sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Lokakuun pihapuuhat ja kuun vaiheet

Milloin on paras aika nostaa daalioiden ja muiden juurakot ylös maasta talvisäilytykseen, jotta ne talvehtisivat parhaiten? Entä mitkä ovat parhaat päivät kukkasipuleiden, pensaiden ja puiden istuttamiseen? Entä siementen kylvöihin? Kokosin tähän postaukseen lokakuun ajankohdat kuun eli perinnetiedon mukaan katsottuna.

Daalioiden, gladiolusten ja muiden nosto kellariin...

Maanantaina 1.10. on vielä hyvä ajankohta nostaa mukulat ylös maasta talvisäilytykseen. Seuraava aika onkin vasta 16.-19. ja 23-28.10.2018. Aika sopii myös kaikenlaiseen säilöntään sekä juuresten nostoon kellariin. Tällöin juuret eivät lähde mätänemään tai homehtumaan niin herkästi.
Mukulat ja juurakot säilyvät hyvin maassa pitkäänkin, jos maa pysyy sulana. Eli mikään kiire ei vielä ole kaivaa niitä ylös.

Kukkasipulien istutusaika... 

Vielä ei kannata istuttaa mitään, vaan odottaa kasvavaa kuuta eli nousevaa kuuta. Silloin istutetut sipulit lähtevät paremmin juurtumaan ja tulevan kevään kukkaloisto on parempi, perinnetiedon mukaan.
Paras ajankohta on keskiviikko 10.10.2018 ja toiseksi paras 11.-13.10. ja muuten hyvää 23.10 asti. Eli istutuspäiviä on vielä monta edessä päin.
Nyt kannattaa ostaa kukkasipulit pika pikaa, kun niitä on vielä myymälöissä, mutta istuttaminen tehdään vasta myöhemmin.

Taimien istutus ja siementen kylvö...

Pensaiden ja puiden taimia voi istuttaa sekä kylvää nurmikko/kukkanurmikko 10.-23.10.2018. Parhaat päivät tällä jaksolla on samat kuin kukkasipuleiden kohdalla.
Eli taimet kannattaa ostaa, etenkin kun nyt taimimyymälöissä on hyviä poistomyynejä, mutta istuttaa ne vasta myöhemmin.

Nyt on kitkemis- ja hävitysaika...

Lokakuun ensimmäinen viikko on erityisen hyvä aika kitkemiseen ja hävittämiseen. Etenkin viikonloppu ja maanantai 6.-8.10.2018 ovat super hyviä kitkemispäiviä.
Tämä kiveys siistitään aina rikkaruohoista syksyksi, niin se on kaunis läpi talven... jos ei siis tule lunta 😊

Perennojen varsien leikkaaminen...

Kannattaa ehdottomasti varoa leikkaamasta vihreitä perennojen varsia hyvinä kitkemispäivinä. Voi nimittäin olla, että perennat ottavat siitä nokkiinsa ja ensi vuonna kasvu on heikompaa. Tai pahimmassa tapauksessa saavat talvivaurioita ja kuolevat pois. Sama logiikka on puuvartisilla kasveillakin.

Talvisuojauksien laittaminen...

Nuorille hedelmäpuille ja muillekin puun taimille laitan ajoissa syys-lokakuun vaihteessa runkosuojat. Yleensä rusakot ja metsäkauriit alkavat öiden kylmettyä maistella enemmänkin pihakasveja. Varsinaiset verkot laitetaan vasta haravoinnin jälkeen.
Suojausten laittamisen voi tehdä milloin haluaa, ne eivät ole niin sidoksissa kuuhun 😀

Lokakuun tarjous...

