sunnuntai 31. tammikuuta 2021
Mangoldi onnistuu aina
perjantai 29. tammikuuta 2021
Yllärit - vanhan pihan viehätys
Liljatkin tekevät ylläreitä...
Illakko yllättää myös...
Tähän punertavalehtisen happomarjan viereen ilmestyi illakko. Kukkien väri sopii kivasti happomarjan lehtiin, joten saivat jäädä tähän kasvamaan. Illakko onkin kaksivuotinen, joten annetaan näiden siementää ja levitä, jos niin tahtovat.
Vanhan pihan viehätys - ruusut ja akileijat...
Villi ja vapaa punalehtiruusu...
Ihana vanhan pihan ylläri on sormustinkukka...
Ylläreitä voi myös kylvää ja istuttaa pihalle - hallitusti...
Näitä ylläreitä voi myös laittaa kasvamaan pihalle tiettyyn kohtaan. Tosin silloin ne ei ole enää ylläreitä 😉
Tällöin kannattaa suunnitella niiden paikka niin, että pihan hoito ei muutu työläämmäksi. Eli tässäkin pihasuunnittelun niksit on hyvä muistaa, niin tulee kaunis kokonaisuus. Kuten aiemmin kirjoitin Helppohoitoinen piha suunnittelulla -postauksessa, kannattaa välttää epämääräisiä rytökohtia.
Näiden yllärikasvien siementen kylvöt sekä istuttamiset tehdään tietysti kuun mukaan ajoittaen.
Olisi kiva kuulla, onko teillä kellään näitä iloisia ylläreitä?
Ihanaa viikonloppua!
keskiviikko 27. tammikuuta 2021
Oranssit tulppaanit uudella tavalla
Kahta eri oranssia tulppaania...
Oranssit tulppaanit uudella kaartuvalla tavalla...
Minua viehättää nämä tulppaanien kaartuvat varret. Olen joskus aikaisemminkin saanut aseteltua tulppaanit niin, että kimppu kaartui kauniisti alaspäin. Nyt sain näilläkin tulppaaneilla aika lailla saman vaikutelman.
Nämä on kyllä niin ihania kaartuvina. Ja isokukallinen tulppaani on aivan sykähdyttävän kaunis😍
Perinteisempi tapa asetella kukat maljakkoon...
Tulppaanit maljakkoon...
Nämä tulppaanit tuli suoraan Huiskulan Puutarhalta, kuten ne tulee myymälöihin, ilman vettä. Varret oli hieman rennot, mikä kuuluu asiaan. Kotona ensimmäiseksi leikkasin varresta palan pois ja laitoin ne kääreineen päivineen juomaan vettä. Noin tunnin kuluttua tein niistä kimpun, leikkasin varren alapäät tasaisesti ja laitoin maljakkoon.
Lisää postauksia erilaisista tulppaaneista...
- Kerrottuja tulppaaneja reikälasikossa tässäkin tulppaanit kaartuvat niin upeasti alaspäin. Ihan huikean kauniita.
- Keväisiä tulppaaneja kolmella erisävyisellä tulppaanilla. Sama niksi, jolla saadaan tulppaanikimpusta elävämpi.
- Helpot asetelmat tulppaaneista ja osaan näihin riittää pienempi määrä tulppaaneja, kun on käytössä leikkovihreää.
- Elegantit ranskalaiset tulppaanit on ihan huikeita pitkävartisia tulppaaneja. Niiden kukatkin on paljon isommat, mitä näillä tavallisilla tulppaaneilla.
- Vaaleankeltaiset tulppaanit tiiviinä kimppuna, jossa on myös valkokirjavalehtisen kielopuun oksia. Maljakkona sama kannu kuin tässä postauksessa.
- Tuoksuvat vaaleankeltaiset tulppaanit kahdella tavalla. Kimpuista näkee hyvin, mikä ero tulee eripituisilla tulppaanin varsilla.
- Vaaleanpunaista ja keltaista eli kaksivärisiä tulppaaneja. Tässä ne on tosi ihanan allaspäin kaartuvasti kapeassa maljakossa.
Puutarhaterveisin Sari
sunnuntai 24. tammikuuta 2021
Perennojen kylvö kuun mukaan
Siementen kylvö hajakylvönä...
Taimet istutettiin kesällä pieninä mättäinä suoraan perennapenkkiin. Ne ei vielä kukki ensimmäisenä kesänä, vaan vasta toisena. Nyt jännätään, miten ne talvehtii. Laitan näistä viimeistään kesällä kuvia, kun ne kukkivat. Kuvan yläreunassa pilkottaa ne siemenistä kasvatetut daaliat.
Siementen kylvö ruukkuihin tai sammalnappeihin...
Perennojen kylvö kuun mukaan...
Kuun mukaan perennojen siemenet kylvetään aina kasvavalla eli nousevalla kuulla, ja kasville sopivana kuukautena. Kuukausi on yleensä mainittu siemenpussissa. Osan voi esikasvattaa keväällä sisällä tai kylvää ne vaikka toukokuussa pihalle laatikkoon tai ruukkuun. Osa kannattaa kylvää aina pihalle, mikä onkin helpompaa, jos sisällä ei ole tilaa esikasvattaa.
Kuun mukaan kylvöajan voi katsoa vielä tarkemminkin, mutta se vaatii jo enemmän tietoa.
Helppoja perennoja kasvattaa itse siemenistä...
Helpoimpia perennoja kasvattaa siemenistä on ehkä seuraavat. Ne on siis helppoja kylvää suoraan ulos maahan tai laatikkoon.
- idänunikko ja tarhaidänunikko Alla kuva idänunikosta.
- siperianunikko
- harjaneilikka, josta tämän postauksen eka kuva
- kaunokainen
- vaalenpunakukkaiset harmaamalvikki ja myskimalva
- sormustinkukka, joka on kaksivuotinen perenna
Vaateliaampien perennojen kylvö...
Lisää vinkkejä siementen kylvöihin ja jatkohoitoon...
- Näin kylvät siemenet sisällä eli ohjeita, miten siemenet kannattaa kylvää ja miten erilaisia siemenet voivat olla.
- Viisi vinkkiä kevään kylvöihin Tärkeimmät vinkit, joilla onnistuu kylvöissä ja taimikasvatuksessa.
- Ekologiset taimiruukut ja kierrätys jutussa vinkkejä, miten voi taimikasvatuksen tehdä ekologisemmin.
- Taimien kouliminen omiin ruukkuihin Postauksessa kuvasarja, mistä näkee koulimisen vaiheet. Kouliminen on helppoa, kun tietää mitä tekee.
- Taimien ruukutus eli kasvin ruukun vaihto isompaan. Siinä tärkeä ohje, miten valita ruukku, jotta kasvi ei kärsi, vaan lähtee hyvään kasvuun.
- Taimien jatkohoito eli miten hoitaa taimia, jotta niistä tulee hyviä. Ja miten taimet totutetaan ulkoilmaan, sitten keväällä.
- Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla on myös listat 2021 eri kasvilajien kylvöpäivämääristä, parhaat kitkemispäivät 2021 ja viikon ajankohtaiset puutarhatyöt (myös kylvöpäivät). Verkkokurssi on Puutarha Studion.
Puutarhaterveisin Sari
perjantai 22. tammikuuta 2021
Keväinen amaryllis `Nymph` ja laikkuvehka
Itse sipulista kasvatettu amaryllis...
Istutin sipulin ruukkuun marraskuun lopulla. Jos silloin sipulista pilkotti kaksi kukkavarren kärkeä. Ruukku on ollut sen jälkeen ikkunalla. Kukkavarret kehittyivät kukkaan aika hitaasti, sillä pidin tätä enimmäkseen ikkunalaudan viileimmässä kohdassa. Ja varmasti siksi kukkavarretkin jäivät kivan lyhyiksi.
Amaryllis `Nymph` pirtsakan keväinen...
Tämä kuva on tammikuun alusta, kun ensimmäinen kukka avautui. Kukka on niin kaunis ja pirtsakan keväinen.Nyt amaryllis `Nymph` näyttää tältä eli sen kaksi kukkavanaa kukkii komeimmillaan. Varmuuden vuoksi laitoin niille tukikepin, että kukkavarret varmasti pysyvät pystyssä. Sen muhkeat kukat on kyllä upeat ja niin ihanan herkullisen väriset 😊
Punertava laikkuvehka ja punakirjava amaryllis `Nymph` vierekkäin...
Hauskaa viikonloppua!
Terveisin Sari
keskiviikko 20. tammikuuta 2021
Helppohoitoinen piha suunnittelulla
Nurmikko on helppohoitoinen tai työläs...
Nurmikko voi olla pihan helppohoitoisimpia kasvialueita, vaikka sitä leikataan kerran viikossa. Se voi myös olla tuskastuttavan työläs. Eli riippuu paljon siitä, miten piha on suunniteltu. Onneksi pihaa saa suunniteltua helppohoitoisemmaksi jälkeenpäinkin. Kaikki lähtee siis hyvästä suunnittelusta!
Hyötykasvit helppohoitoisella pihalla...
Helppohoitoisuus ja kauneus...
Helppohoitoinen piha ja katteet...
Muutama paikka vapaana Oman pihan suunnittelu -kurssilla...
Pihasuunnittelu on tosi innostavaa ja mielenkiintoista, vai mitäs mieltä olette 😊
Puutarhaterveisin Sari
sunnuntai 17. tammikuuta 2021
Puutarhatöiden suunnittelua ja ennakointia
Kirjoitan tästä jo nyt, sillä kohta on omenapuiden leikkausaika. Ja todennäköisesti osa havahtuu siihen vasta sitten, kun parhaat ajat on ohi. Näin käy usein muidenkin puutarhatöiden kanssa. Eli nyt jo kannattaa merkata parhaat päivät kalenteriin.
Siementen kylvöt ja taimien istutus oikeaan aikaan...
Olen itse merkinnyt kalenteriin jo karkeasti, milloin kylvän eri kasvien siemenet. Osa kun pitää kylvää ajoissa sisälle, kuten orvokki, jonka kukinnan haluan alkavan jo aikaisin keväällä. Osa kylvetään myöhään toukokuun lopulla/kesäkuun alussa suoraan ulos, kuten pavut.
Tietysti valitsen kylvöpäivät kuun mukaan, mikä varmistaa hyvän kasvuun lähdön. Samoin se varmistaa toivotun sadon tai kukinnan.
Tänä keväänä ajattelin kylvää lisää perennoja siemenistä. Ennakoin niin, että hankin kylvömullan ja siemenet jo hyvissä ajoin. Olen päättänyt jo kylvökuukaudet, joten tarkemmat kylvöpäivät on helppo valita kuun mukaan. Ensimmäisen kuvan tarhaidänunikon olen kylvänyt joskus siemenistä. Se onnistui hyvin.
Puutarhatöiden suunnittelua - omenapuiden ja pensaiden leikkaaminen...
Yksi tärkeimmistä pihatöistä on omenapuiden, luumupuiden ja kirsikkapuiden leikkaaminen. Etenkin omenapuita on melkeinpä pakko leikata, jotta niistä tulee hyvän mallisia ja jotta omeniin ei iske muumiotauti.
Jos parhaat leikkauspäivät menevät ohi, seuraavat onkin sitten vasta vuoden kuluttua. Jotta näin ei käy, niin parhaat päivät kannattaa merkata jo nyt kalenteriin. Kun valitsee päivät kuun mukaan, niin ei tule hankalaa vesiversoa omenapuihin ja muutenkin hedelmäpuut näyttävät voivan paremmin.
Puutarhatöiden suunnittelua - rikkaruohojen kitkeminen ja vesakon hävitys...
Kaunis muotoonleikattu pensasaita hoidetaan suunnitelmallisesti...
Tietoa kuun mukaan ajoittamisesta...
Tietoa kuun mukaan ajoittamisesta ja vuoden 2021 tärkeimmät hyvät päivämäärät löytyvät Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta. Se on yritykseni Puutarha Studion kurssi.
Samoin hyviä päiviä voi myös itse katsoa Wanhan ajan Kuukalenteri 2021 / Yläkuu kustannus. Täältä blogistakin löytyy monta juttua 😊
Onko sinulla toiveita, mistä haluaisit kuulla enemmän? Voit myös vastata sähköpostilla, joka löytyy blogin sivupalkista ja kännykällä ylävalikon Puutarha Studio -sivulta.
Tässä nimittäin suunnittelen myös kevään blogipostauksien aiheita.
Puutarhaterveisin Sari
perjantai 15. tammikuuta 2021
Värinokkonen tammikuussa ja pistokastaimet
Limenvihreä värinokkonen tammikuussa...
Tämä limenvihreä värinokkonen oli kesän parvekkeella värikäslehtisenä kesäkukkana. Se oli syksyllä niin komean näköinen, että päätin kokeilla sen talvetusta sisällä, ihan asuinhuoneessa. Se on siis vähän kuin viherkasvina. Lokakuun loppupuolella se kukki aika kivasti sisällä ja siitä kuvia Pihakuulumisia ja vähän sisältäkin -postauksessa.
Marras-joulukuussa se kellastutti vanhimpia lehtiään ja oli aika roskaaja. Nyt lehtiä kellastuu enää vähän. Todennäköisesti se lähtee helmikuussa jo hurjaan kasvuun, kun päivät pitenevät. Olen jo alkanut lannoittaa sitä miedolla lannoitevedellä aina silloin tällöin. Muuten se on saanut syksystä alkaen merileväuutetta kasteluveden mukana, kuten muutkin sisäkasvini.Kun kevät lähestyy ja kevätaurinko alkaa lämmittää, sitä saa todennäköisesti kastella parikin kertaa viikossa. Ruukkuun on nimittäin istutettu kaksi värinokkosta, joten multa on varmaan jo täynnä juuria. Silloin kesäkuussa se oli vielä niin pieni ja söpö istutus. Siitä kuvia Valkoista ja vihreää kesäkukissa -postauksessa.
Pistokas värinokkosesta...
Tältä näyttää nyt värinokkosen taimi, jonka pistokkaan laitoin sammalnappiin lokakuun alussa. Siitä kuvia Pistokaslisäys ja sammalnapit -postauksessa. Marraskuun lopulla istutin taimet ruukkuihin. Tämä pitää latvoa, mutta en tee sitä vielä, koska valoa on niin vähän. Leikkaan sen sitten reippaammin helmikuussa, ja tietysti kuun mukaan ajoittaen.
Amppelisoilikin pistokastaimet...
Tältä näyttää amppelisoilikin pistokastaimet. Nekin pitäisi latvoa, mutta vasta helmikuussa. Toisessa ruukussa on yksi aiemmin laitettu pistokas ja toisessa ruukussa kaksi myöhemmin laitettua.
Amppelisoilikki on siis rentokasvuinen amppelikasvi. Siitä kuvia kesältä Amppelisoilikki - uusi ihastukseni -postauksessa. Se iso amppelisoilikki on myös talvisäilytyksessä ja se ei nyt kuki. Vähän jännään, aloittaako se taas kukinnan vai ei.