tiistai 29. kesäkuuta 2010

Kukkien nyppiminen ; )

Kuihtuneiden kukkien poistamista monet sanovat nyppimiseksi. Oikeasti niitä ei kannata "nyppiä" pois, vaan kukka katkaistaan sormin tai saksilla niin, että siemenkodan alku tulee mukaan.


Kannattaa leikata kukkavarsikin pois, sillä se vain kellastuu.


Pelargoneilla poistetaan koko kuihtunut kukkaterttu rungosta....

...kuvassa näkyy, miten se lähtee napsahtamalla irti. Tietysti se kannattaa tehdä varovasti, vähän sormilla tukien. En saanut hyvää kuvaa, kun assistenttini ei ollut paikalla 😉


No miksi ihmeessä kannatta nähdä moinen vaiva? Ihan vaan siksi, että kasvi tekisi lisää uusia kukkia eikä alkaisi keskittymään vain siementen kypsyttelyyn.
Kuihtuneet kukat leikataan pois myös daalioista, marketoista, verbenoista, verenpisaroista...... melkein siis kaikista kesäkukista.
.
Päivänkakkaroistakin voisi leikata kuihtuneet kukat pois....

Viime perjantain Turun Sanomat olivat valinneet
Viikon blogiksi
Sarin puutarhat,
siis tämä blogin, jee 😊

sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Itse kylvetyt petunian taimet

Itse kasvatetut eli siemenistä kylvetyt kerrottukukkaiset petuniat ovat kukkineet jo jonkin aikaa...
Järkevä olis istuttanut nämä jo kuukausi sitten lopullisiin ruukkuihin, mutta minä halusin ensin nähdä minkä väriset kukat niille tulee. Siksi taimet ovat vähän "heikon näköisiä".... siis ovat kasvaneet pienessä ruukussa liian kauan.

Ihanat kerrotut petuniat:


Yhden taimen jätän parvekkeelle eli tämän suloisen hempeän yksilön. Sen istutin tietysti jo isompaan ruukkuun : )

Ah, miten suloinen.....

Tämä punainen on aika erikoinen petuniaksi... näitä tuli kuusi tainta.

Valkoreunainen lila petunia tuoksuu hyvälle ! Ihmettelin pitkään, mistä tulee hyvä vähän myskinen tuoksu parvekkeelle.... nuuskin kukkia ja ulkoilmaa... Lopulta keksin tuon petunian. Muut petuniat eivät tuoksu tai tuoksuvat tavalliselle petunian kukalle ; )
Taidanpa jättää niistä toisen tuoksuntuojaksi...
Eli kuvan eri punaisia tuli kutakin kaksi kappaletta taimista.

Ostin siemenpussin jostain marketista.... Pussin kuvasta puuttuvat nämä punaiset värit ; )

Petunian kasvatus:

Petunian viljely kotioloissa oli yllättävän helppoa. Taimet kannattaa latvoa ajoissa ja ehkäpä osan olisi voinut latvoa uudelleenkin. Täytyy kyllä sanoa, että taimet eivät näytä niin tiiviiltä ja matalilta kuin ostotaimet. Mutta siitä huolimatta ne ovat kauniita : )
Muut postaukset kylvöistä, koulimisista, latvomisista, ruukutuksista... löydät täältä.

perjantai 25. kesäkuuta 2010

Suloista juhannuksen aikaa !

Luonnonkukat ovat sitten kauniita : )



Haluan toivottaa teille kaikille
.
Oikein Hyvää Juhannusta !
.
Löysin juhannusruusustakin vielä pari kukkaa tuomaan tuoksua...

Lopuksi oli ihan pakko laittaa vielä kuva tästä ihanuudesta eli siitä riippaorvokista. Joko nyt ymmärrätte, että siitä tulee todella kaunis, kunhan vielä vähän kasvaa ; ) On se niin suloinen....
Kuva orvokista ostohetkellä löytyy tästä linkistä.

keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Lannoittamisen aika kesällä

Kuvat ovat muuten viime kesältä : ) Vielä eivät ryhmäruusut ja loistokärhöt kuki, ainakaan meidän pihalla...
.
Täydenkuun päivä 26.6. 2010 on hyvä hetki levittää lannoite maahan, niin se tulee parhaiten kasvien käyttöön, eikä huuhtoudu vesistöön. Siis jälleen perinnetiedon ja kuunvaiheiden mukaan katsottuna : )
On joitakin monivuotisia kasveja, jotka vaativat hyvin paljon ravinteita kukkiakseen eli niille annetaan kevätlannoituksen lisäksi kesällä vielä vähän lannoitetta.
Tässä niistä yleisimmät :
Ryhmä- eli jaloruusut
Köynnösruusut....

