sunnuntai 14. huhtikuuta 2024

Ihania krookuksia pölyttäjille ja paljon

Näitä ihania krookuksia kukkii nyt tosi paljon meidän pihalla pölyttäjille. Niitä on erilaisia eli on näitä kuvan isokukallisia krookuksia ja sitten on monenlaisia pienikukallisia krookuksia. Kumpienkin kukissa käy aikamoinen surina ja vilske tähän aikaan keväästä. Ne onkin todella hyviä maalis-huhtikuun pörriäiskasveja.


Sykähdyttävän kaunis krookus pölyttäjille...

Löysin meidän yhdestä kasviryhmästä tällaisen mättään krookuksia. Niiden kukat on ihan huikean kauniit ja värisävy niin upea. Kukan malli tai terälehtien muoto on hieman erilaisempi, mitä perinteisillä isokukallisilla. Sen huomaa, kun vertaa ekaa kuvaa tähän. Tässäkin kävi pörriäisiä, en vain ehtinyt kuvata, olivat nopeampia.

Valkoisten krookusten sekaan ilmestynyt sinisiä...

Kuupuutarhaani olen istuttanut vain valkoisia krookuksia. Kummasti niiden sekaan on ilmestynyt sinisiä krookuksia. Ne on vielä eri sinisen sävyisiä, eikä vain yhtä sinistä. Onkohan valkoiset jotenkin taantuneet sinisiksi vai mitä ihmettä on tapahtunut? 

Kun tarkemmin katsoo näitä valkoisia, niin niiden kukkien varressa on myös sinertävyyttä. Kuvan oikeassa reunassa olevan sinisen krookuksen kärki on jännästi vaalea. Krookus muuten tekee sivumukuloita eli lisääntyy siten. Olisikohan nämä siniset tulleet niistä?

Veikeä sieberinsahrami...

Pienikukallisista krookuksista tämä sieberinsahrami on hauskan kolmivärinen. Sen kukissa on siis sinertävän sävyn lisäksi valkoista ja keltaista

Paljon krookuksia pölyttäjille...

Tässä kuva yhdestä pihamme kohdasta, johon krookukset ovat levinneet kivasti. Alue jatkuu vielä kuvan reunojen ulkopuolelle. Nämä meidän krookusmeret on tärkeitä pölyttäjille tähän aikaan keväästä. Eli mitä enemmän krookuksia, sitä parempi. Tänä vuonna rusakot on onneksi syöneet vain muutamasta kohdasta hieman krookuksia.  Ollaan siis saatu pölyttäjien kanssa nauttia krookusten kukkaloistosta. 

Trendikkäässä kukkanurmikossa nämä ovat aivan loistavia kevätkukkia. 

Krookukset eli sahramit...

Jalostetumpien isokukallisten krookusten virallinen suomenkielinen nimi on kevätsahrami, mitä harvemmin näkee käytettävän. Usein niiden sipulit myydään isokukallisina krookuksina.
Pienikukalliset krookukset on vähän jalostettuja ja niitä on montaa eri lajia kuten esim. kultasahrami, sieberinsahrami ja tähtisahrami. Niitä myydään myös kasvitieteellisinä krookuksina.


Näyttäisi siltä, että krookukset eivät ole kärsineet siitä, että rusakot syö ne aina välillä. Myös kuivat kesät ei näytä haittaavan niitä lainkaan, ei edes se viime vuoden sateeton toukokuu. Siis aivan ihania ja helppoja kevätkukkia😊


Puutarhaterveisin Sari2 kommenttia:

  1. Oi että miten paljon krookuksia! En ole uskaltanut istuttaa niitä pihalleni, koska pihalla vierailee metsäkauris lauma vähän väliä. Ne varmasti söisi krookukset heti alta aika yksikön. Täytyy siis ihailla niitä muitten pihalla ja täällä blogissasi. Kiitos kauniista kuvista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on myös metsäkauriita ja peuroja, mutta ne syövät ennemmin tulppaaneja. Kerran yhdessä isossa kasviryhmässä, jossa on tulppaanin alkuja ja krookuksia sekaisin, metsäkauriit kävi syömässä tulppaanit. Krookuksiin ei oltu koskettu silloin lainkaan. Sen sijaan rusakot välillä syövät krookuksia. Kiva kuulla, että pidit kuvista:)

      Poista