lauantai 31. heinäkuuta 2021

Ihanasti tuoksuvat liljat

Pihalla kukkii ihanasti tuoksuvat liljat nyt parhaillaan. Rakastan niin näitä tuoksuvia liljoja! Olen istuttanut ne näin harvaan, jotta niiden kaunis kukan muoto tulee hyvin esiin. Ja samalla tuoksu leviää paremmin laajemmalle alueelle. Mikä mahtavaa, niin nämä ovat kukkineet vuodesta toiseen, ilman kastelua.

Vahvasti tuoksuvat puuliljat...

Näiden punavalkoisten puuliljojen sipulit olivat aika pieniä, kun istutettiin ne vuosia sitten. Viihtyvät näköjään puolivarjoisalla paikallaan tosi hyvin. 

Punavalkoinen puulilja on istutettu magnolian alle ja tähän asti sen kukat ovat näkyneet hyvin. Nyt etenkin tänä vuonna magnolia on kasvattanut pitkät uudet oksat, vaikka on näin kuiva kesä. Saa nähdä, miten jatkossa liljalle käy, sillä kukat alkavat jäädä kohta magnolian oksiston sisään.


Tuoksuva vaaleankeltainen puulilja suosikkini...

Vaaleankeltaiset puuliljat ovat niin kauniita, ihanan tuoksun lisäksi. Jäänkin usein ihailemaan niitä pihalla. Taaimmissa on vain yhdet kukat. Ehkäpä vieressä kasvava metsälehmus vie maasta voimaa tai sitten paikka  on niille muuten huonompi. Ne ovat kyllä kauniita näinkin.

Hujopit liljat tuoksuvat kohta...

Tämä lilja on tosi hauska hujoppi. Olemmekin ihmetelleet, miten se jaksaa kasvaa noin korkeaksi nyt rutikuivana kesänä. Se on hyvin pysynyt pystyssäkin myrskyillä. Sen ensimmäinen kukka avautuu ihan lähipäivinä... ja tuoksu tulee olemaan huumaavan ihana😍


Lisää postauksia liljoista...


Onko liljakukot riesana?

Liljakukko on punainen pieni koppakuoriainen, joka syö liljojen lehtiä. Me olemme keränneet liljakukkoja ja pyyhkineet niiden toukat pois keväästä alkaen, niin liljakukkoja on aika vähän. Eivät pääse siis lisääntymään. Kuva liljakukoista tosi vanhassa postauksessa Ensimmäiset liljakukot 😊

Liljakukko vaivaa siis liljoja, ei päivänliljoja eikä kuunliljoja. Millaisia liljat ovat, niin siitä enemmän Lilja vai päivänlilja -postauksessa.


Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari


torstai 29. heinäkuuta 2021

Vanha valkoinen sinisarja kukkii

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy 
Valkoinen sinisarja aloittelee kukintaa. Tämä on nyt kolmatta kesää meillä ja näyttää kivasti tehneen kukkavarsia. Vähän jopa yllätyin, miten helppo tämä on saada kukkimaan. Sinisarjat ei talvehdi meillä ulkona, joten tämäkin on viettänyt talvet kellarimaisessa tilassa, mihin ei tule pakkasta.


Valkoisen sinisarjan koristeelliset nuppuvarret...

Sinisarjan (Agapanthus)  nuput ovat kuin helmiä ja jo näin ennen kukkien avautumista sinisarja näyttää tosi koristeelliselta. Melkeinpä olisi tehnyt mieli ottaa nämä pari nupullista vartta maljakkoon 😊


Sinisarja viihtyy auringossa...

Varmasti eniten näiden kukintaan vaikuttaa auringonpaiste, joten se selittää myös näiden runsaan kukinnan. Tänä kesänä olemme pitäneet tätä sinisarjaruukkua kukkapenkin ja neilikkaruusun kulmauksessa. Siihen kohtaan nimittäin paistaa aurinko koko päivän.
Olemme lannoittaneet näitä keväällä ja kesällä raemaisella lannoitteella ja kastelleet pelkällä vedellä.