Loisto- eli jalokärhöt


No jos et ehdi juhannuspäivänä lannoitella, voit tehdä sen myös seuraavan kahden viikon aikana ; )
.
Kevätlannoite riittää melkein kaikille monivuotisille kasveille koko kasvukaudeksi. Ainostaan nämä runsasravinteisen maan kasvit kaipaavat lisälannoitusta.
Mutta jos taas lannoittaa aivan liikaa, kasvi kärsii siitä, ei kuki, voi saada talvivaurioita sekä kasvutapa voi tulla liian reheväksi ja kaatuilevaksi.
Lannoittamisella ei siis kannata nopeuttaa rajapensaiden kasvua ; ) Ainoa konsti on laittaa pensaille paksulti hyvää multaa ja kumpareistutus.

maanantai 21. kesäkuuta 2010

Kukkiva kivimuuri

Tämän kivikkokasvimuurin kitkin silloin Suurena kitkemispäivänä. Kasvien sekaan oli sinne tänne ilmestynyt pieniä heinätupsuja. Lähtivät muuten tosi hyvin juurineen pois, silloin aamupäivällä.


Ihanaa, pieni seittimehitähtikin on vielä elossa : )

Ja tässä kukkii joku toinen mehitähti...

Sammalleimujen kukinta alkaa olla jo ohitse. Seuraavaksi kukintaa aloittelee neilikat. Kuvan neilikan tummista nupuista tulee esiin ihanasti tuoksuvat vaaleat kerrotut kukat : )

Parin viikon päästä näkee, oliko tuo Suuri kitkemispäivä niin tehokas kuin sen kerrotaan olevan. Eli lähtevätkö samat rikkaruohot uudelleen kasvuun vai ei....
Kuulin tässä jo edellisen kesän Suuren kitkemispäivän olleen tehokas ! Jo se, että rikkaruohot lähtivät helposti juurineen, viittaisi jo nytkin siihen.
Seuraava hyvä kitkemisajankohta on heinäkuun alkupuolella. Siitä lisää myöhemmin... : )

lauantai 19. kesäkuuta 2010

Niin romanttinen `Mårbacka Tulpan`

Tässä ensimmäinen keväällä Pukin Puutarhalta tulleista pelargoneista eli `Mårbacka Tulpan`. Se kuuluu tulppaanipelargonien ryhmään, tuon suppuisen kukan muodon takia.
Väri on ihanan hempeän romanttinen....


`Mårbacka Tulpan` kukkii jo hyvin ja tekee paljon nuppuversoja. Muut uudet pelakuut esittelen sitten, kun niiden kukkia aukeaa vähän enemmän : )

Kerrottu petunia sopii niin hyvin tähän pelakuun kanssa. Kylvin sen keväällä ja nyt ensimmäiset kukat ovat auenneet. Täältä näet kasvatuksesta postauksia.
Alla olevassa kuvassa on `Mårbacka Tulpan`pelakuun vanhat kukkatertut. Pörriäiset ovat näköjään käyneet pölyttämässä sen kukkia. Vanhojen pelakuitteni kukkatertuissa on vain yksi tai kaksi siemenkotaa tulossa, mutta näissä niitä on tosi paljon ; )
Romanttista viikonlopun jatkoa !

torstai 17. kesäkuuta 2010

Pioni `Claire de Lune` ja oikea pionin istutustapa...

Käväisin eilen hakemassa Kuupuutarhaani pari pionin tainta Pionien Kodilta. Ovat muuten komeat taimet, mutta niistä myöhemmin.

Pioni `Claire de Lune`

Kuvassa Gardenian pionitarhasta `Claire de Lune`täydessä kukassa. Kerrassaan upea näky!

Yksittäinen kukka on iso...

Kuten olen kertonut, siirsimme pionit toiseen paikkaan viime syksynä. Nyt olemme vähän ihmeissämme, miksi ne eivät kuki juuri yhtään. Kaiken pitäisi olla niillä hyvin.
Tiedän, että pionit viihtyvät läpäisevässä maassa, mieluimmin kumpareistutuksessa. Ja senkin tiesin, että multaa saa tulla juurenniskan (juurten ja versojen yhtymäkohta) päälle kuin vähän.
Fiksuna kysyin neuvoa Pionien Kodin asiantuntijoilta Marketanpuiston tapahtumassa.
Pioni on kuulemma todella tarkka siitä, ettei sitä istuteta liian syvälle! Alla olevasta kuvasta näkee, miten varren alimmat minilehdentyngät tulee näkyä....
.
Meidän pionit ovat menneet pari senttiä liian syvälle, jotenkin ihmeellisesti 😏 
Siis ei kun multaa poistamaan....

