sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Herkän kaunis riippaorvokki, ja sinisade

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy 
Riippaorvokki on niin herkän kaunis, että olen aivan innoissani kun sain sitä taas. Ehkä kymmenisen vuotta sitten meillä oli riippaorvokkia pihalla ja parvekkeella. Ihastuin siihen silloin täysin. Harmikseni se yhtenä talvena kuoli kellarissa. Joten nyt aion säilyttää nämä riippaorvokit huolellisemmin talven yli, kahdessa talvetuspaikassa.

Riippaorvokki parvekkeella... 

Parvekkeelle riippaorvokki on sopivan pieni kasvi, sinne kun on jo aika paljon kasveja kerääntynyt. Ja se sopii kivasti väreiltään vanhaan mehitähtiruukkuun. Mehitähtiä pitäisikin harventaa lähiaikoina, kun kuun vaihe on siihen hommaan oikea.
Riippaorvokki sopii myös parvekkeen metsäpuutarhateemaan, sillä sen kukat ovat niin pienet. 

Kivasti riippaorvokki on alkanut jo kasvattaa pitkiä rönsyjä, joten nostin sitä vähän ylemmäs. Näin se saa myös paremmin valoa ja siten kukkii runsaammin.

Riippaorvokin komeat pitkät versot...

Riippaorvokki siis kasvattaa rönsyjä, jotka voivat tulla hyvin pitkiksi. Niihin tulee myös kukkia, joten loppukesällä se on aika veikeän näköinen. Tässä kuva siitä vuosien takaa. Tällä on iso ruukku ja se talvehti valoisassa kellarimaisessa tilassa. 

Nyt istutimme pari riippaorvokin tainta ruukkuun, samalle pöydälle kuin silloin vuosia sitten. Sen kukat ovat tosiaan pienet, sillä kuvassa kukkii sarviorvokin tapainen `Rebecca` orvokki, joka odottaa pääsyä perennapenkkiin.
Ehkäpä ensi keväänä tai jo tänä kesänä vaihdamme ruukun hieman isompaan, mihin mahtuu enemmän multaa. Taidanpa siis joku päivä tutkia ruukkuvaraston takakulmat, jospa sieltä löytyisi tähän sopiva ruukku. Tai sitten lähden ruukkuostoksille, nimittäin parvekkeen riippaorvokki kaipaa myös isompaa ruukkua.

Riippaorvokki hoito-ohjeet...

Riippaorvokki (Viola hederacea) viihtyy puolivarjossa ja auringossakin, kunhan paikka ei ole liian paahteinen kesällä. Auringossa se tietysti kukkii runsaimmin.
Multaa kastellaan säännöllisesti eli mullanpinta saa kevyesti kuivahtaa ennen kastelua. Sitä kannattaa myös lannoittaa, kuten kaikkia kesäkukkia.
Riippaorvokki ei kestä meidän talvea ulkona. Sen voi säilyttää talven yli kellarissa tai viileän huoneen ikkunalla. Kevättalvella se aloittaa taas kasvun, jolloin sitä kastellaan tarvittaessa ja vaihdetaan keväällä uusi multa.

Sinisade ruukkukasvatuksessa...

Kesän uusi kokeilu on tämä sinisade ruukkukasvatuksessa. Kuvassa se on vielä alkuperäisessä ruukussaan. Istutimme sen jo biohiilimultaan, johon lisäsimme vielä biohiiltä, koska tarkoitus on pitää se siinä samassa ruukussaan ainakin pari vuotta. 
Sinisade on isoksi kasvava köynnös, joten sitä sitten leikataan kesällä ja laitetaan myös pidemmät tukikepit. Nyt se totuttelee ulkoilmaan ja viime yönäkin sillä oli pakkaspeite suojana. 
Tämä ei ole meillä talvenkestävä sinisade, vaan se on talvenarka Wisteria frutescens. Talveksi viemme sen tietysti kellariin Buddlejojen eli syyssyriköiden kaveriksi. Saas nähdä saadaanko Wisteria kukkimaan ensi keväänä 😊

EDIT- Tässä uusi postaus kesältä Sinisade Wisteria kukkii talven jäljiltä.

