perjantai 18. joulukuuta 2009

18. Kielo - vanha joulukukkamme

Kielo on ollut hyvin suosittu joulukukka 1900-luvun alussa. Nyt sitä näkee satunnaisesti kukkakaupoissa.

Nämä kielot tuoksuivat ihanasti, kun haistoin niitä ihan läheltä : )
En löytänyt kukkakaupoista kieloja, joten suuntasin Helsingin Talvipuutarhaan kuvaamaan nämä kuvat.
Olisi mielenkiintoista kokeilla luonnonkielojen hyötöä ensi jouluksi...

Joulun kielojen hoito-ohjeet:

Kielojen hoitona on niukahko kastelu vedellä. Ne eivät kuitenkaan saa päästä kuivumaan kokonaan. Pisimpään kukinta kestää viileässa huoneessa tai kun siirtää kielot yöksi viileään.
Kielot eivät tiettävästi aiheuta allergiaa. Niiden tuoksu voi ärsyttää, mutta tuoksuvatko kielot sisällä... se täytyisi kokeilla. Vai onko sinulla ollut jouluna kieloja? Muistatko tuoksuvatko ne huoneenlämmössä?
Kielot ovat lievästi myrkyllisiä nykytiedon mukaan. Eli pienen määrän syöminen aiheuttaaa harvoin oireita.

10 kommenttia:

 1. En ole koskaan ostanut kieloja kotiin, mutta näinä tänätalvena täällä Jyväskylän Viherlandiassa. Luulen, että olivat ulkolaista alkuperää... Ainakin ne kaupan pussukoissa tuoksuivat, ihan samanlaiselle kuin metsäkielot. Ensin huomasinkin tuoksun, sitten vasta kukat ;).

  VastaaPoista
 2. En olekaan nähnyt kieloja kukkakaupassa käydessäni..Hauska tietää että niitäkin käytetään joulun ajan kukkana!:)Tuttavallani on kukkapenkissä kieloja ja niitä onkin ihan hirveästi sillä leviävät aikalailla!Mutta tykkään kielojen tuoksusta!:)

  VastaaPoista
 3. tuuluska - kyllä ne varmaan sitten tuoksuvat myös kotioloissa. Kun kävin siellä Talvipuutarhassa, vähän kauempana kieloista istui ihmisiä ja he kehuivat, miten hyvälle kielo tuoksuu. He taisivat haistaa tuoksun, kun minä en...hmmm, onkohan nenässäni jotain vikaa ; )

  sarppa - kielojen tuoksu on minustakin aivan ihana. Siksi etsin kieloja kukkakaupoista. Toivottavasti löydän ensi vuonna tai sitten kokeilen niiden kukkaan hyötöä itse. Täytyykin muistaa selvittää, milloin kielon juurakot kaivetaan maasta kellariin...

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista! Revin kesäisin isot tukut karkaavia kieloja, nyt kun tietäisi miten ne voisi hyödyntää joulunaikaan, olisi kiva! Laita vinkkiä sitten kun saat!

  VastaaPoista
 5. Kielot ovat ihania ja niiden tuoksu, ei ole minulla ollut kotona sisällä kieloja.

  VastaaPoista
 6. Minustakin kielot ja niiden tuoksu ovat ihania. Harmi vain, että niitä ei kaupoista löydä, mielelläni ottaisin joulukukaksi.

  VastaaPoista
 7. Olivieno - tuota hyötöä minäkin olen miettinyt ensi jouluksi... mökillä kun on niin paljon kieloja. Laitan siitä varmaan postauksen jossain vaiheessa, kun se ajankohtaisempaa, siis kesällä ; )

  tia - kielon kukkakin on herkän kaunis. Ja sen tuoksu on jotenkin erikoisen ihana. ..nyt kyllä täytyy vielä käväistä kukkakauppakierroksella, jos kuitenkin löytäisin kieloja : )

  Sussi - toivottavasti kielot tulevat vähän yleisemmin myyntiin. Tosin niiden hintaa en tiedä, voivat olla kalliinpuoleisia.
  Ovat ne kyllä niin ihania...

  VastaaPoista
 8. Taas ihana uusi joulukukka. Mutta en minäkään ole nähnyt missään täällä talvella kieloja myynnissä. Pihallani niitä kyllä kasvaa ja olisipa mukava tietää voiko niitä siirtää sisälle joulua odottelemaan.
  Ja sari, kyllä meillä on kissalle kissanruohoakin tarjottu ;) mutta taitaa olla karvalapsilla niinkuin ihmislapsilla että aina se kielletty kiinnostaa..

  VastaaPoista
 9. Minulla on ollut kieloja sisällä ja tuoksuvat ihanalta, pidän kieloista ja toissavuonna sain naapurin pihalta tukun ja laitoin meidän kasvamaan, ensin luulin että ei sieltä mitään tule, mutta viime vuonna oli kieloja.
  Ovat myrkkyllisten joukossa, täytynee varoa, ettei Rosa pistä poskeensa, kun näyttää kaikki maistuvan.

  Sinulla on täällä paljon kaunista, minulta jäänyt väliin katsomatta, nyt jatkan paremmin..tutkailuja.

  Mukavaa päivää, ai niin minun on tehnyt mieli parivuotta valkoista kuusta ja nyt sen kun näin Ainosofialla...vaikkakin olen ollut aina aidon kannalla..mutta kun se on niin kaunis...jos tulee niin näytän sen sitten!

  VastaaPoista
 10. Elisa - sehän se vähän on noilla lapsilla ja pennuilla ; )
  Ja onhan se vielä makuasiakin. Voihan olla, että kissanruoho ei edes kaikista kissoista maistu hyvältä.
  On myös koiranpentujakin, jotka tykkäävät pureskella sisäkukkien lehtiä. Onneksi se menee ohi : )

  Sirkka - kieloissa on kyllä aika voimakas tuoksu ja vähän siellä Talvipuutarhassa ihmettelinkin, miksi ne eivät tuoksu kunnolla. Nenäni taisi olla epäkunnossa ; )
  Näin sen valkoisen kuusen Ainosofialla ja se oli kyllä jännä.
  Toivottavasti löydät oikein kauniin kuusen : )

  VastaaPoista