Painava lumi voi painaa oksat poikki...
Samoin kaikki hidaskasvuisten ja rungollisten pikkupuiden päältä kannattaa poistaa lumi. Meillä on tämä vanha alppiruusu, joka välillä kerää lunta päälleen. Se kuuluu näihin kasveihin, jonka päältä kopautetaan lumet alas. Siis riittää, kun sen oksia vähän kopauttaa harjan varrella.Tuijat ja muut havupensaat kannattaa myös tarkistaa...
Alla kuva tuijan latvasta, joka lumen painosta taipui auki. Lopulta pari isoa oksaa katkesi. Jos lumi olisi ajoissa karisteltu, vahingolta olisi vältytty. Toisaalta koko latvuksen voi madaltaa murtumiskohdasta, niin se on taas kaunis.Eli kaikki havupensaat kannattaa nyt käydä läpi ja varmistaa, ettei lumi paina niitä auki tai murra oksia.
Suojat, kasvihuoneet ja katokset kevennetään lumesta...
Meillä ei onneksi ole katoksia eikä kasvihuonetta, joten vain näiden muutamien kanaverkkosuojien päältä pudotetaan lumi. Kanaverkko voi lumen painosta taipua alaspäin ja painaa kasvin lyttyyn.
Jos nyt ihmettelet, miksi rodo on kanaverkon sisällä, niin sen takia ettei metsäkauriit syö sitä ohi kulkiessaan
Lumikasat tekevät myös tuhoja kasveille...
Tämä talvi opettaa hyvin lumitöiden suunnittelua. Niitä kun ei kannata työntää mihin vaan. Toki uusilla pienillä tonteilla lumi on nyt iso ongelma. Se ei mahdu pihalle eli sitä joudutaan kuljettamaan jo pois, jos haluaa oman auton pihalle.Lumityöt muuten otetaan pihasuunnittelussa huomioon jo suunnittelun alkuvaiheessa. Se on hyvn tärkeä asia, jotta piha pysyy toimivana ja helppohoitoisena. Samalla vältytään lumitöiden aiheuttamilta kasvivaurioilta.
Nämä lumiasiat on myös huomioitu pihasuunnittelun verkkokurssilla.