sunnuntai 30. lokakuuta 2022

Ilmaista multaa 50 kottikärryllistä

 
Saatiin ilmaista multaa noin 50 kottikärryllistä meidän puutarhakompostista, jee!. On jo useampana vuotena pitänyt laskea, paljon multaa sieltä tulee. Nyt tänä vuonna muistettiin pitää kirjaa kuormista, tosin välillä tarvittiin vain vajaa kottikärryllinen ja joskus enemmän, jolloin kottikärryssä oli kukkurallinen lasti multaa. Joka tapauksessa yllättävän paljon saa pihan ja keittiön jätteistä hyvää multaa.

Kompostista ilmaista ja hyvää multaa...

Tältä näyttää kompostista saatu multa läheltä. Se on seulottu ja siksi siinä ei ole isompia risujen paloja. Tähän kompostiin oli myös lisätty biohiiltä aina välillä, samalla kun lisättiin kasaan uusia puutarhajätteitä. Multa on siis siitä kompostikasasta, johon aloitimme biohiilitestin. Siitä enemmän Parempaa kompostia biohiilellä -postauksessa. 
Biohiili selvästi paransi kompostin toimivuutta ja nyt tämä kasveille lisätty kompostimulta parantaa maata. Siinä oleva biohiili auttaa kasveja, maan mikrobitoimintaa ja maata seuraavat vuosikymmenet. 

Biohiiltä kompostikasaan tuo myös lämpökompostorista tuotu puoliraaka kompostimassa. Kylmän ajan käytämme kompostorissa kompostikuivikkeena biohiiltä sisältävää Tehokuiviketta. Siitä enemmän Biokompostoriin Tehokuiviketta jo nyt -postauksessa. Ja kesäajan lisäämme tavallisen kompostikuivikkeen sekaan hieman biohiiltä, jotta lämpökompostori toimii vielä paremmin.

Eli saamme kompostista biohiilikompostimultaa, joka on kasveille ja maalle parasta multaa👍

Kompostiin rikkaruohot, lehdet ja puutarhajäte...

Meillä puutarhakompostiin menee kaikki rikkaruohot, ilman juurien kuivatusta. Samoin viemme sinne kaikki puutarhasta tulevat kasvijätteet. Tältä kompostikasa näytti tänään. 

Kompostikasassa on kaikki puutarhajäte, mitä pihalta on tullut keväästä syksyyn. Ja sinne on myös haudattu se lämpökompostorista tullut puoliraaka kompostimassa. Kasa on noin 1,8 m korkea. Kun kasan päälle on viety uutta jätettä, se on taas korkeampi ja vähän ajan päästä se madaltuu. Pakkasilla kasasta nousee höyry näin syksyllä. 

Toimii siis erittäin hyvin, kun sitä hoitaa välillä. Jos vain vie puidenlehtiä ja muita puutarhajätteitä kasaan, eikä tee kasalle mitään sen jälkeen, siitä tulee tunkio. Nämä meidän kompostikasat on siis hoidettuja komposteja. Miten me sen teemme siitä Kompostin teko -postauksessa. Jos haluaa hoitaa komposteja oikein viimeisen päälle, niin hoitotoimet ajoitetaan kuun mukaan.

Tässä kuva viime vuoden puutarhakompostikasasta tänään. Se on katettu oksasilpulla, sillä kasa on ikään kuin loppumuhimisvaiheessa. Ensi keväänä katteen alla on valmista biohiilikompostimultaa. 

Puutarhajätteen kompostointi vaatii siis kaksi kasaa tai kompostikehikkoa.


Ilmaista multaa 50 kottikärryllistä kasvialueille...

Kottikärryjen tilavuus on noin 85 litraa (voi olla jopa 120 litraa, ei siis olla mitattu vielä), jolloin multaa tuli kompostista 4 250 litraa eli 4,2 m3.

Puiden lehdet, perennojen varret, lakastuneet kesäkukat, kitketyt rikkaruohot ja muut puutarhajätteet kannattaa siis kompostoida! Saa ilmaista multaa, puutarhajätteet saa kätevästi pois silmistä, eikä niitä tarvitse kuljettaa puutarhajätteen vastaanottopisteisiin.

Ollaan keväästä asti tyhjennetty valmista kompostimultakasaa ja nyt kuskattiin viimeiset mullat muutamaan perennapenkkiin ja siihen upeaan ryhmäruusupenkkiin. Keväällä levitettiin kompostimultaa toisiin perennapenkkeihin sekä uusille istutusalueille.

Tämän postauksen ensimmäisessä kuvassa on tehty jo kevääksi daaliapenkki valmiiksi eli lisätty siihen kompostimultaa reilusti. Toukokuun alussa siihen on hyvä istuttaa ne meidän vanhat oranssit daaliat.

Aika paljon vielä vihreää kukkapenkeissä näin lokakuun lopulla täällä eteläisessä Suomessa. Tähänkin penkkiin on lisätty pieni kerros kompostimultaa.

Puutarhaterveisin Sari


perjantai 28. lokakuuta 2022

Amarylliksen sipuli istutettu

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Ensimmäinen amarylliksen sipuli on nyt istutettu. Joku jo ehti kyselläkin niiden istuttamisesta. Itse aion taas tuttuun tapaan istuttaa useamman uuden amarylliksen sipulin. Siten saan varmasti erikoisemman värisiä ja myös kerrottukukkaisia amarylliksiä jouluksi. Lisäksi uudet sipulit kukkivat aina ja useammalla kukkavanalla. Nyt on siis hyvä istutusaika myös kuun mukaan.


Amarylliksen sipulin juuret vedessä...

Minulla on tapana liottaa uuden amarylliksen juuria vedessä aina hetken, ennen sen istuttamista. Se ei ole välttämätöntä, mutta ihan kuin sipuli heräisi kasvuun nopeammin. 


Juurten liottamisen jälkeen leikkaan huonot juuret ja juuren osat pois. Tämäkään ei ole välttämätöntä, mutta teen sen silti 😊


Amarylliksen sipuli istutettu sammalkasvualustaan...

Olen huomannut vanhoista amarylliksistä, että parhaimmat juuret ja uudelleen kukinta on niillä amarylliksillä, joilla multana on sammalkasvualusta. Siinä on yllätävän iso ero, mitä olen vähän ihmetellytkin. 
Joten istutin uuden amarylliksen sipulin taas saviruukkuun ja Biolan Kasvusammaleeseen, joka on 100% sammalta. 
Ruukku oli aika pieni, joten lusikan varren avulla sai kasvusammalta ruukun ja sipulin väliin. Lusikka onkin kätevä työkalu ruukkukukkien hoidossa.

Amaryllisruukku ikkunalle pelargonien väliin...

Istuttamisen jälkeen kastelin ruukun sammalkasvualustan hyvin ja siirsin amarylliksen valoisalle ikkunalle. Siinä se saa olla pelargonien välissä nauttimassa aamupäivän auringosta. Seuraavan kerran kastelen sitä vasta sitten, kun sipulista tulee nuppu näkyviin. Eli super helppo kasvattaa sipulista kukkivaksi ruukkukukaksi.
Amaryllis kukkii yleensä 1-2 kuukauden kuluttua istutuksesta. 

Ihania erikoisia amarylliksiä...

Minua niin viettää nämä erikoisemmat amaryllikset. Niitä ei aina löydä joulun aikaan ruukkukukkana, joten kasvatan niitä itse sipuleista. Kasvatus on niin helppoa, että se onnistuu ihan tavallisen asuinhuoneen ikkunalla.

Tämä kuva on itseasiassa vanhoista amarylliksistä, jotka olen säästänyt edellisiltä jouluilta. Ne kukkivat näin hyvin, tosin kukinnan ajoittaminen jouluksi on haasteellisempaa. Uudet sipulit sen sijaan on helpompi ajoittaa kukkimaan joulun aikaan. 
Amaryllikset ovat kuin huonekasveja eli amaryllis ei ole kertakäyttökukka.

Parhaillaan nämä kuvan sipulit ovat lepovaiheessa viileän huoneen lattialla, valolta suojattuna. Niiltä on siis kaikki lehdet lakastuneet ja kasvualusta on kuivaa. Lisää ohjeita  kukkineen amarylliksen jatkokasvatukseen löytyy Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksesta.


Jouluhyasintti tehnyt kauniit juuret jääkaapissa...

Kuukausi sitten syyskuussa istutin jouluhyasinttien sipulit ruukkuun ja tämän yhden laitoin hyasinttimaljakkoon. Hyasintit kasvattavat ensin juuret, kuten kuvasta näkyy. Menee vielä vähintään kuukausi, ennen kuin otan ne jääkaapista valoon ikkunalle. Silloin sipulista pilkottaa jo kelmeänvihreä alku.
Siirsin tämän hyasinttimaljakon jääkaapista pöydän kulmalle, jotta saan kuvattua sen. Nyt se on jo taas  jääkaapin viileydessä ja pimeydessä.


Sain amarylliksen sipulin Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille 😊
Korpikankaalla näyttää olevan vielä myynnissä upeita ja hieman erikoisempiakin amarylliksen sipuleja verkkokaupassaan.

Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterkuin Sari

keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Kukkasipuleita ja kanervia parvekkeelle

Kuun mukaan alkoi taas istutusaika, joten suunnittelin istuttaa parvekkeen kasvatusaltaaseen kanervia ja kukkasipuleita. Planter Kasvatusallas on parvekkeella ensimmäistä talvea, joten jännä nähdä, miten sipulikukat talvehtivat ja kasvavat siinä. Altaaseen jää myös muutama yrtti talven ajaksi ihan testimielessä.
 

Syksyinen Planter kasvatusallas parvekkeella...

Tältä kasvatusallas näytti tänään, ennen kanervien istutusta. Altaassa kasvoi kesällä tomaatit ja yrttejä. Yrteistä on jäljellä  itse siemenistä kasvatetut ruohosipuli ja timjami. Lisäksi on vielä pieni persiljan alku. Tomaatit ja basilika on poistettu jo aikaa sitten.
Kokonaisuus näyttää kivan vihreältä, kun kasvatusaltaan vieressä on kylmää kestäviä ruukkukasveja. Ne siirtyy sisälle, ennen kun parvekkeelle tulee pakkanen. Se ajankohta voi täällä eteläisessä Suomessa olla vasta joulukuussa. Allas siis selvästi kaipaa kauniita kanervia talven ajaksi 😊

Kukkasipuleita kasvatusaltaaseen parvekkeelle...

Syyskuun lopulla istutin altaaseen jo lumikellon ja krookuksen sipuleita. Nyt oli tarkoitus lisätä sinne vielä tulppaaniin sipuleita. Kanervat toki istutetaan ennen sitä.
Kun kaivoin istutuskuoppia kanerville, sai olla tarkkana ettei vioittanut jo istutettuja sipuleita. Lumikelloilla tuntui olevan tosi vähäistä juurtenkasvua. Sen sijaan krookuksilla oli hyvät juuret ja pienet alutkin, kuten kuvasta näkyy.
Hieman sai hakea sopivia kohtia, johon kanervat sai mahtumaan. En nimittäin enää muistanutkaan, mihin kohtiin olin jättänyt istuttamattomat alueet. Ensi kerralla ne pitää muistaa merkitä!

Kanervia ei saa päästää kuivumaan...

Kanervia eli Callunoita sekä Ericoita ei saa päästää kuivumaan. Ei myöskään kannata ostaa kuivahtaneita kanervia, koska niissä ei väri pysy pitkään. Joten kastelin huolella nämä kanervat ennen istutusta. Koska parvekkeella on niin lämmintä, kastelin istutuksen jälkeen myös multaa.
Kastelualtaan vesisäiliöön ei enää lisätä vettä, jotta se ei jäätyessään riko allasta. Lisäksi kun nyt kastelee mullan, niin se pysyy pitkään kosteana. Toki tilannetta kannattaa seurata aurinkoisina päivinä.

Erilaisia kanervia eli Callunoita parvekkeelle...

Minusta kanervat ovat kauniitta syksyllä ja koko talven ajan. Niitä siis piti saada parvekkeelle istutusaltaaseen, koska se näkyy sisälle ikkunasta. Tavallisia metsässä kasvavia kanervia muistuttavat ovat erityisen ihania. Joten nämä laitoin kasvatusaltaan reunaan.

Niiden taakse tuli pari tällaista erikoisen väristä Ericaa. Niissä on myös pieniä kukkanuppuja. Väri on jännän ruskansävyinen.

Parvekkeen pöydälle tulee pari matalaa kanervaa, joiden versojen kärjet ovat tummat. Viikonloppuna täytyy etsiä näille kaunis ruukku. Laitan enemmän kuvia kokonaisuudesta, kun saan parvekkeen syysasun valmiiksi.

Viime vuonna parvekkeella on metsäpuutarha teemana ja silloinkin siellä oli kanervia. Siitä kuvia Metsäpuutarha parvekkeella syksyisenä -postauksessa.

Pari vuotta sitten parvekkeella oli riippuvaoksaisia kanervia. Ne oli huikean kauniita 😊 Siitä kuvia Syysasetelma kanervista eli Callunoista -postauksessa.




Kuun mukaan hyvä istutusaika...

Hyvä taimien ja kukkasipuleiden istutusaika kuun mukaan on nyt 26.10.-7.11.2022. 
Sen sijaan nyt ei ole hyvä aika istuttaa talvivalkosipulia eikä kylvää porkkanan siemeniä. 
Lisää aiheesta löytyy Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta, joka on Puutarha Studion kursseja.



Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 23. lokakuuta 2022

Trendikkään värinen syystähti

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy
Tämä syystähti on kyllä trendikkään värinen. Sen punainen sävy on selvästi lämpimään päin, mihin suuntaan kukkien väritrendit ovat viime vuosina muuttuneet. Ja onhan tämä herkullisen upea väri. Se sopii hyvin näin syksyyn, ja myös halloweenin oransseihin väreihin. Tämä syystähti on kotimainen eli kasvatettu Suomessa.

Syystähti erilaisissa suojaruukuissa...

Suojaruukun materiaali, väri ja muoto vaikuttaa paljon ruukkukukan ulkonäköön ja tyyliinkin. Kokeilin tälle syystähdelle harmaata metallista suojaruukkua Se mahtui siihen juuri ja juuri. Tämän tyyppinen ruukku tekee siitä selväasti hieman juhlavamman.

Kokeilin sille myös saviruukkua suojaruukkuna, sillä syystähden takana on saviruukussa unelma, lasikuvun sisällä. Siinä mielessä saviruukku sopii tähän hyvin. Jännästi syystähti näyttää minusta nyt paljon kotoisemmalta.
Syystähden multa ei saa päästä kuivumaan ja siksi en istuttanut sitä tähän saviruukkuun. Nimittäin saviruukussa multa kuivuu nopeammin ja jopa hieman salakavalasti huoneenlämmössä.

Trendikkään värinen syystähti läheltä...

Tämän trendikkään punertavan syystähden ylälehtien väritys on ikään kuin pienistä pisteistä muodostunut. Sen takia väritys on ihanan utuisen oloinen 😊

Kumpi kauniimpi, vaalea vai punertava?

Syystähtiä on muitakin värejä ja tässä toinen trendikäs väri. Tämä on ikään kuin toffeenvaalea, jossa on aavistus punertavuutta. 


Tässä nyt on kummatkin syystähdet vierekkäin. Itse pidän enemmän punertavasta. Olisi kiva kuulla, kumpi väritys on enemmän sinun mieleesi?

Syystähden hoito-ohje...

Syystähti viihtyy valoisalla paikalla huoneenlämmössä. Se ei pidä vedosta eikä kylmästä. Sitä ei myöskään kannata laittaa kuuman lämpöpatterin tai takkatulen lähelle. 
Syystähteä kastellaan haalealla (ei kylmällä) vedellä, kun mullanpinta on kevyesti kuivahtanut. Ylimääräinen vesi kaadetaan pois suojaruukusta/aluslautaselta. Sitä lannoitetaan vasta kukinnan jälkeen, kun se aloittaa uusien lehtien kasvun.

Kukat ekologisesti suojapaperissa...

Toinen hyvä trendi on nämä ekologiset suojapaperit, joita välillä käytetään tietyissä tilanteissa. Ennen siis käytettiin pelkästään suojamuoveja. Paperiset on minusta myös viehättävämpiä kukilla, onhan paperi tehty puusta eli kasvista.


Nämä kummatkin syystähdet on kotimaisia ja kasvatettu Turussa, Huiskulan Puutarhalla. Niitä on myynnissä lähes ympäri Suomea kukkakaupoissa ja kukkamyymälöissä, sillä Huiskulan Puutarha on yksi isoimmista kukkia kasvattavista kasvihuoneyrityksistä.

Sain nämä kukat Huiskulasta, mistä kiitos heille 😊

Tässä lisää postauksia halloween kukista...



Syysterveisin Sari



torstai 20. lokakuuta 2022

Viimeiset hyvät Kitkemispäivät kuun mukaan

Syksyn viimeiset hyvät Kitkemispäivät, kuun mukaan, on kohta. Nämä päivät kannattaa ehdottomasti hyödyntää, niin ensi keväänä on huomattavasti vähemmän rikkaruohoja. Kirjoittelen tästä nyt näin ajoissa, jotta ehditte hyvin valmistautua kitkemiseen. Ja mikä parasta, sääennuste lupaa hyvää kitkemissäätä.
 

Rikkaruohojen juuret jatkaa kasvua...

Viimeiset Kitkemispäivät kannattaa hyödyntää jo senkin takia, että hankalimmat rikkaruohot kasvattamat juuriaan koko ajan yhä laajemmalle alueelle. Kasvu loppuu vasta kun maa jäätyy. Vaikka maan pinnalla lehdistö näyttää jo syksyisen lakastuneelta, niin maan sisällä rikkaruohon juuristo voi hyvin.
Keväällä juurten kasvu jatkuu heti, kun maa on sula. Se on usein etelässä maalis-huhtikuuta.

Eli mitä enemmän nyt saa kitkettyä rikkaruohoja, sitä vähemmän niitä on ensi keväänä ja kesänä😊

Viimeiset hyvät Kitkemispäivät kuun mukaan...

Tulevat hyvät Kitkemispäivät voivat olla syksyn viimeiset. Seuraavat on vasta marraskuun loppupuolella ja silloin maa voi olla jo jäässä. 

Eli kun rikkaruohojen kitkemisen ajoittaa kuun mukaan hyviin Kitkemispäiviin, rikkaruohot lähtevät hyvin juurineen. Lisäksi maahan jääneet juuret eivät ryöhähdä kasvattamaan uusia juuria ja versoja. 

Hyvät Kitkemispäivät la-ma 22.-24.10.2022 iltapäivällä

Perennojen seasta helppo kitkeä rikkaruohot...

Näin syksyllä perennojen lehtien lakastuttua, näkee hyvin niiden seassa kasvavat rikkaruohot. Joten perennapenkit on kätevä kitkeä rikkaruohoista nyt viimeisinä Kitkemispäivinä, jos sitä ei vielä ole tehnyt.
Tässäkin kurjenmiekkojen sekaan on päässyt heinää. Sen kitkeminen onnistuu hyvin oikealla kitkemistekniikalla, tosin saksankurjenmiekat paksut juurakot hieman hidastaa kitkemistä.

Kuorikatteesta rikkaruohot pois Kitkemispäivinä...

Nyt näkee hyvin myös kuorikatealuilla kasvavat rikkaruohot, kun pensaista on lehdet pudonneet. Aivan kuten postauksen ensimmäisessä kuvassa, jossa aronian alaoksien suojissa on piilotellut jokin minttu, ehkä jalominttu. Nyt se tuli esiin vasta, kun aronia tiputti lehtensä.
Kuorikatealueet onkin nyt hyvä käydä läpi Kitkemispäivinä ja kitkeä rikkaruohot pois.

Erilaisille rikkaruohoille eri kitkemistekniikka...

Jos tuntuu, että kitkeminen on turhauttavaa tai rikkaruohot eivät vähene kitkemällä, sinulla on todennäköisesti väärä kitkemistekniikka. Koska rikkaruohoja on erilaisia, niin niiden kitkemistekniikoitakin on erilaisia, kunkin rikkaruohotyypin mukaan.

Ohjeet eri kitkemistekniikoista ja kuun mukaan kitkemisestä löydät Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilta. Kurssin ideana on auttaa löytämään paras kitkemistekniikka oman pihan pahimpiin rikkaruohoihin. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.

Esimerkiksi oikealla tekniikalla ja ajoittamalla kuun mukaan, sain itse hävitettyä ruttojuuret noin 1,5 kesässä, kaivamatta yhtään ruttojuuren juurakoita maasta. Siis huipputehokasta kitkemistä!
Ruttojuuren hävitystarina löytyy kurssilta😊

Kuun mukaan kitkeminen kuuluu myös ekologiseen puutarhanhoitoon.

 

Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 16. lokakuuta 2022

Kultaimarre ja unelma viihtyy

Kultaimarre ja lasikuvun unelma viihtyy niin hyvin, että niille pitää jo miettiä uutta paikkaa. Etenkin kultaimarre on kasvanut kesän aikana uskomattoman paljon. Olin heittämässä sitä jo kompostiin toissa keväänä, mutta se yllättikin uudella kasvulla. Näköjään haasteellisetkin kasvit viihtyy hyvin, kun niille löytyy mieluinen kasvupaikka 😊


Kultaimarre  `Davana`...

