikärryt taas pelittävät ainakin seuraavan vuosikymmenen 😊
Kuvassa on myös ne meidän kottikärrykoirat.

Samoin vanha trimmeri vaati korjaamista...

Tänä vuonna myös meidän 20 vuotta vanha trimmeri meni epäkuntoon. Sen korjaamiseen meillä ei taidot riitä. Onneksi tutuissa löytyy hyvä koneiden korjaaja, joka pelasti tilanteen. Hän tietysti osasi hankkia myös oikeanlaiset osat eli bensaletkun ja jotain kytkimeen liittyvää.
Meillä on kyllä akkukäyttöinenkin trimmeri nurmikolle, mutta tämä on paljon tehokkaampi tien reunan heinikkoon.

Vesipumppu 40v. toimii edelleen... 

Nostamme kasteluveden kaivosta vesipumpulla. Se on toiminut tosi hyvin vaikka on jo 40 vuotta vanha. Ollaan pidetty sitä sateelta suojassa ja ulkona vain kesäajan. Se ei ole vaatinut muuta korjaamista kuin vedenottoletkun vaihtamisen uuteen. 
Se on varastoitu sisälle jo aikaa sitten, joten siitä ei ole kuvaa.

Koneet ja työkalut ovat pitkäikäisiä...

Kaikki puutarhassa tarvittavat koneet ja työkalut on hyvin pitkäikäisiä, kun säilyttää ne kesälläkin sateelta suojassa. Toki koneita pitää myös huoltaa aina välillä.
Meillä on haravatkin katoksen alla ja ehkä siksi ei ole tarvinnut uusia kuin muutaman kerran haravan puinen varsi. Ei siis tarvitse ostaa kokonaan uutta haravaa, jos varsi katkeaa.

Ja onhan meillä 100 vuotta vanha sirppikin edelleen käytössä, kun leikataan perennojen varret. Se on hyvässä kunnossa ja se ei ole vaatinut kuin ainoastaan terän teroittamista. Siis huippu kestävä puutarhan työkalu!

Meillä on tapana viedä kaikki työkalut aina heti takaisin paikoilleen, niin ne säilyvät hyvänä. Ainoastaan kottikärryt ovat taivasalla ja vain kesällä. Talvikauden nekin ovat sateelta suojassa katoksen alla .

Myös puutarha vaatii korjaamista...

Puutarha ja sen kasvialueet vaativat myös korjaamista, etenkin nyt kahden viime kesän jäljiltä. Kesän säät on meidän alueella muuttuneet tosi vähäsateisiksi ja viime vuosina touko-kesäkuussa ei ole satanut lainkaan.
Pihalla on muutama kohta, joissa kasvit eivät kestäneet niin pitkiä kuivia jaksoja. Tässä rönsyansikka on surkean näköinen. Kohdassa voi olla puun juuri tai kallio lähellä maanpintaa, koska muu rönsyansikka-alueesta on ihan hyvässä kunnossa.
Tämän kohdan kunnostuksesta kirjoittelen myöhemmin lisää ihan omana postauksena.
Toukokuulta Haasteena pitkät sateettomat jaksot -postaus, jossa vinkkejä hyötytarhaan.



#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...



Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/mita-omavaraistelija-tekee-itse-ja-mita-ei-suuntana-omavaraisuus-marraskuu-2024

perjantai 1. marraskuuta 2024

Huonekasvien ja orkidean kastelu kuun mukaan

 
Nyt on huonekasvien ja orkidean kastelu kuun mukaan, sillä on Kastelupäivät. Niitä onkin kolme päivää peräkkäin. Itselläni on tapana kastella aina näin ensimmäisenä Kastelupäivänä ja kastelen kaikki kasvit, myös orkideat, mehikasvit ja kaktukset. Kasvit näyttävät pitävän siitä ja voivan tosi hyvin.


Aika vaihtaa lannoite merileväuutteeseen...

