tiistai 31. lokakuuta 2017

Erilaisia halloween kukkia

Blogiyhteistyö: Huiskula 
Nyt kaipasin jotain jännää uutta kukkaa, ja onhan tulevana viikonloppuna lisäksi halloween. Tosin sen juhliminen jää kyllä aika vähäiseksi, mutta viikonlopun kukissa se on aina kiva huomioida.
Hankin jo nyt viikonlopun halloween kukat, jotta ne ovat komeimmillaan silloin, eikä vasta ensi viikolla, pienenä vinkkinä 😊

Oranssi amaryllis, vau...

Löysin tosi upean oranssin leikkoamarylliksen. Väri on kyllä aika hauska! Se on vielä nin nupussa, että aukeamiseen mene parisen päivää. Laitan siitä sitten oman jutun puolelle, kun kukat ovat auenneet.... Hehkuvan oranssi amaryllis, klik 



Tämä on tietysti värjätty, sillä näin vahvaa oranssia ei amarylliksen kukissa ole, ainakaan vielä 😉

Uusi väri ruukkukrysanteemilla...

Ihastuin myös näihin ruukkukrysanteemeihin, vaikka kryssa ei ole lainkaan lempikukkani. Mutta tämä väri jotenkin lumosi minut. Siinä on ikään kuin vanhaa roosaa ja nudea sekoitettuna.
Ja mikä mahtavaa, nämä ruukkukryssat ovat kotimaisia!  


Lehdet ovat myös kauniit ja pysyneet tummanvihreinä. Varmastikin juuri siksi, että matka viljelmältä tukkuun ja tukusta myymälään tapahtuu paljon nopeammin kuin ulkomailta tulevilla kukilla.

Nämäkin ruukkukrysanteemit kannatti hankkia jo nyt, jotta niiden kukat ja lehdet ehtivät asettua valoon päin. Sen jälkeen ne näyttävät paljon luonnollisemmilta, ja mielestäni kauniimmilta.

Sain kukat Huiskulasta blogjuttujen tekoon. Iso kiitos taas heille! 



Aurinkoisin syysterkuin,

Sari

tiistai 24. lokakuuta 2017

Oravien oma ruokintalauta

Blogiyhteistyö: Schetelig
Lupasin tehdä tästä oravien ruokintalaudasta oman jutun, koska se on niin loistava keksintö. Kun oravat käyvät siellä syömässä, ne eivät käy lintujen ruokintalaudoilla. Eli linnut saavat rauhassa syödä  ilman oravien häirintää 😉

Näin oravien ruokintalauta toimii...


Oravat oppivat nopeasti päällään nostamaan ruokintalaudan kantta, jolloin ne pääsevät käsiksi siemeniin.

Jos auringonkukan siemeniä on enää vähän pohjalla, oravat jäävät syömään niitä tähän asentoon 😊

Yleensä kuitenkin syövät joko näin sen edessä tai ruokintalaudan päällä istuen.

Kovia kokenut vanha ruokintalauta...

Vanha ruokintalauta on saanut kyytiä pihan "adhd-oravalta". Se orava on niin lyhytjännitteinen, ettei malta katsoa mallia muista oravista, vaan alkaa hajottaa ruokintalautaa. Ensin lensi kansi maahan. Sitten kun kansi kiinnitettiin takaisin nauloilla, orava nosti suullaan etupleksin pois ja tiputti sen maahan. Se kiinnitettiin ruuvilla, ja siitäkös orava innostui jyrsimään koko ruokintalautaa.
Tällä hetkellä ruokintalautaa on vielä koossa muutaman metallilangan tukemana. 



Kummatkin oravien ruokintalaudat on kiinnitetty puuhun metallilangoilla, jotta puut eivät vioitu. Toinen puu on nimittäin vanha metsälehmus (Tilia cordata) ja toinen jalopähkinä (Juglans).

Mistä näitä oravien ruokintalautoja saa...


Tässä tammikuussa otettu kuva, jolloin saatiin uusi ruokintalauta. Sen myyntinimike on Syöttölaite oraville, ja niitä on myynnissä rautakaupoissa, puutarhamyymälöissä ja vastaavissa.

Tämän meidän Syöttölaitteen sain sen markkinoijalta eli Scheteligiltä testaukseen. Scheteligin Kotipuutarhurit sivuilta löytyy mm. jälleenmyyjähaku.
Minä ja oravat kiittää 😊


Edit- tässä video heinäkuun lopulta 2018.

Syysterveisin Sari


lauantai 21. lokakuuta 2017

Haravointia ja sipulikukkien istutusta

Jotenkin ihania nämä kunnon yöpakkaset. Niiden jälkeen puista putoaa lehdet rivakammin ja pääsee muihinkin syksyn pihahommiin, kuten noiden sipulikukkien istuttamisiin. Kuvassa on muuten orkidealilja, joka kukkii vasta nyt. Vähän jo jännitin ehtiikö se kukkia lainkaan. Aika hauskasti sillä on jo keltaiset lehdet, vaikka kukinta on parhaimmillaan 😊

Puuliljat yllättivät myös...

Nämä uudet puuliljat kukkivat myös vasta nyt. Aika ihania nuoren magnolian ympärillä. Niiden väliin pitääkin muistaa istuttaa sipulikukkia, vaikka keltaisia narsisseja ja krookuksia.

Lehtisadetta...

Jalopähkinä, siis puu, pudottaa aina lehdet lehtisateena ekan kunnon pakkasyön jälkeen. Niin nytkin. Nämä on onneksi helppo haravoida, kun lehdet ovat niin isoja. Mutta tuosta puun takana olevasta rodosta pitää lehdet noukkia pois.
Nämä lehdet viedään puutarhakompostiin, tai katteeksi alapihan pensaiden alle.

Daaliat kellariin ensi viikolla...

Nyt on sen verran muuta puuhaa, että daaliat ehditään nostaa ylös maasta vasta ensi viikolla. Ei haittaa yhtään, että tässä lähiöinä on yöpakkasia. Päivät ovat kuitenkin vielä plussan puolella.
Tietysti olemme varanneet jo lannoittamatonta ja kalkitsematonta Perusturvetta juurakoiden säilytykseen.
Juttua viime talven talvisäilytystestistä: Daalian istutus, ja talvisäilytystesti.
 Tämä kuva on torstailta, sillä nyt versot ovat kokonaan mustuneet.

Kesäkukat talvisäilytyksessä...

Pihapelargonit ja verenpisarat ovat olleet ruukkuineen päivineen jo kohta viikon talvisäilytyksessä valoisassa "kellarissa". Ja sinne veimme myös kesäkukkalaatikon, jossa kasvaa vanha muratti. Saas nähdä, miten se talvehtii siellä. "Kellarissa" on myös ruostekukat, gladiolukset, jättiverbenat ja apilat.
Ensi viikolla pitäisi vielä syyssyrikät kaivaa maasta "kellariin" talvisäilöön.

Sipulikukkien istutusta...

Perennat ovat vielä niin hyvän näköisiä, ettei niitä raaski leikata alas. Pihamme on siis Etelä-Suomessa Nurmijärvellä. Vielä kun on pari kunnon pakkasyötä, niin eiköhän loputkin perennat ala siirtyä talvilepoon.
Joten pääsin istuttamaan vasta muutaman sipulin uusiin kasviryhmiin. Kuvassa isoin sipuli on keltakukkaisen hyasintin ja sen vieressä on narsissi. Takana on tulppaaneja ja pienimmät sipulit on kasvitieteellisiä krookuksia. Aika iso ero sipuleiden koolla 😉

VINKKI: Jos istutuslapiota ei saa painettua maahan, niin maa on liian tiivistä kukkasipulille. Silloin maata on syytä ensin möyhentää ilmavammaksi.

Onneksi meillä maa on aika kevyttä ja nytkin istutuslapio upposi hyvin multaan. Istutin sen uuden pikkusyreenin viereen punaisia tulppaaneja.
Meillä onkin muutama suunnitelma kevääksi, joilla koetetaan saada kauriit pysymään poissa tulppaanien kimpusta. Ainakin tähän asti ovat jättäneet lehtikaalit rauhaan.

Mukavaa viikonloppua!
Sari

torstai 19. lokakuuta 2017

Fengshui kukkakimppu koiralle

Tässä kukkakimppu metalli-koiralle eli vuonna 1970 syntyneille. Hauskasti Kukkakamari Elsin Elina oli saanut tähän kimppuun sen tietyn jäykkyyden, ja samalla lempeyden, jota metalli-koiralla on. Meneillään oleva lokakuu on myös metalli-koiran kuukausi.