Annan Puutarha Studion Kuun vaiheet ja puutarhanhoito- verkkokurssin lokakuun ajan 10 euron alennuksella. Sillä nyt on hyvä aika oppia tarkemmin valitsemaan oikeat ajankohdat puutarhatöihin, kun pihalla alkaa olla vähemmän puuhaa. Ajoittaminen kuun mukaan kuluu ekologiseen puutarhanhoitoon, sekä pihan helppohoitoisuuteen.
Syysterveisin Sari

Ps. Vielä ehtii maanantaihin asti osallistua syysarvontaan blogissa.

perjantai 28. syyskuuta 2018

Huikea Vanda orkidea

 Blogiyhteistyö - Huiskula 
Olen ihan täpinöissäni tästä Vanda orkideasta. Tämä on niin huikean upea ja kukan väri sykähdyttävän kaunis etenkin iltavalossa. Pakko käydä koko ajan ihastelemassa sitä. Nyt kyllä vähän jännittää, saanko sen menestymään. Orkideat kuuluvat suosikkeihini, sillä ne ovat pitkäikäisiä ja kukkivat joka vuosi, siis jos löytää omaan kotiin sopivat orkidealajit. Joten pidetään peukkuja, että tästä tulee minulle juuri sellainen jokavuotinen kukkija 😊

Vandan juuret...

Vandan juuret ovat näkyvissä kokonaan eli sitä ei istuteta mihinkään ruukkuun. Tällä Vandalla on pieni reiällinen muovirasia, jossa metallikoukku on kiinni. Sillä saikin tämän helposti roikkumaan.


Vanda orkidean hoito-ohjeet...

Nämä uudet Vandan risteymät viihtyvät kuulemma hyvin ihan asuinhuoneessa, eli lämpötilaksi sopii 16-25 astetta. Jos huoneilma on kuivaa,  kannattaa sumutella juuria ja lehtiä päivittäin, jopa pari kertaa päivässä.
Jos haluaa Vandasta pitkäikäisen kasvin, tärkeää on löytää riittävän valoisa paikka sille, tosin se ei kestä suoraa auringonpaahdetta. Etenkin talviaikaan voi ottaa avuksi kasvivalon.
Vandaa kastellaan kuten muitakin orkideoja eli juuret upotetaan veteen noin 30 minuutiksi kerran viikossa. Lannoitteena kannattaa käyttää mietoa orkidealannoitetta.

Vinkki uudelleen kukittamiseen: Vanda viedään valoisaan ja viileään paikkaan muutamaksi viikoksi. Lämpötila ei kuitenkaan saa laskea alle 16 astetta. Tällöin kastellaan normaalisti eli ainoa muutos on lämpötilassa.

Olisi kiva kuulla, oletteko saaneet Vandan viihtymään pidempään ja kukkimaan uudelleen?

Sain tämän Vanda orkidean Huiskulasta blogijutun tekoon. Sydämellinen kiitos heille 😊

Puikkokämmekkä...

Helmikuulla ostamani puikkokämmekkä aloittelee kukintaa nyt kahdella kukkavanalla. Enpä olisi uskonut, että se kukkii näin pian uudelleen. Laitan siitä kuvia myöhemmin, kun kukkia on enemmän auki. Kyllä orkideat on sitten ihania!

Lisää postauksia orkideoista...


Hyvää viikonloppua!

Terveisin Sari
Ps. Vielä ehtii osallistua Syysarvontaan, klik

keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Syksyinen arvonta

Tässä nyt blogin syksyinen arvonta. Tällä kertaa pika-arvontana, jotta sipulit ja luujauho ehtivät perille seuraavaan hyvään istutusaikaan. Ja tuttuun tapaan tätä arvontaa saa jakaa somessa ja arvontaan osallistuu vain kommentoimalla tähän blogijuttuun.

Arvonnan palkinnot...

1. palkinto on suurpakkaus kasvitieteellisten krookusten sipuleita 

Pussissa on 100 kpl kasvitieteellisten krookusten sipuleita. Kukat voivat olla valkean, keltaisen tai sinisen sävyissä.
Palkinnon on lahjoittanut Korpikangas Siemen-Frö.
Voittaja on Salli M

Kasvitieteelliset krookukset kuuluvat suosikkeihini, koska ne kukkivat hieman ennen tavallisia isokukallisia krookuksia sekä ne lisääntyvät nopeasti sivusipuleita kunnon mättäiksi. Ne voivat levitä myös siemenistä.

