tiistai 30. toukokuuta 2017

Helppo - rusokkia ja maahumalaa parvekelaatikoihin

 Blogiyhteistyö: Huiskula
Tänään ehdin istuttaa lisää kesäkukkia juuri ennen sadetta. Oli kyllä hyvä ajoitus! Vaikka sää jatkuu viileänä, niin nämä amppelirusokit ja kirjavalehtiset maahumalat viihtyvät jo hyvin ulkona meilläpäin.

Amppelirusokki on helppo:

Amppelirusokki ( Bidens ferulifolia) kukkii koko kesän pakkasiin asti, ja on hyvin säänkestävä. Eli sen kukat eivät ole arkoja sateelle eikä paahteelle. Eniten rusokki kukkii täydessä auringossa, mutta menestyy myös puolivarjossa. Sitä kannattaa kastella ja lannoittaa säännöllisesti ihan talven tuloon asti. Hyvin hoidettuna rusokki voi olla kaunis vielä syksyn pienten pakkasöidenkin jälkeen. Siksi lempparini 😊
Kukat ovat yleensä keltaiset, punertavat tai joskus näkee jopa valkokukkaisia. Ja se kukkii vaikka lakastuneita kukkia ei poistaisi. Sekin on näissä rusokeissa huippua!


Kirjavalehtinen maahumala:

Kirjavalehtinen maahumala ( Glechoma hederacea `Variegata`) on oikeastaan perenna. Sen koristearvo on nimenomaan kauniit lehdet ja kasvutapa. Maahan istutettuna sen versot kasvaisi pitkin maanpintaa. Näin parvekelaatikossa ne roikkuvat kivasta alaspäin.
Maahumala on myös helppo ja varma kasvi. Se viihtyy auringosta puolivarjoon. Myös sitä kannattaa kastella säännöllisesti ja välillä lannoittaa.
Syksyllä taimet voi istuttaa maahan, sillä ne saattavat talvehtia.


Reissaajalle helppoutta- kestokastelu parvekelaatikoilla:

Jos matkustelee kesällä, eikä halua vaivata lomakastelijaa, niin kesäkukat kannattaa istuttaa kestokastelu- eli altakasteluratkaisuun. Siis altakasteluruukkuihin.


Ensin laatikoiden sivuihin tehdään ylivuotoreiät, tarpeeksi isoksi. Ekassa kuvassa näkyy parvekelaatikon päädyssä ylivuotoreikä.

Sitten kootaan parvekelaatikon pohjalle pohjalevyt ohjeen mukaan. Sen jälkeen hyvällä mullalla täytetään huolellisesti pohjalevyn multaura.

Taimet kastellaan hyvin ennen istutusta! On muuten tosi hienot juuret näillä Huiskulan rusokeilla ja maahumalilla.

Taimet istutetaan niin, että multa peittää taimen juuripaakun ja mullan yläpinta jää 1-2 cm ruukun reunaa alemmas. Näin kastelu helpottuu ja taimen juuret eivät jää näkyviin.
Kun kaikki taimet on istutettu, multa kastellaan normaalisti. Altakastelua aletaan käyttää ehkä parin viikon kuluttua, sekin ohjeen mukaan!
Tällä kertaa nämä kestokastelu parvekelaatikot pääsivät terassin kaiteelle. Vahvat metalliset koukut eli parvekelaatikon tukiraudat kuuluvat tähän parvekelaatikkomalliiin.
Yöksi on luvattu reipasta sadetta, joten parvekelaatikot siirrettiin katoksen alle suojaan. Kesällä ne saavat olla kaiteella vaikka miten myrskyisi 😊

Sain amppelirusokit ja kirjavalehtiset maahumalat Huiskulan puutarhalta, Turusta. Ovat siis kotimaisia. Iso kiitos Huiskulalle!



Helpoin ja huolettomin kesäkukkaistutus -testailua:

Näillä kasveilla testaan, onko tämä helpoin ja huolettomin kesäkukkaistutus. Siis helpot ja varmat kasvit, altakastelu parvekelaatikot ja hyvä multa.
Hoidoksi riittää vesisäiliön täyttö ja lannoitus.
Parvekelaatikkona ovat Orthexin Kestokastelu parvekelaatikko 75 cm ja sen tukiraudat.
Multana biohiiltä ja murskattua lekasoraa sisältävä Biolanin Kesäkukkamulta, josta kerroin jo  viimepostauksessa.
Kummatkin tuotteet olen saanut testaukseen tuotteiden valmistajilta. Kiitos heille avusta!