 Keskellä on auringonkukan tumma keskusta. Muut kukat ovat terttuneilikka, isokukallinen neilikka, ruusu ja krysanteemi.


Tässäkin kimpussa on aika vähän metallia, ja ei yhtään valkoisia kukkia... Miksi syksyllä valkoiset kukat ei aina miellytä.

Metalli-koira fengshui astrologiassa:

Fengshui astrologiassa on 12 eri eläintä, joista koira on yksi. Sen lisäksi on 5 elementtiä ja tämän kuun elementti on metalli. Siis kuukauden eläin on metalli-koira.
Koiran oma elementti on maa, joten kukissa väreinä on keltaisen eri sävyjä. Lisäksi on harmaata, mikä on yksi metalli-elementin väri. 

Vuosi 1970 oli metalli-koiran vuosi, joten tänä vuonna 47 vuotta täyttävät ovat metalli-koiria. Tämän tyylinen tiivis ja matala kimppu sopii heille mainiosti syntymäpäiväkukiksi.
On muuten hyvä muistaa, että vuosi alkaa fengshui-astrologiassa vasta helmikuun alussa.

Millaisia metalli-koirat ovat sitten luonteeltaan... rehellisiä, ystävällisiä ja lempeitä. Periaatteen ihmisinä he voivat joskus olla tosi jäykkiä mielipiteissään, jopa niin, että se haittaa yhteiseloa. Toisaalta metalli-koirat, kuten muutkin koirat, ovat uskollisia ja "kaikkien kavereita" 😉

Fengshui-kimppujen yhteistyö: 

Fengshui kukka-asetelman  teki Kukkakamari Elsin Elina. Kukkakauppa on meidän Nurmijärven kirkonkylällä. Käytännössä annoin taas Elinalle ohjeita tähän fengshui kukkakimppuun, ja hän käytti luovuuttaan kimpun tekoon. Lopputulos on ihan loistavan metalli-koiramainen 😉

Maaliskuussa oli vesi-jäniksen kimppu ja syntymävuosi 1963
Huhtikuussa oli puu-lohikäärmeen asetelma ja syntymävuosi 1964
Toukokuussa oli puu-käärmeen kimppu ja syntymävuosi 1965
Kesäkuussa oli tuli-hevosen kimppu ja syntymävuosi 1966
Heinäkuussa oli tuli-vuohen kimppu ja syntymävuosi 1967
Elokuussa oli maa-apinan kimppu ja syntymävuosi 1968
Syyskuussa oli maa-kukon asetelma ja syntymävuosi 1969
Lokakuussa on metalli-koiran kimppu ja syntymävuosi 1970
Marraskuussa on metalli-sika ja syntymävuosi 1971

Ota fengshui-filosofia haltuun -kurssi...


Jos sinua kiinnostaa fengshui enemmänkin ja haluat ymmärtää fengshuita, kotiasi ja omaa elämäntilannettasi paremmin, tämä kurssi sopii sinulle. Opetan itse siellä yhdessä fengshui-konsultti Virpi Karjalaisen kanssa hyvin käytännönläheisesti fengshuita. 
Esimerkiksi näissä kimpuissa käytetyt elementit käydään kurssilla läpi, sillä ne ovat fengshui-filosofian perusasioita.
Kurssi on viikonloppuna 28.-29.10.2017 Helsingissä.

Aurinkoisin syysterkun,
Sari

lauantai 14. lokakuuta 2017

Merilevää talvetettaville ja viherkasveille

Muutaman pelargonin aion säilyttää ihan asuinhuoneen ikkunalla, ja pihapelargonit valoisassa kellarissa. Niille ja muillekin talvisäilytyksessä oleville kesäkukille annan merilevävettä joka kastelukerta. Se voi olla yksi taika, miksi talvisäilytys on onnistunut niin hyvin joka vuosi.

Edit - tässä juttuja pelargonien talvisäilytyksestä:


Merilevää myös orkideoille...