2. palkinto on 1 säkki joko Talvikuiviketta tai Perusturvetta tai Puutarhan Talvisuojaa


Voittaja saa siis valita mieleisensä säkin eli Biolan Talvikuivike tai Biolan Perusturve tai Biolan Puutarhan Talvisuoja.
Palkinnon on lahjoittanut Biolan
Voittaja on Valkoista salviaa /Heidi

Biolan Talvikuivike on kehitetty biokompostorin kuivikkeeksi kylmälle ajalle. Olen testannut sitä, ja se todellakin auttaa kompostorin massaa pysymään sulana.
Biolan Perusturve on kalkitsematonta ja lannoittamatonta turvetta, jota käytetään esimerkiksi daalian juurakoiden ja porkkanoiden talvisäilytyksessä. Se estää homeen leviämistä juuriin sekä kuivassa kellarissa pitää juuret hyvinä. Ja kosteassa kellarissa se taasen pitää juuret "kuivempina" ja ennalta ehkäisee juurten mätänemistä. Olen testannut sitä meidän daalioiden talvisäilytyksessä kosteassa kellarissa ja juurakot voivat paljon paremmin kuin ilman turvetta. Daalioiden talvisäilytystesti.
Biolan Puutarhan Talvisuoja on taas lämpökäsiteltyä turvetta, jota käytetään ryhmäruusujen, puupionien, laventelin ja muiden talvenarkojen kasvien suojaukseen pihalla. Sitäkin olen testaillut ja todennut toimivaksi Ryhmäruusut suojattu talvisuojaturpeella.

3. palkinto on Luujauho paketti

Palkintona on Bayer Gardenin Natria Luujauho, joka on luomuhyväksytty lannoite.
Palkinnon lahjoitti tuotteen maahantuoja Schetelig.
Voittaja on Saila

Luujauho on loistava lannoite sipulikukille. Se annetaan niille näin syksyllä istutuksen yhteydessä. Ja keväällä sitä voi antaa vanhoille sipulikukille. Lisäksi pionien harrastajat käyttävät luujauhoa pionin lannoittamiseen.

4. palkinto on verkkokurssi Kuun vaiheet ja puutarhanhoito

Voittaja saa verkkokurssin Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.
Palkinnon lahjoitti Puutarha Studio.
Voittaja on Unknown/Leena Lappalainen... Leena, laita viestiä sähköpostiini, niin saan arvontavoittosi toimitettua sinulle.

Kuun vaiheiden mukaan kun valitsee kitkemisajat, niin rikkaruohot lähtevät paremmin ja kitkemistä tehdään vain muutamina päivinä kuukaudessa. Myös istuttamisten, kylvöjen ja kastelujen sekä kasvihuoneen syyspesun hyvät päivät selviävät verkkokurssista.
Kuun vaiheiden käytöstä olenkin kirjoitellut paljon täällä blogissa. Osa jutuista löytyy Kastelupäivät-sivulta.

Arvontaan osallistut vastaamalla...

Laitatko kesäkukkia talvisäilytykseen.., jos niin mitä kasveja?Jos vastaat anonyyminä, kirjoita myös erottuva nimimerkki.
Lisäarvan saa, jos linkittää tämän arvonnan esim. omaan blogiin, kunhan kertoo siitä kommentissa.

Arvonta suoritetaan ma 1.10.2018 klo 24.00
.
Voittajien nimet laitan palkintojen kohdalle.

Voittajalla on viikko aikaa ilmoittaa osoitteensa, sen jälkeen palkinto arvotaan uudelleen. Sivupalkista ja ylävalikosta löytyy sähköpostiosoitteeni. 
Palkinnot toimitetaan vain Suomeen.Onnea arvontaan!