Ja nämä testin kasvit oli siis saatu Huiskulan puutarhalta 😊

Sadeterveisin Sari

Ps. Sateenropina on nyt niin ihanan kuuloista, ettei meinaa malttaa mennä edes nukkumaan. Tätä sadetta on odotettu viikkoja. Ja nyt sataa, jee!

perjantai 26. toukokuuta 2017

Kesäkukkien istutus alkoi biohiilimultaan

 Blogiyhteistyö: Biolan
Tänään alkoi hyvä ajankohta istuttaa, kylvää ja jakaa kukkia, kuun vaiheiden mukaan. Tätä oli jo odotettu! Ensimmäiseksi istutimme talvetetut pelargonit. Multana tietysti kesäkukkamultaa, jossa kastelukiteet on korvattu biohiilellä.
Super hyvä juttu, sillä kastelukiteet ovat tosi epäekologisia huonosti maatuvia muovijalosteita.

Biohiili korvaa kastelukiteet...

Biohiiltä ja sen etuja kasveille on tutkittu paljon. Tulokset ovat ällistyttäviä ympäri maailmaa. Biohiili sitoo kasvualustaan vettä ja ravinteita, joita se luovuttaa kasveille vähitellen. Biohiilen vedenimemiskyky on moninkertainen sen painoon nähden. Lisäetuna on myös se, että se auttaa maan tärkeää pieneliöstöä voimaan paremmin ja sitä kautta parantaa kasvien terveyttä ja hyvinvointia.
Biohiili on muuten vanha juttu, sillä jo Etelä-Amerikan intiaanit ovat biohiilellä ja kompostilla parantaneet köyhät maan viljaviksi. Kuulemma ne ovat sitä edelleen.

Biolanin Kesäkukkamulta testissä...

Sain testaukseen Biolanin Kesäkukkamultaa. Se on uudistettu, eli siinä on nyt biohiiltä pidentämässä kastelujen väliä. Siihen on myös lisätty murskattua kevytsoraa, joka tekee mullasta ilmavaa. Eli täydellistä vaativillekin kesäkukille. Ja tuttuun tapaan se on luomua.

 Istutin nyt Kesäkukkamultaan vanhat siemenistä kylvetyt pelargonit. Ne talvehti tosi hyvin ja ovat olleet nyt pari kuukautta asuinhuoneessa etelän ikkunalla .

Tähän ruukkuun tuli kolme pelargonia. Koska sisällä on tasalämmintä, niin ovat hieman venähtäneet ja kukkavarret ovat rennot. Mutta se ei haittaa, sillä niiden kasvu muuttuu nyt ulkona napakammaksi.
Huom! Nämä ovat olleet pihalla totuttelemassa ulkoilmaan jo viikon verran. Ensin ne olivat varjossa ja tuulelta suojaisassa paikassa, ja vähitellen ne siirretty aurinkoisempaan ja tuulisempaan paikkaan.

Biohiiltä on myös Biolanin Istutusmullassa. Ja siihen kylvin tänään mm. auringonkukan siemenet. Meillä kun on niitä espanjansiruetanoita ja maa on pintakuivaa hiekkamoreenia, niin näin ruukkuihin esikasvattaen taimet saadaan varmimmin onnistumaan. Tämä on opittu ihan kantapään kautta 😊


Muita pihakuulumisia...

Siirsin tänään parvekkeelta tupakan taimet totuttelemaan ulkoilmaan katoksen suojaan. Vielä niitä ei uskalla istuttaa ulos, ovat sen verran kylmänarkoja.

Retiisin ja salaatin siemenet ovat itäneet kastelualtaan päälle laitetussa Yrttimaa multasäkissä, jee! Ensi viikolla taidan laittaa toisen säkin ja kylvää siihen lisää salaattia. Sitähän on hyvä kylvää muutaman viikon välein, niin syötävää riittää.

 Ruukkuun esikasvatukseen istutetut daaliat ovat lähteneet kasvuun. Mahtavaa! Nämä ovat olleet siis ulkona koko ajan.


Viime kevään rimpsureunaisista orvokeista osa talvehti hyvin. Tällä on ihan selvästi trendiväritys 😊

Pihalla kukkii nyt monet kasvit, ja osan kukinta on jo lakastunut. Uudessa päärynäpuussakin on ekat kukat. Muuten, se viime keväänä saatu lakan taimi on sittenkin elossa.

