torstai 31. tammikuuta 2019

Varo lumi painaa kasveja

Nyt on syytä karistella lumet pensasaitojen päältä, jos sitä ei vielä ole tehnyt. Harmittaa ihan hurjasti, jos muotoon leikattu kaunis pensasaita taipuu niin, ettei se enää nousekaan ylös. Silloin ei auta muu kuin keväällä tehdä sille raju leikkaus ja silloinhan menetetään näkösuoja. Eli järki-ihminen käy nyt karistelemassa lumet!

Painava lumi voi painaa oksat poikki...

Samoin kaikki hidaskasvuisten ja rungollisten pikkupuiden päältä kannattaa poistaa lumi. Meillä on tämä vanha alppiruusu, joka välillä kerää lunta päälleen. Se kuuluu näihin kasveihin, jonka päältä kopautetaan lumet alas. Siis riittää, kun sen oksia vähän kopauttaa harjan varrella.


Tuijat ja muut havupensaat kannattaa myös tarkistaa...

Alla kuva tuijan latvasta, joka lumen painosta taipui auki. Lopulta pari isoa oksaa katkesi. Jos lumi olisi ajoissa karisteltu, vahingolta olisi vältytty. Toisaalta koko latvuksen voi madaltaa murtumiskohdasta, niin se on taas kaunis.
Eli kaikki havupensaat kannattaa nyt käydä läpi ja varmistaa, ettei lumi paina niitä auki tai murra oksia.

Suojat, kasvihuoneet ja katokset kevennetään lumesta...

Meillä ei onneksi ole katoksia eikä kasvihuonetta, joten vain näiden muutamien kanaverkkosuojien päältä pudotetaan lumi. Kanaverkko voi lumen painosta taipua alaspäin ja painaa kasvin lyttyyn. 
Jos nyt ihmettelet, miksi rodo on kanaverkon sisällä, niin sen takia ettei metsäkauriit syö sitä ohi kulkiessaan  

Lumikasat tekevät myös tuhoja kasveille...

Tämä talvi opettaa hyvin lumitöiden suunnittelua. Niitä kun ei kannata työntää mihin vaan. Toki uusilla pienillä tonteilla lumi on nyt iso ongelma. Se ei mahdu pihalle eli sitä joudutaan kuljettamaan jo pois, jos haluaa oman auton pihalle.
Lumityöt muuten otetaan pihasuunnittelussa huomioon jo suunnittelun alkuvaiheessa. Se on hyvn tärkeä asia, jotta piha pysyy toimivana ja helppohoitoisena. Samalla vältytään lumitöiden aiheuttamilta kasvivaurioilta.
Nämä lumiasiat on myös huomioitu pihasuunnittelun verkkokurssilla.

Talvisin terveisin Sari

tiistai 29. tammikuuta 2019

Yök villakilpikirva... siis aika tehdä ötökkätarkistus

Eilen aamulla huomasin valkoisen ötökän orkidean varressa. Se oli selvästi villakilpikirva. Vaistomaisesti heti liiskasin sen, enkä älynnyt ottaa kuvaa siitä ensin. Niitä ei ole koskaan aiemmin ollut viherkasveissani, tai ainakaan en ole niitä huomannut. Oli siis aika tehdä ötökkätarkistus orkideoihin.

Ötökkätarkistus...

Myöhemmin päivällä tein uudelleen ötökkätarkistuksen orkideoille eli katsoin varret sekä lehdet myös alapuolelta, ettei niissä näkynyt valkoisia pieniä ötököitä. Tutkin myös ruukkujen pohjan ja kaikki reunat huolella. Ötökkätarkistus kannattaa tehdä tehokkaassa valossa ja erittäin huolella, jotta näkee ne pienen pienet ötököiden alutkin. Onneksi orkideoissa ei näkynyt yhtään villakilpikirvaa.

Villakilpikirva...

Orkideoiden luona talvehtii eukalyptus ja sen mustan aluslautasen reunalla kökötti yksi valkoinen villakilpikirva. Sillä kertaa maltoin ottaa alla olevan kuvakin, ennen kuin tapoin ötökän. Nämä villakilpikirvat ovat noin 3-4 mm eli ne huomaa hyvin.

Onneksi villakilpikirvoihin tehoaa luonnon pyretriinipohjaiset torjunta-aineet, jotka on myös luomuviljelyyn hyväksyttyjä. Minulla on nyt valmiina orkideoiden luona yhtä tällaista ainetta.
Eilen illalla ennen nukkumaan menoa, kävin vielä kerran orkideat läpi, ja löysin taas yhden eli kolmannen villakilpikirvan. Tällä kertaa se oli venuksenkengän lehdellä.

Nämä villakilpikirvat ovat tulleet todennäköisesti syksyllä hankkimastani orkideasta. Huomasin sen lehdillä tosi pieniä valkeita pisteitä ja silloin heti huuhtelin ne vedellä pois. Varmuuden vuoksi ruiskutin nyt hyönteisten torjunta-ainetta orkidean lehtihankoihin eli lehtiruusukkeen "keskelle". Ohjeen mukaan uusinta ruiskutus pitää tehdä pari kertaa, kolmen päivän välein, jotta eri kilpi- ja villakilpikirvat tuhoutuvat.


Lähiviikkoina aioin tehdä ötökkätarkistuksen joka päivä näille orkideoille. Onneksi ne kaikki ovat samassa huoneessa, ja niitä ei ole montaa kasvia. 

Villakilpikirva pitää kovalehtisistä kasveista...

Villakilpikirvat ovat valkoisia ja enemmän tai vähemmän nukan peittämiä. Nämä kolme, jotka löysin, ovat selvästikin jo täysikasvuisia eli 3-4 mm pitkiä.
Ne pitävät kuulemma kovalehtisistä kasveista kuten orkideoista, kaktuksista, flamingonkukasta, fiikuksista, kliiviasta ja traakkipuista. Sanotaan, että villakirvat ovat vaikeasti hävitettäviä, joten saapa nähdä, saanko ne hävitettyä. 

Nyt kun sopivasti oli kastelupäivä, niin samalla tein ötökkätarkistuksen kaikkiin kasveihin.  Näissä muissa kovalehtisissä villakilpikirvoja ei näkynyt. Onneksi😊

Tuholaistorjunta ja kuun vaiheet...


Kuun vaiheiden mukaan ajoittamisessa suositellaan tuholaistorjuntaa vähenevällä kuulla, tekisin sen kuitenkin aina heti kun ötököitä näkyy. Siis näille sisäkukille, ja etenkin jos kyseessä on villakilpikirvat, kilpikirvat tai ripsiäiset.
Nyt oli kyllä sopivasti vähenevä kuu, joten toivottavasti sekin auttoi näiden villakilpikirvojen hävityksessä. 
Kuun mukaan kastelu vähentää myös ötököitä, mutta silti nämä pahimmat kannattaa myrkyttää luomuaineilla. Lisää tästä kuun mukaan kastelusta verkkokurssilla ja edellisessä postauksessa.

Mukavaa viikon jatkoa!

Terveisin Sari

sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Kastelupäivät, ja nopea siementen itäminen

Tuli tässä mieleen näin aurinkoisena pakkaspäivänä muistuttaa kasvien kastelurytmistä eli kastelupäivistä. Kasvien kastelussa on hyvä olla tietty rytmi, johon kasvit tottuvat. Kuun mukaan tulevat #Kastelupäivät ovat käytännön kokemuksen kautta osoittautuneet erittäin hyviksi. Kasvit voivat silminnähden paremmin. Ja mikä tärkeää, kannattaa välttää huonoja kastelupäiviä eli Älä kastele -päiviä.

#Kastelupäivät lisäävät kasvien hyvinvointia...

Olen saanut paljon palautetta näistä kastelupäivistä. Monella huonosti voivat kasvit ovat muuttuneet hyvännäköisiksi. Joillakin haasteellisemmat sisäkukat ovat kukkineet pitkästä aikaa. Ja esimerkiksi orkideoilla kukinta on runsastunut.
Olen myös kuullut, että kasvit kestävät pidempää kasteluväliä, kun ne kastellaan säännöllisesti #kastelupäivinä esimerkiksi kesähelteillä.
Seuraavat kastelupäivät ovatkin jo huomenna eli 28.-29.1.2019.

Taimien kastelu...

Koska nämä kastelupäivät ovat noin kerran viikossa, se ei riitä taimille. Niitä kun pitää kastella useammin. Silloinkin kannattaa ehdottomasti välttää niitä Älä kastele -päiviä, jotka ovat ns. kukkapäiviä. Jos kastelee silloin, kasvit saavat herkemmin ötököitä ja se ei muutenkaan edistä kasvien hyvinvointia.
Muistuttelen #kastelupäivistä edelleen Puutarha Studion Facebook sivulla. Lisäksi ne löytyvät täältä blogista sivupalkista ja ylävalikosta Kastelupäivät, jossa on myös Älä kastele -päivät ilmoitettu.


Pelargonin siemenet lähtivät nopeasti kasvuun...

Ihan uskomatonta! Ensimmäiset pelargonin siemenet itivät jo 4 päivässä! Kylvin ne vähenevällä kuulla, mutta "Puutarhurin työpäivänä" aamupäivällä. Siis tuo "Puutarhurin työpäivä" näyttää tosiaankin olevan tehokas kylvöihin. 

Kuun mukaan ajoittamisesta iso apu kotipuutarhurille....

Tällä monen vuoden kokemuksellani sekä lukijoilta ja opiskelijoilta saamillani palautteilla, suosittelen kuutiedon hyödyntämistä puutarhatöiden ajoittamisessa. Olen niin moneen kertaan ällistynyt sen tehosta, kuten nyt näistä "Puutarhurin työpäivistä". Siksi haluan jakaa tätä tietoa täällä blogissa ja myös siksi tein siitä Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin, jossa on pystyy laajemmin selittämään sitä. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.

Verkkokurssilla on enemmän kastelupäivistä ja "Puutarhurin työpäivistä". Siellä on samoin tietoa ajankohdista, jolloin ei kannata kylvää sekä ns. poikkeustapaukset, sekä selkeät taulukot tämän vuoden hyvistä siementen kylvöpäivistä.

Uutiskirjeessä lisää päiviä...

Puutarha Studion uutiskirjeessä kaikki kuukauden kastelupäivät sekä paljon muuta. Voit tilata uutiskirjeen tästä linkistä https://mailchi.mp/a1288cde5371/puutarhastudio


Aurinkoisin terveisin,

Sari

perjantai 25. tammikuuta 2019

Aloe vera - parantava fengshui kasvi

Vanha tunnettu rohdoskasvi Aloe vera eli lääkeaaloe on myös huonekasvi sekä fengshui kasvi. Tällä hetkellä se on erittäin trendikäs harmahtavana, selkeän muotoisena sekä helppohoitoisena. Itselläni se on ollut jo pitkään ja on todellakin helppo kasvi.

Lääkeaaloe 

Lääkeaaloen harmahtavat lehdet on kapeahkot ja lehden reunassa on pehmeät piikit. Se kasvattaa uusia lehtiä lehtiruusukkeen keskeltä. Tämä minunkin yksilö on selvästi runkomainen, tosin runko on vielä mullan sisällä. Koska lehdistö on täynnä nestettä, se on painavampi mitä sen muoviruukku multineen. Se kaatui minulta jo kerran pöydältä alas, joten nyt se on painavassa suojaruukussa. Eipä kaadu enää 😊
Aloe vera on hyvin vanha rohdoskasvi, jonka lehdistä tehdään esim. vatsalääkettä, voidetta ja muita rohtoja. Otin siitä yhden vioittuneen lehden irti ja halkaisin sen. Siitä valui heti nestettä eli ei ihme, että lehtiruusuke on niin painava.

Fengshui kasvina Aloe vera…

Fengshuissa monet asiat katsotaan symboliikan kautta, joten parantava Aloe vera on aivan loistava kasvi kotiin ja työpaikalle. Se ikään kuin tuo parantavaa energiaa ja fiilistä, sillä kun sitä jatkuvasti näkee kotona, niin sen parantava symboliikka vaikuttaa meihin alitajuisesti.

Vaikka jossain lähteissä Aloe veraa suositellaan makuuhuoneeseen, niin fengshuin oppien mukaan se ei ole hyvä makuuhuoneessa lehdistön muodon takia. Itse pidän tätä työhuoneessa pöydällä ja välillä tulostimen päällä. Vähän tilanteen mukaan 😊


Aloe veran hoito-ohjeet...

Aloe vera on siis helppohoitoinen ja pitkäikäinen huonekasvi. Se viihtyy parhaiten hyvin valoisalla paikalla ja pitää jopa suorasta auringonpaisteesta. Normaali huoneenlämpö on sille hyvä. 
Koska se on mehikasvi, se kärsii jos multa on jatkuvasti märkää. Eli mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa kastelujen välillä, ja viileässä vielä enemmän. Talvella vähennetään muutenkin kastelua ja lannoitus lopetetaan kokonaan. Keväästä alkusyksyyn sitä kannattaa lannoittaa.

Aloe vera voi kukkia, jos se saa talvella lepokauden eli selvästi viileän jakson. Kukkavarret voivat olla jopa metrin pituiset ja itse kukat kellomaiset pitkin vartta. Se kukkii kuulemma kesäaikaan.


Toinen hyvä fengshui kasvi on klusia. Siitä postaus Klusia - uusi fengshuin rahakasvi.


Oikein mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Pelargonin kasvatus siemenestä on helppoa

Sain lukijalta eilen tiedustelun, miten pelargoni kannattaa kylvää siemenistä. Hänellä se ei ihan ollut onnistunut. Joten tässä postaus kylvöstä, nimittäin pelargonin kasvatus siemenestä on tosi helppoa! Se kannattaa tehdä näin tammi-helmikuussa, koska kasvuun lähtö on hidasta.

Kuvassa on siemenestä kylvetty taimi heinäkuun alussa joitakin vuosia sitten. Oli sen verran kevätkiireitä pitkään, että sain tehtyä istutuksen piharuukkuun vasta silloin. Pelakuu ei tietenkään ollut moksiskaan pienestä multapaakustaan 😁

Viime kesänä samat pelargonit näyttivät tältä. Ruukussa kasvaa myös australianvillipelargoniaa.

Pelargonin siementen kylvöohjeet:

  • Kylvä yksi siemen puhtaaseen ruukkuun, jossa  kylvömultaan tai kaktusmultaan kasvavan kuun aikaan. Peitä siemen mullalla kevyesti. Kastele multa. Peitä ruukku muovilla ja jätä pienet ilmaraot. Pidä ruukkua lämpimässä eli 20-25 asteessa. 
  • Taimi tulee näkyviin 7-21 päivän kuluttua. Poista sen jälkeen muovi ruukun päältä ja pidä ruukkua viileähkössä huoneenlämmössä ja hyvin valoissa paikassa. 
  • Aloita lannoitus noin kuukauden kuluttua siitä, kun taimi on tullut näkyviin.
  • Istuta taimi ulos, kun yöpakkaset ovat kokonaan ohi. Totuta taimi vähitellen ulkoilmaan eli älä vie sitä heti aurinkoon tai tuuleen.
  • Lisää kylvöjen yleisohjeita löytyy alalaidasta.

Näin pelargonit kasvoivat siemenestä...

Nämä pelargonit kylvettiin helmikuun alussa kasvavan kuun aikaan. Ja pienet alut tulivat näkyviin 8-10 päivän kuluttua. Eli itivät nopeasti, joten taisi oikealla kuun vaiheella olla vaikutusta 😊

Tässä kuvassa on kuukausi kulunut siementen kylvöstä.

Ja tässä on melkein kaksi kuukautta jo kulunut kylvöstä. Eli ovat aluksi tosi hidaskasvuisia. Taimet olivat hyvin valoisalla kaakon suuntaan olevalla ikkunalla ilman kasvivaloja

Tältä samat taimet näyttivät elokuussa piharuukuissa. Ruukussa on siis useampi taimi.

Kaikki kuun mukaan...

Teen kaikki taimien ja pelargonien istuttamiset, mullanvaihdon, kevätleikkauksen, pistokkaiden oton jne aina kuun mukaan. Etenkin näissä hitaiden tai hankalien kasvien siementen kylvöissä siitä näyttää olevan iso apu.

Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla on listattuna tämän vuoden parhaat kylvöpäivät. Ja nyt huomenna aion taas kylvää pelargonin siemeniä, ihan testatakseni... onko "puutarhurin työpäivä" loistava päivä kylvöön, vaikka on vähenevä kuu.

Lisää vinkkejä siementen kylvöön ja jatkohoitoon...



Terveisin Sari

tiistai 22. tammikuuta 2019

Jättisipuli kylvetty siemenistä, kuun mukaan


Jättisipuli on minulla aivan uusi kasvi, joten innostuin kokeilemaan sitä nyt tänä vuonna. Sillä on niin pitkä kasvukausi, että se kylvetään näin aikaisin. Tavalliset sipulithan istutetaan pikkusipuleista, mutta tämä jättisipuli kasvatetaan siemenistä. Syy miksi niin innostuin tästä on se, että kuulemma se on maultaan mieto.  

Jättisipulin kylvö siemenistä...

Jos haluaa kasvattaa jättisipulit isokokoisiksi, niiden siemenet kylvetään helmikuun tietämillä. Jotkut suosittelevat tammikuuta. Jos sen kylvää  maalis-huhtikuussa, sipulit jäävät pienemmiksi, mutta ovat toki täysin käyttökelpoisia.
Siemen kylvetään noin 1/2 cm syvyyteen ja kylvöstä pidetään lämpimässä 20-25 astetta. Paikka voi olla pimeä. Kun pienet alut tulevat näkyviin , ne tarvitsevat valoa ja mielellään viileämpään tilaa.

Kylvin näihin pieniin ruukkuihin jokaiseen yhden siemenen. Myöhemmin istutan ne isompiin ruukkuihin.


Jotta multa ei pääse kuivumaan nopeasti lämpimässä, peitin nämä muovilla. Ainoa tosi lämmin paikka meillä on kylppäri, joten nämä ovat nyt siellä 😊

Siementen kylvö ja kuun vaiheet...

Nyt on erittäin hyvä aika kylvää jättisipulia, tai itse asiassa 24.-25.1.2019 on vielä parempi. Kylvin siemenet kuitenkin tänään, jotta saan tämän blogijutun julkaistua. Jos vaikka joku on kylvöpuuhissa, niin saa tästä muutaman vinkin.
Eli vähenevä kuu on hyvä aika juuresten kylvöön ja kasvava kuu kukkien sekä esim. latva-artisokan kylvöön. 

Poikkeuksellisesti aion kylvää torstaina pelargonin siemenet, vaikka on vähenevä kuu. Sillä silloin on ratataso laskeva ja "puutarhurin työpäivä".Te jotka olette ostaneet Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin, niin tiedättekin mistä on kyse. Se löytyy sieltä Siementen kylvöt -oppitunnin viimeiseltä videolta 😊

Onkin jännä nähdä, miten hyvin pelargonin siemenet lähtevät kasvuun, vaikka on vähenevä kuu. Ja milloin jättisipulin siemenet itävät. 



Lisää vinkkejä siementen kylvöön ja jatkohoitoon...

Talviterkuin Sari


sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Nyt on pihasuunnittelua verkkokurssina

Vihdoinkin pihasuunnittelun verkkokurssi avautui. Näin talviaikana on kiva suunnitella pihaa ja katsella kesäisiä kuvia. Ja kun kevät koittaa, on pihasuunnitelmat valmiina ja pääsee pihahommiin. Moni teistä tietääkin, että olen suunnitteluhortonomi ja opettanut pitkään pihasuunnittelua harrastajille. Tätä verkkokurssia on toivottu usein, ja viime viikkoina etenkin, joten tein sen nyt valmiiksi.

Oli kyllä jännää rakentaa sitä sellaiseksi, että täysin verkkokurssin tiedoilla oppii piirtää omaa pihasuunnitelmaa käytännönläheisesti. Ja että suunnitelmasta tulee vielä toteutuskelpoinen ja piha toimii vuosienkin päästä ja on kaunis. Kouluttajalle kivaa haastetta 😀

Välttää kurjilta virheiltä...

Pihasuunnittelussa perusasiat ovat tärkeitä, jotta terassit, lastenleikkipaikat ja muut toiminnot tulevat järkevään paikkaan. Ja vielä oikein mitoitettuja siihen paikkaan ja asukkaille. Sillä myöhemmin niiden muuttaminen on tosi hankalaa. Mitoitukseen vaikuttaa perheen koko ja elämäntapa, mitä moni ei tule ajatelleeksi.

Pihasuunnittelulla säästyy vääriltä kasvivalinnoilta...

Kasvit saa heti ensimmäisellä kerralla valittua niin, että ne viihtyvät paikallaan ja ovat siinä vuosienkin kuluttua kauniita. Eli ei tule tilannetta, että kasveja täytyy vaihtaa tai niitä pitää leikata pienemmäksi joka vuosi.

Hyötykasvien suunnitteluun omat ohjeet...

Jopa kaikki pihan kasvit voivat olla hyötykasveja. Nykyään hyötykasvien valikoima on todella iso ja joka vuosi tulee uusia kasveja myymälöihin. Tämä aihe kiinnostaa minua itseä nyt eniten, koska olen osallistumassa siihen omavaisuuteen liittyviin yhteispostauksiin.

Pihasuunnittelun perusvinkit samat eri pihatyyleihin...

Rakensin tämän kurssin niin, että se toimii erilaisiin pihatyyleihin ihan muotopuutarhasta ekologiseen pihaan. Sillä pihasuunnittelun perusasiat ja yksinkertaiset vinkit toimitat kaiken tyylisissä pihoissa. Ne eivät muutu. Erikseen  tulee sitten pihatyylin mukainen sommittelu ja kasvivalinta.

Pihan helppohoitoisuus...

Jos haluaa helppohoitoisen pihan..., se kannattaa suunnitella. Kaikki pihasuunnittelukurssit, joilla minä opetan, tähtää aina helppohoitoiseen pihaan, kuten verkkokurssikin.
Tällöin piha on helppo pitää kauniina ja piha ilahduttaa vuosien päästäkin 😊





Pääset tutustumaan verkkokurssin sisältöön Sarin pihasuunnittelukurssi.

Suunnitteluterveisin Sari




torstai 17. tammikuuta 2019

Helpot ja varmat kehäkukat

Nämä helpot ja varmat kehäkukat kuuluvat joka kevät siementen kylvöihin. Ne on niin helppoja, että kukkivat pitkälle syksyyn jopa meidän pintakuivassa maassa. Olen tykästynyt näihin mataliin keltaisiin lajikeisiin, vaikka nykyään lajikkeita on paljon. Voi olla, että keväällä kokeilenkin oranssia vaihtelun vuoksi.

Isokukalliset kehäkukat...

Tällä `Apricot Pygmy` lajikkeella on aika isot kukat, siementietojen mukaan jopa 9 cm halkaisijaltaan. Ne kyllä näyttivät selvästi isommilta, mitä meidän muut kehäkukat.  Postauksen eka kuva on otettu keskikesällä ja nämä muut loppukesällä, nyt viimeisenä kuivana kesänä.


Pienikukalliset kehäkukat - suosikkini `Lemon Zest`...

Tästä kehäkukasta nimeltä `Lemon Zest`on tullut suosikkini, koska siinä on kukkia todella paljon, vaikkakin pienempiä. Lisäksi se on tosi matala kehäkukaksi.  Sen keltainen värikin on niin ihanan raikas.


 Yllä olevan kuvan oikeassa ylälaidassa kasvaa `Apricot Pygmy`lajiketta. Sekin on kivan matala.


Yksi `Lemon Zest`lajikkeen kehäkukka kaivettiin elokuussa maasta juurineen. Oli kyllä iso! Kuva siitä Onko kuulla merkitystä puutarhanhoidossa -postauksessa.

Kehäkukkien kasvatus siemenistä...

Kehäkukat tai viralliselta nimeltään tarhakehäkukat (Calendula officinalis) kylvetään aurinkoiselle tai puolivarjoiselle paikalle ravinteikkaaseen multamaahan touko-kesäkuussa, kasvavan kuun aikaan. Mitä aurinkoisempi paikka, sitä enemmän ne kukkivat. 
Siemen peitetään mullalla ja jotkut harventavat taimet noin 15 cm välein.  Itse olen kylvänyt ne harvaan, jolloin ei tarvitse harvennusta. 
Kuivana jaksona voi kastella ja kuihtuneita kukkia voi leikata pois. Kehäkukka on niin sitkeä sissi, ettei haittaa vaikka ei sitä lainkaan hoitaisi. Se kukkii harvakseltaan silti 😊

Kylvääkö teistä kukaan kehäkukkia enää pihalle? Onkohan ne jäämässä jo pois?


Kylvökukkien suunnittelua...

Olen jo alustavasti suunnitellut näiden kylvökukkien (yksivuotisia ja suoraan maahan kylvettäviä) kylvöt, mutta taidan kuitenkin vielä vähän muuttaa suunnitelmia. Oranssit kehäkukat ovat alkaneet houkuttaa yhä enemmän.
Osa kylvökukista kukkii pidempään, jos ne kylvää huhti-toukokuussa esikasvatuksessa. Eli niiden kukinta alkaa aikaisemmin. Tällaisia on esimerkiksi punakosmos, auringonkukka ja krassit. Täällä eteläisessa Suomessa ne voi myös kylvää suoraan maahan. Nekin kylvetään kasvavalla kuulla. Lisää kuun vaiheista puutarhanhoidossa verkkokurssilla.


Lisää vinkkejä siementen kylvöön ja jatkohoitoon...


Suunnitteluterkuin Sari

tiistai 15. tammikuuta 2019

Biolan kevään 2019 huippu uutuudet

Blogiyhteistyö - Biolan 
Tässä teille tuoreita keväisiä uutisia, sillä olin tänään Biolanin lehdistötilaisuudessa ravintola Ultimassa. Meille tietysti esiteltiin kevään Biolan uutuudet 2019, joissa oli muutama huippu uutuus. Saimme kuulla myös Ruokaviraston (Evira) ylitarkastajalta esityksen Kiertotalous viranomaisen näkökulmasta. Sillä viranomaiset mm. valvovat lainsäädännön vaatimusten täyttymistä ja varmistavat, että lannoitevalmisteet ovat turvallisia.

Biolan Tehokuivike sisältää biohiiltä...

Tämä Tehokuivike on mitä todennäköisimmin huippu uutuus! Se on parannettu versio Biolan Talvikuivikkeesta eli sisältää nyt biohiiltä. Viime vuonna keskustelin useaan otteeseen biohiiliasiantuntijoiden kanssa ja joka kerta he suosittelivat biohiiltä kompostoriin. Siitä on kuulemma iso apu ja kompostori ei jäädy, mutta en vielä ole ehtinyt kokeilla sitä. Joten nyt odotan malttamattomasti, että pääsen testaamaan tätä Tehokuiviketta meidän kompostorissa. Se on muuten luomutuote.

Edit- Biolanilta kerrottiin, että tätä "Biolan Tehokuiviketta on jo myymälöissä."
Eli jos sitä ei vielä ole rautakaupassa tai isossa puutarhamyymälässä, niin kannattaa kysellä myyjältä. Todennäköisesti sitä on sitten tulossa tai odottaa "takahuoneessa" esille laittoa.

Biolanilta tuli myös vastaus, että "muut uutuus tuotteet voivat myös olla jo kaupoissa tai juuri tulossa."
Yleensähän puutarhan uutuudet nostetaan esille sisäkukkien mullanvaihdon aikaa eli lähiaikoina :)

Sirkkojen lannasta Yrtti- ja taimilannoite...

Tämä on aika hauska uutuus😊 Kotisirkkojen kasvatuksessa muodostuvasta lannasta on siis tehty jauhemainen lannoite. Siihen ei kuulemma ole lisätty mitään eli se siltää vain sirkkojen ulostetta sekä jonkin verran sirkkojen rehua ja sirkkojen kuoria. Silti siinä on pääravinteiden lisäksi paljon hivenravinteita. Biolan Yrtti- ja taimilannoite on luomua.

Biolanilta kasviperäinen lannoitejauhe...

Kasviperäiset lannoitteet haisevat vähemmän kuin eläinperäiset, kuten kanankakka. Joten tämä lannoite voi tulla hyvinkin suosituksi parvekkeilla ja sisäkukilla. Näitä jauhemaisia lannoitteita laitetaan mullan sisään piiloon, noin kerran kuukaudessa. 
Biolanin  Kasviperäinen lannoite on tehty rypsirouheesta, vinassijauhosta ja merileväjauhosta.

Mykorritsaa erikseen, jeee!

Tämä on toinen tuote, josta olen ihan innoissani. Mykorritsan eduista olen kirjoitellut aiemmin ja nyt onkin ihan mahtavaa, että sitä saa näin erikseen. Tällä Biolan Rootgrow-mykorritsalla on myös Royal Horticultural Society -merkki.

Ultimassa kasvatetaan kasviksia itse ravintolassa...

Lopuksi on ihan pakko kertoa lyhyesti ravintola Ultimasta, joka sijaitsee Helsingin Etelärannassa. Keittiöpäällikköinä telkkaristakin tutut Henri Alèn ja Tommi Tuominen.
Kun astuu ravintolaan sisälle, niin näkee heti erilaisia kasvien kasvatusjuttuja. Eli he kokeilevat, miten kiertotalous toimii suomalaisessa ravintolassa.
Kuvassa metallikouruissa kasvaa yrttejä ja muuta vihreää, jolloin niistä otetaan ruoanvalmistukseen vain tarvittava määrä eli ei tule hävikkiä.
Valopalloissa elelee sirkkoja ja kuvan oikeassa reunassa valopylvään sisällä kasvaa perunaa.

Kuvassa Henri pitelee mustaa palloa, jonka sisällä on kahvinporoja... pallon reiässä kasvaa syötäviä sieniä. Sienet siis kasvavat kahvinporoissa, ja kuulemma sieniin ei tule kahvin makua. Oivallisesti kerran käytettyjen kahvinporojen uusiokäyttöä.

Mukavaa viikon jatkoa!

Terkuin Sari 

sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Helpot asetelmat tulppaaneista

Blogiyhteistyö - Huiskula 

Tulppaaniaika on alkanut, joten tein pari helppoa asetelmaa tulppaaneista ja leikkovihreistä. Tämä vaaleanpunainen tulppaani on ihan super ihana. Siinä on vieno hyvä tuoksu, kun nuuhkaisee kukkaa läheltä. Se on vielä niin suloisen kauniskin.

Pieni tulppaanikimppu...

Tässä tulppaani asetelmassa on kuusi tulppaania ja kaksi oksaa leikkovihreää. Sidoin kimpun kahdesta kohtaa niinellä. Tästä tuli niin kaunis, että teen tällaisen vielä myöhemminkin 😊



Yksi tulppaani pienessä pullossa...

Vahingossa katkaisin yhden tulppaanin varren, joten se pääsi omaan pienen pulloon. Tämän söpöliinin otin työpöydälleni, niin sitä voi nuuhkaista aina välillä. Pullossa on vettä vain vähän, ettei se edes kaatuessaan aiheuta vahinkoa.

Asetelma tulppaaneista reikälevymaljakossa...

Tämä asetelma on super helppo! Ensin maljakkoon lisätään vettä ja reikälevykansi asetellaan maljakon päälle. Sitten reikiin laitetaan tulppaanit. Tällä kertaa jätin tulppaanit eripituisiksi. Tulppaanin varret ovat sen verran paksuja, että vain muutamaan reikään mahtui myös leikkovihreä.


Maljakossa on kolmea erilaista vaaleanpunaista tulppaania ja vihreänä silkkipuun (Grevillea) versoja.

Tulppaanit juovat yllättävän paljon vettä! Eli koska nämä maljakot ovat aika pieniä, vettä saa lisätä kerran päivässä. Ja tulppaanithan kestävät pidempään, kun vie ne yöksi viileään huoneeseen tai vaikka jääkaappiin 😉

Sain tulppaanit Huiskulasta blogijutun tekoon. Tulppaanit ovatkin Huiskulan omaa tuotantoa eli viljelyt Turussa Huiskulan Puutarhalla.

Lisää tulppaanikimppuja...

Elegantit ranskalaiset tulppaanit (ohje tulppaanien käsittelystä, kun tuo ne kotiin kaupasta)

Leppoisaa sunnuntaita!

Terkuin Sari