Arvonta suoritettu, onnea voittajille!

maanantai 24. syyskuuta 2018

Pelargonit, verenpisarat ja muut kesäkukat talvisäilöön

Nyt on luvattu meillekin yöksi vain yksi lämpöaste, joten on aika suunnitella pelargonien, verenpisaroiden ja kesäkukkien viemistä talvisäilytykseen. Arimmat verenpisarat ja pelargonit siirrettiin yöksi suojaan. Tosin vain katokseen ja kuistille.

Pelargonit talvisäilöön...

 Pelargonit ovat olleet katoksessa sateilta suojassa jo ainakin viikon verran. Näin niiden multa kuivahtaa riittävästi ja ne voi sitten viedä kellariin talvisäilöön. Emme yleensä tee niille muuta näin syksyllä, eli saavat olla kellarissa kukkineen päivineen.
Pelargonien talvisäilytys ja "banskupelakuu".

Verenpisarat ekana talvisäilöön….

Verenpisarat paleltuvat helposti, joten ne viedään aina ekana suojaan näin syksyllä. Tämä verenpisarakori on vielä niin upeassa kukassa, että se kiikutettiin kuistille suojaan. Ja päiväksi taas takaisini pihalle. 

Daaliat saavat vielä olla maassa...

Daaliat sen sijaan saavat olla rauhassa pihalla niin kauan, että niiden varret mustuvat yöpakkasista. Ja vasta sen jälkeen kaivamme juurakot ylös maasta ja säilytämme ne talven perusturpeessa kellarissa. Jännä nähdä, onnistuuko tämän uuden daalian talvetus.
Daalian istutus, ja talvisäilytystesti 

Syyssyrikkä odottaa pihalla...

Syyssyrikät kestävät hyvin pienen pakkasen, eli niiden kanssa ei ole mikään kiire. Lisäksi yläpihalle, jossa ne kasvavat, ei yleensä tule ekat yöhallat. 
Juuri ennen kunnon pakkasöitä, syrikät kaivetaan maasta saaveihin ja viedään "valoisaan kellariin" talveksi. Ne ovat jo niin korkeita pensaita, että niitä on pakko leikata, jotta mahtuvat sinne 😊

Suklaakosmos ja ruostekukka...

Suklaakosmos, jättiverbena ja ruostekukka sekä gladiolukset talvetetaan myös kellarissa. Niitäkään ei haittaa, vaikka versot vähän paleltuvat, sillä mullan sisällä olevat juurakot säilyvät hyvinä. Olemme vieneet ne aina ruukkuineen päivineen suoraan kellariin. Osa niistä on kasvanut maassa, jolloin juurakot on kaivettu maasta ja istutettu ruukkuihin tiiviisti sekä viety kellariin. Näin juurakot pysyvät hyvinä.

Kesäbegonia...

Kesäbegoniatkin voi säilyttää talven yli, vaikka vähän viileämmän huoneen ikkunalla. Aion taas säilyttää sen söpön kerrottukukkaisen kesäbegonian, koska se onnistui viimeksikin niin hyvin.

Syysterveisin Sari

Ps. Seuraava postaus onkin sitten se syysarvonta 😊

lauantai 22. syyskuuta 2018

Tulikellukan jakaminen ja muita pihakuulumisia

Nyt kun oli sopivasti kasvava kuu, niin jaettiin ne kuivuudesta kärsineet tulikellukat. Ne ovat aika vanhoja ja olleet koko ajan samassa paikassa, joten jakaminen oli jo tarpeen. Samalla saatiin parannettua niiden maata niin, että jatkossa kestävät paremmin pitkiä sateettomia jaksoja.

Tulikellukan jakaminen...

Kuten kuvasta näkyy, tulikellukoiden sekaan oli kasvanut idänunikon taimia sekä rikkaruohoja. Joten kun tulikellukat oli kaivettu ylös maasta, nypin niiden juurien seasta kaikki muut kasvit pois. Ylimmässä kuvassa näkyykin vaalea ja paksu vuohenputken juuri, mikä on helppo erottaa muista juurista ja nyppiä pois.


