tiistai 1. joulukuuta 2009

1. Punainen amaryllis eli ritarinkukka

Kukka-aiheisen joulukalenterin ensimmäinen luukku aukeaa tällä postauksella.
Kyllä tämä punainen amaryllis on niin joulunpunainen. Sipulista kasvaa hienosti toinen kukkavarsi. Saa nähdä jaksaako kasvattaa vielä kolmatta...

Amarylliksen kukat kestävät pidempään, jos se on viileämmässä huoneessa yön.

Amarylliksen hoito-ohjeet:

Amaryllis on helppo ruukkukukka. Sitä kastellaan kerran viikossa lautasen kautta.
Jos kastelee suoraan multaan, on hyvä varoa sipulia. Liiasta kastelusta varsi vain pitenee, mutta toisaalta jos ei kastele tarpeeksi, voivat nuput kuivua. Eli jotain siltä väliltä.
Ensi jouluksi säilyttämisen ohjeen löydät Amarylliksen säilyttäminen ja hoito.

Kukassa ei ole tuoksua. Tosin kerrottu valkoinen amaryllis tuoksui vienosti.
Amarylliksen kasvineste saattaa aiheuttaa ärsytystä iholla ja syötynä amaryllis aiheuttaa lieviä oireita.
Mutta kukapa nyt söisi amaryllistä tai katkoisi sen lehtiä. Eli turvallinen kasvi pöydällä, poissa pienempien lasten suista.

8 kommenttia:

 1. Varsinainen kaunotar. Laitoin oman Amaryllikseni multaan kaksi viikkoa sitten, pelkään että se ei ehdi Jouluksi, saapa nähdä.

  VastaaPoista
 2. Oi kun ihana!Kiitos tiedoista!:)Sillä tänään ostin elämäni ensimmäistä kertaa amarylliksen kotiin ja toivottavasti saan pidettyä sen hengissä ja toivottavasti tulen näkemään sen kauniit kukat!!Nyt se on vielä nupullaan.

  VastaaPoista
 3. Voi miten mahtavan näköinen & värinen amaryllis!

  Lankesin TAAS ostamaan ison sypressin, jonka saan tapettua alta aikayksikön sisätiloissa. Niinpä jätin sen ulos. Kuinka sen mahtaa käydä? Nyt on ollut tietysti mukavan lauhaa, mutta kuinka suuria pakkaslukemia se sietää? Onko niitä eri lajikkeita, kun joillakin on kököttänyt jo toista kuukautta portin pielessä?

  VastaaPoista
 4. Upea yksilö ja kaunis punainen.
  Minulla on valk.kerrottu jossa kolme kukkavartta hmmm..toivottavasti kaikki aukeaa.

  VastaaPoista
 5. Upea!

  Olen usein yrittänyt säilyttää amarylliksen sipuleita kesän yli jouluun, katsoin ohjeet puutarhakirjasta. Ovat hienosti lähteneet kasvamaan, mutta kukkia ei ole tullut, pelkkää lehteä.

  VastaaPoista
 6. Upean näköinen! Minun amaryllis onnistuu aina kasvattamaan vartta. Tänä vuonna en ole vielä ehtinyt hankkimaan ja mietin jos jättäisin väliin ja ostaisinkin vain jouluruusun ja hyasintteja.

  Ihanaa aurinkoista päivää!

  VastaaPoista
 7. Lotta - saa nähdä, miten amarylliksellesi käy ; ) Käsitellyt sipulit kukkivat yleensä 4-8 viikon kuluttua istutuksesta.

  sarppa - amaryllis on niin helppo kasvi, että varmasti näet sen kukkivan kauniisti !!!! Se on varma kaunotar : )

  Olivieno - laitoin tämän päivän joulukalenteriaiheeksi tuon sypressin. Niitä on tosiaan eri lajeja ja lajikkeita. Osa menestyy hyvin ulkona keväälle asti. Sisällä ne menestyvät kun muistaa kastella ja paikka ei ole liian lämmin.

  piitis - sinulla on tosi upea amaryllis. Viime jouluna minullakin oli kerrottu valkoinen ja se oli hieno ! Sen kukka tuoksui ihanan vienosti : )

  VastaaPoista
 8. Sussi - amaryllis on vähän oikukas uudelleen kukitettava. Jotkut saavat ne kukkimaan sen kummempia konsteja käyttämättä.
  Luin, että lepäävän sipulin istuttaminen tuottaa vain lehtiä. Eli uudelleen istutus tehdään, kun sipulista pilkistää nupun alku. Minun vanha amarylliksen sipuli on vielä kaapissa odottamassa tätä vaihetta...

  Hanna - välillä vaihtelu virkistää : ) Amaryllis on kyllä useimmiten korkea kasvi. Ja liika kastelu vielä kasvattaa vartta lisää ; )

  VastaaPoista