Viimeistään nyt vaihdan huonekasvien lannoitteen merileväuutteeseen. Annan siis tästä eteenpäin merileväuutetta kasteluveden mukana lähes kaikille kasveille. En kuitenkaan orkideoille, sille niille annan läpi vuoden orkidealannoitetta. Ja ikkunalla kukkivaa pelargonia lannoitan vielä tavallisella lannoitteella ehkä parisen viikkoa. Sitten sekin saa taas merileväuutetta hämärän talvikauden ajan.

Vanhan orkidean kastelu kuun mukaan...

Olen kastellut tätä vanhaa orkideaa aina kuun mukaan Kastelupäivinä upostuskasteluna ja niin tein tänäänkin. Siitä enemmän Orkidean kastelu upottamalla -postauksessa, jossa on myös kuvia tämän orkidean kukista. Sen kukissa on ihanan mieto tuoksu.
Orkideoille käytän Biolanin Orkidearavinnetta, koska se perustuu Michigan State Universityn kehittämään MSU-orkidearavinteeseen ja jota myös ammattilaiset käyttävät. 

Tämä vanha perhosorkidea näyttää jo kasvattavan uutta vaaleanvihreää kukkavartta lehden alta, jee! Yleensä tämä aloittaa kukkimisen joulun tietämillä ja kukkii kesään asti. Odotan niin sen kukkien ihanaa tuoksua.

Venuksenkenkä orkidean kastelu...

Tämän kirjavalehtisen venuksenkenkä orkidean kastelun teen myös upotuskasteluna, tosin pienemmässä kipossa, mitä muut orkideat. Kastelussa kannattaakin aina varoa, että vettä ei mene lehtien tyvelle.
Olen istuttanut sen ihan tavalliseen muoviseen kukkaruukkuun, koska en löytänyt leveää ja matalaa orkidearuukkua. Se näyttää voivan siinä hyvin, kunhan kastelun kanssa on tarkkana, jotta ylimääräinen vesi valuu ruukusta pois.

Ihan yllätyin, kun huomasin senkin kasvattavan uutta kukkavartta. Olen aivan innoissani, sillä venuksenkenkä ei ole niin helppo saada kukkimaan, mitä perhosorkideat. Joten nyt vaalin sitä erityisesti, jotta se kasvattaa kukkavarresta erikoisen vihreävalkoisen kukan. 
Venuksenkengän takana on veikeän pilkkulehtinen perhosorkidea. Siinäkin on pieni kukkavarren alku.

Ehkäpä muistat sen venuksenkenkä `Pinocchio`, josta kirjoitin tänne tammikuussa. Se kukki lokakuulle asti! Nyt se ei siis enää kuki. Saa nähdä, aloittaako se taas kukinnan tammikuussa.

Huonekasvien kastelu kuun mukaan...

Aina välillä minulta kysytään, miten kuun mukaan kastellaan kaktukset ja saniaiset sekä muut erikoisemmat huonekasvit. Ne kastellaan kuun mukaan hyvinä Kastelupäivinä. 

Yleensä kastellaan noin kerran viikossa. Kastelupäivät eivät ole ihan tasaisin välein, jolloin voi olla  viikko, johon ei osu yhtään Kastelupäivää. Silloin todennäköisesti on ollut edellisellä viikolla viikonloppuna Kastelupäivät ja seuraavalla viikolla ne on heti alkuviikosta. 

Joillekin kasveille voidaan jättää kastelu väliin ja joitakin kasveja täytyy kastella useammin. Aina vältetään Älä kastele -päivinä kastelua, koska ne ovat huonoimpia päiviä kasteluun. Kastelussa huomioidaan siis kuun mukaan ajoittaminen ja kyseisen kasvin hoito-ohjeet. Lisää ohjeita erikoistapauksista ja esim. taimien kastelusta on Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilla, joka on yritykseni Puutarha Studion.


Puutarhaterveisin Sari


Ps. Näet viikon Kastelupäivät täältä blogista Kastelupäivät ja kuu -sivulta.