perjantai 29. toukokuuta 2020

Kesäkukat ja biohiili-sammalmulta

Blogiyhteistyö - Biolan
Istutan kesäkukat nykyään biohiilipitoiseen multaan, koska haluan helpottaa kasvien kastelua. Nyt nämä kesätkukat pääsivät ihan uudenlaiseen multaan. Se on tehty mm. sammaleesta ja biohiilestä... siinä ei siis ole lainkaan turvetta, ja se onkin aika erikoista.

Uudenlainen Puutarhan Sammalmulta testissä...

Kuten kuvasta näkyy, Puutarhan Sammalmulta on luonnollisen näköistä. Sen ulkonäkö muistuttaa paljon kompostimultaa ja se jo viittaa siihen, että multa ei tiivisty. Mikä on tietysti hyvä asia kasvien näkökulmasta.
 Biolanin Puutarhan Sammalmulta sisältää siis kasvualustasammalta, biohiiltä sekä kompostiseosta, joka on tehty puunkuorirouheesta ja kananlannasta. Se on myös valmiiksi kalkittua eli pH on 6,7, mikä onkin ihanteellinen koristekasveille.

Sammal ja biohiili vähentää kastelua ja parantaa kasvua...

Niin sammalkasvualusta kuin biohiilikin toimii kasveille ikään kuin vesivarastona. Kuitenkin ne eivät pidä multaa liian kosteana, ellei sitten kastele multaa liian usein ja aivan liikaa.
Olen testaillut kumpaakin kasveilla useamman vuoden ja kastelukerrat on vähentyneet. Tärkeä etu kummassakin on se, että vaikka multa alkaa olla jo kuivaa, niini kasvi ei kärsi heti. Se saa vielä kosteutta kuivan näköisestäkin mullasta. Toki silloin kannattaa heti kastella!
Kasvit siis kestävät paremmin kasvien stressitekijöitä eli kasvit voivat paremmin.

Varastolannoitus ruukun multaan...

Haluan siis kesäkukkaruukkujen hoidon helpoksi. Kun ruukkuja on paljon ja erikokoisia, niin kätevintä on kastella pelkällä vedellä. Joten nyt ennen kasvien istutusta laitoin ruukkuun varastolannoituksen.
Varastolannoitus tehdään vain luomulannoitteella. Se voi olla kanankakkaa tai  muuta kuten jauhemaista parvekelannoitetta. Kirjoitinkin vähän aika sitten varastolannoituksesta Taimien ja pelargonien lannoitus -postauksessa.

 Taimet kastellaan ennen istutusta...

Taimien multapaakku kastellaan kunnolla ennen istutusta. Se on tosi tärkeää muistaa, jotta kasvi lähtee heti juurtumaan ja kasvamaan. Näillä taimilla oli muuten tosi hyvät juuret!

Kasvien juuripaakkujen välit täytetään mullalla huolellisesti. Juuret ei saa jäädä näkyviin. Lopuksi vielä kastellaan.
Isojen ruukkujen istutushommat tehtiin taas nurmikolla, niin mullan kariseminen maahan ei haitannut. Vielä jäi ruukun ja sen lautasen pesu viikonlopulle. Ja sekin tehdään nurmikolla, nimittäin termoruukku on kevyt siirrellä.

Kevätkukista kesäkukkaistutus...

Nämä kukat olivat parvekkeella kevätkukkina huhtikuun lopulta. Orvokit on kyllä kasvaneet isoiksi kukkamättäiksi kuukaudessa. Kuvia näistä huhtikuulta Musta orvokki, helmisulkahirssi ja Creme Brulee -postauksessa.

 Helmisulkahirsillä on kasvamassa kukkatupsu. Se taisi parvekkeella hellepäivinä hieman kärsiä, joten siksikin kiirehdin näiden istuttamista ruukkuun. Nyt on nimittäin todella hyvä aika istutuspuuhaan.
Sen sijaan pelargonit ja daalian taimet vasta totuttelevat ulkoilmaan. Ne istutetaan sitten myöhemmin.

Keijunkukka `Creme Brulee` sopii niin hyvin mustan orvokin kanssa. Tietyssä valossa keijunkukan lehdet saavat orvokkien oranssin silmän oikein hehkumaan.

Biolanilla biohiiltä useammassakin multasäkissä...

Ekologinen Biolanin Puutarhan Sammalmulta, jota nyt käytin, on siis tämän vuoden uutuus ja nyt ekaa kertaa kokeilen sitä.
Biolanin Istutusmulta sopii kaikkiin puutarhan istutuksiin. Siinä on myös biohiiltä ja se on luomua. Lisäksi Istutusmullassa on myös mykorritsaa.
Biolanin Kesäkukkamulta on kehitetty kesäkukille Se on amppeleihin todella hyvää, sillä siinä on myös murskattua lecasoraa.  Sekin siis sisältää myös biohiiltä ja siinä ei ole mikromuovisia kastelukiteitä. Biolanin kesäkukkamulta sopii myös yrteille ja muille syötäville, sillä se on luomua.

Olen saanut kuvan multasäkit testaukseen Biolanilta. Kiitos siitä heille!

Kokemuksia biohiilestä kotipihalla -webinaari...

Kokemuksia biohiilestä kotipihalla -webinaarissa 1.6.2020 kerron lisää biohiilen eduista, joita ollaan huomattu meidän pihalla. Tämän maksuttoman webinaarin järjestää Suomen Biohiiliyhdistys. Ilmoittautuneille tulee jälkeenpäin linkki tallenteeseen, jonka voi katsoa myöhemmin.
Ilmoittautuminen tästä.

Oikein mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

keskiviikko 27. toukokuuta 2020

Tulppaaneja ja pihakuulumisia

Sittenkin meidän pihalla kukkii tulppaaneja, vaikka keväällä metsäkauriit söivät niistä tosi ison osan. Nämä `Princess Irene` tulppaanit ovat olleet meidän pihalla jo monta vuotta. Yleensä ostankin enemmän niitä sipulikukkia, jotka todennäköisesti kestävät vuosia pihalla. Ja muutaman aremman kokeiluun 😊

Tulppaani `Princess Irene`...

´Princess Irene` tulppaani luokitellaan aikaisin kukkivaksi. Niiden kukkien terälehdet ovat jännän kirjavia ja kukkavarsien yläosa tummahko. Nämä ovat kasvaneet meillä jo seitsemän vuotta eli ovat tosi pitkäikäisiä. Lisää kestävistä tulppaaneista Pitkäikäisimmät tulppaanit -postauksessa.

Ne tavalliset tulppaanit eli darwin-hybridi tulppaanit...

Näitä perinteisiä tavistulppaaneja meillä oli kasvamassa kymmenittäin. Onneksi sentään muutamasta kohdasta kauriit eivät niitä huomanneet. Keltaiset `Apeldoorn`tulppaanit oikein hehkuvat aurinkoisena päivänä. Niiden kukat on isot ja kukkivat vuodesta toiseen, hyvällä paikalla.

Kaikkein tavallisin on tämä punainen `Apeldoorn` tulppaani. Kukka on kyllä todella iso! Ollaan lannoitettu näitä nyt keväällä, ja nämä punaiset kasvavat biohiilellä parannetussa maassa.

Esikkoniitty ja kukkanurmikko kukkii...

Esikoista olen tosi iloinen, etenkin tummakukkaisista. Esikkoniittymme on siis pieni alue tontin rajalla. Ihanasti se alkaa selvästikin toipua parin vuoden takaisesta kaapelin kaivuusta. Ja niin kuin mitä tahansa niittyä, niin tätäkin ollaan hoidettu ja hoivattu, jotta esikoiden määrä kasvaisi. Ennen kaivuuta, se oli tosi kaunis...  se muistikuvana ja tavoitteena, kannustaa kummasti hoidossa😊

Ja mikä yllättävää, niin esikoita on ilmestynyt nyt kukkanurmikolle enemmänkin. Vielä mietitään siirretäänkö niitä esikkoniitylle vai annetaanko niiden kasvaa rauhassa.

Daaliat hyvässä kasvussa...

Daalian juurakot istutettiin maahan jo huhtikuun lopulla. Nyt niissä on kivat veron alut. Lämmin jakso saa todennäköisesti daaliat kasvamaan aika vauhdilla. Koska meillä on niitä espanjansiruetanoita, niin mullan pinnalle on ripoteltu etanaraetta. Nimittäin siruetanoiden herkkua on daalian versot, valitettavasti.

Kirppoja ja testilaatikoiden kuulumisia...

Testilaatikoissa on pölyttäjien ja perhosten kukat lähteneet hyvään kasvuun. Laatikoissa on pussimultaa ja ladattua biohiiltä sekoitettuna.  Biohiili on siis helpottamassa kastelua. Toisessa laatikossa on mm. erikoisporkkanoita ja retiisejä. Kummassakin laatikossa on ollut kasvuharso päällä. Otin harson pois tänään, kun oli jo niin lämmintä. Onneksi otin!

Nimittäin laatikon yhden kulman retiiseissä oli kirppoja. Tietysti juuri siinä kulmassa, joka ei näy, kun ollaan kurkattu harson alle. Nyt kun kirpat tuli huomattua ajoissa, niin täytyykin hieman sirotella puuntuhkaa retiisin lehdille. Toivottavasti se auttaa.

 Pörriäisille päärynäpuun kukkia...

Tänä keväänä päärynäpuu kukkii tosi runsaasti. Kirsikat ja luumu aloittelevat myös kukintaa. Heti muuten kuuli, kun kukat olivat avautuneet. Etenkin korkeassa pilvikirsikassa on nyt erittäin paljon mehiläisiä. 
Toivotaan, että pörriäiset malttavat käväistä myös näissä matalimmissa puissa, kuten kuvan päärynäpuussa 😊

Aurinkoisin kesäterkuin,

Sari

Ps. Nyt parhaillaan on kukkien, papujen, lehtisalaatin yms kylvö- ja istutusaika. Ei siis porkkanan tai perunan. 
Pieni kuukalenteri löytyy blogin sivulta Kastelupäivät ja kuu.

sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Ruusuille ruusulannoitetta

Kaupallinen yhteistyö - Puutarhasi elämään /Schetelig Oy
Ryhmä-, peitto- ja jaloruusut sekä köynnösruusut lannoitetaan keväisin. Se on ihan välttämätöntä, jotta ruusut kukkivat kesällä runsaasti. Meillä on ryhmäruusupenkki, jota vaalin ja hoidan rakkaudella. Ja tietenkin lannoitan ruusut ruusulannoitteella, koska sen ravinnesuhteet on nimenomaan kehitetty koko kesän kukkiville ruusuille.

Ryhmäruusujen lannoitus...

Koska meillä on mullan pinnalla kompostikatetta, niin lannoitetta ei ripoteltu katteen päälle. Sen sijaan maahan kaivettiin pieniä kuoppia, joihin laitettiin lannoite ohjeen mukaan. Kuopat tietenkin peitettiin. Näin lannoite menee heti juuriston käyttöön.
HUOM! Näin voi tehdä vain luonnonmukaisilla lannoitteilla kuten tällä Solabiol Ruusulannoitteella.

Ruusut oli siis jo leikattu, joten lannoittaminen kävi helposti.

Alla kuva viime kesältä, joka oli ennätyksellisen vähäsateinen ja lämmin. Meillä kaivosta uhkasi loppua vesi, joten emme kastelleet näitä kun alkukesällä pari kertaa. Silti ruusut kukkivat runsaasti eli luomulannoitteet on tosi hyviä!
Kuvassa näkyy myös ne vanhat laventelit 😍

Solabiol Ruusulannoite...

Solabiol Ruusulannoite on siis luonnonmukainen lannoite eli se parantaa samalla maan pieneliötoimintaa. Siinä on typen, fosforin ja kaliumin lisäksi hivenravinteita. Toki se sopii hyvin muillekin kukkiville kasveille.

Solabiol Tomaattilannoitteessa Natural Booster...

Olen huomannut, että tomaattilannoitekin kukittaa hyvin ruusuja. Sitä on tullut testattua aiemmin  ruusuille. Toki voi laittaa yleislannoitettakin, mutta meidän pihan ruusut ovat olleet selvästi runsaskukkaisimpia ruusu- ja tomaattilannoitteilla.

Solabiol Tomaattilannoite on siis myös luomua. Siinä on lisänä Natural Booster, mikä edesauttaa juurien nopeaa kehitystä. Siten se edistää kasvin hyvinvointia, kukintaa ja satoisuutta.
Sitä Natural Boosteria on myös Solabiol Nurmikkolannoitteessa, Marjalannoitteessa, Puutarhalannoitteessa ja Kukkalannoitteessa.

Ruusukesä 2017...

En yhtään muista millainen sää oli 2017, mutta silloin ruusut kukkivat tosi komeasti. Ja nurmikkokin on kauniin vihreä. Silloin keväällä ruusut oli lannoitettu Natria Ruusulannoitteella eli samalla, jota nyt käytin. Natria nimi on vain vaihtunut Solabiol nimeksi. Itse lannoite on ihan samaa.

Solabiol sarjan Luujauhoa annettiin jo aiemmin pioneille, siitä enemmän Pioneille luujauhoa ja muita kuulumisia - postauksessa.


Vinkki - Mikäli haluaa hoitaa pihaa luonnonmukaisesti, niin lannoitteina käytetään luomulannoitteita. Sen lisäksi lannoitus tehdään kuun mukaan ajoittaen eli vähenevällä kuulla.

Upeaa viikkoa!

Terveisin Sari

perjantai 22. toukokuuta 2020

Kalvaspikarililja ja bokharankurjenmiekka - jännät erikoisuudet

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Nämä kalvaspikarililjat ja bokharankurjenmiekat kukkivat nyt parhaillaan pihalla. Ja ovat kukkineet pitkään. Tämä kalvaspikarililja (Fritillaria pallidiflora) on ollut suosikkini jo vuosia. Sen vihreän kellertävä väri on niin suloisen herkkä. Tähän kohtaan on alun perin istutettu yksi sipuli ja nyt siinä on kaksi kukkavartta.

Kalvaspikarililja tukeutuu oksiin...

Toinen sipuli istutettiin kuivempaan paikkaan ja se selvästikin kärsi viime kesän kuivuudesta. Mutta nämä kukoistaa hyvin kanukan oksien alla.  Nämä on istutettu joitakin vuosia sitten eli en enää muista milloin 😀
Tämä on siis kirjopikarililjan sukulainen. Samoin assyrianpikarililja ja kaikki pikarililjat ovat sipulikukkia.
Kalvaspikarililja (Fritillaria pallidiflora) viihtyy auringossa ja puolivarjossa tavallisessa multamaassa. Voi kuulemma levitä siemenistä, mutta meillä se ei ole lähtenyt leviämään.

Bokharankurjenmiekka kukkii pitkään...

Sen sijaan bokharankurjenmiekka (Iris bucharica) istutettiin viime syksynä ja nyt se kukkii ekan kerran. Jännästi ylimmät kukat aukeavat ensin. Sen jälkeen vähitellen varren lehtihangoista aukeaa lisää kukkia, ja viimeisenä aukeaa ihan alimmat nuput. Tähän on  muuten istutettu yksi sipuli. 




Kaikki edelliset kuvat ovat otettu samasta kohdasta eri aikaan tai eri suunnasta.

Toukokuun ihan alussa bokharankurjenmiekka näytti tältä. Sen lehdet olivat hauskasti viuhkamaisesti. Tämä yksilö kasvaa kivimuurin päällä ja on selvästi pienempi.

Bokharankurjenmiekka on sipulikasvi...

Osa kurjenmiekoista on perennoja ja osa sipulikasveja. Tämä bokharankurjenmiekka on siis sipulikukka ja tältä sen sipuli näyttää.
Bokharankurjenmiekka (Iris bucharica) viihtyy aurinkoisella paikalla. Multamaan on oltava hyvin läpäisevää.Se leviää sivusipuleista, mikäli sille on löytynyt mieluisa paikka.

Nämä sipulikukat istutetaan syksyllä...

Sipulikukat tulevat myyntiin elo-syyskuussa ja istutetaan maahan syys-lokakuussa. Erikoisemmat sipulikukat kannattaa aina ostaa heti, sillä ne myydään nopeasti loppuun.


Olen saanut näiden sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä. Olipa kiva päästä kokeilemaan vähän erikoisempia sipulikukkia 😊

Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari

keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Lisää kukkia mehiläisille

Tänä vuonna taas lisätään kukkia mehiläisille, kimalaisille, perhosille ja muille pörriäisille. Meidän piha on jo hyvin kukkarunsas, mutta vielä mahtuu lisää kukkia. On paljon perennoja, jotka ovat hyviä pölyttäjille, kuten kuvan tummakurjenpolvi. Se kukkiikin runsaasti eli ruokaa riittää mehiläisille koko sen kukinta-ajan. Meille on tulossa vielä lisää uusia perennoja, mutta niistä enemmän myöhemmin.

Uudelle kukkanurmikolle lisää kukkia...

Sille uusimmalle kukkanurmikolle kylvettiin taas lisää kukkien siemeniä aikaisemmin keväällä. Ne kukkivat ehkä ensi vuonna. Aiemmista kylvöistä todennäköisesti tulee kukkia jo nyt kesällä. Sitä odotan jännityksellä.

Vanha kukkanurmikko kukkii huhtikuusta syksylle...

Sen sijaan vanhalle kukkanurmikolle ei tarvitse lisätä kukkia. Siinä kukkien määrä lisääntyy jo ihan itsestäänkin. Yllättävää on se, että voikukat eivät olekaan lähteneet leviämään siinä, mikä on hyvä asia. Voikukan lehdistö on niin iso, että se voi tukahduttaa pidempään kukkivia kasveja. Muutenhan voikukan kukat ovat tärkeitä mehiläisille.

Valko-apila taas selvästikin vaihtaa vähän paikkaa eli välillä sitä on paljon ja välillä sitten vähemmän. Se onkin yksi parhaimmista kukkanurmikolle sopivista kasveista.

Lisää hedelmä- ja marjakasveja mehiläisille...

Meillä on jo kukkivia puita useita, jopa iso metsälehmus, mutta vielä mahtuu lisää niitäkin. Olin suunnitellut ostavani ainakin yhden hedelmäpuun tänä keväänä. Se taitaa siirtyä kylläkin kesälle näillä näkymin. Tosin se kyllä kannattaisi ostaa ajoissa, vaikka istuttaminen jäisikin kesäkuulle.
Kaikki hedelmä- ja marjakasvit on hyviä mehiläisille ja muillekin pörriäisille. Ja itse asiassa ilman niitä, kukista ei muodostu marjoja ja hedelmiä eli pölyttäjät ovat puutarhurin tärkeitä apulaisia.

Kylvökukkia ja kesäkukkia...

Toisessa biohiilimullan testilaatikossa on jo kukkien siemenet itäneet. Laatikkoon tulee siis pölyttäjille mieluisia kasveja. Osa niistä on erikoisempia ja minulle ihan uusia. 

Hyötytarhaan on tulossa taas yksinkertaiskukallista kehäkukkaa monta metriä. Se on yksi parhaimmista kukista perhosille ja erilaisille pörriäisille. Niistä onkin oma postaus Helpot ja varmat kehäkukat.

Sitten meille on tulossa lisää pölyttäjien rakastamia daalioita ainakin parikymmentä, vanhojen oranssien lisäksi. Itse asiassa nämä yksinkertaiskukkaiset daaliat kuuluvat parhaimpiin perhoskasveihin. 
Uusista daalioista kolmella on upean tummanpunainen kukka ja yhdellä keltainen. Muiden kukintaa saa vielä odottaa hetken.
Lisää hyviä kesäkukkia pölyttäjille löytyy Parhaat kesäkukat perhosille -postauksesta.

Ampiaiset eivät ole kiinnostuneet kukista...

Lopuksi laitan vielä kuvan ampiaisesta, joka herkuttelee omenalla. Ampiaisethan eivät pidä kukista, vaan enemmänkin kypsistä hedelmistä, joistakin marjoista ja pöydällä olevista makeista herkuista.

Helppo ekoteko...

Helppo ekoteko on lisätä mehiläisten ja muidenkin pölyttäjien mieleisiä kukkia omalle pihalle, terassille ja parvekkeelle. Sen voi tehdä vaikka siten, että joka vuosi ostaa viisi uutta kasvia pihalle tai pölyttäjäkasveja kesäkukiksi. On myös hyvä muistaa, että mitä enemmän kukkia, sitä enemmän pihalla on perhosia ja pörriäisiä 😊
  • hedelmäpuut ja marjapensaat
  • apilat
  • kurjenpolvet
  • punatähkät
  • punalatvat
  • ajuruohot
  • kehäkukat
  • auringonkukat
  • yksinkertaiset daaliat
  • hunajakukat
  • monet muut puut, pensaat, köynnökset, perennat, luonnonkukat sekä yksivuotiset

Hauskaa Maailman mehiläispäivää!

Puutarhaterkuin Sari 

sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Kitkeminen kuun mukaan ja kitkemispäivät

 Kohta on toukokuun parhaat kitkemispäivät, kuun mukaan. Odotan niitä tosi malttamattomasti. Rakkaasta siirtonurmikostani jo kitkin muutaman voikukan ja suikeroalpia, mutta varsinainen kevään kitkeminen on vielä edessä. Olenkin jo katsonut valmiiksi ne herkullisimmat paikat, joihin ensimmäisenä tartun 😃

Löytyy vuohenputkea ja kellokukkaa - kitkemispäivien kasveja...

Koska #kitkemispäivät ovat niin tehokkaita, niin päivät kannattaa käyttää hankalien rikkaruohojen kitkemiseen. Meillä kun on vanha piha, niin sieltä löytyy mm. vuohenputkea. Ajattelin kokeilla päiviä myös perennojen siementaimiin, joita on tosi hankala kitkeä eli peurankelloon ja vuohenkelloon.

Parhaat kitkemispäivät...

Näitä parhaita kitkemispäiviä on keväästä syksyyn joka kuukausi useampi. Ne on erityisen hyviä eli rikkaruohot lähtevät usein juurineen. Sen lisäksi maa pysyy pidempään rikkaruohottomana, mikä on iso etu!
Toukokuun parhaat kitkemispäivät on ensi viikon tiistaista torstaihin, iltapäivästä.
19.-21.5.2020

Heinäkin voi olla hankala rikkaruoho...

Jos heinät tai muut rikkaruohot pääsevät kasvin versojen väliin, niitä voi olla vaikea saada pois. Meidän punatähkämättään keskellä kasvoi jo viime kesänä heinää. En saanut sitä kitkemällä pois, joten nyt jaettiin koko penkki, ja samalla lähti heinäkin 😊

Homma tehtiin jo aikaisemmin keväällä ja nyt penkki näyttää tältä. Kesäkuvia punatähkästä Kiva perhoskasvi punatähkä ja sen jakaminen -postauksessa.

Jos kiinnostaa oppia lisää tai saada vinkit viikon tärkeimmistä puutarhatöistä kuun mukaan, kannattaa ostaa Puutarha Studion Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi. Lisätietoja linkissä.

Nyt ei ole istutusaika kuun mukaan...

Kuun mukaan hyvä istutusaika alkaa vasta lauantaina 23.5.2020. Minulla onkin odottamassa upea Itoh-hybridi pioni. Huikean iso astiataimi! Nyt se on parvekkeella suojassa raekuuroilta, joita taas tänäänkin satoi.

Kohta pääsee kitkemään, jeee!

Puutarhaterkuin Sari

perjantai 15. toukokuuta 2020

Taimien ja pelargonien lannoitus

Blogiyhteistyö - Biolan
Taimien lannoitus on tärkeä muistaa taimikasvatuksessa. Jos unohtaa lannoittamisen, kasvu on heikkoa ja jos lannoittaa liikaa, taimet kärsivät. Onneksi luomulannoitteilla liikalannoituksen riski on tosi pieni. Nimittäin luonnonmukaisten lannoitteiden ravinteet ovat usein hidasliukoisia ja luomuna tukevat mm. kasvin juuriston kasvua ja kasvin terveyttä.

Taimien lannoitus nestemäisillä lannoitteilla...

Pienten taimien lannoitus on ehkä helpointa nestemäisillä luomulannoitteilla esimerkiksi Biolan Ravinnenesteellä. Eli lannoitetta annetaan kasteluveden mukana, pullon ohjetta noudattaen. Itse aloitan pikkutaiminen lannoituksen noin 2-3 viikon kuluttua siitä, kun taimet ovat itäneet. Tai kun taimilla on jo useampi lehti.

Nestemäisten luomulannoitteiden kanssa on hyvä muistaa se, että kasteluvesi kannattaa käyttää heti. Jos se jää kastelukannuun, niin se voi alkaa haisemaan. Itse kaadan ylijääneen lannoiteveden viherkasveille.

Isompien taimien lannoitus varastolannoituksena...

Tähän varastolannoitukseen olen itse tosi tykästynyt. Silloin kasville riittää pelkkä kasteluvesi, eikä tarvitse miettiä, milloin on viimeksi antanut lannoitetta. Helpottaa paljon, kun kasveja on runsaasti 😊
HUOM! Varastolannoitteeksi käy ainoastaan luomulannoite! Muut lannoitteet voivat "polttaa" kasvien juuria ja kasvi kärsii.

Kuvassa on siemenistä tammikuussa kylvetyt narsissitupakat, niistä lisää Tuoksuva narsissitupakka ja sen kasvatus -postauksessa.

Olen nyt testaillut varastolannoitteena Biolanin jauhemaisia luomulannoitteita. Ne on  sisäkasvatukseen kätevissä litran purkeissa ja kannen saa tiivisti kiinni.

Jauhemainen lannoite sekoitetaan aina ensin, jotta ainesosat ovat tasaisesti jauheessa.
Kasvin mullan ja ruukun kyljen  väliin kaivetaan pieni syvennys, johon laitetaan lannoitejauhe. Ja taaskin ohjeen mukaan. Lopuksi lannoite peitetään mullalla. Mitä paremmin sen saa piiloon mullan sisälle, sen vähemmän siitä tulee jatkossa hajua.

Pelargonien lannoitus myös varastolannoituksena...

Siemenestä kasvatettuja rungollisia pelargoneja lannoitin jo maaliskuun alussa, samalla kuin osalle niistä vaihdoin uuden sammalkasvualustan. Nämä kaikki siis kasvaa 100% sammaleessa.

Annoin näille silloin maaliskuussa jauhemaista Biolanin Parvekekasvilannoitetta. Ohjeessa luki 0,75 dl/kasvi istutuksen yhteydessä ja mahdollinen lisälannoitus heinäkuussa.
Näillä on niin pienet ruukut, että ihan noin paljoa en saanut mahtumaan. Ja pienelle pelargonille vielä vähemmän. Eli lannoitan näitä uudelleen ehkä kesäkuun puolivälissä.
Varastolannoitusta testasin muuten jo viime kesänä ja siitä on postauskin Kesäkukkien ja ryhmäruusujen varastolannoittaminen.

Kärsimyskukka ja varastolannoitus...

Isosta kärsimyskukasta (Passiflora) kirjoitinkin aiemmin Kärsimyskukka säilyi talven yli. Kirjoituksen jälkeen sen versot ovat kasvaneet yli metrin ja se kukkii koko ajan. Siitä päättelin, että se myös kuluttaa ravinteita paljoin, joten sekin sai tänään varastolannoituksen. 
Aurinkoisella ikkunalla sitä saa kastella lähes joka toinen päivä, joten varastolannoituksen ansioista sille voi antaa pelkkää vettä.

Kärsimyskukan multaan olikin helpompi kaivaa kolo lannoitejauheelle. Olen selvästikin aiemmin laittanut tästä samasta kohtaa lannoitejauheen, koska kasvusammal oli niin tummaa. Tällä kertaa lannoitteena käytin jauhemaista Biolanin Kasviperäistä lannoitetta

Lopuksi peitin lannoitejauheen sivuun vedetyllä mullalla ja siistin pinnan kerroksella uutta multaa. Tai oikeammin kasvusammaleella, sillä kärsimyskukallakin on ruukussa 100% sammalta.

Nyt en kastellut, koska huomenna ja sunnuntaina on taas #kastelupäivät 💧💧

Olen saanut postauksen lannoitteet Biolanilta testaukseen, kiitos siitä heille!

Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari