sunnuntai 28. huhtikuuta 2024
Kitkemisessä hullu paljon töitä tekee - viisas pääsee vähemmällä
perjantai 26. huhtikuuta 2024
Pelargonit, oleanteri ja tähtijasmiini huhtikuun lopulla
Vanhat pelargonit nyt huhtikuun lopulla...
Oleanteri talvehti hyvin ikkunalla...
Ihana tähtijasmiini kasvattaa myös nuppuja...
Hoitotoimet kuun mukaan...
Puutarhaterveisin Sari
tiistai 23. huhtikuuta 2024
Sitkeä vanha riippaorvokki kukkii taas
Sen kukat on pienet ja jännästi niiden ylimmät terälehdet kääntyvät taaksepäin. Kukat on aina tämän väriset.
Riippaorvokki kasvattaa pitkät riippuvat versot...
Sen pitkiksi kasvavat versot on minusta niin kauniit, joten taidan istuttaa tämän korkeaan ruukkuun. Tosin kuvan ruukku on aivan liian kapea, jotta juuristolle saa sivusuunnassakin kasvutilaa. Tai voi olla, että sitkeänä kasvina se kasvaisi tässäkin tosi hyvin😊
Pienikukallinen orvokki ja riippaorvokki...
Sitkeä vanha riippaorvokki edelleen ostoruukussaan...
Lisää postauksia riippaorvokista...
- Ihana riippaorvokki talvehti ikkunalla eli miltä kesällä rehevästi kasvanut riippaorvokki näytti talvisäilytyksen jäljiltä. Ja miten tein sille keväthuollon.
- Riippaorvokki sisälle talvisäilytykseen ja silloin marraskuussa sille oli kasvanut jo tosi pitkät versot. Postauksessa lisää siitä, mitä tein sille.
- Tavallisista orvokeista Orvokit kukoistavat viileässäkin -postauksessa, jossa on myös orvokin hoito-ohjeet.
lauantai 20. huhtikuuta 2024
Tomaatin taimien istutus kuun mukaan
Tomaatin kylvö ja istutus kuun mukaan...
Tomaatin taimien erikoinen istutustapa...
Tomaatti kasvattaa hyvin juuria sen versoon, joten taimen voi istuttaa normaalia syvempään. Otin siis taimen lokerikoista irti ja sen juuristo oli vielä näin pieni.Pienien värinokkosen siementaimien ruukutus...
Lisää ohjeita taimikasvatukseen...
- Taimien kouliminen omiin ruukkuihin eli miten kannattaa koulia pieniä taimia, joiden siemenet on kylvetty samaan astiaan.
- Taimien ruukutus eli mitä se tarkoittaa. Ruukutus on oikeastaan puutarhureiden ammattisanastoa, ja selkeä termi harrastelijoillekin.
- Taimien latvominen on tosi tärkeää tietyille kasveille. Taimien latvominen saa ne kasvamaan tuuheammiksi eli paremmiksi taimiksi.
- Taimien jatkohoito on kaikille taimille todella tärkeää, jotta taimista kasvaa hyviä ja terhakoita. Tietysti pitää myös muistaa karaista taimet ennen ulos vientiä.
- Huhtikuun kylvöjä eli mitä kasveja yleensä kylvetään näin huhtikuussa. Vielä siis ehtii kylvää monia kasveja esikasvatukseen.
- Miten tomaatin taimet saa kukkimaan ja tekemään hedelmää, minulta kysyttiin viime keväänä, joten siitä kirjoitin postauksen.
Puutarhaterveisin Sari
torstai 18. huhtikuuta 2024
Biohiili vähentää kastelua puutarhassa
Kaupallinen yhteistyö - Carbons Finland Oy
Biohiili vähentää huomattavasti kastelua puutarhan monivuotisilla kasveilla, lavakauluksissa, amppeleissa ja terassin ruukkupuutarhassa. Olen testaillut sitä omalla pihalla nyt jo yli 5 vuotta ja en itse enää suostu istuttamaan mitään, ilman biohiiltä. Sitä ei tarvitse edes myöhemmin lisätä maahan, koska se pysyy toimina vuosikymmeniä. Viime kesän kahden kuukauden sateeton jakso vahvisti entisestään biohiilen merkitystä kasvien vesivarastona.Biohiili pidentää kastelujen väliä myös taimilla...
Aikainen kevät paras aika lisätä biohiili maahan...
Vähentää myös kesäkukkaruukkujen kastelua...
Nurmikolle hienojakoinen biohiili paras...
Biohiilen raekoolla on merkitystä...
Hyötykasveille iso etu biohiilestä...
Carbons Finland Oy:n biohiiltä on myynnissä eri kokoisina pakkauksina heidän omassa verkkokaupassa. Siellä on myös isoja 500 litran pakkauksia.
Puutarhaterveisin Sari
sunnuntai 14. huhtikuuta 2024
Ihania krookuksia pölyttäjille ja paljon
Sykähdyttävän kaunis krookus pölyttäjille...
Valkoisten krookusten sekaan ilmestynyt sinisiä...
Veikeä sieberinsahrami...
Paljon krookuksia pölyttäjille...
Krookukset eli sahramit...
Puutarhaterveisin Sari
perjantai 12. huhtikuuta 2024
Kotipihan kevättyöt
Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy
Aloittelin jo kotipihan kevättyöt ja teemme niitä tuttuun tapaan vähitellen sään mukaan. Aina kun on aurinkoinen ja lämmin kevätpäivä, niin näitä puutarhan kevättöitä tulee tehtyä innokkaasti jopa yllättävän paljon kerralla. Nyt aloitin siis talventörröttäjien leikkaamisella ja lannoituksella muutamasta kasviryhmästä.Talventörröttäjien leikkaaminen...
Lannoitus tärkeä kotipihan kevättyö...
Lannoitteen määrä kasvilajin mukaan...
Suosin luomuviljelyyn soveltuvia lannoitteita, sillä ne eivät vioita maan mikrobitoimintaa, vaan päin vastoin.- tomaattimaalle 5 litraa/10m2 eli 0,5 dl/1m2
- kesäkukkamaalle 3 litraa/10m2
- nurmikolle 2-3 litraa/10m2
- perunamaalle 1,5 litraa/10m2
- mansikkamaalle 1 litra/10m2
Turpeeton Puutarhamulta korvaa kompostimullan...
Meidän kukkanurmikkoa ei haravoida...
Pensaiden ja puiden leikkaaminen...
Rikkaruohojen kitkeminen...
Keväisin puutarhaterveisin Sari
keskiviikko 10. huhtikuuta 2024
Talventähti kevään ensimmäisiä kukkijoita
Talventähti on yksi kevään ensimmäisiä kukkijoita...
Kevään aikaiset ja ensimmäiset kukkijat on niin tärkeitä ilahduttajia, että niitä on kiva olla monessa kohtaa puutarhassa. Joten talventähtiä on sen takia meillekin istutettu useampaan kohtaan. Se kukkii siis maalis-huhtikuun vaihteessa, hieman kevään etenemisestä riippuen.
Tässä kuvien kohdassa talventähdet on viihtyneet todella hyvin. Kun taas muista kohdista, ne on vähitellen hiipuneet. Tämä on selvästikin niille mieluinen paikka.
Matalat sipulikukat ja talvivihreät perennat...
Talventähti lisääntyy siemenistä...
Talventähti viihtyy puutarhamaassa...
Postauksia kevään ensimmäisistä sipulikukista...
- Ensimmäiset kevätkukat pihalla eli kun ensimmäiset sipulikukat kukkivat, niin samaan aikaan kukkii jo ensimmäiset perennatkin
- Krookuksia kukkamerenä on niin upea näky, että se sykähdyttää vuodesta toiseen! Jonain vuonna rusakot ehtivät ensin, mutta onneksi ei joka vuosi.
- Pienet kevään kurjenmiekat on erikoisempia sipulikukkia. Ne on paikan suhteen vaateliaita eli niille kannattaa etsiä mieluinen paikka.
- Kevätkukkia ja kitkemistä eli ihanat matalat sinikukalliset skillat ja muut. Nämäkin kukkii jo aikaisin huhtikuussa.
- Lumikelloja maaliskuussa on varma merkki kevään alkamisesta.
Puutarhaterveisin Sari
sunnuntai 7. huhtikuuta 2024
Aloita helpoimmista - omavaraisuus kotipihalla
Mangoldi yksi helpoimmista vihanneksista...
Sitä on myös kelta-, oranssi- ja valkovartisina. Ja meidän runsasmultaisessa hiekkamoreenimaassa mangoldi onnistuu aina, sitä kun ei vaivaa tuhohyönteisetkään.
Matala vahapapu helpoimpia papuja...
Marjapensaat ja hedelmäpuut koristekasveina...
Monivuotiset marjapensaat ja hedelmäpuut on helppoja siinä mielessä, että ne kasvavat lähes itsestään. Ja ne voivat toimia koristekasvien tapaan pihalla, jolloin ne sijoitetaan kuten koristekasvit. Ne voivat esimerkiksi olla antamassa näkösuojaa tai rajaamassa pihaa osiin.Toki niille pitää valita pihalta paikka, jossa niille on riittävästi tilaa. Samoin olosuhteet on hyvä olla niille sopivat eli aurinkoinen paikka ja tuore maa.
Jos kaikkia marjoja ja hedelmiä ei tule syötyä sitä mukaa, kun ne kypsyvät, niitä voi pakastaa tai tehdä niistä hilloa ja mehuja. Tai antaa niitä ystäville, naapureille ja työkavereille.
Monivuotiset maa-artisokka ja lipstikka...
Juureksista monivuotinen maa-artisokka on vanha kotivarakasvi. Se kasvaa vuodesta toiseen samassa paikassa ja lähes itsestään. Sekin vie tilaa ja leviää vähitellen, mikäli ei syö sitä paljoa. Se nimittäin jatkaa kasvua maahan jätetyistä juurimukuloista.Maa-artisokasta voi kaivaa satoa eli niitä juurimukuloita syksystä aikaiseen kevääseen, kun maa on sulaa, kuten kuva alla. Täällä etelässä se onnistuu jonain vuonna vaikka joulukuussa. Miltä maa-artisokka näyttä kesällä, siitä näet kuvia edellisen kappaleen linkistä.
Muita helppoja monivuotisia on esimerkiksi yrteistä ruohosipuli ja lipstikka.Aloita ensin näistä...
- Mieti ensin mitä kasveja itse ja perheesi syö mieluusti. Ei kannata kasvattaa sellaista, mikä jää syömättä... se on turhauttavaa ja epäekologista.
- Tutki pihalta, mihin kohtaan laittaisit kasvit kasvamaan. Muista tarkistaa, että kohtaan paistaa kasville aurinko, jos kasvi sitä vaatii kasvaakseen.
- Varmista ennen istutusta, että multaa on riittävästi valitsemillesi kasveille. Tarvittava mullan syvyys ja leveys riippuu nimittäin kasvista.
- Varmista vielä, että pystyt kastelemaan kasveja helposti valitsemallasi paikalla. Monivuotisiakin on hyvä varautua kastelemaan läpi kesän ekana vuotena. Yksivuotiset kasvit vaativat aina kastelua.
- Jos matkustelet kesällä tai kastelu on haasteellista, lisää multaan biohiiltä. Se vähentää kastelun tarvetta. Multa kannattaa myös peittää kasville sopivalla katteella.
- Yksivuotisten hyötykasvien multa lannoitetaan keväällä ja hieman monivuotisiakin, tarkasti lannoitteen ohjeen mukaan. Älä lannoita liikaa.
Kompostista arvokkainta multaa...
Aloita myös puutarhajätteen kompostointi, koska kompostiin saa laitettua kaikki kitkemisjätteet ja muut puutarhasta tulevat kasvijätteet. Kun hoidat kompostia hieman, niin saat joka vuosi hyvää ilmaista multaa.#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...
Kasvuvyöhyke 1
Kakskulma https://kakskulma.com/diy-basebetonia-markatiloihinTillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/omavaraisuusaloittelijan-vinkit-aloittelijalle/
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2024/
Kasvuvyöhyke 2
Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/04/suuntana-omavaraisuus-4-2024.htmlPilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/04/suuntana-omavaraisuus-huhtikuu-2024.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/04/aloita-helpoimmista-omavaraisuus.html
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/04/suuntanaomavaraisuus-huhtikuu-2024-alku.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-4/Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/maalaiselon-alkupiste
Evil dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18225
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/04/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-4-ma.html