Kasvit on saatu Huiskulasta, kiitos siitä heille. Huiskula on siis myös iso kukkatukku, jonka asiakkaina on mm. kukkamyymälät ympäri Suomea.

Kesäisin terveisin Sariperjantai 28. toukokuuta 2021

Perunan istutusaika kuun mukaan

Hyvä perunan istutusaika on tällä viikolla, kuun mukaan. Osa on istuttanut perunat jo edellisenä hyvänä ajankohtana, mutta meillä perunan istutus osuu aina kesäkuun alkuun. Perunaa kun ei kannata istuttaa märkään ja kylmään maahan. Eli aina näissä kuun mukaan tehtävissä puutarhatöissä huomioidaan kasvien yksilölliset vaatimukset ja oman pihan olosuhteet.

Perunan istutusaika kuun mukaan...

Perunan istutusaika on aina vähenevän kuun ensimmäisellä viikolla, iltapäivästä.  Siis mikäli haluaa hyvän perunasadon. Voi vielä tarkemminkin katsoa ajankohdan eli ne parhaat päivät, kuten nyt on viikonloppuna.
Perunan hyvä istutusaika 29.-30.5.2021

Haluatko komeat varret vai ison perunasadon?

Jos olet jo istuttanut perunat, niin laita ylös päivämäärä jolloin istutit ne. Myöhemmin kesällä sitä ei enää muista tarkasti. Voit sitten tarkistaa, pitääkö tämä vanha perinnetieto paikkaansa.
Mikäli istuttaa perunat kasvavalla kuulla, suurella todennäköisyydellä perunoihin tulee komeat varret. Mutta perunoita tuleekin vähän. Eli sato jää silloin pieneksi.
Mikäli istuttaa vähenevällä kuulla, peruna tuottaa hyvän sadon ja varret voivat jäädä hyvinkin mataliksi.
Olisi kiva kuulla, istuttaako teistä kukaan perunoita kuun mukaan ajoittaen? 
Ja oletteko huomanneet istutusajalla vaikutusta satoon?

Perunalla on kauniit kukat...

Olen huomannut, että jonain kesänä peruna kukkii ja jonain kesänä ei. Viime vuonna meidän perunamaalla sai ihastella näitä hennon vaaleanpunertavia kukkia.


Kun näin ajoittaa puutarhatyöt kuun mukaan, niin lopputulos on toivotunlainen ja työ käy sujuvasti. Eli Kuupuutarhuri pääsee helpommalla.

Nyt viikonloppuna on myös mm. hyvät #kitkemispäivät 😊


Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari


tiistai 25. toukokuuta 2021

Keisarinpikarililja kukkii komeasti

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Keisarinpikarililja kukkii nyt komeasti. Tässä on alun perin ollut vain yks sipuli ja nyt siinä on monta kukkivaa vartta. Taitaa siis viihtyä tuijan kupeessa, kun on noin innostunut leviämään. Meidän pihalla on muitakin pikarililjoja, mutta tämä keisarinpikarililja on niistä kaikkein näyttävin kukkija.


Keisarinpikarililja kukkii usealla kukkavarrella...

Viime vuonna tässä oli vain yksi kukkiva keisarinpikarililja ja nyt siinä on neljä kukkivaa vartta. Lisäksi siinä on ainakin yksi kukkimaton varsi. Eli todennäköisesti sipuli on tehnyt sivusipuleita. Keisarinpikarililja on noin metrin korkea, joten se sopii hyvin Apeldoorn tulppaanien taakse.

Tämä kuva on otettu hieman aikaisemmin, kun tulppaanit ja keisarinkarililjat olivat vielä nupussa. Ryhmässä on todellakin neljä kukkavartta.

Sipuli on saatu Korpikangas Siemen-Fröltä ja se on istutettu joitakin vuosia sitten. Pikarililjojen sipulit on myynnissä syksyllä ja ne kannattaa istuttaa mahdollisimman aikaisin maahan.

Keisarinpikarililjalla hauska lehtitupsu...

Näiden kukkien päällä oleva lehtitupsu on minusta tosi veikeä ja hauska. Meillä on näitä oranssikukallisia, mutta sitä on myös myynnissä keltaisena. Lajikkeitakin näistä on yllättävän monta.


Myös kukkimaton yksilö torjuu myyriä...

Tätä keisarinpikarililjaa jouduimme siirtämään, joten nyt se ei kuki. Hyvin sen kuitenkin tunnistaa tuosta lehtitupsusta. 
Keisarinpikarililjojen sanotaan karkottavan myyriä pahalla hajullaan. Sen sipuli tosiaan haisee. Todennäköisesti niiden sipuleita pitäisi olla useita alueella, jotta se tehoaisi. Meillä viime syksynä metsämyyrä jätti kyllä tämän kasviryhmän rauhaan ja myllersi muualla, kuten daaliapenkissä.

Keisarinpikarililja hoito-ohjeet...

Keisarinpikarililja (Fritillaria imperialis) viihtyy läpäisevässä hiekkamultamaassa lämpimällä ja aurinkoisella paikalla. Maata kannattaa lannoittaa kunnolla ja tarvittaessa kalkita, sillä se viihtyy kalkkipitoisessa ja ravinteikkaassa maassa. Tuulensuojainen paikka on myös eduksi.
Keväällä pakkaset voivat vioittaa sitä, joten tarvittaessa sitä suojataan. Ollaan joskus suojattu saavilla keisarinpikarililjat, kun on luvattu kovaa yöpakkasta. Tänä vuonna sitä ei tehty ja hyvin näyttää kukkivan. Ehkäpä tuija antoi riittävästi suojaa kukkiville yksilöille😊


Mysteerikukka onkin kirjopikarililja...

Nyt se pihajasmikkeen oksien alla kasvava mysteerikukka on aukaissut nuppunsa. Sehän on valkoinen kirjopikarililja. Aika jännästi niitä on noin monta varta samassa kohtaa. Ehkäpä joskus kirjopikarililjan siemenkota on kummallisesti joutunut oksien alle ja siemenet ovat lähteneet kasvuun.
Sen kukat ovat hieman vioittuneet, ehkäpä fasaanien ja rusakoiden puuhista. Ne nimittäin viihtyvät ison jasmikkeen oksien suojissa 😊

Kalvaspikarililja...

Meillä on myös vaaleankeltainen kalvaspikarililja, joka kukki tänäkin vuonna. Tässä kuva siitä viime vuodelta. Sitä on kahdessa paikkaa eli kuivemmassa hiekkamultamaassa ja sitten kanukan oksien alla hieman kosteammassa kohtaa. Kummassakin se kukkii, mutta tässä kanukan luona se on korkeampi ja rehevämpi.


Loppuviikosta pääsekin taas kitkemään rikkaruohoja, jee! Sitä on odotettu😊 Ilmoitan näistä kuun mukaan parhaista kitkemispäiväistä Puutarha Studion facebook ja instagram sivuilla.

Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Perennojen istutus kuun mukaan

Perennojen istutus kannattaa myös tehdä kuun mukaan. Silloin ne lähtevät hyvään kasvuun. Nyt parhaillaan on hyvä ajankohta perennojen istutuspuuhaan, joten eilen jaoimme muutamat päivänliljat.  Tuttuun tapaan teimme sen kaksistaan eli homma kävi nopeasti eikä ollut liian raskasta. Maa oli nimittäin tosi märkää sateiden jälkeen, joten kaivaminen oli vähän työläämpää.

Päivänliljojen jakotaimet takaisin maahan...

Jaoimme siis matalaa keltakukkaista päivänliljaa sekä tätä korkeampaa punakukkaista. Samalla saatiin otettua niiden seasta monivuotiset rikkaruohot pois. Nythän ei ole vielä kitkemisaika kuun  mukaan, mutta jakamisen yhteydessä rikkaruohot otetaan aina pois. Samalla saatiin lisättyä ladattua biohiiltä multaan maanparannukseksi.

Lisää jakamisesta voit lukea seuraavista postauksista:

  • Punatähkän jakaminen, mikä kannattakin tehdä muutaman vuoden välein. Punatähkä on tunnetusti hyvä perhoskasvi.
  • Tulikellukan jakaminen. Tulikellukka on kiva alkukesän kukkija, jolla on oranssit kukat ja peittävät lehdet.
  • Syysleimujen jakaminen. Meillä on useammassa kohtaa syysleimuja ja ne jaetaan noin 5 vuoden välein, joskus pidemmälläkin välillä.

Siemenistä kasvatetut perennat odottavat istuttamista... 

Kylvin keväällä punakärsämön siemenet esikasvatukseen ikkunalaudalle. Toukokuun alussa pienet taimet pääsivät isompiin ruukkuihin ja eilen siirsin ruukut pihalle puolivarjoon. Taimet olivat jonkun aikaa parvekkeella, totuttelemassa ulkoilmaan ennen pihalle pääsyä. 
Seuraavaan istutusaikaan mennessä kesäkuussa, niille täytyy valmistella oma alue kasviryhmään. Eli pärjäävät hyvin näin, kunhan muistaa kastella ruukkuja.


Samoin punahatun taimet odottavat kesäkuun istutusaikaa, sillä niillekin pitää valmistella oma alue kasviryhmään. Punahatun kasvatus siemenistä -postauksessa enemmän niiden kasvatuksesta. Se on muuten tosi helppoa.

Joku kyseli, miten viime vuonna siemenistä kasvatetut punahatut talvehti. Tässä nyt kuva niistä eiliseltä. Eli hyvin ovat lähteneet kasvuun, vaikka etanat ovatkin hieman syöneet niiden lehtiä. Todennäköisesti siirretään näitä hieman, sitten kesäkuun puolella hyvänä istutusaikana. 

Kesäkukkaistutuksen keijunkukka `Creme Brulee` talvehti...

Syksyllä istutettiin tämä keijunkukka `Creme Brulee` kesäkukkaruukusta kasvimaan reunaan. Ja nyt se näyttää lähteneen hyvään kasvuun eli sillekin pitää etsiä uusi paikka. Lehdet ovat kivan värikkäät, mutta mihin kasviryhmään sen sijoittaisi, niin se vaatii hieman miettimistä. Tai sitten sitä pitää ostaa muutama taimi lisää 😊

Kuupuutarhan kunnostus jatkuu...

Viime syyskuussa aloitettiin Kuupuutarhan perennapenkin kunnostus maanparannuksella, josta enemmän Syksy paras aika parantaa maata -postauksessa. Silloin istutimme joitakin perennoja siihen "säilytykseen". Niistä kirjavalehtinen keijunkukka ja jokin syysmaksaruoho näyttää nyt tältä. Seassa heinännäköinen on pikkusipulikukkien lehtiä, jotka kohta alkavat kellastua ja lakastua.
Kuupuutarhan kunnostus siis jatkuu kesäkuussa. Nyt on lähes kolme viikkoa aikaa suunnitella kasvit ja käydä ostamassa ne, ennen seuraavaa hyvää istutusaikaa kuun mukaan. Istuttaminen ja kasvien siirtely onkin helpompaa, kun kaikki on suunniteltu etukäteen 😊

Juhannuspionissa on nuppuja...

Vähän jännään, kukkiiko juhannuspioni tänä kesänä. Siinä on jo useampi nuppu, tosin ne ovat aika pieniä vielä. Nimittäin nämä meidän juhannuspionit ovat kärsineet siirroista ja yhtenä keväänä metsäkauriit katkoivat niitä eli eivät ole kukkineet kunnolla vuosiin. Pionit kannattaa muuten siirtää aina syksyllä, jos siihen on tarvetta. Ja tietysti kuun mukaan.

Puutarhanhoitoa kuun mukaan...

Tässä olisi nyt kaksi päivää aikaa istuttaa perennoja ja seuraava istutusajankohta on 11.-23.6.2021. Siitäkin voi katsoa vielä tarkemmin kukkiville ja lehtikasveille omat parhaat päivät.

Ensi viikolla alkaa kitkemisaika ja taas muistuttelen Puutarha Studion facebook ja instagram sivuilla parhaista kitkemispäivistä.
Kitkemispäivät löytyvät myös Puutarha Studion Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta ja Wanhan ajan Kuukalenterista.

Puutarhaterveisin Sari


perjantai 21. toukokuuta 2021

Lomailijan kasveille altakasteluruukut

 Blogiyhteistyö - Biolan Oy
Altakasteluruukut on käteviä lomailijan kasveille, kun niillä saa pidennettyä kasteluväliä. Vähän riippuen kasvista, paikasta ja ruukusta, niin altakasteluruukusssa kasvia kastellaan 1-4 viikon välein. Nyt kevään aurinkoisina päivinä huomasi hyvin,  miten tavallisissa ruukuissa kasvavien lohikäärmepuiden ja kiinanruusun multa kuivui heti. Joten vaihdoin niille altakasteluruukut.

Lohikäärmepuu ei kärsi kuivahtamisesta altakasteluruukussa...

Kevään mittaan lohikäärmepuiden multa pääsi kuivahtamaan useammankin kerran ja se tietysti näkyi lehdissä. Muutamiin lehtiin tuli ikävän näköiset ruskeat laikut. 

Lohikäärmepuut eli traakkipuut viihtyvät pienessä ruukussa, koska niiden juuristo on pieni suhteessa lehdistöön. Niin oli näilläkin. Otin varovasti irrallisen pintamullan pois ja hieman myös juuripaakun pohjalta multaa. Näin juuret lähtevät hyvin kasvuun uudessa mullassa.

Koska lohikäärmepuu viihtyy pienessä ruukussa, niin näille valitsin altakasteluruukut, mitkä on hieman juuripaakkua isommat. Ylemmässä kuvassa kasvi nojaa ruukkuun, johon sen istutin.
Ensi keväänä näkee, tarvitsevatko nämä silloin jo isompia altakasteluruukkuja. Voi hyvinkin olla, että pärjäävät näissä pari vuotta 😊

Kiinanruusulle altakasteluruukku eli kestokasteluruukku...

Kiinanruusu on oikea vesijuoppo. Sitä sai kastella keväällä joka päivä ja silti sen multa meni liian kuivaksi. Syy selvisi, kun otin siltä ruukun pois. Kiinanruusun juuristo oli jo aikalailla täyttänyt ruukun eli se kaipasi isompaa ruukkua. Se onkin usein myös syy, miksi vaihdetaan kasville multa.
Laitoin kiinanruusulle vähän isomman altakasteluruukun mitä lohikäärmepuille, jotta se pärjää kesän lomareissujen ajan ilman kastelua. Tiedossa on siis ihan lyhyitä lomailuja. Kiinanruusu on niin kova juomaan vettä, että alkasteluruukun vesisäiliö taitaa riittää sille vain viikoksi. Kohta sen näkee 😊 


Lomailijan kasveille altakasteluruukut käteviä...

Altakasteluruukkujen ideana on se, että ruukun alaosassa on vesisäiliö, josta vesi nousee vähitellen multaan eli kasvi saa vettä käyttöönsä pidemmäksi aikaa.
Nämä mustat altakasteluruukut on kierrätysmuovia ja niitä löytyy ihan marketeista eli ovat Orthex Pauliina säiliöruukkuja. Ja valmistettu Suomessa. Ne on tosi kestäviä ja meillä on toisen värisinä niitä ehkä parikymmentävuotta vanhoja.

Pauliina säiliöruukun pohjalle laitetaan pyöreä välilevy, johon on kiinnitetty kasteluputki pystyyn (kuvassa oikeanpuoleinen). Laitan aina maalarinteippiä kasteluputken päälle, niin multaa ei mene vesisäiliöön. Seuraavaksi pohjalevyn koloon laitetaan multaa ja tiivistetään se kevyesti.  Lopuksi pohja peitetään mullalla ja kasvi istutetaan normaalisti ruukkuun. Mullan pinta on hyvä jättää noin 1cm ruukun reunaa alemmas, jotta multaa on helpompi kastella myös päältä.

Altakasteluruukkuun aina altakastelumultaa...

Altakasteluruukkujen mullan pitää imeä hyvin vettä säiliöstä ja samalla pysyä rakenteeltaan ilmavana eli se ei saa painua tiiviiksi. Siksi altakasteluruukuille on suunniteltu oma multa. Vielä kun altakasteluruukkujen multaa ei vaihdeta joka vuosi, niin mullan pitää pysyä hyvänä.
Olen testannut tätä Biolanin Altakastelumultaa useammalle kasville ja se on toiminut hyvin. Siinä on lisänä kasvien hyvinvointia edistävää mykorritsaa ja se on luomua.


Sain Biolan Altakastelumullan testaukseen Biolanilta. Kiitos siitä heille!

Altakasteluruukun käyttöohje...

Kannattaa aina lukea ohjeet, myös näiden altakasteluruukkujen ohje. Ensimmäisen kerran multa kastelleen päältä eli kuten tavallisissa kukkaruukuissa. Myös seuraavat viikot suositellaan päältä kastelua. 
Itse teen usein niin, että jo toisella viikolla kaadan vähän vettä säilöön. Mullan pinnan kuivahtaessa kastelen edelleen päältä ja lisään myös säiliöön vähän vettä. Lisään viikkojen aikana säilöön laitettavan veden määrää ja lopulta käytän vain sitä kastelussa.
Altakasteluruukuissa on mittatikku. Vesisäiliöön lisätään vettä vasta, kun mittatikussa vesi on minimissä. Vettä laitetaan maximiin, ei koskaan sen enempää. Joskus on hyvä kastella multaa myös päältäpäin.


Nyt olisi vielä muutama päivä aikaa, kuun mukaan, vaihtaa punertavalle laikkuvehkallekin altakasteluruukku. Se on nimittäin myös kasvi, joka kärsii mullan kuivahtamisesta.

Huomenna taidan tehdä koko päivän pihahommia. Tiedossa on istuttamista ja kylvöjä sekä muuta kivaa. Nythän ei ole kitkemisaika eikä perunan istutusaika, kuun mukaan.

Hyvää viikonloppua!

Kevätterkuin Sari

maanantai 17. toukokuuta 2021

Metsäpuutarha parvekkeella

Metsäpuutarha on ihana vastakohta värikkäälle ja perinteiselle puutarhaparvekkeelle. Olen nyt aivan ihastunut tähän metsäisempään parvekeasetelmaan. Etenkin kun se tuoksuu vienosti metsälle. Kasvit ovat omissa ruukuissaan, jotta niitä on helppo siirrellä. Samalla niistä saa koottua uusia sommitelmia ja vaihtuvia yhdistelmiä .  
 

Metsäpuutarhaan kuuluu puut - pieni kartiovalkokuusi...

Tämä suloisen pieni havupuu on rungolliseksi leikattu kartiovalkokuusi. Se on ollut jo muutaman vuoden parvekkeella ja näyttää viihtyvän hyvin ilman mitään talvisuojausta. Sijoitan sen kevättalvella niin, ettei aurinko pääse paistamaan siihen. Muuten se pitäisi suojata kevätauringolta jo helmikuun alussa.

Parhaillaan siihen kasvaa uusia heleänvihreitä neulastupsuja. Aika söpöjä! 

Tämä pieni mänty talvehti myös hyvin parvekkeella. Se on siis tosi mini. Lisää kuvia siitä joululta Pieni mänty joulupuuna -postauksessa. Männyn vuosikasvaimet ovat lähteneet kasvuun eli hyvältä näyttää. Taidan pitää sen vielä tämän vuoden tuossa metalliruukussaan. 

Heinät kuuluvat myös metsäpuutarhaan...


Luontoon ja metsäpuutarhaan kuuluu aina erilaiset heinät. Tässä nyt on jokin sara eli Carex, jolla lehden reunoissa on valkeat viirut. Pöydällä on myös toisenlainen sara, jonka lehdissä on enemmän vaaleaa väriä, mutta tämä vihreämpi sopii minusta paremmin metsäpuutarhaan.


Kielojen suloista tuoksua...

Kaikkein ihanin ja sykähdyttävin kukka parvekkeella on tällä hetkellä nämä kielot! Aivan ihania! Nämä on niin herkän kauniita ja ihanan tuoksuvia. Miten voikin luonnonkukat olla niin kauniita 😍


Murattisyklaami yllätti taas parilla kukalla...

Murattisyklaami kukki runsaasti viime syksynä. Nyt se innostui tekemään muutaman lehden ja kukat, joten sekin pääsi metsäpuutarhaan. Se sopii sinne hyvin kielon kaveriksi 😊 

Saas nähdä, mitä parvekkeella on kuukauden kuluttua... 


Edit - Metsäpuutarha parvekkeella syksyisenä eli syyskuun kuulumiset parvekkeen metsäpuutarhasta.

Edit - Jouluinen metsäpuutarha parvekkeella eli miltä parvekkeen metsäpuutarha näytti jouluna

Sadeterkuin Sari


perjantai 14. toukokuuta 2021

Helmililjat ja jouluhyasintit maahan

 
Lakastuneet helmililjat, narsissit ja jouluhyasintit kannattaa istuttaa ruukuista maahan näin keväällä. Ne ja muutkin ruukussa myytävät sipulikukat ovat monivuotisia eli kukkivat jatkossa pihalla näin keväisin. Sen takia niitä onkin kiva ostaa aina kotiin, kun eivät ole kertakäyttökukkia. Istutimme nyt siis helmililjojen sipulit maahan, sillä kuun mukaan siihen oli hyvä ajankohta. 

Lakastuneet helmililjat ruukusta maahan...

Tämä ruukkuhelmililja oli pääsiäisasetelmassa parvekkeella ja nyt se pääsi perennapenkin reunaan. Suositellaan, että ruukun multa kastellaan aina ensin hyvin. Sen jälkeen sipulit erotellaan toisistaan niin, että niihin jää juuria ja lehdet. 

Tällaisella otteella sipulit on helppo erotella.

Kun sipulit on irrotettu toisistaan, ne istutetaan muhevaan multaan. Yleisohje istutussyvyydestä on niin, että multaa tulee sipulin päälle 2-3 kertaa sipulin korkeuden verran. Eli jos sipuli on 3 cm korkea, sipuli istutetaan niin syvälle, että multaa tulee sen päälle 6-9 cm. 

Kuvan vasemmassa ylälaidassa helmililjat on jo istutettuna eli osa lehdistä jää mullan sisään. Lopuksi leikataan kukkavarret pois ja kastellaan.

Viime keväänä istutetut helmililjat kukkivat nyt...

Nämä helmililjat on viime vuoden kevättalvelta, siis ruukkuhelmililjoja. Ne istutettiin viime keväänä tähän kukkapenkin reunaan ja nyt ne kukkivat. Ensi vuonna ne ovat jo paljon rehevämpiä, sillä helmililjat kuuluvat niihin varmoihin ja helppoihin kevään sipulikukkiin.


Vanhat hyasintit edellisiltä jouluilta kukkii tuoksuen...

Joulun aikaan ostan paljon hyasintteja, etenkin niiden erikoisvärejä. Ja tietysti pääsiäisenäkin. Kaikki ne me säilytämme ja istutamme ulos pihalle, heti kun sää sen sallii. Ne on siis istutettu jo aiemmin. Piharuukussa on vielä kukkimassa tämän pääsiäisen hyasintit ja tulppaanit. Kun ne lakastuvat, istutamme nekin sitten maahan. 

Nyt pihalla kukkii vanhoja hyasintteja pihakeinun alla, perennapenkissä, kivimuurin luona ja monessa muussakin kohtaa. Näistä hyasinteista leijailee nenään niin ihana tuoksu, kun istuu niiden lähellä pihakeinussa 😍
Mysteerikukat pensaan suojassa...

Pihajasmikkeen alla, valkovuokkojen keskellä, huomasin tällaisen mysteerikukan. Se muistuttaa kirjopikarililjaa. Ihmettelen vaan, miten ne ovat noin korkeita ja niin monta lähekkäin.
Meillä kasvaa kirjopikarililjoja siinä lähistöllä, mutta ne ovat paljon matalampia ja kasvavat yksittäin. Tämä mätäs saattaa olla jokin ruukkukukkana ostettu pikarililja, joka on sitten keväällä istutettu oksien suojaan... vuosia sitten. Jännä nähdä, mitä näistä tulee!

Aurinkoista viikonloppua!


Kevätterkuin Sari