Eilen sain taas lisää tietoa pioneista Pionien Kodin Pionivaarilta.
Tämän tyyppiset asiantuntijat, jotka jaksavat jakaa tietoaan muille, ovat kullan arvoisia!

Eli pionien oikea istutustapa :

Pionitarhan maassa tulee olla läpäisevyyttä eli kunnon kohopenkki savimailla. Pioni pitää hiekkamullasta, mutta ei turpeesta. Kuopan pohjalle laitetaan kanankakkaa, joka peitetään mullalla. Eli pionin juuripaakku ei saa osua kanankakkaan. Ja sitten istutetaan pionin taimi siten, että taimen juuripaakku peittyy mullalla vain niin, että se jää juuri ja juuri piiloon. Multaa ei saa laittaa yhtään enempää taimen juuripaakun päälle!
Pionin istutustiheys riippuu pionilajista. Esim. kiinanpionin istutusväli on 60-80 cm.

Pensaspionin kukka

Eikös olekin upea pensaspionin kukka! Ei äkkiseltään uskoisi pioniksi.
Puutarhassa sitä oppii helposti kantapään kautta, etenkin jos joku viisaampi vähän neuvoo 😊
.

Suuri kitkemispäivä

Ai niin, huomenna perjantainahan on se Suuri Kitkemispäivä ! Ihan vaan ajattelin muistuttaa.....

keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Todella myrkylliset kasvit

Laitanpa tähän pienen muistutuksen, että kasveja ei kannata syödä, ellei tiedä niiden sopivan syötäväksi 😉
Syötynä vaarallisen myrkyllisä kasveja on onneksi vähän, siis monivuotisia puutarhakasveja. Jo pienen määrän syöneelle, ne voivat aiheuttaa vakavan myrkytyksen.

Ja yleensä koko kasvissa on myrkkyä, ei vain marjoissa. Niitä ei saa laittaa kakun koristeeksi, jääpaloihin, juomien koristeeksi yms. Itse en laittaisi ruokapöydälle enkä keittiöön lainkaan.
.

Marjakuusi on myrkyllinen...

Marjakuusi (Taxus) on havukasvi, johon tulee punaiset marjat. Koko kasvi, myös neulaset ja oksat, ovat erittäin myrkyllisiä syötynä.

Kultasade on myrkyllinen...

Kultasade (Laburnum) kasvaa korkeksi pensaaksi, jolloin kukkia on hyvin paljon. Se on ihmisille myrkyllinen, mutta pupujen suurta herkkua 😊

Näsiä on myrkyllinen...

Näsiä (Daphne) on matala ja harvaoksainen pensas. Se on luonnonvarainen ja siitä myydään jalostettuja lajikkeita. Kukkii aikaisin keväällä huhtikuussa ja tekee punertavia marjoja.

Ukonhattu on myrkyllinen...

Perennoistamme on kolme erittäin myrkyllistä kasvia. Alla on kuva kirjoukonhatusta. Kaikki ukonhatut (Aconitum) ovat vaarallisen myrkyllisiä syötynä. Sinisenä se löytyy Ukonhatut yllättivät -postauksesta.


Sormustinkukka on myrkyllinen...

Sormustinkukka (Digitalis) on kaksivuotinen perenna eli elää vain kaksi vuotta. Tekee kuitenkin paljon siemeniä, joista kasvaa uusia taimia. Lisää kuvia Ihanat sormustinkukat -postauksessa.



Jouluruusu on myrkyllinen...

Kolmas perenna on jouluruusu (Helleborus), jota myydään myös joulukukkana. Siitäkin lisää Jouluruusujen hoito puutarhassa -postauksessa.

Alastonimpi on myrkyllinen...

Syksyllä kukkiva sipulikukka alastonimpi eli syysmyrkkylilja (Colchicum) on usein vaaleanpunainen. Kukka muistuttaa isoa krookuksen kukkaa.  Sillä on lehdet alkukesällä, ei siis enää kukkiessaan syksyllä.
Kuvia toisenlaisista kukista löytyy Aika istuttaa jouluhyasintit ja syysmyrkkyliljat.

