keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Helppohoitoinen piha suunnittelulla

Helppohoitoinen piha voi olla runsaskukkainen tai minimalistisen selkeä. Helppohoitoisuuteen vaikuttaa moni tekijä ja omat mieltymykset. Esimerkiksi tämä iso syysleimuryhmä on helppohoitoinen, koska siitä ei tarvitse kitkeä rikkaruohoja. Melkeinpä ainoa hoitotoimi on katkoa versot myöhään syksyllä, mutta sekään ei ole työläs oikeilla työvälineillä.


Nurmikko on helppohoitoinen tai työläs...

Nurmikko voi olla pihan helppohoitoisimpia kasvialueita, vaikka sitä leikataan kerran viikossa. Se voi myös olla tuskastuttavan työläs. Eli riippuu paljon siitä, miten piha on suunniteltu. Onneksi pihaa saa suunniteltua helppohoitoisemmaksi jälkeenpäinkin. Kaikki lähtee siis hyvästä suunnittelusta!


Hyötykasvit helppohoitoisella pihalla...

Moni, joka haluaa helppohoitoisen pihan, arastelee laittaa sinne marjapensaita ja muita hyötykasveja. Tosi helppohoitoisellekin pihalle löytyy kyllä sopivia hyötykasveja, joita ei tarvitse leikata paljoakaan. Ja muu hoito on hyvin pientä ja helppoa, kun kasvit on valittu paikan mukaan. Eli tässäkin suunnittelu on tärkeää. 
Kuvassa pensasmustikka, joka on yksi helppohoitoisimmista marjapensaista, oikealla paikalla.

Helppohoitoisuus ja kauneus...

Sitäkin välillä kuulee, ettei helppohoitoinen piha voi olla kaunis. Kauneus tietysti riippuu katsojasta, ja mitä kauneudella tarkoittaa. Helppohoitoisella pihalla voi olla sipulikukkia, liljoja, tuoksuvia kasveja, pörriäiskasveja ja eri muotoja sekä vaikka mitä. 
Usein helppohoitoiselle pihalle ei muodostu epämääräisiä rytökohtia. Rytöalueet voi olla ötököille ja muille tärkeitä alueita, mutta talon lähellä ne tekevät pihasta hoitamattoman näköisen. Tavallaan ruman ja usein asukkaille hieman ahdistavan. 

Helppohoitoinen piha ja katteet...

Järkevä katteiden käyttö vähentää kitkemistä ja kastelua. Helpottaa siis pihan hoitoa. Mutta jos esimerkiksi katealueet ovat isoja ja katetta joutuu lisäämään 2-3 vuoden välein, niin alue voikin muodostua työlääksi ja kalliiksikin. Pihan suunnittelu kannattaakin tehdä aina kaukonäköisesti, ei vain tähän hetkeen sopivaksi.

Intohimona pihasuunnittelun opettaminen...

Koska tiedän, miten jo muutamalla pihasuunnittelun niksillä saa pihasta helppohoitoisemman ja kauniin, pihasuunnittelun opettaminen on suuri intohimoni. Pihasuunnittelu ei ole vaikeaa, kun lähtee etenemään sitä vaihe vaiheelta. Toki ammattilaisen tekemä suunnitelma on ammattimainen, mutta omaa pihaa voi itsekin suunnitella.

Olen tehnyt Sarin pihasuunnittelun verkkokurssin, jota voi edetä itselle parhaiten sopivaan tahtiin ja samalla siellä on kuitenkin opettajan tuki.


Kurssi on siis Puutarha Studion, eli yritykseni. Lisätietoja kurssista  Sarin pihasuunnittelukurssi.

Muutama paikka vapaana Oman pihan suunnittelu -kurssilla...

Opetan myös Nurmijärven Opistossa  Oman pihan suunnittelu -kurssilla, alkaen 4.2.2021. Se on suppeampi kurssi, mutta toimii hyvin niinkin.
Aika todennäköisesti se siirtyy verkkoon, koronatilanteen mukaan. Asia varmistuu lähipäivinä.  Siellä on siis vielä muutama paikka vapaana nopeimmille. 
Lisätiedot ja ilmoittautuminen Nurmijärven Opisto. 

Pihasuunnittelu on tosi innostavaa ja mielenkiintoista, vai mitäs mieltä olette 😊
 

Puutarhaterveisin Sari

2 kommenttia:

  1. Pihasuunnittelu on tosiaan mukavaa! Mutta sitä on kyllä improvisointikin. Onkin mahtavaa, että omalla tontilla voi tehdä mielensä mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, puutarhassa improvisointi on luovaa ja hauskaa. Ja meille ammattilaisille helppoa, kun tiedetään kasvien käyttäytyminen ja osataan muutenkin suunnittelun niksit :)

      Poista