sunnuntai 27. marraskuuta 2022

Pienet adventtikynttilät ja fengshuisiivous

Nämä pienet adventtikynttilät on kyllä söpöt! Ne ovat hieman liian lähekkäin toisiaan, mutta näin ensimmäisenä adventtina ne ovat vielä turvalliset. Ensi sunnuntaiksi niitä pitää hieman muuttaa. Tämä kynttilävalinta on aika hauska, sillä siihen liittyy fengshuisiivous.

 

Pienet adventtikynttilät - puhtaampi huoneilma...

Yksi hyvä puoli näissä pienissä adventtikynttilöissä on se, että ne heikentävät sisäilman laatua paljon vähemmän, mitä tavalliset kynttilät. Tämä tietysti sen takia, että niitä ei voi polttaa kuin joitakin minuutteja. 

Terve aikuinen ei yleensä edes huomaa, miten kynttilöiden polttaminen tuottaa huoneilmaan pienhiukkasia ja kuulemma myös häkää. Toki paljon riippuu kynttilöiden laadusta. 


Kynttilänjalka pienille adventtikynttilöille...

Hetken mietin, miten saan nämä pienet kynttilät pysymään pystyssä jämäkästi. Sitten muistin perunan. Raakaan perunaan oli helppo kaivertaa kynttilöiden kokoiset kolot. Halkaisin perunan ensin, jotta se asettuu vakaasti alustalle. Tietysti käytin multaista perunaa, jotta se ei nahistu niin nopeasti ja muutenkin on kivamman näköinen asetelmassa.

Hyvää ensimmäistä adventtia!


Fengshuisiivous alkoi hyvissä ajoin...

Moni tekee fengshuisiivouksen uudeksi vuodeksi tai jouluksi. Osa tekee sitä pitkin vuotta. Fengshuisiivous on siis paljon enemmän kuin tavallinen siivous tai suursiivous. Se vie enemmän aikaa ja siksi sitä onkin hyvä tehdä sopiva alue kerrallaan. Fengshuisiivous on yksi tehokkaimmista fengshuin menetelmistä.

Itse aloitin sen vähän aikaa sitten, tavoitteena saada fengshuisiivous valmiiksi seuraavaan kiinalaiseen uuteenvuoteen 21.1.2023.

Fengshuisiivouksessa löysin nämä söpöt pienet kynttilät. Ne on ollut vuosia kynttilälaatikossa täysin tarpeettomina ja nyt ne pääsivät adventtikynttilöiksi 😊


Olisi kiva kuulla, onko sinulle fengshuisiivous tuttua?


Jouluterkuin Sari

keskiviikko 23. marraskuuta 2022

Kolmivanaiset amaryllikset

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Nämä kolmivanaiset amaryllikset ovat vielä nupulla ja kun niiden kukat avautuvat, alkaa ihana joulunodotuksen aika. Sitä odotan innolla. Sillä rakastan joulukukkia ja niiden tuomaa joulutunnelmaa. Aion taas nautin joulusta koko joulukuun ajan, ihan joulukuun ensimmäisestä päivästä alkaen.


Amarylliksen nuppu pilkistää...

Kivasti kukkavanasta pilkistää jo valkoinen nuppu. Saas nähdä, milloin se aukeaa. Nyt nämä ovat ikkunalla viileässä kohdassa, mikä hieman hidastaa niiden kehittymistä. Lämpimämmällä paikalla kukat aukeavat aina nopeammin ja myös kukkivat nopeammin. Viileässä kukinta kestää hieman pidempään.


Kolmivanaiset amaryllikset eli ritarinkukat...

Amarylliksiä myydään 3-vanaisina, 2-vanaisina ja 1-vanaisina. Kukkavanojen määrä vaikuttaa tietysti hintaan. Kuhunkin kukkavanaan tulee 3-5 kellomaista kukkaa. 
Eli kun nämä kolmivanaiset amaryllikset kukkivat, näky tulee olemaan mykistävän upea😊


Sammal peittää ruukut...