 Tämä saniainen on todennäköisesti kultaimarre `Davana`. Se kasvattaa ensin uutta lehteä terhakkaasti suoraan ylöspäin ja kun lehti kasvaa täyteen kokoon, se roikkuukin alaspäin. Lehdillä on pitkähköt varret, mikä tekee siitä ilmavan. 

Sen lehdet on jännän poimuiset, verrattuna siihen tavalliseen kultaimarteeseen, jota käytetään myös leikkovihreänä. Siitä kuvia Harmahtava kultaimarre on nyt tosi trendikäs -postauksessa.


Kultaimarre viihtyy kesät parvekkeella...

Siirsin tämän kultaimarteen parvekkeelle keväällä, kun lämpötila pysyi varmasti plussan puolella. Se on ollut siellä lattialla auringonpaisteelta suojassa. Vaikka oli hellekesä ja parveke kuuma, niin kultaimarre selvästi viihtyi hyvin. Se oli siellä kuten kuvassa, lasipurkin päällä, jotta lehdet pääsivät kaartumaan alaspäin. Se on muuten edelleenkin parvekkeella.

Toissa talven jälkeen olin heittämässä tätä kultaimarretta kompostiin, koska se oli mennyt talvella niin huonon näköiseksi. Kiireessä vein sen silloin keväällä parvekkeelle, josta myöhemmin nappaisin sen mukaani kompostille. Unohdin koko asian täysin. Kultaimarre aloittikin uusien lehtien kasvun parvekkeella, joten jätin sen sinne. 
Syksyllä oli jo ollut yöpakkasia, ennen kuin muistin ottaa sen sisälle. Tosin parvekkeella lämpötila ei todennäköisesti vielä ollut käynyt pakkasen puolella. 

Alla kuva siitä silloin marraskuun lopulta. Kaikki lehdet olivat kasvaneet sen kesän aikana. Tätä kuvaa kun vertaa yllä olevaan, niin näkee miten hurjasti se on kasvanut tänä kesänä.

Uusia lehtiä maavarsista...

Kultaimarre kasvattaa siis uusia lehtiä mullan pinnalla näkyvistä karvaisista maavarsista. Siellä on edelleen vahvoja ja paksuja lehden alkuja. Voi hyvinkin olla, että kultaimarre ei jaksa sisällä kasvattaa niistä lehtiä talven pimeydessä ja kuivassa huoneilmassa.


Kultaimarteen hoito-ohjeet...

Kultaimarre (Phlebodium aureum) kuuluu saniaisiin eli se rakastaa kosteaa huoneilmaa ja sumuttelua. Sille kannattaa valita mahdollisimman valoisa paikka, mutta ei kuitenkaan suoraa auringonpaistetta. Näin sen lehdet pysyvät kauniina.
Multaa kastellaan säännöllisesti eli kun mullan pinta on vain hieman kuivahtanut. Multaa ei saa päästää kokonaan kuivumaan. Kultaimarretta lannoitetaan kasvukaudella, keväästä syksyyn.
Olen kastellut sitä, kuten kaikkia kasveja, aina kuun mukaan hyvinä Kastelupäivinä.

Unelma lasikuvun sisällä...

Ehkäpä muistattekin, kun kirjoitin tästä pitkäikäisestä haaveestani saada unelma viihtymään. Minusta sen kasvutavassa on tiettyä siroutta ja viehkeyttä, mutta harmillisesti nykyasunnoissa se ei oikein viihdy. Joten etsin pitkään pientä unelmaa, joka mahtuisi lasikupuun.
Löysin sellaisen vihdoinkin tänä keväänä. Aluksi lasikuvussa oli myös pari muuta kasvia, joista kuvia Minikasvit pikkuruukkuihin lasikupuun -postauksessa. Unelma on kasvattanut jo monta uutta lehteä, joten siirsin muut kasvit pois sen tieltä. Tämä on niin upea nyt 😍

Unelma viihtyy hyvin lasikuvun alla, koska ilmankosteus on siellä korkeampi. Siksi se jaksaa kasvattaa uusia lehtiä ja vanhat pysyvät vihreinä. Se on myös kasvattanut juuria ruukun pohjareiästä. Keväällä täytynee vaihtaa sille isompi ruukku, ja isompi lasikupu.

Miten saniaiset saa säilymään talven yli?

Viime talven kultaimarre mahtui vielä lasisylinteriin. Siellä ilmankosteus pysyi hyvänä ja siten sillä säilyi lehdet talven yli. Nyt se ei enää mahdukaan lasisylinteriin, joten miten ihmeessä saan sen pidettyä hengissä nyt talven ajan. 

Jos sinulla on hyviä vinkkejä talven ajaksi tai jos tiedät, mistä voi hankkia isoja lasisylintereitä, lasikupuja tms., otan ilolla vinkit vastaan 😊


Puutarhaterveisin Sari


perjantai 14. lokakuuta 2022

Sammalnurmikko - tuleva trendi ?

Sammalnurmikko taitaa olla tuleva trendi, sillä aika moni haluaa sellaisen pihalleen. Tämän syksyn pihasuunnittelukursseilla olleista yllättävän moni on ihastunut sammalnurmikon hyviin ominaisuuksiin. Tietenkään se ei sovi ihan kaikille pihoille. Tämä kuva on toukokuulta ja sammalnurmikko onkin heti lumen sulamisen jälkeen jo ihanan vihreä.


Sammalnurmikko tuleva ekologinen trendi...

Sammalnurmikko on nurmikkotyypeistä ekologisin siinä mielessä, että se vaatii hoitoa vähiten kaikista nurmikkotyypeistä. Sitä leikataan ruohonleikkurilla ehkä pari kertaa kesässä, riippuen sammaleen seassa olevan heinän kasvusta. Yleensä aikaa myöden sammaleen osuus kasvaa ja heinän määrä vähenee eli hoito helpottuu entisestään.
Lisäksi sammal on luonnonkasvi, joten sammalnurmikko lisää pihan monimuotoisuutta.

Toinen ekologinen nurmikkotyyppi on kukkanurmikko, jossa on pölyttäjille kukkia. Se on matala nurmikko, jossa voi hyvin pelata ja leikkiä. Siitä lisää kuvia Ihana kukkanurmikko -postauksessa.

Pehmeä jalan alla...

Sammal on hyvin pehmeää jalan alla, mikä on osalle mieluisin asia sammalnurmikossa. Näin syksyllä, kun on ollut sateita ja ilman kosteus on suuri, sammal on ihanan upottavan pehmeää. Meilläpäin viime kesät ovat olleet erittäin vähäsateisia, joten vasta nyt sammalnurmikko on pehmeimmillään. Muualla päin Suomea sammalnurmikko voi olla läpi kesän upottavan pehmeää jalan alla. 

Miten saa sammalnurmikon pihalle...

Helpoiten sammalnurmikon teko onnistuu, jos paikka on varjoinen tai kostea. Silloin sammalnurmikon pohjatyöt tehdään siten, että nurmikkoheinät eivät viihdy siinä hyvin. Eli tehdään pohjatyöt päinvastoin, mitä nurmikolle suositellaan. Myös nurmikossa viihtyvää sammalta voi silputa sammalnurmikon pinnalle, jos sitä saa kerätä jostain sammaloituneesta nurmikosta.

Sammalnurmikon, kukkanurmikon ja tavallisen nurmikon paras tekoaika on syksy. Silloin ei yleensä tarvitse kastella eli säästää omaa aikaa ja rahaa. Ohjeet nurmikon tekoon löytyy Pihan toteuttaminen ja istuttaminen -verkkokurssilta. 

Sammal lähteen hyvin näin kostealla säällä ihan nurmikosta nyhtämällä.


Sammalnurmikko ei ole pelinurmikko, sillä sammal ei kestä kovaa tallausta ja se lähtee helposti irti. Nurmikko kannattaakin valita aina omien mieltymysten ja nurmikon käyttäjien mukaan.


Olisi kiva kuulla, miten sinä koet sammalnurmikon? Onko se kiva vai pihan kauhistus?


Puutarhaterveisin Sari

keskiviikko 12. lokakuuta 2022

Daaliat ja kitkemistä kuun mukaan


Tänään kuun mukaan vuorossa oli kitkemistä ja samalla nostettiin daaliat ylös maasta. Oli niin ihanaa olla ulkona aurinkoisena päivänä. Vaikka olin vain muutaman tunnin pihahommissa, niin saimme näitä syksyn pihatöitä tehtyä kivasti. Pitkästä aikaa kuvaan pääsi myös yksi meidän kottikärrykoiristakin. Se seurasi tarkkana puuhiamme, ja fiksuna ei osallistunut juurakoiden kaivamiseen, vaan antoi meidän kaivaa rauhassa lapiolla 😊

Daaliat kellariin kuun mukaan...

Nyt on siis kuun mukaan hyvä aika nostaa daalian juurakot maasta ja viedä ne kellarimaiseen tilaan tai viileään varastoon. Me nostamme juurakot maasta aina lapion avulla.
Daalioiden varret oli pakkanen jo mustuttanut. Varret leikattiin lyhyille tyngille, joista juurakoita on helppo ottaa kiinni, kun niitä siirrellään kellarissa laatikoihin.

Oranssien daalioiden juurakoita tuli kottikärryllinen. Ne on ensin viileän tilan lattialla, jotta juurakoihin jäänyt multa kuivahtaa. Sen jälkeen karistellaan multaa pois ja juurakot pakataan kalkitsemattoman ja lannoittamattoman turpeen sekaan laatikoihin, kellariin. lisää talvisäilytyksestä Daalian hoito syksyllä ja talvisäilytys -postauksessa.


Otamme aina talteen yksittäiset juuripallukat, jotka ovat irronneet juurakosta. Kuvassa yksi sellaisesta irrallisesta juuripallukasta kasvanut pieni daalian juurakko. Ensi kesän jälkeen se on jo paljon isompi.
Kuun mukaan hyvä juurakoiden nostoaika on tämän viikon lauantaihin asti. Seuraava hyvä ajanjakso alkaa lokakuun lopulla.

Rikkaruohojen kitkemistä kuun mukaan...

Lokakuun hyvät Kitkemispäivät lähestyvät. Ja parhaillaan on kitkemisjakso, joten jo tänään kitkin lakastuneiden perennojen seasta löytyneitä rikkaruohoja.
Mitä enemmän syksyllä saa kitkettyä rikkaruohoja kuun mukaan, sitä vähemmän rikkaruohoja on ensi kesänä.
Sen takia aloitin tehokitkemisen jo nyt, enkä jäänyt odottamaan ensi viikkoa. 

Lokakuun parhaat Kitkemispäiviä 22.-24.10.2022


Kuun mukaan kitkemisen paras tulos saadaan, kun kitkee rikkaruohot kullekin rikkaruoholle sopivimmalla tekniikalla. Silloin monivuotiset rikkaruohot saa hävitettyä tehokkaimmin ja jopa kokonaan. 
Kitkemistekniikoita on siis erilaisia, koska rikkaruohojakin on erilaisia. Jos tuntuu, että kitkeminen on turhauttavaa tai rikkaruohot eivät vähene kitkemällä, sinulla on todennäköisesti väärä kitkemistekniikka. 

Ohjeet eri kitkemistekniikoista ja kuun mukaan kitkemisestä löydät Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilta. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion. Kurssin ideana on auttaa löytämään paras kitkemistekniikka oman pihan pahimpiin rikkaruohoihin. 

Esimerkiksi oikealla tekniikalla ja ajoittamalla kuun mukaan, sain itse hävitettyä ruttojuuret noin 1,5 kesässä, kaivamatta yhtään ruttojuuren juurakoita maasta. Siis huipputehokasta kitkemistä!

Reunojen kanttausta...

Samalla kun kitkin kasviryhmiä, kanttasin myös perennapenkin nurmikon reunan. Meillä on siinä kohtaa niin pehmeää maata, että käytin kanttaamiseen kanttauslapiota. Tuli heti kivan siisti ja kaunis reuna😊

Nurmikon reunan kanttaaminen on myös hyvä tehdä kuun mukaan.

Rikkaruohot kompostiin kuun mukaan...

Kaikki kitkemisjätteet, leikatut daalian varret ja haravoidut lehdet viemme aina puutarhakompostiin. Tänä vuonna sitä onkin kerääntynyt jo aika iso kasa. Tähän kasaan hautasimme myös sen bio- eli lämpökompostorista tyhjennetyn kompostimassan.

Kuun mukaan nyt on myös hyvä aika hoitaa komposteja eli tyhjentää lämpökompostoria, lisätä biohiiltä kompostiin, kasata kompostia ja muutenkin tehdä kompostin hoitotoimia.
Tämä meidän kompostikasa saa vielä monet kerrat lisää puutarhajätettä tänä syksynä. Saas nähdä tuleeko siitä ennätyksellisen korkea.


Puutarhaterveisin Sari