Orkideat lannoitetaan orkidealannoitteella läpi vuoden. Välillä olen kyllä antanut niillekin merilevävettä, siinä kun on tärkeitä hivenravinteita, joita ei yleensä ole varsinaisissa lannoitteissa.
 Vanha puikkokämmekkä innostui kukkimaan jo näin aikaisin. Ennenhän se on kukkinut vasta joulun tietämillä.
Yllättäen näiden kukkien tuoksu on aika voimakas. En muista, että se olisi aiempina vuosina ollut niin vahva.

Perhoskämmekät eli -orkideat ovat alkaneet kasvattaa kukkavarsia. Nämäkin orkideat yleensä kukkivat työhuoneessa talvella.

Viherkasveille merilevää...

Viirivehka kasvattaa vielä uusia lehtiä, joten kastelen sitä tavallisella lannoitevedellä. Sen sijaan muille viherkasveille olen lannoitteen vaihtanut jo merilevään. 
Kuvassa näkyy oranssia väriä, mikä liittyy Miksi syksyllä valkoiset kukat ei aina miellytä -postaukseen.... vinkkinä keskiviikon fengshui-luennolla olleille 😊

Ikkunalla olevat trendikkäät mehiruusukkeet voivat edelleen hyvin. Ja saavat mietoa merilevävettä kerran viikossa eli kastelupäivinä.

Merilevä on luomua...

Luomuna se sopii loistavasti myös syötäville kasveille, kuten chilille.
Merilevä sisältää siis paljon hivenravinteita, joita ei yleensä ole lannoitteissa. Se vahvistaa juuristoa ja pitää muutenkin kasvit paremmassa kunnossa. Merilevä lisää myös kasvien vastustuskykyä kasvitauteja ja tuholaisia vastaan.  
Myynnissä on kahta sisäkasveille tarkoitettua merilevää Biolan Merileväuute ja Neko Merileväuute. Kummatkin ovat kotimaisia. Kannattaa lukea pullosta laimennusohjeet eli merileväuutetta sekoitetaan kasteluveteen. Laimennettu aine kannattaa käyttää kaikki samalla kertaa.


Ensi viikolla pääsekin jo istutuspuuhiin...

Ensi viikon perjantaina 20.10.2017 alkaa istutuspuuhat, tosin sisäkukkia harvemmin näin talvea vasten istutetaan. Mutta jos on pakko, niin se kannattaa tehdä heti viikonloppuna.
Kuva tästä lohikäärmepuusta oli ihan pakko laittaa tänne. Katsokaa miten paljon juurta ja vähän multaa! Silti näyttää ihan hyvältä, vielä. En ole löytänyt tälle pientä altakasteluruukkua, joten ei auta muu kuin istuttaa se perjantaina tavalliseen ruukkuun, tosin vähän isompaan kuin nykyinen 😉
Tämä lohikäärmepuu on ollut minulla varmaankin jo vuoden... eli taitaa todellakin olla jo aika saada sille vähän isompi ruukku.

Hauskaa viikonloppua!

Terkuin Sari

torstai 12. lokakuuta 2017

Pihan syystyöt ja kuun vaiheet

Ensi viikolle on monta pihapuuhaa odottamassa oikeaa kuun vaihetta. Ja osan voi toki tehdä nyt viikonloppunakin. Muuten, olettehan jo laittaneet runkosuojat nuorille hedelmäpuille. Nimittäin rusakot yleensä maistavat puiden kuorta syksyllä, aivan kuin pistäen muistiin, mitä puita kannattaa tulla syömään enemmänkin sitten talvella 😉

Hyvät kitkemispäivät...

Kuukalenterin mukaan tämän lokakuun parhaimmat #kitkemispäivät ovat 16.-18.10.2017. Viikonloppunakin voi jo kitkeä, sillä onhan vähenevä kuu. Tuttuun tapaan rikkaruohot lähtevät paremmin iltapäivästä kuin aamupäivästä.

Taimien ja sipulikukkien istuttamista...

Syksy on parhainta aikaa istuttaa talvenkestäviä taimia. Ja kuun vaiheiden mukaan istutusaika alkaa perjantaina 20.10. 2017. Ennen sitä on hyvä tehdä kaikki istutusalueet valmiiksi. Sen jälkeen ei tarvitse kuin ostaa taimet ja istuttaa ne 😊

Samoin kukkasipulit  on aika istuttaa täällä eteläisessä Suomessa. Nehän yleensäkin istutetaan vasta lokakuussa ilmojen viilettyä. Niitä onkin odottamassa jo aika monta pussia.
Jos nyt tulisi yllättäen pakkaskelit, niin sipulikukkien istutuspaikat voisi suojata puidenlehdillä tai talvisuojaturpeella. Sääennuste ei ainakaan lupaa vielä yöpakkasia, eli ei huolta.
Kuten jo aiemmin kirjoittelin, niin ruukkuihin kellariin menevät sipulikukat istutan vasta marraskuussa. Niillä ei siis ole mikään kiire.
Talvivalkosipuli taasen istutetaan vähenevällä kuulla.

Viimeiset viherkasvien ruukunvaihdot...

Päivät pimenevät vähitellen, joten nyt on kiire vaihtaa viherkasviin isompi ruukku, jos siihen on suuri tarve. Muutenhan mullanvaihdot tehdään vasta helmi-huhtikuussa.
Kuukalenterin mukaan sekin tehdään ensiviikolla perjantaista alkaen 20.10.2017. Minulla on pari uutta viherkasvia, joiden multa kuivuu koko ajan, eikä patterit ole vielä edes lämpimät. Eli niille on pakko vaihtaa isommat ruukut, tai altakasteluruukut.

Kompostin kasaamista ja hoitoa...

Puutarhajäte- ja lehtikompostia kasataan sitä mukaa, kun jätettä tulee. Varsinaiset hoitotoimet tehdään yleensä vähenevän kuun aikaan.

Kompostin teko - kompostisarjan 1. osa blogipostaus



Raikkain sadeterveisin,
Sari

Ps. vastaan edellisen postauksen kommentteihin huomenna 😊

maanantai 9. lokakuuta 2017

Miksi syksyllä valkoiset kukat ei aina miellytä?

Valkoiset kukat ovat juhlallisen kauniita, ja ostankin niitä usein kotiin. Mutta näin syksyisin valitsen muita värejä. Selitys tähän löytyi fengshuista, ja sen viidestä elementistä. Fengshui on tuhansia vuosia vanha oppi ihmisen ja ympäristön vuorovaikutuksesta.


Viisi elementtiä fengshuissa...

Fengshuissa on viisi elementtiä, ja ne sekä niiden keskinäinen vuoropuhelu on yksi tärkeimmistä perusasioista. Viisi elementtiä ovat metalli, vesi, puu, tuli ja maa. Näiden viiden elementin määrää tarkastellaan kohteesta, aina kun tehdään fengshui suunnitelmaa tai konsultaatiota. Kaikki elementit ovat samanarvoisia ja yhtä tärkeitä, kyse on usein elementtien keskinäisestä harmoniasta. Eli jos yhtä on aivan liikaa suhteessa muihin, se ei yleensä ole hyvä asia.


Fengshuin metalli-elementti....

Valkoinen on siis metalli-elementin väri, aivan kuten myös harmaa.  Materiaaleista metallia on selkeästi esim. rosteripinnat.
Vuodenajoista syksy, etenkin syys-lokakuu, on metalli-elementin aikaa.

Miksi sitten vältän näitä valkoisia kukkia syksyisin? Siksi, että ne tuntuvat liian kylmiltä, kovilta  ja muutenkin epämiellyttäviltä. Eli liika metalli ei sovi minulle yhtään! 

Kaikki eivät koe syksyisin valkoista näin kuten minä, jotkut jopa innostuvat syksyllä juuri metalli-elementistä. Me ihmiset olemme erilaisia. Minä olen fengshuin mukaan "vahva puu" ja "metalli tuhoaa puuta", joten ei mikään ihme, että valkoiset kukat eivät viehätä minua syksyisin.

Heti kun syksy vaihtuu talveen ja sen vesi-elementtiin, innostun taas valkoisista kukista.  Fengshuissa talvi alkaa jo marraskuun alussa, eli ekat valkoiset jouluruusut voi ostaa silloin 😊

Lämpöä sulattamaan metallin kylmyyttä...


Huomaan nyt haalineeni työhuoneeseenikin oranssia ja punertavaa. Ne tuovat kivasti lämpöä metallin-aikaan, varsinkin kylminä ja koleina päivinä. Enpäs älynnyt ottaa niistä kuvia päivällä, joten tässä kuva terttuneilikoista.



Olisi kiva kuulla, miten te koette syksyn?
Tuleeko valittua valkoisia kukkia syys-lokakuussa, vai jotain värikkäämpää?


#fengshuiblogihaaste

Meitä on kolme bloggaavaa fengshui-konsulttia ja nyt haastoimme toisemme kirjoittamaan samasta aiheesta kerran kuukaudessa. Tämän lokakuun aiheena on siis metalli-elementti.
Millainen vaikutus metallilla on sinuun House of Riikka -blogi / Riikka Pöntynen
Metallin syksyistä säihkettä my feng shui life -blogi Virpi Karjalainen
Miksi syksyllä valkoiset kukat ei aina miellytä? Sarin puutarhat -blogi Sari Weckström

#fengshuiblogihaasteen marraskuun aihe on vielä mietinnässä. Saa ehdottaa aihetta....😉
Syyskuun fengshui-roina postaus oli Roinaa, roinaa eli haravoidako vai ei?


Jos fengshui alkoi kiinnostaa, niin pidän Virpin kanssa  Ota fengshui-filosofia haltuun, fengshui viikonloppukurssin Helsingissä 28.-29.10.2017. Linkistä näet lisätietoja.


Mukavaa syksyistä viikkoa!

Sari

lauantai 7. lokakuuta 2017

Viisi parasta puutarhamuistoa 2017 -haaste

Meneillään olevaan kasvukauteen kuului paljon ihania puutarhamuistoja, joita on vaikea laittaa minkäänlaiseen paremmuusjärjestykseen. Joten tässä nyt 5 puutarhamuistoa kesältä.

Tarhakurjenmiekkojen kukinta...

Ihana ylläri oli näiden tarhakurjenmiekkojen runsas kukinta. Tämä on se kurjenmiekka, jonka väristä en aina ole pitänyt. Nyt se näytti aivan hurmaavalta!


Syysleimujen kukinta...

Syyleimut kasvoivat tänä vuonna hyvin ja reheviksi, kiitos viileän ja sadekuuroisen kesän 😊
Koska kasvu oli niin rehevää, myös kukinta oli mahtava, ja kukat kestivät pitkään.


Daalioiden kukinta...

Olen jo aiemmin hehkuttanut näiden oranssien vanhojen daalioiden loistavaa ja katkeamatonta kukintaa. Ne kukkivat koko ajan runsaasti, ja ovat vieläkin kukassa. Tunnetusti daaliat rakastavat vähän viileähköä säätä.


Siemenistä kylvetty lupiini...

Toissa keväänä siemenestä kylvetty kirjolupiini talvehti hyvin ja kukki useammalla kukkatertulla. Kukkien väri on loistavan vahvan punainen. Tämä on sen verran jalostettu, ettei ole mitään takuita sen talvenkestävyydestä. Toivottavasti talvehtii hyvin jatkossakin!


Jaetut punatähkät...

Suuren ilon toi myös punatähkät, jotka jaettiin viime syksynä. Toissa vuonna näitä oli muutama pieni alku iirispenkin laidalla. Nyt ne on jaettu kaksi kertaa, ja tänä vuonna punatähkät täyttivät jo koko mansikkamaan reunan. Ja kukinta oli upea!
Tässä kuvassa näkyy vain osa penkistä. Eli nämäkin nauttivat tästä kesästä 😊

Viisi parasta puutarhamuistoa menneeltä kaudelta-HAASTE / Maatiaiskanasen Elämää -blogista

Haasteen säännöt ovat perinteiset:
  • Tee postaus siitä, mitkä viisi puutarhamuistoa olivat parhaat tältä kaudelta (siitä lähtien, kun  esikasvatus-kausi alkoi päättyen tähän hetkeen).
  • Kerro postauksessa, keneltä haaste sai alkunsa alunperin, eli minulta Maatiaiskanasen Elämää -blogista.
  • Kerro keneltä itse sait haasteen  ja  lisäksi haasta 3 uutta puutarha intoilijaa mukaan mukaviin muisteloihin.

Haaste on aivan loistava, sillä nyt tänne tuli taltioitua nämä parhaat puutarhamuistot kesältä. Sovelsin siis hieman haastetta blogiini 😉
Jos haluat napata tästä haasteen itsellesi, ole hyvä!

Ihanaa viikonloppua!

Terveisin Sari