Lievästi myrkyllisiä kasveja:

Sitten on paljon kasveja, jotka ovat lievästi myrkyllisiä. Se tarkoittaa sitä, että pienen määrän syöminen harvoin aiheuttaa oireita.
Tähän ryhmään kuuluvat kielot, kuusamat, lumimarja, tuijat, raparperi, peruna...

Täytyy vielä todeta, että kasvimyrkytyksiin ei ole Suomessa kuollut vuosikymmeniin yhtään ihmistä. Tähän ei ole laskettu sienimyrkytyksiä.

Laitoin tämän postauksen, koska tiedän aiheen askarruttavan monia.

Terkuin Sari


maanantai 14. kesäkuuta 2010

Suuri Kitkemispäivä 18.6.

Suuri Kitkemispäivä koittaa siis perjantaina 18.6. ennen klo 13.00. Silloin rikkaruohot saadaan kitkettyä pois pysyvästi, tai näin ainakin sanotaan. Sitä kyllä täytyy kokeilla ; )
Kivikkokasvien sekaan tulee helposti heinää ja muuta rikkaruohoa... eli perjantaina kitken niitä sitten juurineen pois sammalleimujen seasta.

Ja voi ei, idänunikoiden taimien mukana on tullut vuohenputken alkuja, siis juuren paloja, jotka nyt lähtevät tekemään lehtiä. Nämä täytyy muistaa ottaa huolella juurineen pois, perjantaina....

...muuten voi käydä näin : /


Siemenistä leviää myös kasveja "vääriin" paikkoihin. Lehtoakileija on tälläinen ylläreiden mestari. Ne tosin saavat kasvaa missä haluavat, tai joskus siirrän niitä parempiin paikkoihin.


Alla oleva rohtoraunioyrttikin on kaunis, etenkin saniaisten välistä kasvaessaan. Mutta muualta otan sen kyllä pois.

Suuri Kitkemispäivä 18.6.

Edit - Suuri Kitkemispäivä uudempi postaus.

Perjantain kitkemispäivä perustuu perinnetietoon ja kuun vaiheisiin.
Jos kitket perjantaina aamupäivällä, niin olisi kiva kuulla, miten hyvin onnistuit hävittämään rikkaruohot paikasta. Vai kasvoivatko ne takaisin.
.
Kitkemisellähän tarkoitetaan sitä, että rikkaruohokasvi otetaan juurineen pois. Siis ainakin juurta koitetaan ottaa niin paljon kuin mahdollista mukaan ; )
.
Keskiviikkona 16.6.2010 on Pioni-iltapäivä Helsingissä, Gardeniassa. Silloin Pionien Kodin Pionivaari kertoo pioneista. Ja tietysti heillä on myynnissä niiden taimia.
Pionit ovat aloittaneet kukkimisen pionitarhassa. Ainakin paikan nettisivuilla luki niin.
Aionpa käväistä katsomassa, ja kuvaamassa.

lauantai 12. kesäkuuta 2010

Mahtavat ostokset !

Keväällä ostin Wanilla Rosesta kivan pikkumaljakon valkovuokoille.... Tällä viikolla käväisin taas Wanilla Rosessa ja mukaan lähti nämä kauniit kukkasakset.

Lupailin keväällä laittaa tänne kuvan maljakosta, kun saan siihen valkovuokkoja...hmmmm, taisi tuo valkovuokkoaika jo mennä hieman ohi ; )
Sakset ovat muuten ihan näppärät käytössä, niillä kun voi leikata niin tarkasti hentojakin kukkia.
Sopii tähän maljakkoon muutkin kukat, kuten kuvasta näkyy : )

Maljakossa on kuvan koiranputkea. Meillä tuulee nyt niin kovaa, että kaikki pienet öttiäisetkin ovat karisseet kukista pois....

Huippulöydön tein tänään Marketanpuiston puutarhamarkkinoilta ! Tätä kasvia olen etsinyt jo pari kevättä tuloksetta...
Kuulemma tätä suloista riippaorvokkia (Viola hederacea) on harvoin tarjolla, koska se on hidas kasvamaan ja se ei ole myyvän näköinen. Ymmärrän kyllä täysin, että moni sitä ei tämän näköisenä ostaisi ; )
Hintakin oli 3 euroa, eli ei ihan halpa orvokiksi.
Odottakaapas vain kun kesä etenee, niin näytän, miten upea siitä tulee...
Vieläkin olen niiiiin innoissani tästä pienestä orvokista....., että täytyy käydä ihastelemassa sitä vähän väliä ; )