Kukkavarressa ei ole kukkia niin runsaasti, kuin silloin ekana kesänä. Syy voi olla se, että näin kuumana kesänä multa on voinut päästä joskus hieman liian kuivaksi. Tai sitten se, että taimet olivat silloin pari vuotta sitten kasvatettu kasvihuoneessa ihanne oloissa, jolloin niihin tulee paljon nuppuja. Ja nämä ovat olleet ulkona siitä asti, kun yöpakkaset olivat ohi. 


Tältä sinisarjan lehdet näyttivät ekana kesänä...

Pari kesää sitten sain nämä kaksi valkoista sinisarjaa, joista enemmän kuvia Valkoinen sinisarja - trendikäs terassikukka -postauksessa. Alla kuva siltä kesältä eli istutimme kummatkin tummanharmaaseen termoruukkuun, biohiilimultaan. Valitsimme termoruukun ihan sen keveyden takia eli ruukku on kevyempi siirtää kellariin.

Ruukussa on edelleen sama multa, sillä biohiilimulta pysyy pidempään hyvänä. Ensi keväänä todennäköisesti vaihdamme ruukkuun multaa, samalla kun tutkimme onko juurilla vielä tilaa kasvaa.

Valkoiset sinisarjat on saatu Huiskula Oy:ltä. Kiitos siitä heille 😊

Olisi kiva kuulla, miten teillä on vanhat sinisarjat kukkineet?


Puutarhaterkuin Sari


sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Biohiili pelasti daaliat rutikuivana kesänä

Biohiili pelasti taas meidän vanhat daaliat, sillä tämä kesä on vähäsateisin miesmuistiin. Emme voi kastella näitä daalioita, koska kaivossa ei riitä vesi. Ilman biohiiltä daaliat olisivat siis jo kuivettuneet ja kuolleet. Nythän ne ovat hyvän vihreitä, niissä on paljon nuppuja, ja kukkiakin on kivasti pörriäisille. Normaalikesänä ne pärjäävät hyvin pelkällä sataneella vedellä, koska ne on istutettu maahan, jossa on biohiiltä, joka varastoi vettä kasvien käyttöön.

Daaliapenkissä biohiili tuo vahvaa kasvua...

Eniten kuivuus ja kuumuus näkyy nyt daalioiden matalana kasvuna ja nopeasti lakastuvina kukkina. Kukat on myös hieman pienempiä. Muuten daaliat ovat vahvassa kasvussa, kun ottaa huomioon, että myyrä söi syksyllä pahasti niiden juurakot. Biohiili selvästikin auttaa kasveja kestämään kuivuutta.

Jos oltaisi kasteltu vaikka kerran viikossa, niin nämä daaliat näyttäisivät normaaleilta runsaskukkaisilta, kuten Vanhat daaliat ja daaliakesä -postauksessa viime kesänä. Se biohiili nimittäin sitoo itseensä vettä, jota sitten kasvit ottavat käyttöönsä eli kastelujen väli pitenee.
Kun alkaa tulla sateita, niin todennäköisesti nämä daaliat aloittavat loistavan kukinnan ja jatkavat syksylle asti.

Koska ei ole satanut, niin meidän toisesta kaivosta loppui jo vesi. Onneksi on toinen kaivo, jossa vielä riittää vettä kasvimaan ja kesäkukkaruukkujen kasteluun. Vähän kyllä jo jännätään, tuleeko tänä kesänä kunnon sadetta lainkaan.

Edit - Lataamisesta on tullut kysymyksiä, joten tässä siitä oma postaus Biohiilen lataus eri tavoilla

Siemenistä kasvatetuilla daalioilla myös biohiiltä...

Viime vuonna siemenistä kasvatetut daaliat säilytettiin talven yli kellarissa ja keväällä istutettiin ne maahan. Ne eivät lähteneet kasvuun. Otin yhden juurakon maasta ylös ja se oli pehmeä eli vaikutti mädäntyneeltä.
Joten istutimme juurakoiden väleihin esikasvatetut leikkokärsämöt. Vähän yllätyimme, kun daalioista alkoi kasvaa pienen pieniä alkuja. Nyt alut ovat jo vähän isompia ja saas nähdä milloin aloittavat kukkimisen.
Kärsämöjä olemme kastelleet kesän aikana ehkä pari kertaa, jotta taimet pysyvät hengissä näin kuivana kautena. Tähän multaan on myös lisätty biohiiltä ja kuvassa mullan pinnalla näkyykin pieniä mustia biohiilen paloja. Sitä ei jatkossa tarvitse lisätä, koska biohiili säilyy mullassa vuosikymmeniä.



Yksi hyvä puoli tässä kuivuudessa on se, että maan pintaosa on jo niin kuivaa, ettei siinä lähde rikkaruohot kasvuun. Tosi hyvä juttu on myös se, että siruetanoita on paljon vähemmän liikkeellä ja ovat vain muutamassa paikassa, joista ne on nopea noukkia.

Ensi viikoksi on luvattu sateita. Toivotaan, että ennuste pitää nyt paikkansa 😊

Puutarhaterveisin Sari


Ps. Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla -postauksessa lisää biohiilestä

keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Kimalaisia paljon kukissa

Kimalaisia oli tänään todella paljon kukissa, etenkin tässä hohtopiikkiputkessa. Miten ne viihtyivätkin pitkään noin lähekkäin toisissaan kiinni. Aika hauskoja! En olisi kyllä uskonut, että tämä piikkiputki on näin pölyttäjien suosima. Oli meillä muutamassa muussakin kukassa kimalaisia, mutta tässä niitä oli eniten.

Hohtopiikkiputki kimalaisia täynnä...

Ne kukkamykeröt, joissa on kimalaisia, niiden pienet kukat ovat avoinna. Ja kukkamykeröt, joissa ei näy kimalaisia, niiden pienet kukat ovat jo lakastuneet tai ne on vielä nupulla.

Näissä hohtopiikkiputkissa näkyi myös kukkakärpäsiä ja perhosiakin, mutta selvästi eniten pörheitä kimalaisia. Toivottavasti kukista muodostuu paljon siemeniä, jotka lähtevät ensi keväänä kasvuun.
Lisää tästä upeasta kasvista Hohtopiikkiputki pölyttäjille ja perhosille -postauksessa.

Tiikerililjassakin kimalaisia...

Yllätyin, että kimalaiset ovat kiinnostuneita myös liljojen kukista. Tässäkin kukassa nämä kimalaiset viipyivät todella pitkään, kun taas laventelissa ne siirtyvät nopeasti seuraavaan kukkaan.
 
Nyt kun on ollut niin pitkä sateeton ja kuuma jakso, niin nämä tiikerililjat ovat jääneet aika mataliksi.
Tämä on siis tiikerililjan lajike, josta lisää kuvia viime kesältä Tiikerililja `Tiger Babies` ja perinteinen tiikerililja -postauksessa.
Tiikerililjojen edessä kasvaa valkokukallista reunuspietaryrttiä, joka on perinnekasvi. Meillä sitä kasvaa useammassakin kohtaa. Siitä enemmän Helppo ja villi reunuspietaryrtti -postauksessa.

Vanhat tähkälaventelit hyviä kimalaisille ja perhosille...

Vaikka nämä laventelin kukat näyttävät jo aika kuihtuneilta, niin edelleen kimalaiset pörräävät niissä. Tähkälaventeleissa näkee myös paljon perhosia, kuten tänäänkin pieniä valkoisia lanttuperhosen näköisiä. Lisää kuvia näistä meidän vanhoista  tähkälaventeleista Ne vanhat laventelit -postauksessa.

Onneksi kimalaisia näkyi myös avomaatomaattien kukissa... tietää siis hyvää tomaattisatoa 😊

Olisi kiva kuulla, missä kukissa teillä on nyt eniten kimalaisia tai muita pörriäisiä?


Puutarhaterveisin Sari

sunnuntai 18. heinäkuuta 2021

Fengshui puutarhassa - Villa Kokkokallio

Tässä Villa Kokkokallion fengshui puutarhasta, jonka yläpihalle pääsee tutustumaan nyt Lohjan asuntomessuilla. Se on siis kohde 25, Karstuntien toisella puolella.  Puutarha jatkuu ihan alas Lohjanjärven rantaan asti, mutta messuaikaan sinne ei pääse tutustumaan. Ennen muutoksia tässä yläpihalla oli nurmikkoalue ja hiekkapintainen kapea pihatie oli suoraan ovelle. Olen siis tehnyt Villa Kokkokallioon fengshui pihasuunnitelman ja pihan muutokset on tehty nyt keväällä ja alkukesällä.


Kasvit keväällä biohiilimultaan...

Kasvien valinta on tietysti tehty fengshuin mukaan, huomioiden isäntäväen toiveet ja mieltymykset. Osa on perinnekasveja, kuten vaaleanpunakukkaiset malvat ja hopealehtiset nukkapähkämöt. Kasvit ovat kasvaneet hyvin, vaikka on ollut niin kuiva ja kuuma kesä. Onneksi multaan tuli lisättyä Carbons Finland Oy:n biohiiltä, mikä auttaa näin kuivana jaksona. Nimittäin tähän etupihalle paistaa aurinko koko päivän. Toki näitä on kasteltu ja taimet ovat olleet isohkoja. Fengshuissa pidetään aina tärkeänä sitä, että kasvit ovat hyvinvoivan näköisiä.

Upeat vanhat graniittikivet...

Villa Kokkokallion sokkelikivet ja portaat on punaista graniittia ja ennen pihamuutoksia seinustalla kasvoi muutama kituva pensas ja nurmikkoheinää. Sisääntulolla on fengshuissa iso merkitys, joten tämä hoitohuoneen oven edusta kaipasi viimeisteltyä kauneutta. 

Isäntäväki teki todellisen löydön! He saivat hankittua tähän seinustalle Lohjan Liessaaren kivilouhokselta louhittuja graniittireunakiviä ja vielä juuri sopivan määrän.  Kuulemma myös talon sokkelikivet on aikanaan sieltä louhittuja. Liessaaressa louhinta lopetettiin 1940-luvulla.Tämä Kokkokallion rakennushan on valmistunut 1928 eli siksikin vanhat Liessaaren graniittireunakivet oli uskomaton löytö.

Reunakivien pinnasta näkee kivasti, että ne on vanhoja, ihan kuin olisivat olleet tässä aina 😊
Monivuotisten kasvien seassa on myös yksivuotisia tuomassa väriä, oli kesä millainen tahansa. Kokkokallion emäntä on innokas puutarhaharrastaja ja hänen kädenjälkensä näkyy hyvin kasviryhmissä.

Suihkulähde fengshui puutarhassa...

Vesiaiheilla on iso merkitys fengshui puutarhassa, joten tämän Villa Kokkokallion suihkulähteen paikka on katsottu tarkkaan fengshui kompassilla. Se istuu tähän pihan keskiympyrään tosi hyvin. Vaalea suihkulähde on Pikkirilli Oy:sta.


Taidetta ja luonnon kunnioitusta...

Kaikki luovuus ja luonnonkunnioitus on hyvin tärkeää fengshuissa. Siksi onkin aivan loistavaa, että nyt messuaikaan pihalla on Lohjan taideyhdistyksen ympäristönäyttely sekä Villa Kokkokallion omia taideteoksia, kuten tämä linnunpönttö. Aika jännää, että näihin keväällä ripustettuihin linnunpönttöihin pikkulinnut tekivät pesän. Useinhan pöntöt kelpaavat linnuille vasta toisena kesänä. Näitä erilaisia linnunpönttöjä on mm. pihatien vieressä olevissa puissa.

Tämä lohikäärme (Dragon - Tiina Mattila) on oivallisesti laitettu maanpeiteperennaryhmään. Tietysti heti sisääntulotien varrelle😉
Toinen upea Lohjan taideyhdistyksen ympäristönäyttelyn teos on tämä leijona (Leijona - Mia Piiroinen). Se on lipputangon edessä, rannalle johtavien portaiden luona eli yläpihalla kasviryhmässä. Niin upea harmaan neilikan ja taustalla siintävien hopeapajujen kanssa.

Villa Kokkokalliossa on luonto ja luonnonmateriaalit paljon esillä. Tulevan kahvilan terassikin on lehtikuusta, joka saa harmaantua. 


Villa Kokkokallio rantaan asti...

Rannalla on siis rantasauna, lahopuutarha, kukkaniittyä, istuinryhmiä jne., tosin sinne ei pääse nyt messuaikana. Siellä on myös iso komea hopeapaju sekä toinen järven päälle kallistunut, jotka arboristi on hoitoleikannut. Ne antavat, tuomien lisäksi, aivan oman tunnelman rantaan.
Rannalta löytyy myös tontun puu, joka on luovasti tehty kaadetusta hopeapajusta. Tontunpuun, kuten linnunpöntöt, opastekyltin sekä paljon muuta Villa Kokkokalliossa on toteuttanut taiteilija Tuija Tamminen.

Tässä vielä lähikuva tontun talon edustalta. Talon toisella puolella on tontun talon laituri, pelastusrengas ja rengaskeinu, mitkä hieman pilkottavat edellisessä kuvassa. Siis ihania yksityiskohtia 😊

Fengshui puutarhassa...

Villa Kokkokallion puutarhaan, aivan kuten talon sisätiloihin, kannattaa tutustua rauhassa ja aistia myös sen tunnelmaa. 

Fegnshui on kokonaisvaltaista ympäristön suunnittelua, jossa tavoitteena on ympäristö, joka edesauttaa ihmisen hyvinvointia. Sille on myös muita määritelmiä. 

Puutarhan fengshuissa huomioidaan paikan muodot, ilmansuunnat, fengshukompassin tiedot, laskelmat, aistit, 5 elementtiä, paikan historia, aika, asukkaat jne. Tietysti kuhunkin suunnittelukohteeseen valitaan sinne parhaiten sopivat fengshuin menetelmät.


Olen siis tehnyt Villa Kokkokallioon fengshui-pihasuunnitelman yritykseni Puutarha Studio kautta sekä yhdessä Tuula Karin kanssa talon sisätilaan fengshui-konsultaation. 


Puutarhaterveisin Sari


perjantai 16. heinäkuuta 2021

Kesän puutarhatyöt ja kuun vaiheet

Kuun vaiheet kannattaa huomioida edelleen, kun tekee kesän puutarhatöitä. Tuttuun tapaan työt sujuu silloin vähemmällä vaivalla ja lopputulos on toivotunlainen. Tai ainakin kannattaa välttää niitä huonoimpia aikoja. Nämäkin monta vuotta vanhat pelargonit on hoidettu kuun mukaan, niin keväällä kuin nyt kesällä. Toki yksi syy näiden rehevään kukintaan kuumana ja kuivana kesänä on biohiilimulta ja lannoitus, sekä kastelu.

Taimien istuttaminen ja siementen kylvö...

Näissä 30 asteen helteissä ei kannata istuttaa kasveja, mikäli ei ole pakko. Muuten kesä on ihan hyvää istutusaikaa ja esimerkiksi monivuotisten taimien hyvä istutusaika on nyt 23.7.2021 asti ja elokuussa  9.8.2021 alkaen
Lehtisalaattiakin voi taas kylvää kun lämpötila on lähempänä 20 astetta. Nimittäin lämpimämmässä salaatin siemen ei oikein lähde kasvuun. Lehtisalaatti kylvetään kasvavalla kuulla.
Retiisiä voi myös kylvää loppukesällä, vähenevällä kuulla. Satoa siitä saa 3-4 viikon kuluttua siementen kylvöstä.
Kuvassa testi, jossa toisessa ruukussa on biohiilimultaa ja toisessa multaa ilman biohiiltä. Kasvit on samat. Laitan myöhemmin näistä lisää.

Vesakon ja pensaiden hävityspäivät...

Vesakon hävityspäiviä moni teistä odottaa malttamattomasti, sillä ne sopivat hyvin myös kurtturuusun hävittämiseen. Samoin vaahteran versot on hyvä leikata maata myöden niinä päivinä, niin ne eivät  kasvata uusia versoja tilalle, kuin vähän.
Tästä vanhempi postaus Kurtturuusun hävittäminen ilman myrkkyä, ekologisesti.

Vesakon hävityspäivät 5.-7.8.2021, iltapäivällä

Erittäin hyviä kitkemispäiviä on tästä eteenpäin kerran kuukaudessa. Niistä muistuttelen edelleen Puutarha Studion facebook sivulla sekä instagramissa.

Syyslannoitus tärkeä talvenaroille kasveille...

Syyslannoite valmistelee kasveja syksyyn ja talveen sekä ensi kesän kukintaan ja satoon. Syyslannoitteessa ei ole lainkaan typpeä eli se on ihan omanlainen lannoite. Itse lannoitan luomu syyslannoitteella aina elokuun puolen välin tienoilla ja kuivana kesänä jo elokuun alussa kaikki talvenarat kasvit, ja tietysti kuun mukaan. Meillä talvenarkoja on ryhmäruusut, köynnösruusu, kärhöt, magnolia, talvetettavat daaliat yms. Lisäksi annamme syyslannoitetta osalle marjakasveista.

Luumu- ja kirsikkapuiden leikkaaminen...

Elokuu on hyvä aika leikata vuotavat puut, kuten luumu- ja kirsikkapuut. Jotta nämä kerran vuodessa olevat tärkeät ajankohdat eivät mene ohi, ne kannattaa merkata omaan kalenteriin jo vuoden alussa. Aivan samalla tavalla kuin kevään omenapuiden leikkaamispäivät. Muuten, nämä elokuun luumu- ja kirsikkapuiden leikkaamispäivät sopivat myös omenapuiden leikkaamiseen.
Nämä kaikki päivät on listattuna Puutarha Studion Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin materiaaleissa.

Kun valitsee leikkaamispäivät kuun mukaan, hedelmäpuut voivat hyvin ja tuottavat satoa tulevanakin vuotena. Lisäksi puut eivät tee vesiversoja tai muuten innostu kasvamaan liikaa. On hyvä muistaa leikata vähän kerrallaan ja isommat leikkaamiset jaksottaa useamman vuoden ajalle. Liian rajusti leikattu luumu- ja kirsikkapuu voi saada pahoja talvivaurioita seuraavana talvena ja jopa kuolla.


Puutarhaterveisin Sari



tiistai 13. heinäkuuta 2021

Fengshui sisätilassa - Villa Kokkokallio kahvila

Villa Kokkokalliossa kukkii myös sisällä, eikä vain pihan perennaistutuksissa. Tässä nyt odotettu postaus Lohjan asuntomessujen kohteesta 25 Villa Kokkokallio, jossa sisätilassa on käytetty fengshuita. Kuva on  porrasaulasta, joka ei varsinaisesti kuulu kahvilan tilaan. Nyt messujen ajan sieltä on kulku ulos. Värikäs tapetti sopii loistavasti tähän, sillä fengshui-konsultaation mukaan, tässä kohtaa sisätilaa on hyvä olla värikästä ja runsasta.


Käsin tekemisen jälki - Villa Kokkokallio...

Villa Kokkokallio on vanha sahanjohtajan talo ja konttori vuodelta 1928. Messujen jälkeen alakertaan tulee kahvila ja yläkertaan asunto Kokkokallion isäntäväelle.

Kohteen alakerta on siis asuntomessujen korjauskunnostuskohde. Isäntäväki on tehnyt todella paljon itse, sukulaisten avustuksella. Siellä on otettu vanhaa pintaa esiin ja käytetty paljon materiaaleja uudelleen. Tämän tyyppinen ekologinen kunnostustapa on erittäin hyvää fengshuita.


Portaikon askelmat on tosi kauniit. Ihastelin niitä moneen kertaan, etenkin kun ikkunasta tuleva valo ja portaikon alla oleva puupino tuo ne hyvin esiin.

Samassa eteisaulassa, toisen ikkunan alla, on lattiapintaa tehty puupalikoista. Aika jännä. Se on tehty ylijääneistä puutavaran hukkapaloista.
Tämä eteisaula ei kuulu varsinaiseen kahvilatilaan, mutta nyt messuaikana siitä on siis kulku ulos.

Iloinen keittiö on hyvää fengshuita...

Villa Kokkokallion kahvilan keittiössä on keltavihreä appelsiinitapetti, mikä sopii loistavasti tähän tilaan fengshuin mukaan. Hauskasti siellä oli pari pupua tuomassa iloa ja keveyttä.

Tämä näkymä on kahvilan kabinettihuoneesta, jossa on sininen paneeli ja tapetti. Keittiön kaapistot on kaikki vanhoja eli tästä rakennuksesta. Ne on nyt uudelleen sijoitettu tähän keittiöön ja ovet maalattu.  

Myyntitiskin paikka - fengshui huomioiden...

Yritys-fengshuissa kassan eli myyntitiskin paikka pyritään saamaan fengshuin mukaan hyvälle kohdalle. Toki otetaan huomioon tavalliset ohjeistukset, mutta sen lisäksi huomioidaan fengshui-kompassin tiedot ja laskelmat.
Villa Kokkokalliossa kassalle löytyikin heti loistava paikka. Keltainen myyntitiski on kaartuva ja asiakkaille näkyvä seinämä on tehty talon vanhoista remontissa poistetuista listoista. Takana näkyy keittiö ja sen keltavihreä appelsiinitapetti.

Vaaleaa ja värikästä...

Kahvilassa on siis sisääntulokuisti kahvilanpöytineen, kahvilahuone myyntitiskeineen ja kabinetti sekä tietysti keittiö. Näissä kaikissa on eriväriset tapetit ja paneelit. Osittain on myös vanhaa hirsiseinää otettu esille. Koska rakennus on tehty alun perin sahanjohtajan konttoriksi ja asunnoksi, niin seinähirret ovat tietysti tosi komeita.

Kahvilahuoneen, jossa on myyntitiski, tapetti on vaalea, kuten tähän tilaan sopiikin fengshuin mukaan. Kipsireliefipaneelit on tehty paikan päällä ja joka huoneessa paneelissa on eri kuvio. Paneelit on tehnyt taiteilija Tuija Tamminen. Paneelin päällä on listana talon kaksi eri listaa yhdistettynä eli taas hyödynnetty vanhoja poistettuja materiaaleja.



Tämä hirsipinta on kyllä tosi upea. Vanhat jäljet seinissä muistuttavat menneestä elämästä ja talon historiasta. Vasemmalla pilkottaa kabinetti, josta onkin paljon ollut kuvia mediassa. Siellä on hyvin vahva väritys seinissä. 

Sisääntulokuisti eli kahvilan talvipuutarha...

Villa Kokkokallion lasikuisti toimii kahvilatilana ja sieltä on upea näkymä järvelle ja vanhoihin hopeapajuihin. Isäntäväki kutsuukin tilaa talvipuutarhaksi.
Puusta tehty pöytätaso sopii talon henkeen erittäin hyvin ja tuo lisää istumapaikkoja talvipuutarhaan tavallisten kahvilapöytien lisäksi. Lasikuistin ikkunat ovat siis tätä seinää vastapäätä. 
Messujen ajan seinällä on Lohjan Museon Hiidensalmen rannalla valokuvanäyttely, jossa voi nähdä miltä alue näytti sahan aikana. 
Lisäksi Villa Kokkokallion pihalla on Lohjan taideyhdistyksen näyttely. Pihasta teen uuden blogijutun ehkäpä jo tällä viikolla.

Lisää kuvia Villa Kokkokallion facebook sivulta sekä tietysti instagramissa. Kuulemma isäntäväki on itse paikalla koko messujen ajan.

Fengshui...

Villa Kokkokallion sisustukseen on käytetty tuhansia vuosia vanhaa fengshui-oppia. Itse sisustuksen on suunnitellut Kokkokallion isäntäväki, fengshui-konsultaation ohjeiden mukaan.

Tuula Kari ja minä olemme kummatkin fengshui-konsultteja. Teimme konsultaation ohjeistukset käyttäen fengshui-kompassia ja sen tietoja sekä tiettyjä kohteeseen valittuja laskelmia aika huomioiden.  Niiden mukaan ohjeissa suositeltiin tiloihin sinne sopivia värejä, muotoja ja teemoja sekä mitä tiloissa ei kannata käyttää.
Koska avoinna oleva messukohde on tuleva yritystila, siellä otettiin hieman eri asioita huomioon, mitä asuintilojen fengshuissa.



Fengshui puutarhassa - Villa Kokkokallio -postauksessa on enemmän kuvia ja tarinaa Kokkokallion puutarhasta.
Kirjoittelin jo aiemmin Fengshuita Lohjan asuntomessuilla - Villa Kokkokallio -postauksen, jonka kuvat on kesäkuulta.
Toinen postaus messualueelta Pihakuvia - Lohjan asuntomessut 2021.


Asuntomessut Lohjalla uniikilla Hiidensalmen alueella 9.7.-8.8.2021


Fengshuiterveisin Sari


lauantai 10. heinäkuuta 2021

Hohtopiikkiputki pölyttäjille ja perhosille

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Tämä hohtopiikkiputki on hyvä pölyttäjille ja toivottavasti myös perhosille. Se on nyt se mysteerikasvi, josta olen aiemmin laittanut kuvia. Nyt kun se kukkii, niin se on helpompi tunnistaa. Löysin myös kuvan sen siemenpussista, tietysti täältä blogista siemenkylvöjuttuna. Joka tapauksessa hohtopiikkiputki on upean näköinen hopeisen hohtoisine kukkineen.

Hohtopiikkiputki - Eryngium giganteum 'Miss Willmotts Ghost'...

Hohtopiikkiputki `Miss Willmotts Ghost` on hieman piikkisen oloinen eli nuo piikikkäät kukkien aluslehdet ovat tosiaan pistäviä. Mikä tietysti kannattaa muistaa, kun suunnittelee tälle paikkaa pihalla. On muuten näyttävä kasvi, ihan näin yksittäinkin.
Kun pienet kukat avautuvat, niin niissä pörrää jatkuvasti etenkin kimalaiset. Yhtään perhosta siinä en ole vielä nähnyt, vaan perhoset ovat enemmänkin viereisissä tähkälaventeleissa.

 


Vanhat tähkälaventelit hyviä perhosille ja pölyttäjille...

Meidän vanhat tähkälaventelit kukkivat parhaillaan, yhä laajemmalle alueelle levittäytyneenä. Tuoksu on aivan ihana😍 
Niissä näkyy perhosten lisäksi muitakin pölyttäjiä. Tähkälaventelin kukassa taitaa olla lauhahiipijä. Vai tunnistaako joku teistä tätä perhosta?

Hohtopiikkiputki kylvetty siemenistä...

Kylvin tämän hohtopiikkiputken tammikuun lopulla 2017. Siemenet saattavat vaatia kylmäkäsittelyn, joten muistaakseni pidin kylvörasiaa jääkaapissa kuukauden. Sen jälkeen taimikasvatus jatkuu normaalisti valoisalla ikkunalla. 
Siemenpussin olin saanut Korpikangas Siemen-Fröltä ja heillä näyttää olevan tätä edelleen myynnissä.

Hohtopiikkiputken hoito-ohjeet...

Hohtopiikkiputki (Eryngium giganteum 'Miss Willmotts Ghost') on kaksivuotinen tai lyhytikäinen perenna. Se viihtyy erittäin läpäisevässä maassa eli hiekkapitoisessa mullassa. Se on niin sanottu kalkinsuosija, joten ei viihdy happamassa maassa. Todennäköisesti viihtyy niukkaravinteisessa maassa parhaiten. Täydessä auringossa hohtopiikkiputkesta tulee hopeisin ja se kukkii myös runsaasti.

Vaikka hohtopiikkiputki on lyhytikäinen, niin se leviää siemenistä. Eli jos jättää kukkavarret talventörröttäjiksi, niin uusia pikkutaimia voi sitten odottaa nousevan mullasta keväällä.

Meidän hohtopiikkiputki kasvaa laventelien vieressä kuivassa ja paahteisessa paikassa. Emme lannoita tai kastele sitä lainkaan, kuten emme laventeleitakaan. 
Alla kuva hohtopiikkiputken lehdistä toukokuussa. Ne ovat aika vihreät, verrattuna kukkien hopeanhohtoisiin aluslehtiin.

Olisi kiva kuulla kokemuksia tästä hohtopiikkiputkesta. 
Eli onko se tosiaan kaksivuotinen ja leviääkö  siemenistä vain kohtuudella?


Hohtopiikkiputken siemenpussin sain Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille!

Puutarhaterveisin Sari