Sain testaukseen Biolanin Kesäkukkamullan, Istutusmullan ja Yrttimaan Biolanilta. Iso kiitos taas heille näistä jännistä uusista multatuotteista. Siinä Yrttimaassa on muuten kasvualustasammalta, jos joku ei vielä ole kuullut 😊

Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

tiistai 23. toukokuuta 2017

Kesän parhaat kitkemispäivät

 Laitan tähän nyt listan tämän kesän parhaista kitkemispäivistä, ihan itsellekin muistiksi. Eli tehokkaista päivistä, jolloin rikkaruohot lähtevät hyvin juurineen ja uusia rikkaruohoja kasvaa kitkettyyn kohtaan vähemmän.

Ja samalla tässä haastan teidätkin mukaan #kitkemispäivät kokeiluun. Eli laita kommenttia, viestiä facebookiin tai sähköpostilla, oliko parhaat #kitkemispäivät tehokkaita. Odotan innoissani teiltä palautetta. Tätä on kiva testailla näin joukolla 😊

Kesän 2017 parhaat kitkemispäivät:

  • Suuri Kitkemispäivä 18.6. aamupäivä. Tämä on paras näistä!
  • Hävityspäivät eli vähenevän kuun 3 viimeistä päivää
    • 22.-24.5.
    • 21.-23.6
    • 20.-22.7.
    • 18.-20.8.
  • Muuten hyvät #kitkemispäivät
    • 11.-13.6.
    • 10.7.
Muina päivinä ei sitten kitketäkään. Näppärää ja tehokasta!
Näin upeat voikukan juuret lähti ihan käsin kitkemällä. Huomenna pääsen taas jatkamaan kitkemistä, joten saapas nähdä, lähtevätkö juuret yhtä hyvin.

Luonnonmukaiseen puutarhan hoitoon kuuluu aina oikea ajoitus eli mm. kuun vaiheet. Lisätietoa puutarhan hoidosta kuun vaiheita hyödyntäen Kuukalenteri puutarhurin apuna - postauksesta ja Kuun vaiheet puutarhan hoidossa.

Ekassa kuvassa on metsäkauriilta säästyneet tulppaanit. Nämä ovat nyt niin kauniita, etenkin kun muut tulppaanit on syöty.  Aloitan muuten kauriiden karkotus -testauksen lähiaikoina. Kerron siitä heti lisää, kun ensin näen toimiiko se.

Kitkemisintoisin terveisin Sari

sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Marketanpuiston Ideapihojen bloggaajatapahtuma

Lauantaina oli perinteinen puutarhabloggaajille järjestetty Ideapihojen teemapäivä. Ja tottakai olin siellä taas mukana. Tällaiset tapahtumat on tosi antoisia, kun niissä saa paljon tietoa ja vinkkejä. Jopa  hortonomikin sai muutaman uuden tiedonjyvän 😊

Iso tunnettu taimitarha Tahvoset esitteli meille runsasta marjapensasvalikoimaansa. Heillä on viljelyssä myös uusia Suomessa jalostettuja herukka- ja pensasmustikkalajikkeita.
Tahvoset eivät myy yksityisille, kuin kerran kesällä, mutta heidän taimiaan on myynnissä laajalti taimimyymälöissä.  Tämän vuoden Taimimyyntipäivä on pe-la 9.-10.6.2017 lisätietoja Puutarha Tahvoset facebook-sivulta.
Tahvosilla oli esillä Ilona-tuoteperhe, johon on valittu tuttuja ja hyviksi koettuja pensaita. Niiden ruukku on isompi ja taimi kookkaampi eli Ilona-taimia käyttämällä saa nopeasti näyttävyyttä pihalle. Minusta näissä on tosi mahtavaa se, että niiden kasvatus on ollut koko ajan Suomessa ja ulkona sään armoilla. Näille taimille myönnetäänkin 2 kasvukauden takuu!
Ilona-taimien ruukut voi palauttaa takaisin myymälään, jolloin ne palautuvat Tahvosille uudelleen käyttöön - tosi ekologista!
Tänä vuonna Suomen puutarhakauppiaat ry valitsi Ilona-taimiperheen Vuoden Puutarhatuotteeksi 2017. Onneksi olkoon! Ovat todellakin ansainneet sen.

Ruduksen osastolla saimme muurikivien asennusnäytöksen. Katselin tätä uutta muurikiveä jo Helsingin puutarhamessuilla. Se näyttää ihan luonnonkivimuurilta, vaikka on betonia. Tämä sopii mataliin muureihin, ja kivien asennus näytti helpolta 😊

Näiden lisäksi saimme Kotipuutarha-lehdeltä kivan luennon marjapensaiden istutuksesta ja hoidosta, Kekkilältä heidän luonnonmukaisista lannoitteistaan ja kompostimullan käytöstä sekä Tikkurilalta Patio Kivikuullotteen eduista ja käytöstä.

Iso kiitos kaikille Ideapihan yrityksille mukavan bloggaajatapahtuman järjestämisestä!

Oli mahtavaa tavata taas vanhoja blogituttuja ja tutustua uusiin. Nyt oli myös aikaa jutella enemmän, ja se oli tietty aivan ihanaa 😊

Marketanpuistosta:

Ehdin myös kierrellä Marketanpuistossa ja tehdä taimiostoksia, olihan siellä samaa aikaa Marketanpuiston Puutarhapäivä eli puutarhamarkkinat. Taimia en vielä istuttanut, sillä sen aika alkaa vasta ensi viikon lopulla.
Kaunis orvokeista tehty Suomen lippu kahvilan edessä. Selvästikin Suomi 100 alkaa näkyä jo kukkaistutuksissa.

Rusokirsikka kukki niin upeasti, ja tiputteli jo terälehtiä maahan. Nopeaa toimintaa näin pikahelteillä 😉

Pionin istutus:

Löysin Pionien Kodin osastolta muhkean hybridi-pionin taimen, jolle meillä on jo valmiiksi tehty paikka. Silti istutan sen vasta ensi viikolla (tarkempi aika näkyy sivupalkista). Jos nyt sen istuttaisin vähenevän kuun aikaan, niin ei se siihen kuolisi. Mutta oikeaan istutusaikaan se lähtee parempaan kasvuun. Eli  haluan maksimoida uuden pionini kasvuun lähdön ja tulevan kukinnan.
Sen sijaan kitkin tänään ihan hulluna, koska voikukat lähtivät juurineen. Tuli ihan "voikukkienkitkemishimo". Oli pakko ottaa kuvakin niistä.
Seuraavan postauksen taidankin tehdä hyvistä kitkemipäivistä, perinnetiedon ja kuukalenterin mukaan. Kesäkuussahan on se Suuri Kitkemispäivä, ja sitä ei kannata unohtaa!

Puutarhaterkuin Sari

torstai 18. toukokuuta 2017

Etanaeste viritetty, ja kasvimaan kevätkunnostus jatkuu

Blogiyhteistyö: EcoKoivu ja Biolan
Muistatte varmaankin, että meillä on niitä espanjansiruetanoita. Vielä ne ovat talvilevossa, mutta kun kesälämpötilat saapuvat, saapuvat myös siruetanat. Joten nyt ennakkoon jo kunnostimme etanaesteen valmiiksi. Ja sen jälkeen voisikin jo alkaa kylvöhommiin, siis sitten kun kasvimaan kevätkunnostus on tehty loppuun.

Hyvin toimiva etanaeste Koivuterva hajustemaalista:

Kasvimaan ympärille on viritetty muovinen nurmikonreunus. Sen alareuna on upotettu maan sisään ja se on tuettu pystyyn yhteen sidotuilla oksanpätkillä. Helppo ja nopea tehdä  😊 
Nyt siis paikoitellen uusimme tuentoja ja suoristimme muovireunusta pystyyn. Kauriit ovat taitaneet kompastua reunaan, sillä se oli yhdestä kohtaa noussut kokonaan ylös maasta.

Seuraavaksi purkki auki ja aineen sekoitus pohjaa myöden. Nyt oli kyllä pakko ottaa hanskat käteen, sillä aine on tosi tahraavaa.

Sitten vain pensselillä maalataan ainetta muoviseen nurmikon reunanauhaan. En viitsinyt sutia ihan multaan asti, jotta multa ei tarttuisi pensseliin.
Aurinko lämmitti sopivasti, joten aine oli juoksevammassa muodossa ja helppo sutia. Ehkä kesäkuun lopulla teen maalauksen uudelleen, riippuen vähän sateista.


Tämä EcoKoivu Koivuterva hajustemaali ei ole siis torjunta-aine. Mutta se on muinoin kehitetty juuri tähän tarkoitukseen ja tutkimustulokset sen tehosta olivat loistavat. Se ei ole vaarallisen myrkyllistä, sillä se on vahvaa koivutervaa. Mutta hanskat pitää olla sitä käsiteltäessä ja kannattaa varoa aineen joutumista silmiin. Haisee muuten ihanasti tervalle 😊

Se on siis niin tahraavaa ja voimakasta koivutervaa, että siruetanat ja lehtokotilot eivät ylitä  maalattua aluetta. Eli se estää etanoiden kulkua, mutta ei tapa niitä.
Meillä tämä etanaeste on niin huippu juttu, että ilman sitä ei enää viitsisi tehdä kylvöjä kasvimaalle. Etanat voivat tuhota yhden yön aikana monta metriä juuri itäneitä taimia.

Söpöjä vai mitä, nämä espanjansiruetanat 😕

Edit- Testaan metsäkauriiden karkotukseen EcoKoivun Koivutisle Hajustetta

Kasvimaan kevätkunnostus jatkuu:

Rikkaruohot on jo kitketty aikaa sitten. Ja nyt oli vuorossa kompostimullan lisäys kasvimaalle. Reunuksen takia multa heitetään sinne lapiolla.
Vihreät on siemenistä kylvettyjä salaattisipuleita, jotka ovat talvehtineet jo kaksi vuotta. Vähän kyllästyttää ne, joten ne siirretään muualle. Ajattelin vaihtelun vuoksi kylvää toisenlaista salaattisipulia, ja toiseen kohtaan.

Kompostimullan lisäyksen jälkeen levitin Kasvimaalannoitetta. Seuraavaksi onkin maan pinnan kääntö, jotta ainekset sekoittuvat hyvin vanhaan maahan. Tätä meidän kasvimaata ei tarvitse kalkita, sen pH on noin 6.

Erikoislannoitteet kasvimaalle ja juureksille:

Kasvimaan ja perunamaan voi hyvin lannoittaa tavallisella yleislannoitteella, etenkin jos alue on pieni. Luomu yleislannoite on esim Biolan Luonnonlannoite, jossa on kanankakkaa ja merilevää. Sen N-P-K on 4-1-2.
Jos taasen viljelee enemmän, kannattaa ainakin vuoro vuosina käyttää erikoislannoitetta.
Juureksille ja perunalle on kehitetty lannoite, jossa ravinteet ovat sellaisessa suhteessa, että se tukee juurien mehevää ja tervettä kasvua. Esimerkiksi Biolanin Peruna ja juureslannoitteen N-P-K on 3-1-7 eli kalium (K) on se juju tässä lannoitteessa.
Biolanin Kasvimaalannoitteen N-P-K on 4-1-6 eli siinä on edelleen sitä kaliumia (K), mutta enemmän typpeä (N). Voisin kuvitella, että tämä on ikään kuin "hyötykasvien yleislannoite" eli sopii hyvin juureksille ja vihanneksille.
N-P-K ovat siis kasvien käyttämiä pääravinteita. N on typpi, P on fosfori ja K on kalium. Eri kasvit käyttävät niitä vähän eri suhteissa.

Nämä kaikki mainitsemani lannoitteet ovat luomua, joten niillä on myös maata parantava vaikutus. Itse suosin aina luomua, monestakin syystä. Maa on silloin terveempi ja siinä on runsas pieneliötoiminta, mikä taasen tukee kasvien kasvua.

Sain testaukseen ja blogijuttujen tekoon Koivuterva hajustemaalin EcoKoivulta sekä Peruan- ja juureslannoitteen sekä Kasvimaalannoitteen Biolanilta. Kiitos heille avusta!

Puutarhatapahtumien suma:

Nyt viikonloppuna on oikein suma puutarhatapahtumia ympäri Suomea. Se on mahtavaa!
Tarkemmat tiedot ja linkit löydät Puutarhamessut ja -tapahtumat 2017 -postauksesta.

Mukavaa viikonloppua!
Terkuin Sari

tiistai 16. toukokuuta 2017

Yrttimaa seinänvierustan sepelin päällä

 Blogiyhteistyö: Biolan
Olen niin super onnellinen vieläkin, kun keksin viime kesänä laittaa salaattia kasvamaan seinänvierustalle. Meidän kasvimaa kun on nopeasti kuivuvaa hiekkamoreenia, niin salaatit ja retiisit tulevat aina kitkerän makuisiksi. Mutta tässä multasäkissä kastelualtaan päälle, ne saavat tasaisesti vettä... ja maistuvat niin herkullisilta. Mahtava idea!

Yrttimaa -säkki kastelualtaan päälle:

Viritimme säkin kastelualtaan päälle nurmikolla, jotta multaa ei karise sepeliin. Kasteluallas on sama kuin viime kesänä, joten homma kävi jo rutiinilla.
Ensin aseteltiin Yrttimaa -säkki kastelualtaan päälle niin, että altaan imuputket jäivät säkin alle sopivasti. Eli ne eivät tulleet liian lähelle säkin reunaa. Tämä on helppo ymmärtää, kun asettelee säkkiä.
Sitten leikkasin säkin päälle aukon katkoviivaa pitkin.

Olen tehnyt tämän useamman kerran aiemmin, joten kokeilin vähän eri tapaa, mitä kastelualtaan ohjeessa on. Eli otin ensin multaa säkistä ämpäriin, jotta pääsin työntämään kädet kunnolla säkin multaan. Käsin tunnustelemalla löysin kastelualtaan imuputken ja kaivoin siitä kohtaa multapussin pohjan näkyviin. Sitten leikkasin muoviin viillon ja käsin vedin muovin reunat putken ympärille. Näin tein kaikille kolmelle imuputkelle.
Lopuksi täytettiin ämpärin mullalla imuputket huolellisesti. Tämä on tärkeää, sillä putken sisällä oleva multa imee altaasta vettä säkin multaan!

Salaatin ja retiisin kylvö:

Kun multahommat oli tehty, nostettiin allas säkkineen seinänvierustan sepelin päälle.

Retiisin siemenet oli kätevästi kylvönauhana. Se muuten pitää kastella huolella heti, kun nauha on aseteltu kylvöuraan. Ja tietenkin sen jälkeen märkä nauha peitetään mullalla. Tästä pitäisi tulla erivärisiä retiisejä... jännää 😊
Keskelle Yrttimaa -säkkiä tuli kaksi riviä salaattia, ja reunoille retiisit. Lopuksi kastelin mullan koko kastelukannullisella vettä. Myöhemmin alamme käyttämään kastelualtaan vesisäiliötä. Joten pääsee taas kesällä reissaamaan.


Biolan Yrttimaa sisältää sammalta:

Tuntui aika erikoiselta, kun kuulin ekaa kertaa, että Yrttimaa sisältää kasvualustasammalta. Sammal on kotimaista ja nopeasti uusiutumaa raaka-ainetta. Siis ekologisempaa kuin turve. Nyt ymmärrän, mikä tärkeä pointti kasvualustasammaleen käytöllä on.
Sammal on myös ilmavaa, joten kasvin juurten pitäisi kasvaa siinä paremmin. Tämä kasvualusta sopii luomuviljelyynkin. Onpa jännä päästä testaamaan tätä 😊


Kuun vaiheet ja kylvöt:

Tänään ja eilen oli loistava päivä juuresten kylvöön kuun vaiheiden mukaan. Mutta lehtisalaatin kylvö olisi ollut parempi tehdä kasvavalla kuulla.  Saa nähdä, miten sen käy. Kylvän vielä lisää kumpaakin vähän myöhemmin.


Viime kesän kasteluallas ja viinisuolaheinät:

Viime syksynä oli hieman kiire putsata piha kesäkukista yms. Ja koska viinisuolaheinät olivat silloin niin terhakoita, koko säkki kastelualtaineen kärrättiin "valoisaan kellariin". Tietysti vesi kaadettiin ensin altaasta pois.

Tänään säkki näytti tältä. Viinisuolaheinät kaivettiin ylös kasvimaalle, ja vanha multa kärrättiin ruusuille.
Nimittäin vanhassa mullassa, jossa on kasvanut kasveja, kaikki siemenet eivät lähde itämään! Ja nyt en todellakaan halunnut ottaa riskiä... sillä niin jo kaipaan itse kasvatettujen retiisien rouskuttamista ja salaatin raikasta makua 😊

Ylin kuva on viime kesältä, jossa on nämä samat viinisuolaheinät taimina.
Olen saanut testaukseen nämä Biolan Yrttimaan ja Biolan Kastelualtaan Biolanilta. Kiitos jälleen heille!

Seuraavaksi onkin sitten edessä kasvimaan kevätkunnostus, etanaesteen maalaus ja lannoittaminen. Meidän pihaa kun ei tarvitse kalkita, niin sitä emme tee.

Mukavaa viikon jatkoa!

Terkuin Sari

Ps. Ei niitä sateita tullutkaan viikonloppuna ja maa on tosi kuivaa, joten Sammalsyöppö testin nurmikossa ei ole mikään vielä muuttunut. Naapuri kasteli tänään testialuetta vähän , ja huomiseksi on luvattu sadetta. Nyt siis peukut pystyyn, että sataa!


sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Tuoksulaatikko Pink Kisses neilikoista ja mustista orvokeista


Tein tässä yksi ilta tuoksulaatikon parvekkeelle, tosin nimesin sen tuoksulaatikoksi vasta seuraavana päivänä. Enpä nimittäin olisi uskonut, miten hurmaava tuoksu lähtee näistä Pink Kisses neilikoista! Myös orvokeissa on hyvä tuoksu, jonka huomaa lämpimänä päivänä. Nyt parvekkeella tuoksuu niin suloisen ihanalle. Ja onneksi sääkin lämpiää, niin siellä tarkenee juoda iltapäiväkahvit 😊



Laatikkona on vanha metallilaatikko, jonka vuorasin mustalla muovilla. Laatikon pohjassa ei ole reikiä enkä laittanut salaojitusta pohjalle, joten multaa tulee kastella huolella.
Mustat orvokit ovat vähän neilikoita matalampia ja niin tummia, että niitä ei meinaa kuvissa erottaa. Saa nähdä, miten pitkään nämä Pink Kisses neilikat kukkivat. Niiden sanotaan olevan jatkuvakukintaisia eli kukkivat ilman taukoja. Toivottavasti koko kesän 😊

Edit - myös kerrottukukkaisissa neilikoissa voi olla tuoksuvat kukat. Niistä löytyy postaus Neilikoiden tuoksu leijailee sisälle asti.

Orvokkeja, orvokkeja...


 Ihastuin niin tähän punertavan orvokin sävyyn, että se piti heti ostaa. Näin käy aina keväällä, ja orvokkeja on parveke pullollaan. Ne on niin helppoja ja kestävät muutaman asteen pakkastakin.


Pikkukannuun pitää aina keväällä laittaa yksi orvokki.

Koska ne itse kylvetyt rimpsureunaiset orvokit eivät vieläkään kuki, niin en voinut vastustaa tätä rimpureunaista orvokkia torimyyjämme kojulla. Ihana!

Edit- Minulta on kyselty tosi paljon näistä tämän postauksen kukista, joten tässä lisätietoa näistä kotimaisista kaunottarista:
  • Pink Kisses -neilikoiden viljelijä oli Huiskulan Puutarha eli heidän taimia voi löytää kukka- ja puutarhamyymälöistä ympäri Suomea
  • Rimpsureunainen orvokki ja osa tuoksulaatikon mustista orvokeista on Ruotin Puutarhan eli niitä löytää Helsingistä, Nurmijärveltä, Klaukkalasta ja Perttulasta.
  • Punainen sekä osa mustista orvokeista on ostettu Tampereen puutarhamessuilta ja muistaakseni Mäkelän Kauppapuutarhalta.

Mitä kuuluu retiisin ja palloporkkanan kylvölle:

 Kylvin retiisin ja pyöreän porkkanan siemenet 18.4., jolloin oli vähenevä kuu ja juuri-päivä, siis hyvä ajankohta kylvää juureksia. Nyt ne näyttävät tältä. Kohta pitää harventaa muutama porkkanan alku, siemenet tulivat vähän lähekkäin. Retiisejä voisi ehkä syödä jo parin viikon kuluttua. Tämä on siitä jännä kylvö, että multana on erikoiskasvualustaa.

Muuten, alkuviikosta eli 15.-16.5.2017 on taas erittäin hyvä ajankohta kylvää juureksia ja istuttaa perunaa. Eli kylvän silloin taas uuden satsin erilaisia retiisejä, tällä kertaa jo ulos, jee!

Mukavaa alkavaa viikkoa!
Terkuin Sari



perjantai 12. toukokuuta 2017

Sammal pois nurmikosta eli testissä Sammalsyöppö

Blogiyhteistyö: Biolan
Tänään aloitin sammalen poisto -testauksen naapurin nurmikolla. Aika jännästi meillä rajanaapuruksilla on ihan erilainen nurmikko. Kummatkin pihat ovat jo tosi vanhoja, ja kumpikin hoitaa nurmikkoa aika rennosti. Heillä vaan on nurmikossa paikoitellen paljon sammalta, ja meillä ei.

Kuten kuvasta näkyy sammal on vallannut nurmikon. Osa alueesta on auringossa ja nurmikon pinnassa on kaltevuuttakin tarpeeksi. Eli nurmikon pitäisi kasvaa tässä hyvin.
Jotta sammal saadaan pois ja nurmikko pääsisi kasvamaan, testaamme nyt uutta Biolan Nurmikon Sammalsyöppöä tähän naapurimme sammalongelmaan.

Nurmikon Sammalsyöppö on lannoite:

Aine on orgaanis-mineraalinen lannoite. Sen ideana on tehdä maa sammaleen kasvulle epäsuotuisaksi. Eli esim. siinä oleva kalium-ravinne tuhoaa sammalen kellertäväksi ja ehkäisee sammalen takaisin kasvua. Lannoitteen ravinteet riittää nurmiheinillä koko kesäksi. Ja nurmikkoheinäthän rakastavat ravinteita!
Lisäksi orgaaniset ravinteet ruokkivat maan pieneliöitä, ja Sammalsyöpössä on myös lisättynä maan hyötymikrobeja. Ne yhdessä auttavat maata voimaan paremmin ja kuollut sammal kuulemma myös maatuu nopeammin. Eli kellastunutta sammalta ei tarvitse haravoida pois.

Nurmikon Sammalsyöppö on pientä raetta ja yksi säkki riittää 100 m2.  Nyt aloitimme testauksen noin 50m2 alueella.
Tuote on tämän kevään uutuus Biolanilla, joten mielenkiintoista kokeilla, onko se tosiaan noin tehokas ja häviääkö kuollut sammal itsestään. Vähän epäilyttää, mutta kohtahan se nähdään. Laitan tänne blogiiin testistä kuulumisia pitkin kevättä ja kesää.

Hyvä huomioida Sammalsyöpön käytössä:

Rakeet voi levittää keväällä tai kesällä, kun maan lämpötila on yli +10 astetta. Kohta johon levitimme aineen, on aurinkoisella ja suojaisella paikalla eli maa lienee jo riittävän lämmin, ainakin lähipäivinä 😊
Maata kannattaa myös kalkita,  jos sitä ei ole tehty vuosiin. Tämä siksi, että nurmikkoheinät viihtyisivät paremmin. Huom, sammal ei ole merkki happamasta maasta, vaikka usein tätä väitettä kuuleekin!
Jos maa on kuivaa, sitä kannattaa kastella sammalsyöpön levityksen jälkeen. Me luotamme siihen, että viikonloppuna tulee pieni sadekuuro.
Kuulemma aine ei värjää betonikiveyksiä... se muuten jäi testaamatta.
Sammalsyöppö on myös turvallista käyttää, sillä se ei ole myrkyllistä lapsille, lemmikeille eikä kasveille. Levitinkin sen ihan paljain käsin.

Edit - "HUOM. Käytä suojakäsineitä ja -vaatetusta. Vältä ihokontaktia käsiteltyyn alueeseen, kunnes rakeet ovat liuenneet. Säilytä tuote kuivassa paikassa lasten ja kotieläinten ulottumattomissa." Lukee nykyään Biolanin sivuilla.
Eli kannattaa käyttää käsineitä, vaikka itse silloin viisi vuotta sitten levitin tämän paljain käsin.



Meidän nurmikko:

Meillä on kukkiva nurmikko, jo heti keväästä alkaen. Ja muutenkin ihan erinäköinen.


Tästä meidän kukkivasta nurmikosta lisää myöhemmin. Se on niin pitkä juttu, että vaatii ihan oman postauksen.

Sammaleinen sorapenkka:

Sammal on tosi kaunista ja helppohoitoista. Etenkin jos se on sopivassa paikassa ja siitä pitää.

En ole vielä ehtinyt kitkeä sammalen seasta rikkaruohoja, ja talven jäljiltä siinä näyttää olevan roskaakin. Tämä on niin kaunis kohta, että sitä tulee kuvattua pitkin kesää. Siis kun se on ensin siivottu 😊

Hyvää viikonloppua!

Kevätterkuin Sari

Ps. Huomenna lauantaina on Helsingissä Versooo-puutarhatapahtuma. Ja ensi viikolla sitten onkin tosi paljon puutarhatapahtumia. Näet niitä ja linkkejä tapahtumiin Puutarhamessut ja -tapahtumat 2017 -listalta.