En vielä istuttanut näitä tähän metallilaatikkoon, vaan amaryllikset ovat omissa ruukuissaan. Laitoin vain sammalta peittämään ruukut. Voi olla, että istutan ne toisenlaiseen ruukkuun.

Sarin Kukkiva Joulukalenteri täällä tänäkin vuonna...

Laitan näistä amarylliksistä kuvia myöhemmin tänne, kun ne kukkivat. Eli ne tulee näkymään joulukalenterin luukussa.
Täällä blogissa kun on taas tänäkin vuonna Sarin Kukkiva Joulukalenteri.



Jutun amaryllikset ovat kotimaisia eli ne on kasvatettu Turussa, Huiskulan Puutarhalla. 
Sain ne Huiskulasta, mistä kiitos heille!

Upeita amarylliksiä lisää...


Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 20. marraskuuta 2022

Talvisuojauksia ja joulukielojen kaivamista

 
Ryhmäruusut ovat vielä ilman talvisuojauksia, sillä yleensä olemme suojanneet ne joulukuussa tai joskus vasta tammikuun alussa. Täällä etelässä talvi on viime vuosina tullut aika myöhään. Tältä näyttää nyt yksi ryhmäruusupenkin vanhoista tähkälaventeleista, jotka jouduttiin keväällä leikkaamaan alas. Ne lähtivät hyvin kasvuun ja kukkivat loppukesällä. Niitä emme taaskaan suojaa mitenkään. 


Ryhmäruusujen talvisuojaus talven tultua...

Talvenarat ryhmäruusut sekä jalo- ja peittoruusut kannattaa suojata esim. talvisuojaukseen tarkoitetulla turpeella. Se on siis lämpökäsiteltyä turvetta, joka siksi hylkii vettä ja pysyy kuivana. Siihen ei ole lisätty mitään muita aineita. Lisää ryhmäruusujen talvisuojauksesta sekä kuvia siitä vanhemmasta postauksesta Ryhmäruusut suojattu talvisuojaturpeella

Talvisuojauksia ja kevätauringolta suojaamista...

Sen sijaan laitoimme jo puupionille kepit valmiiksi, kun maa oli sula. Aiomme varjostaa puupionin kevättalvella varjostuskankaalla ja siksi nuo kepit. Eli jos et ole muistanut laittaa vastaavia keppejä kankaan tueksi, niin vielä voit ehtiä. Maa ei ole jäätynyt kuin ihan pinnasta, joten rautakangella saa kepeille kolot maahan.

Nuoret hedelmäpuut ja tietyt nuoret pensaat olemme suojanneet jo aikaa sitten, jotta rusakot ja peurat eivät syö niitä. Tämän peikonpähkinän latvassa on vielä lehdet, muuten se onkin jo pudottanut kaikki. Se on siis suojattu kanaverkolla. Jos et ole vielä suojannut nuoria hedelmäpuita, niin se kannattaa tehdä mahdollisimman pian. Vinkkejä löydät Omenapuun talvisuojaus nyt! -postauksesta.


Joulukielojen kaivamista joulukielopenkistä...

On ollut sen verran kaikenlaista muuta puuhaa, että olen ihan unohtanut kaivaa joulukielopenkistä joulukielojen juurakoita. Kaivoin ne eilen, vaikka kuun vaihe ei ole tällä hetkellä siihen hyvä. Nyt sai vielä helposti lapiolla maanpinnan rikki, ennen kuin maa jäätyy syvemmältä.

Istutin osan näistä saman tien ruukkuun, kylppärin lämpimälle lattialle. Loput istutan parempaan kuun vaiheen aikaan eli kasvavalla kuulla.

Joulukielojen kasvatus kukkaan on tosi helppoa, kunhan muistaa kastella multaa. Kielojen multa ei saa päästä kertaakaan kuivumaan ruukussa. 

Tämä oma joulukielopenkki on kyllä kätevä. Ei tarvitse lähteä metsään eikä kysyä maanomistajalta lupaa kielojen kaivamiseen. Joulukielopenkki on meillä pihalla, vanhan metsälehmuksen alla. 
Ja kesällä saa nauttia suloisesta kielojen tuoksusta 😊

Puutarhaterveisin Sari



perjantai 18. marraskuuta 2022

Sarin Kukkiva Joulukalenteri tänä vuonna

Sarin Kukkiva Joulukalenteri on taas tänäkin jouluna täällä blogissa. Vähän kyllä jännittää, keksinkö jokaiselle päivälle kirjoitettavaa. Otin nämä kuvat tänään ja kuvatessa havahduin siihen, miten paljon minulla on jo nyt joulukukkia. Pidän siis joulukukista ja näiden kehitystä seuratessa tulee niin mukava joulun odotuksen fiilis. Joten enköhän keksi myös sitä kirjoitettavaa joulukalenteriin 😊

Mitä kuuluu amaryllikselle...

Lokakuun lopulla istutetusta amarylliksen sipulista pilkistää jo kaksi kukkavartta, jee! Saas nähdä, milloin ne kukkii.
Olen istuttanut kolme uutta amarylliksen sipulia ruukkuihin sammalkasvualustaan. Ensi viikolla parille vanhalle lepotilassa olevalle sipulille vaihdan uudet mullat. Onkin jännä nähdä, miten ne kukkivat nyt uudelleen.

Viimeksi seitsemästä vanhasta amarylliksesta kukki kuusi eli vain yksi ei tehnyt kukkaa. Niillä oli silloin tosi pitkä lepoaika ja kukinta osui siksi maaliskuulle. Näistä lisää Vau, amaryllis ei ole kertakäyttökukka -postauksessa.


Mitä kuuluu hyasintille hyasinttimaljakossa...

Tämä hyasintti on laitettu tähän hyasinttimaljakkoon syyskuun lopulla. Se on kasvattanut siinä komeat pitkät juuret. Sipulista työntyy myös kellertävä alku, sillä näitä jouluhyasintteja pidetään aluksi pimeässä ja viileässä. Tämä on koko ajan ollut jääkaapissa ja siellä se saa olla vielä jonkun aikaa.


Kohta tuoksuu hyasintti... 

Joulunajan ensimmäinen hyasintti on niin super ihana.... en ihan malttanut odottaa noiden itsekasvatettujen kukintaa 😊



Toiveita joulukalenterin aiheisiin?

Jos sinulla toiveita joulukalenterin aiheista, niin laita kommenttia. Tai voit laittaa viestiä myös facebookin tai instagramin kautta tai sähköpostilla. Otan toiveita ilolla vastaan.

Vähän alustavasti suunnittelin kirjoittaa myös muutaman pihaan, kuun mukaan ajoittamiseen sekä fengshuihin liittyvän postauksen. Joulukalenteriin on tulossa siis myös muita aiheita, kun upeat joulukukat.

Tässä on myös pieni jännitysmomentti. Yleensä joulukuussa minulla on lomaa eli teen silloin tosi vähän töitä. Siksi tätä joulukalenteria on ollut niin kiva tehdä ja siihen on ollut aikaa.
Mutta nyt saattaakin käydä niin, että joudun siirtämään lomani. Silloin joulukalenterin kirjoittelu tulisi saamaan pientä lisäjännitystä, mutta siitäkin varmaan selviää luovuudella.

Onneksi aikaa on vielä melkein kaksi viikkoa, niin ehtii vähän valmistautua. Tai ainakin ostaa adventtikynttilät ensi viikon sunnuntaille 😊

Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 13. marraskuuta 2022

Viherkasvien hoito marraskuussa

Viimeistään näin marraskuussa viherkasvien hoito muuttuu, sillä luonnonvalon vähetessä myös  kasvien kasvu hiipuu. Se kannattaa huomioida lannoittamisessa ja osin myös kastelussa. On toki muutamia kasveja, jotka jatkavat uusien lehtien kasvattamista valoisalla ikkunalla. Moni siirtääkin valoisalla paikalla viihtyvät kasvit lähemmäs ikkunaa, jotta ne pysyvät hyvännäköisinä talven pimeän ajan.


Merileväuutetta viherkasveille...

Kasveille annettava lannoite kannattaa vaihtaa merileväuutteeseen viimeistään nyt marraskuussa. Nimittäin merilevässä on paljon hivenravinteita, jotka auttavat kasveja kestämään talvenajan hankalan pimeän ja kuivan huoneilman. Merilevä sopii myös luomuviljelyyn eli sillä voi kastella myös talvetettavat chilit sekä yrtit. 


Saniaisille suurempi ilmankosteus...

 Asuinhuoneissa talviaikaan ilma on hyvin kuivaa ja saniaisen tyyppiset kasvit kärsivät siitä. Joten saniaisia kannattaa sumuttaa vedellä päivittäin.

Itse olen niin laiska sumuttelemaan, että olen pitänyt tätä pientä saniaista ja unelmaa lasikuvussa. Se on kätevä, sillä lasikuvun alla ilma pysyy sopivan kosteana. Minulla on myös iso lasisylinteri, jossa tämä kuvan nappipellea nyt parhaillaan on. Vaikka lasisylinterissä ei ole kantta, niin sen sisällä ilmankosteus pysyy hyvänä.


Hieman jännään, miten parvekkeella isoksi kasvanut kultaimarre `Davana` selviää talven. Se on nyt niin iso, ettei se enää mahtunut lasisylinteriin. Sitä en voi edes sumutella, sillä sen vieressä on kirjoja. Saa siis nähdä, miten sen kanssa käy.


Kaktusten kastelua vähennetään...

Joku kyseli, kastellaanko kaktuksia kuun mukaan eli kerran viikossa. Vastaus on tietysti kyllä kastellaan, mutta nyt pimeään aikaan ehkä joka toinen kastelukerta. Tietysti kaktuksen mullan pinta pitää kuivahtaa ennen kastelua.
Kuvassa on opuntia, jolla on aika pieni ruukku. Voi olla, että sitä täytyy edelleen kastella joka viikko pienen ruukun takia.
Poikkeuksena on tietysti nupulliset ja kukkivat joulukaktukset, sillä niiden multa ei saa täysin kuivua. Minulla on marraskuunkaktuksessa nuppuja parhaillaan, joten sitä kastelen joka viikko ja kuun mukaan hyvinä Kastelupäivinä. Niistä muistuttelen Puutarha Studion facebook sivulla ja instagramissa.

Pölyt pois viherkasvien lehdiltä...

Juuri tänään pyyhin orkideoiden lehdet pehmeällä siivousliinalla. Saippuaa ei tietystikään saa käyttää ja liinan tulee olla hyvin huuhdeltu. Välillä pyyhin lehdet myös merilevävedellä.
Samalla kun pyyhkii pölyt tulee tarkasteltua lehdet, ettei niissä ole ötököitä. Jos niissä on ötököitä, niin kannattaa varoa, ettei niitä levitä käsillään tai siivousliinalla muihin kasveihin. Ja ötökät tulee tietysti poistaa.

Kun pyyhkii pölyn lehdiltä, kasvi saa paremmin valoa käyttöönsä. Siksi näin pimeään aikaan se on niin tärkeää.
Tästä ei ole pitkä aika, kun pyyhin nämä viimeksi ja taas ne olivat jo aika pölyisiä, kuten kuvasta näkyy.

Lisää postauksia viherkasvien hoitoon...



Puutarhaterveisin Sari



perjantai 11. marraskuuta 2022

Kuukalenterit puutarhanhoidon apuna

Blogiyhteistyö - Yläkuu kustannus

Puutarhanhoidon isona apuna on kuukalenterit, joista näkee hyvät päivät eri puutarhatöille. Posti toi jokin aika sitten Wanhan ajan Kuukalenterin 2023, jonka avulla teen verkkokursseille hyvien päivien listaukset. Tämä kuun mukaan ajoittaminen on tosi vanhaa perinnetietoa eli kansanperinnettä, mikä edelleen on täysin toimivaa. Ennen kuun mukaan ajoitettiin mm. eri maataloustyöt, rakentaminen sekä kehon hoito ympäri maapalloa. Täällä blogissa olenkin kirjoitellut paljon puutarhaan liittyvistä päivistä. 


Kuukalenterit auttaa puutarhatöiden ajoittamisessa...

Siementen kylvöt ja esikasvatus onnistuu parhaiten ja jopa heikosti itävistä siemenistä, kun kylvön tekee kuun mukaan hyvänä päivänä. Samoin pistokkaat ja taimet juurtuvat sekä lähtevät vahvaan uuteen kasvuun, kun ne pääsevät multaan kasvavalla kuulla hyvinä istutuspäivinä.

Kuun mukaan kannattaa ajoittaa myös omenapuiden leikkaaminen sekä muiden puuvartisten leikkaamiset.
Ja tietysti kuun mukaan ajoitetaan myös perunan istutus ja juuresten kylvöt. Sillä väärään aikaan tehtynä, juurekset kasvattavat komeat lehdet, mutta tosi pienen juuren. Alla huonoon aikaan kylvetty punajuuri, josta syötävää tuli niukasti. 

Perinteinen Wanhan ajan Kuukalenteri 2023...

Olen jo vuosia käyttänyt hyvien päivien katsomiseen Wanhan ajan Kuukalenterista / Yläkuu kustannus, joka on seinäkalenteri. Se on kätevä, kun kerralla näkee koko kuukauden päivät. 

Kunkin päivän kohdalla on merkeillä ja lyhenteillä ilmoitettu päivälle sopivia puutarhatöitä. 

Uutuus Hyvän kuun aikaan 2023 -kuukalenteri...

Yläkuu kustannukselta tuli tänä syksynä uudenlainen kuukalenteri, jossa on samat merkinnät kuin Wanhan ajan Kuukalenterissa sekä kehon hoitoon liittyvät päivät.  

Hyvän kuun aikaan -kalenterissa on viikkoaukeama. Siitä löytyy mm. kynsien leikkaamiseen, hammashoitoihin, hiusten värjäämiseen ja leikkaamiseen, jalkahoitoon, paastoon, pyykin ja ikkunoiden pesuun sopivat päivät. 
Aivan mahtavaa, että nyt samasta kalenterista löytyy  kaikki nämä tärkeät päivät. Sivun reunassa on myös värikoodi kasvavalle ja vähenevälle kuulla, mistä näkee heti kumpi kuun vaihe on menossa.
Tähän kalenteriin mahtuu myös omia muistiinpanoja ja merkintöjä. Aion pitää tätä pienenä puutarhapäiväkirjana, johon laitan tehdyt puutarhatyöt. Jälkeenpäin on helppo katsoa, mikä kuun vaihe ja eläinradan merkki silloin oli, etenkin jos epäonnistuu tai jokin onnistuu yli odotusten. Siten oppii.

Pikaisesti kun selailin kalenteria, niin silmiin osui heti sykähdyttävän ihania piirroskuvia kasveista😍
Tästä tuli nyt suosikkini kuukalentereista, nimittäin Yläkuu kustannuksella on muitakin kuukalentereita.


Mukavaa viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari



maanantai 7. marraskuuta 2022

Tunnistatko erikoistaitosi - omavaraisuus kotipihalla

Tunnistatko erikoistaitosi puutarhanhoidossa? Olen huomannut työssäni, että moni ei tunnista omia taitojaan ja vahvuuksiaan tai miten paljon niistä on hyötyä. Kun jossain puutarhahommassa on todella hyvä, niin sitä tekee myös mielellään. Silloin puutarhanhoito on nautinto, ja samalla se auttaa palautumaan arjen stresseistä ja huolista. Onneksi näitä erikoistaitoja voi myös oppia ja kehittyä niissä yhä taitavammaksi.

Tämä postaus kuuluu siis Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan.

Fyysisen työn taito...

Tämä taito kuulostaa varmasti hassulta, etenkin niiden korvissa, jotka ovat tottuneet tekemään fyysistä työtä. Nykyään on yhä enemmän ihmisiä, joille esimerkiksi lapiohommat ovat todella raskaita ja he saavat heti siinä selkänsä kipeäksi. 
Siksi fyysinen työ, oman kehon lihasten hallinta ja oikea (lapiointi)tekniikka on taitolaji nykyään. Jos haluaa lisätä omavaraisuutta, niin tämä taito on todella tärkeä.
Ensimmäisen kuvan perunapenkit on tehnyt meidän Teräsleidi 80v., joka ei käy kuntosalilla vaan vahvistaa lihaksiaan fyysisissä pihatöissä 😊 

Kasvien kasvatuksen taito...

Kasvien kasvatus on yksi erikoistaito, sillä siinä otetaan huomioon monta tekijää ja se vaatii myös kokemusta omista kasvatusolosuhteista.
Jotta onnistuu, on tiedettävä milloin keväällä mikäkin kasvi kylvetään tai istutetaan. Millaisissa olosuhteissa kyseiset kasvit viihtyvät ja miten juuri niitä kasveja hoidetaan, jotta saadaan hyvä sato. Ja jos tulee ongelmia, niin miten tilanne saadaan korjattua tai miten ensi kerralla tehdään toisin.
Kasvien kasvatustaito on siksi yksi erikoistaidoista.

Kasvien kastelun taito...

Moni ajattelee, että kastelu on helppoa ja jokainen osaa sen tehdä. Siinä vain kaadetaan kastelukannusta vettä kasville. Näinhän se onkin. Mutta silloin kun hallitsee kastelun taidon, tietää tarkalleen, milloin kannattaa kastella ja milloin ei. Sekä paljonko vettä kukin kasvi tarvitsee. Ja jos vettä on liian vähän käytössä, kastelun taidon hallitsija ymmärtää ennakoida ja tehdä muita ratkaisuja, jotta kasvit pärjäävät.

Rikkaruohojen kitkemisen taito...

Pihaneuvontakäynneillä ja muutaman tutun kanssa olen huomannut, että moni ei osaa kitkeä rikkaruohoja. Heillä kitkemisen jälkeen rikkaruohot kasvat heti takaisin, jopa entistä runsaampana. 
Rikkaruohojen kitkeminen on siis oma taitonsa. Silloin säästää paljon omaa aikaa, kun rikkaruohot saa poistettua tehokkaasti jo ensimmäisellä kerralla. Jopa ne vaikeat ja leviävät rikkaruohot.

Olen tehnyt tästä kitkemisen taidosta verkkokurssin Tehokas kitkeminen kuun mukaan, joka on yritykseni Puutarha Studion. Palautteiden mukaan siitä on ollut jo monelle iso apu.
Kitkeminen on yksi lempipuuhistani pihalla ja vahva erikoistaitoni 😊

Tiedon löytämisen ja ongelmanratkaisun taito...

Aika usein kasvien kanssa tulee eteen jotain yllättävää ja aivan uutta. Silloin auttaa jos on taito löytää tietoa, ja nimen omaan luotettavaa tietoa. Tai kun ilmene jokin ongelma, johon pitäisi keksiä ratkaisu, niin tiedon löytämisen ja ongelmanratkaisun taidot ovat todella arvokkaita.
Meillä ei esimerkiksi onnistunut salaatin kasvatus aiemmin, koska kasvimaa on pintakuivaa. Keksittiin ratkaisuksi nämä kastelualtaat, joiden päälle saa multasäkit. Samalla saatiin hyödynnettyä seinänvierustan sepelialue.

Tänä keväänä löydettiin mansikkamaan katteeksi hamppukatemattoa, korvaamaan muovisen mansikkakankaan. Mansikalla on nimittäin oltava jokin kate mullan pinnalla. Jännä nähdä keväällä, millaiseksi hamppukatematto on muuttunut talven jäljiltä. 

Ajankäytön ja rentouden taito...

Etenkin omavaraistelussa ja puutarhanhoidossa ajankäytön taito on tärkeä taito. Silloin tietää, mitkä kasvit kannattaa esikasvattaa itse ja mitkä ostaa taimina. Samoin mitkä työt tekee itse ja mitkä on parempi ostaa palveluna tai tehdä vaihtarina tai pitää talkoot. Liika työmäärä tai liian monta uutta asiaa opeteltavana samaan aikaan uuvuttaa helposti. Silloin mitään työtä ei ehdi tehdä kunnolla, jolloin voi muodostua kaaos ja rankka uupuminen.

Rentous ja sopivan pienin askelin eteneminen onkin paras tapa puutarhanhoidon opettelussa.


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/apilankukka-ja-heinalaatikko/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/marraskuu2022/






Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fi


Puutarhaterveisin Sari



lauantai 5. marraskuuta 2022

Kymbidi orkidea maljakossa

Juhlava kymbidi orkidea sopii hyvin pyhäinpäivän ja muidenkin juhlahetkien leikkokukaksi. Sitä näkee harvemmin myynnissä, ainakin meilläpäin. Ehjä juuri sen takia, se vaikuttaa niin arvokkaalta ja näyttävältä maljakossa. 

Kymbidi orkidean yksittäiset kukat maljakossa...

Yhteen aikaan kymbidi orkidean yksittäisiä kukkia myytiin pienissä asetelmissa. Joten nyt leikkasin kymbidin kukkavarren alimmat kukat irti pieneen lasiin ja lasialustaan. Näin niiden kukan kaunis muoto ja väritys tulee jopa paremmin esille.

Tulipas tästä todella kaunis asetelma 😊

Asetelmassa kymbidi orkidea ja hämähäkkejä...

Tässä asetelmassa näkyy myös valkoisia hämähäkkejä, onhan menossa halloweenviikko. Lautasella on oranssi revonhäntä, joka on kuivattu eli on toiminut kuivakukkana. Aika hyvin sen väri on säilynyt, vaikka se on ollut jo parisen vuotta kuivattuna.


Mietin pitkään, mikä tämän kasvin nimi on. Olen hankkinut sen syysvihreäksi parvekkeelle ja nyt se on sisällä. Sitä ei raaski vielä heittää pois, kun on noin vihreä ja kasvussa.

Eli tiedätkö, mikä tämän nimi on?


Kymbidi orkidea ruukkukukkana...

Näitä kymbidi orkideoja (Cymbidi) myydään myös ruukkukukkana. Jotta ne saa kukkimaan uudelleen, ne vaativat valoisan paikan ja riittävän ilmankosteuden sekä talvella lepokauden. Ne ovat siis hieman vaateliaampia, mitä tutummat perhoskämmekät eli perhosorkideat.
Lisää tästä kuvan kymbidistä Hienostunut ja ylväs kymbidi orkidea -postauksessa.


Hyvää pyhäinpäivää!


Puutarhaterveisin Sari


 

torstai 3. marraskuuta 2022

Tulppaanien istutus ennen talvea

Tulppaanien sipulien istutus tehdään ennen talvea eli siihen asti, kun saa ne vielä istutettua maahan. Hyvin siis ehtii lähes koko Suomessa. Itse istutan sipulit aina kuun mukaan kasvavan kuun aikana, joko nyt tai sitten loppukuusta. Pitkä sääennuste ei lupaa vielä pakkasia tänne etelään, joten tulppaanien istutusaika jatkuu pitkään.

Tulppaanien sipulien kokoero...

Tulppaaneja on todella paljon erilaisia. On vähän jalostettuja eli lähellä alkuperäistä luonnonmuotoaan, joten niitä kutsutaan kasvitieteellisiksi tulppaaneiksi. Ja sitten on niitä pitkälle jalostettuja, joita näkee eniten myynnissä.
Joillakin kasvitieteellisillä tulppaaneilla on pieni sipuli, kuten kuvassa. Vasemmanpuoleinen on siis tavallisen tulppaanin sipuli ja oikeanpuoleinen kasvitieteellisen italiantulppaanin.
Kuvassa ne on meidän puutarhakompostimullan päällä eli mustat palat ovat biohiiltä.
Sipulit istutetaan niin, että multaa tulee niiden päälle 2-3 kertaa sipulin korkeuden verran. Eli isot sipulit syvemmälle ja pienet ylemmäs.


Punaiset buharantulppaanit kasvitieteellisiä tulppaaneja...

Itse olen jo vuosia ihastunut erilaisiin kasvitieteellisiin eli vähän jalostettuihin tulppaaneihin. Tällä buharantulppaanilla on kauniin siro kasvutapa, sillä sen lehdet ovat kapeat samoin kuin nuppu. Lisää kuvia siitä Leiskuvat tulppaanit ja orkideanarsissi.

Erikoinen kasvitieteellinen tulppaani T. acuminata...

Vielä sirompi tulppaani on Tulipa acuminata, jonka kukan terälehdet ovat hyvin kapeat ja kukka muutenkin erikoisen veikeän näköinen. Tällaiset erikoiset tulppaanit ovat tosi viehättäviä 😊
Lisää kuvia tästä Erikoinen kasvitieteellinen Tulipa acuminata -postauksessa. Se on harvinaisempi, siksi sillä ei ole edes suomenkielistä nimeä.

Tulppaaneja leikkokukaksi tai pihan väripilkuksi...

Tavallisien tulppaanien joukossa on eri värejä ja jopa kirjavia sekä kerrottukukkaisia. Niitä voi kasvattaa kotipihalla myös leikkokukaksi, jolloin tulppaaneiksi valitaan "sisustukseen sopivia värejä" tai lempivärejä. Silloin ne eivät välttämättä kuki uudelleen seuraavana vuonna, joten joka syksy ostetaan uudet sipulit.

Itse istutan tulppaanien sipulit pihan väripilkuiksi, jolloin ne kukkivat vuodesta toiseen. Osa lajikkeista on lyhytikäisiä ja osa kukkii joka kevät, kunhan muistaa lannoittaa niitä. 
Yksi tällainen pitkäikäinen  tulppaanilajike on darwinhybridi  `Apeldoorn` eli se vanhan ajan "tavistulppaani".

Lisää muita vuodesta toiseen kukkivia tulppaaneja listattuna Pitkäikäisimmät tulppaanit -postauksessa.


Tulppaanien istutus ruukkuun...

Tulppaaneja voi myös kasvattaa ruukuissa ja hyötää niitä kukkimaan aikaisemmin keväällä. Olen tehnyt niin monta kertaa ja se onnistuu hyvin. Ehkä parhaimpia siihen on aikaisin kukkivat tulppaanit.

Ne istutetaan myöhään syksyllä ruukkuihin ja silloin niille riittää pienet ruukut. Niitä ei siis istuteta niin syvälle, kuin pihalle istutettaessa. Ruukut viedään kellariin tai vastaavaan pimeään ja viileään tilaan talven ajaksi. Multa ei saa kuivua liikaa, muttei saa olla liian märkää. Keväällä ne nostetaan valoon ja viileään tilaan, kuten parvekkeelle tai kuistille. Sisällä ne lakastuvat nopeasti, mutta viileässä kukinta kestää viikkoja.

Lisää kuvia näistä parvekkeen keltaisista buharantulppaaneista Mitä kuuluu itse hyödetyille sipulikukille -postauksessa.


Tulppaanien istutus ulos ennen talvea...

Tulppaanien sipulit istutetaan ulos ennen maan jäätymistä eli ennen talvea. Jos maanpinta on kevyesti jäässä, sipulit istutetaan rautakangen avulla. Ohjeenahan on istuttaa ne niin, että multaa tulee sipulin päälle 2-3 kertaa sipulin korkeuden verran.

Kuun mukaan hyvä istutusaika on maanantaihin 7.11.2022 asti sekä 25.11.2022 alkaen.


Suunnittele tulppaaneille parhaat paikat...

Jos haluat tulppaaneista monivuotisia kevätkukkia, niiden paikan on hyvä olla aurinkoinen ja maan läpäisevä. Kaikkein upeimman ja helppohoitoisimman kukinnan saat, kun suunnittelet tulppaanien paikat pihasuunnittelun periaatteiden mukaan. Silloin niiden lakastuvat lehdet eli rumuusvaihe ei myöskään muuta pihaa epäsiistin näköiseksi. 
Siten piha pysyy kauniina ja helppohoitoisena 😊


Puutarhaterveisin Sari