sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Kastelupäivät, ja nopea siementen itäminen

Tuli tässä mieleen näin aurinkoisena pakkaspäivänä muistuttaa kasvien kastelurytmistä eli kastelupäivistä. Kasvien kastelussa on hyvä olla tietty rytmi, johon kasvit tottuvat. Kuun mukaan tulevat #Kastelupäivät ovat käytännön kokemuksen kautta osoittautuneet erittäin hyviksi. Kasvit voivat silminnähden paremmin. Ja mikä tärkeää, kannattaa välttää huonoja kastelupäiviä eli Älä kastele -päiviä.

#Kastelupäivät lisäävät kasvien hyvinvointia...

Olen saanut paljon palautetta näistä kastelupäivistä. Monella huonosti voivat kasvit ovat muuttuneet hyvännäköisiksi. Joillakin haasteellisemmat sisäkukat ovat kukkineet pitkästä aikaa. Ja esimerkiksi orkideoilla kukinta on runsastunut.
Olen myös kuullut, että kasvit kestävät pidempää kasteluväliä, kun ne kastellaan säännöllisesti #kastelupäivinä esimerkiksi kesähelteillä.
Seuraavat kastelupäivät ovatkin jo huomenna eli 28.-29.1.2019.

Taimien kastelu...

Koska nämä kastelupäivät ovat noin kerran viikossa, se ei riitä taimille. Niitä kun pitää kastella useammin. Silloinkin kannattaa ehdottomasti välttää niitä Älä kastele -päiviä, jotka ovat ns. kukkapäiviä. Jos kastelee silloin, kasvit saavat herkemmin ötököitä ja se ei muutenkaan edistä kasvien hyvinvointia.
Muistuttelen #kastelupäivistä edelleen Puutarha Studion Facebook sivulla. Lisäksi ne löytyvät täältä blogista sivupalkista ja ylävalikosta Kastelupäivät, jossa on myös Älä kastele -päivät ilmoitettu.


Pelargonin siemenet lähtivät nopeasti kasvuun...

Ihan uskomatonta! Ensimmäiset pelargonin siemenet itivät jo 4 päivässä! Kylvin ne vähenevällä kuulla, mutta "Puutarhurin työpäivänä" aamupäivällä. Siis tuo "Puutarhurin työpäivä" näyttää tosiaankin olevan tehokas kylvöihin. 

Kuun mukaan ajoittamisesta iso apu kotipuutarhurille....

Tällä monen vuoden kokemuksellani sekä lukijoilta ja opiskelijoilta saamillani palautteilla, suosittelen kuutiedon hyödyntämistä puutarhatöiden ajoittamisessa. Olen niin moneen kertaan ällistynyt sen tehosta, kuten nyt näistä "Puutarhurin työpäivistä". Siksi haluan jakaa tätä tietoa täällä blogissa ja myös siksi tein siitä Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin, jossa on pystyy laajemmin selittämään sitä. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.

Verkkokurssilla on enemmän kastelupäivistä ja "Puutarhurin työpäivistä". Siellä on samoin tietoa ajankohdista, jolloin ei kannata kylvää sekä ns. poikkeustapaukset, sekä selkeät taulukot tämän vuoden hyvistä siementen kylvöpäivistä.

Uutiskirjeessä lisää päiviä...

Puutarha Studion uutiskirjeessä kaikki kuukauden kastelupäivät sekä paljon muuta. Voit tilata uutiskirjeen tästä linkistä https://mailchi.mp/a1288cde5371/puutarhastudio


Aurinkoisin terveisin,

Sari

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus!:)
    Kyse on siis kuukalenterista, olen lukenut joskus siitä. Googlasin ja löysin kirjan nimeltä Wanhan ajan kuukalenteri vain huomatakseni, että sinun sivuillasikin mainitaan tuo kirja. Täytyypä tutustua asiaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuun mukaan ajoittaminen on tosiaan mielenkiintoista :)
      Kuukalenteri on vuosittainen ilmestyvä kalenteri, jossa on kuun vaiheet ja muita kuuhun liittyviä merkintöjä. Wanhan ajan Kuukalenterissa on lisäksi lyhentein merkitty päivien kohdalle joitakin töitä, joille se päivä on hyvä.
      Kyse on kuitenkin paljon laajemmasta aihepiiristä ja kuukalentereissa on vain pieni osa ajoituksista ja töistä. Sillä pääsee kyllä hyvin alkuun :)

      Poista