Seuraavaksi otin taimen tiukkaan otteeseen ja väänsin mättään varovasti kahtia. Osasta lohkesi hyviä taimia melkein itsestään.

Maan parantaminen...

Ennen kuin istutettiin taimet takaisin maahan, lisättiin siihen kompostimultaa sekä biohiiltä, johon oli imeytetty vettä.
 Koska on jo syksy, niin tällä kertaa ei lannoitettu biohiiltä.
Lopuksi taimet istutettiin takaisin ja kasteltiin.
Vanhemmassa postauksessa  Syysleimujen jako tehty! on hyvät kuvat, jossa kasvit jaetaan lapiolla eikä näin käsin.

Nyt on vielä huomenna sunnuntaina ja maanantain aamuna hyvää aikaa jakaa sekä istuttaa taimia. Seuraava istutusaika alkaa 10.10.2018, kuun mukaan.


Siruetanoita liikkeellä...

Tulikellukoiden vieressä kasvoi krasseja, ja niiden alta löytyi espanjansiruetanoita. Niitä on tänä kesänä näkynyt niin vähän, että melkein jo on unohtanut niiden lymypaikat, kuten krassien alustat. Nämä yksilöt tietysti kerättiin pois. 

Täytyy vielä muistaa nostella maassa olevia ruukkuja yms, sillä niiden alta voi löytyä näiden etanoiden munia. Niistä löytyy kuva Etanaraetta espanjansiruetanoille -jutusta.

Ja saman tien kylvettiin etanaraetta syysmyrkkyliljojen ympärille. Nimittäin siruetanat syövät niiden nuput heti pilalle. Onneksi nyt ehdittiin ennen etanoita 😊

Mansikan taimet hyvässä kasvussa...

Näin terhakoilta näyttää nyt ne reilu kuukausi sitten istutetut mansikan taimet. Niihin on kasvanut rönsyjä, joita on sitten leikattu pois. 
Männynneulaset eivät suinkaan ole tuossa tarkoituksella, vaan lähellä kasvaa mänty, joka vasta nyt tiputti vanhat neulaset. Ei olla ehditty harjata niitä vielä pois 😊


Mukavaa viikonlopun jatkoa!

Terveisin Sari

torstai 20. syyskuuta 2018

Kukkanurmikko kuivuneesta nurmikosta

Kaupallinen yhteistyö - Suomen Niittysiemen Oy 
Nyt pääsin kylvämään tähän kuivuneeseen nurmikkokohtaan kukkanurmikon, jee! Kukkanurmikot ovat niin kauniita ja tärkeitä pölyttäjille, että taidan vähitellen muuttaa meidän loputkin nurmikot kukkanurmikoiksi. Aloitan nyt kuitenkin tästä, sillä kohta on super kuiva, rakennuksen routaeristeen takia. Syksy onkin loistava aika kylvää luonnonkukkia ihan pakkasiin asti, siemenet itävät silloin aikaisin keväällä. Toki keväälläkin voi kylvää. Tosin, mitä aikaisemmin kylvää, sitä aikaisemmin alkaa kukinta. Sillä näillä monivuotisilla luonnonkukilla ekat kukat tulevat vasta toisena vuotena kylvöstä.

Mikä on kukkanurmikko...

Kukkanurmikko on kukkiva nurmikko eli nurmikkoheinän lisäksi siihen on kylvetty tai istutettu matalia kukkivia kasveja. Se leikataan ruohonleikkurilla kerran viikossa tai harvemmin. Eikä sitä muuten hoideta eli se on myös helppohoitoinen nurmikkotyyppi. Kirjoittelinkin siitä jo kesällä, sillä meillä on tuoreen maan kukkanurmikkoa toisessa kohtaa Kukkanurmikko perhosten ja kimalaisten pelastus 

Kuivasta nurmikosta kukkanurmikko...

Nyt heinä oli jo vähän kasvanut takaisin, mutta kuivunutta heinää oli vielä paljon. Ja koska tämä kohta kellastuu joka kesä, niin heinä ei tässä kohtaa ole se paras kasvi. Kuvassa maanpintaa on jo harattu rikki ja voikukat kitketty pois.

Tällaisella pitkävartisella haralla raavittiin pintaa, jotta multa tulee näkyviin. Siemenet itävät varmimmin, jos ne osuvat multaan. Jos siemen jää kasvin lehdelle, se ei siinä lähde kasvuun.
Jos tämä paikka ei olisi jo luonnostaan näin kuiva, niin silloin olisin lisännyt hiekkaa maanpinnalle tai sekoittanut sitä pintaosaan. Nyt sitä ei siis tarvinnut tehdä.

 Ihmeellisesti muutamaan kohtaan oli jo kasvanut ketoneilikkaa. En ole huomannut sitä siinä viime vuonna. Meillä kyllä kasvaa ketoneilikkaa, mutta noin viidenkymmenen metrin päässä tästä. Ketoneilikka onkin hyvä kasvi kuivalle kukkanurmikolle. Nyt nämä tietysti säilytettiin ja jätettiin paikoilleen 😊


Kotimaiset luonnonkukkien siemenet...

Tärkeää on valita aina kotimaisia luonnonkukkien siemeniä eli siemeniä, mitkä on viljelty Suomessa. Ne ovat talvenkestävimpiä ja tottuneet meidän vaihteleviin sääoloihin. Onneksi niitä löytyy hyvin  siemennettikaupoista ja puutarhamyymälöistä.

Osalla siemenet olivat tosi pieniä, kuten kuvasta näkyy. Kylvin ne nyt ihan paljain käsin. Isommalle alueelle kylvettäessä siemenet olisi kannattanut sekoittaa hienoon hiekkaan, jolloin pienten siementen kylvö on paljon helpompaa.

Kylvin siis neljää eri kuivan paikan luonnonkukkaa - kangasajuruohoa, ketoneilikkaa, keltamaksaruohoa ja huopakeltanoa. Nämä kaikki suositellaan kylvettävän mullan pintaa eli siemeniä ei peitetä. Koska nämä ovat sitkeitä luonnonkasveja, emme edes kastelleet tuota kohtaa, vaan se saa jäädä nyt "luonnon armoille".

Onkin jännä nähdä ensi keväänä, miten ne ovat lähteneet kasvuun. Kerron siitä sitten tällä blogissa.


Suomen Niittysiemen Oy:n viljelee näitä luonnonkukkien ja maatiaisperennojen siemeniä Jyväskylässä. Luonnonkasvien alkuperäkanta on kerätty Suomen luonnosta eli ovat varmasti kotimaista kantaa. Heillä on myös oma verkkokauppa nettisivuillaan www.suomenniittysiemen.fi, mistä löytyy runsain valikoima siemenpusseja sekä ohjeita.

Olipa mielenkiintoista päästä tekemään tätä kaupallista yhteistyötä Suomen Niittysiemenen kanssa ja seurata jatkossa, miten kukkanurmikko kehittyy. Kerron kuulumisia viimeistään keväällä.

Syysterveisin Sari

lauantai 15. syyskuuta 2018

Aika istuttaa jouluhyasintit ja syysmyrkkyliljat

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö 
Syysmyrkkyliljat on erikoisempia ja herkän kauniita syyskukkia ruukkuun. Ne ovatkin suosikkejani ja onnistuvat aina. Niiden istutusaika on heti, kun sipulit saapuvat myymälään. Ja vieläkin ehtii, sillä tämän kuvan olen ottanut turkinmyrkkyliljoista lokakuun puolessa välissä.

Myrkkyliljojen eli alastonimpien istutus ruukkuun...

Sipulit istutetaan joko kokonaan mullan sisään tai osittain näkyviin. Käytän näihin sipulien ruukkuun istuttamiseen aina kaktusmultaa. Se on käytännössä varmin multa, jos vaikka kastelee liikaa. Multaan voi lisäksi sekoittaa vähän mykorritsamultaa, niin juurtuminen on parempaa.

Ja sitten jäädään odottamaan nuppujen kasvua. Istutin tämän sipulin tänään, ja ihanasti sieltä pilkottaa jo yksi nuppu, jee! Siitä on tulossa valkoinen kukka. Jännä nähdä, minkä sävyinen se on, sillä minulla on aiemmin ollut vain vaaleanpunaisia.

Tässä kuva kerrottukukkaisesta `Waterlily` lajikkeesta joltain edelliseltä syksyltä. Tämäkin on niin kaunis.
Myrkkyliljoissa on hyvä muistaa se, että ne ovat syötynä vaarallisen myrkyllisiä. Ei siis kannata pistää niitä suuhun.

Myös toinen syyskukkija eli syyskrookukset ovat helppoja kasvattaa syyskukaksi. Siitä postaus Syyskrookukset kukkivat, jee!  Niin kauniita nekin.

Jouluhyasinttien sipulit ruukkuun...


Syyskuussa on myös aika istuttaa ns. preparoidut hyasintin sipulit. Ne on lämpökäsiteltyjä, jolloin kukkivat aikaisin joulukuussa. Muuten hyasintin sipulit kukkisivat vasta keväällä.
Mitä aikaisemmin syyskuussa istuttaa sipulit, sitä aikaisemin joulukuussa ne kukkivat.
Tämäkin on helppoa, vaatii vain malttia.
Onnistuuko hyasintin kasvatus jouluksi sipulista? -postauksessa lisäohjeita ja kokemuksia

Tällä kertaa laitan tämän hyasinttiruukun jääkaappiin. Ja nythän on kuun vaihekin sopiva istutuspuuhiin, kun on kasvava eli nouseva kuu.

Ekologisia ruukkukukkia...

Kummatkin ovat ekologisia syyskukkia, koska sipulit on kasvatettu Hollanissa ulkona ja ne eivät vaadi kotona lisävalaistusta. Lisäksi ne voi istuttaa pihalle ensi keväänä, jolloin niistä voi saada monivuotisia pihakukkia.

Näiden kasvamistakin on kiva seurata ja jännätä, oli siten näin aikuinen tai lapsi 😊


Sain hyasintin ja syysmyrkkyliljan sipulit blogijutun tekoon Korpikangas Siemen-Fröltä. Heillä on hyvä valikoima kumpiakin sipuleita.

Lisää postauksia sipulikukista:Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

torstai 13. syyskuuta 2018

Signals - lähes parasta Habitare 2018 messuilla

Oli taas pakko käväistä Habitare2018-messuilla Helsingissä, katsomassa Signals-trendinäyttely. Tosin  tällä kertaa pikakäynnillä. Sen verran puutarhafengshui pitää nyt kiireisenä, että muutama juttuaihekin siirtyi ensi viikolle.
Kuvassa mielenkiintoinen kolmionmallinen tila. Seinät on maalattu vahvan vihreäksi ja ylhäältä roikkuu kasveja, kuin viidakossa. Tämän Green Gardenin on toteuttanut Kekkilä.

Signals-trendinäyttely...

Signals-trendinäyttely kerää tämän hetken ilmiöitä yhteen maailmalta. Näyttelyn on koonnut Susanna Björklund ja Sisse Collander. Siinä on neljä erilaista huonetta, joilla on oma teemansa. Lisäksi on välitilat kuten tuo yläkuvan Green Garden.
Näyttely kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa ja kokemassa, kiireettömästi. Siellä on paljon yksityiskohtia ja yhdistelmiä, joita ei heti huomaa. Onneksi jokaisessa neljässä tilassa on oma opas, joten heidän avulla näyttely avautuu paremmin.

Glam… glamouria ja leikkisyyttä

Hauskasti kukat on aseteltu toispuoleisesti, ja huomatkaa kullanvärinen lautanen.

Ja lisää tummia värejä kukissa sekä kultaa.

Unimaailma... clash-tyyli

Suihkutilan voisi joskus koristella aidoilla kasveilla. Siitä oli myös kiva vinkki Flower Power -luennolla.

Paljas ja puhdas... aitous, empaattisuus,  pitkäikäisyys

 
Installaatio luonnonmateriaaleista kuten silkistä ja strutsinsulista. Seassa on myös pienet valot. Aika kiva idea vaikka korkeaan olohuonetilaan.

Kuvat ovat käsittelemättömiä ja aitoja. Ei ihan yleistä nykyisessä some-maailmassa.

Renessanssi… vapaus ja rohkea yhdistely

 Tämä seinä oli kyllä huikea upea!

Kasvit ja kukat yhä suositumpia...

Ja se näkyi näillä messuilla. Osastoilla oli tyylikkäitä ja isoja viherkasveja sekä erilaisia amppelisommitelmia. Löytyi myös leikkokukkia, ilmakasveja, kaktuksia jne. Sehän on tietysti tosi mahtavaa!

Superyllätyksenä ohjelmalavalla kukkia ja puutarhasuunnittelua...


 Aina niin iloinen ja sympaattinen kukkataiteilija Hanna Piippo piti esityksen  Flower Power -kukkatrendit ja kukkasuunnittelu. Tämä oli yksi syy, miksi kävin messuilla juuri torstaina, vaikka olisi pitänyt olla toimistolla työpöydän äärellä.
Hanna pitää vielä lauantaina esityksen, vinkkinä teille, jotka olette silloin menossa messuille.

 Toinen syy oli tietysti suunnittelija, kirjailija ja opettaja Noel Kingsburyn esitys Nature in the Garden. 

Oli kyllä upeat messut, ainakin näin hortonomin mielestä 😊


Postaus viime vuodelta Signals - parasta Habitare 2017 messuilla.


Habitare 2018 on 12.-16.9.2018 Helsingin messukeskuksessa.

Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari

Ps. parasta tämän vuoden Habitare-messuilla oli tietysti nuo kukkatrendit ja luonnonkasvit puutarhassa -esitykset 😊

sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Helppo ja villi reunuspietaryrtti

Tämä reunuspietaryrtti on ehkä pihamme kaikkein villein kasvi. Ja sammalla niin kaunis ja helppo. Se saattaa kuulua perinnekasveihin, koska se on alun perin saatu yhdeltä vanhalta pihalta. Joka tapauksessa niin ihana, että ansaitsee oman postauksen.


Reunuspietaryrtti reunuskasvina...Yllä reunuspietaryrttien ja lupiinien välissä on nurmikkokaistale Kuvan kohdassa valkoinen reunus oli tosi upea näky. Siihen kohtaa paistoi aurinko koko päivän, mikä selittänee sen kauniin kasvutavan.

Villi ja vapaa...

Sillä on hauska piirre... se leviää siemenistä ihanan villisti sinne tänne. Ei kuitenkaan ongelmaksi asti, eikä runsaasti, vaan nimenomaan villisti pitkin pihaa. Taimia tulee sitten siirreltyä sopiville paikoille. Se on aika lyhytikäinen, joten siitä saa reunuskasvina "yhden kesän ilon". Se ei haittaa, sillä pihalta löytyy aina keväisin uudet taimet 😊

Reunuspietaryrtti vai reunuspäivänkakkara…

Tällä hetkellä tämän kasvin virallinen suomenkielinen nimi on reunuspietaryrtti (Tanacetum parthenium). Ennen sen nimi oli reunuspäivänkakkara, joten siksi silläkin nimellä tätä vielä näkee myytävän. Kun kasvien viralliset nimet muuttuvat, menee monta vuotta, ennen kuin vanhat nimet jäävät pois käytöstä. Ja sitten on ne kansanomaiset ja paikalliset lempinimet kasveille. Meilläpäin tätä kasvia kutsutaan nappikukaksi.
Rakkaalla kasvilla on monta nimeä 😊

Lisää postauksia siemenistä kylvettävistä perinnekasveista...

 

Ihanaa alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari