perjantai 8. toukokuuta 2020

Ihania toukokuun yllätyksiä - kukkia ja nuppuja

Puutarhan yksi kiehtovimmista puolista on sen ihanat yllätykset! Ilman niitä piha tuntuisi ihan tylsältä ja jopa ilottomalta. Nämä yllärit ovat siis super mahtavia! Kuvan jouluruusu kukkii nyt toista vuotta ja uskomattoman runsaasti. Tämä on niin huikean upea., etten edes huomannut sen viereen ilmestynyttä puukasaa. Sen kauneus selvästikin on lumonnut minut täysin 😃

Luonnonvaraiset kämmekät onkin hengissä, jee...

Meidän pihalla on ollut pieni luonnontilainen kohta, jossa kasvoi maariankämmekkää ja valkolehdokkia. Harmillisesti siruetanat söivät niiden lehdet totaalisesti peräkkäisinä vuosina. Siksi luultiin, että kämmekät hävisivät lopullisesti.
Nyt huomasin täplikkäitä lehtiä kahdessa kohtaa eli maariankämmekät ovat elossa. Ja pienen pienet valkolehdokin alutkin löytyi, kun tutki tarkkaan aluetta. Heti välittömästi ripottelin nyt näiden ympärille etanaraetta. Täytyykin seurata kohtaa usein ja lisätä raetta tarvittaessa. Toivottavasti  nämä kämmekät saadaan nyt toipumaan.

Erikoinen kurjenmiekka selvisi talvesta...

Syksyllä istutin muutamia erikoisemman iiriksen sipuleita maahan. Kasvupaikkavaatimuksena oli erittäin läpäisevä maa. Vähän jännäsin, miten selviävät kun talvi oli niin lämmin. Nyt jännään, kukkiko ne ja millainen kukka niillä on.
Niiden lehdet on kauniin viuhkamaisesti, mikä ei vuorenkilipien lehtien takia pääse oikein esiin. Täytyykin leikata tuo iso lehti pois. Tämä iiris on siis sipulikukka, ei perenna.

Sittenkin tulppaaneja... metsäkauriiden jäljiltä...

Ehkäpä muistattekin, kun kerroin metsäkauriiden syöneen kaikki meidän uudet ja vanhat tulppaanit. Ja niitä oli paljon, siis tulppaaneja. Kiva huomata, että osa syödyistä tulppaaneista kasvattaakin kukan. Kuvan tulppaaneilla nuppu on niin pullea, että taitavat olla niitä kerrottuja ja hieman myöhäisempiä.

Keisarinpikarililjat kukkivat kohta...

Tämä punertavakukkainen keisarinpikarililja ei ole kertaakaan kukkinut. Ekana keväänä sen kukkavarsi vioittui, ehkä noiden luonnoneläinten temmellyksissä. Ja nyt siinä on yksi kukkiva verso. Lähellä on perinteisemmän värinen pikarililja, jossa myös on nuppuja. Taisi se viime keväänä annettu luujauho auttaa näitä kukkimaan.
Edit - Nyt seuraavana vuonna tämä yksilö kukkii neljällä kukkavarrella, vau! Siitä kuvia Keisarinlilja kukkii komeasti -postauksessa.

Juhannuspionissa kurkkaa jo nuppu...

Näitä juhannuspioneja ollaan jouduttu siirtelemään monta kertaa ja kukintahan on häiriintynyt siitä. Nyt näyttää siltä, että ainakin tämä juhannuspioni kukkisi. Se olisi tosi ihanaa, sillä on jo melkein ikävä sen palleroisia kukkia. Siis peukut pystyyn, että nuppu jaksaa kehittyä kukaksi!
Tilasin muuten ihan uuden pionin eilen. Viikonloppuna sille pitääkin etsiä hyvä paikka eli läpäisevä maa ja suht aurinkoinen kohta. Istutuksen yhteydessä aioin laittaa sille luujauhoa, jolla jo lannoitettiin kaikki vanhat pionit. Siitä enemmän Pioneille luujauhoa ja muita pihakuulumisia.

Ruusuherukka kukkii kohta...

Ensimmäistä kertaa ruusuherukan versoja ei paleltunut yhtään. Ja siinä on todella paljon nuppuja. Meidän piha on II-vyöhykkeellä eli aika lailla sen menestymisrajalla. Lämmin talvi selvästi sai sen nyt näin kukoistamaan. Tämähän on täysin koristepensas, ei marjapensas 😊

Nyt alkoi rikkaruohojen kitkemisaika kuun mukaan...

Tätä olen odottanut eli nyt pääsee kitkemään! Taidan kuitenkin odottaa vielä niitä parhaimpia kitkemispäiviä, jolloin kitkeminen on tehokkainta eli ensi maanantaina ja tiistaina 11.-12.5.2020..

Blogin Kastelupäivät ja kuu -sivulle tulee viikon parhaimmat kitkemispäivät pitkin kesää.
Ja jos haluat oppia enemmän kuun mukaan tehtävästä puutarhanhoidosta, tiedot löydät verkkokurssilta, josta lisää Puutarha Studion sivuilla.


Oikein mukavaa viikonloppua!

Terveisin Sari

12 kommenttia:

  1. Upea jouluruusu. Minun pitäisi siirtää jouluruusuni, nousee joka vuosi mutta ei kuki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on muutama valkoinen jouluruusu, mitkä eivät enää kuki. Ne oli ennen komeita, mutta puun kaadon jälkeen ovat liian aurinkoisella paikalla. Eli nekin pitäisi siirtää.... kiitos muistutuksesta :)

      Poista
  2. Kaunis jouluruusu! Itse en ole saanut niitä kasvamaan pihallani. Tiedätkö mistä mahtaa johtua, että keisarinpikarililja ei kuki. Auttaisko se luujauho?
    Maiju

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun löytää jouluruusulle hyvän paikan, niin se on viihtyy ja kukkii keväisin. Jouluruusu siis vaatii maalta läpäisevyyttä ja puolivarjoista paikkaa.
      Keisarinpikarililja taasen vaatii aurinkoa ja runsasravinteista maata. Eli sitä kannattaa keväällä lannoittaa, vaikka sillä luujauholla.

      Poista
  3. Kiitos kitkemisvinkistä!
    Voi itku, että siruetanat syövät kämmeköiden lehtiä. Niillä taitaa olla aika vahvat juuret, kun jaksavat puskea uutta.
    Mahtavan kauniin värinen jouluruusu! Kyllä siinä jää puukasa kakkoseksi ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Ne siruetanat tekevät välillä sellaista tuhoa, että ei uskoisi. Ensin ei edes tajuttu, miksi kämmeköiden lehdet olivat hävinneet. Seuraavana vuonna sitten huomattiin syöntijäljistä siruetanoiden olleen asialla. Onneksi osa on nyt edelleen hengissä ja huomattiin alut näin ajoissa. Saas nähdä kukkiko ne.
      Todellakin, puukasa jää kyllä kakkoseksi ;)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Meillä on myös tummanviininpunaisia jouluruusuja, mutta tänä punainen on nyt tosi runsaskukkainen ja näyttävä. Ehkäpä siksi, että rusakot/metsäkauriit eivät ole päässeet syömään sitä ;)

      Poista
  5. Pitääkin kokeilla noita kitkemispäiviä! Kauniisti siellä kevät etenee. Aurinkoista viikonlopun jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa kokeilla kitkemispäiviä! Kannattaa kitkeä enemmänkin iltapäivän puolella, ei siis aamulla. Kitkeminen on silloin entistä tehokkaampaa.
      Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  6. Voi ihana, mikä jouluruusu! Meillä kukkii nyt vain yksi valkoinen ja siinäkin on vasta kaksi kukkaa auki. Nuppuja on kyllä tulossa aika kivasti. Minkähän vuoksi täällä tuntuu aina satavan kitkemispäivien aikaan? Töitäkin on harmillisesti koko alkuviikko. Tänään onneksi nypin urakalla voikukkia pois ja vallan mainiosti lähtivät. Olin kyllä suunnitellut aivan muuta puuhaa täksi päiväksi, mutta kitkeminen vei hetkeksi mennessään. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taas valkoisissa oli vain pari kukkaa ja osa ei kukkinut lainkaan. Ne siirretäänkin toiseen paikaan, heti kun kuu vaihtuu. Teillä on ihanasti kukinta vielä edessäpäin :)
      Koko vähenevä kuu on hyvää kitkemisaikaa. Siellä on joitakin erittäin hyviä päiviä, kuten eilinen ja tänään tiistaina. Viime vuosina on tosiaan ollut sadetta monena erittäin hyvänä kitkemispäivänä, kuten eilen se lumisade täällä etelässäkin. Onneksi kitkemispäiviä on aika usein, eikä joka päivä voi sataa... niin pääsee kitkemään lämpiminä ja aurinkoisinakin päivinä ;)

      Poista