lauantai 5. joulukuuta 2009

5. Valkoinen joulutähti

Joulutähti eli tähtilatva eli poinsettia on itse asiassa monivuotinen kasvi, joka kasvaa kotiseudullaan monihaaraiseksi pikku puuksi. Näin Madeiralla yhtenä jouluna niitä ja ne olivat kyllä upeita kukkiessaan. Olivat kylläkin punaisia : )

Joulutähden hoito-ohjeet:

Joulutähden hoito on helppoa. Kastellaan säännöllisesti, kun mullan pinta on hieman kuivahtanut. Ylimääräinen vesi kaadetaan pois aluslautaselta.
Viihtyy hyvin huoneenlämmössä, sillä alle 18 asteessa paleltuu. Eli kun tuulettaa talvipakkasilla, on joulutähdet syytä siirtää toiseen huoneeseen...
Jos säilyttää joulutähden monivuotisena, sitä lannoitetaan, kun se kasvattaa uusia lehtiä. Pitkiä varsia voi lyhentää kesällä, niin se haaroittuu.
Syys-lokakuun vaihteessa aloitetaan joulutähden pimennys eli joulutähti saa olla valoisassa max 10 tuntia päivässä. Joulutähti peitetään siis pahvilaatikolla tai pidetään pimessä komerossa esim klo 16.00-7.00. Näin se jouluksi värjää ylimmät lehtensä punaisiksi tai valkoisiksi...

Joulutähdet eivät ole varsinaisesti myrkyllisiä nykytiedon mukaan, vaikka vanha uskomus niin edelleen väittää. Sen kasvineste voi aiheuttaa lähinnä paikallisia ärsytysoireita eli iho voi hieman punertua.
Nyt on jännää tehdä tätä Joulukalenteria, sillä tietokoneeni näytönohjain hajosi. Eli peukut pystyyn, että ei yhtään luukkua jää väliin ; )

7 kommenttia:

 1. Kauniita! Minulla tahtoo joulutähdistä varista lehdet pitemmän päälle...

  VastaaPoista
 2. Olipas hyvä tietopaketti taas,kiitos!:)Joka joulu olen ostanut punaisia joulutähtiä,mutta tuo valkoinenkin näyttää kivalta,joten voisin tänä jouluna vaihtaa väriä!:)Ja peukut on pystyssä täälläkin..!

  VastaaPoista
 3. Mari - tuo joulutähden lehtien kellastuminen ja variseminen voi johtua valon puutteesta, vedosta, liiasta kastelusta tai liiasta kuivuudesta... Joulutähteä voikin siksi pitää ihan vain joulun ajan ; )

  pioni - kiitos ; ) Perjantaina jouduin käyttämään kirjaston konetta... onneksi se on tuossa lähellä : )

  Sarppa - minä haluaisin löytää lilanpunaisen joulutähden. Tai ihanan pinkin joulutähden... En ole kylläkään nähnyt niitä kukkakaupoissa, vaan viljelijöiden sivustoilla...

  VastaaPoista
 4. Minäkin olen nähnyt joulutähtiä Maderailla, ihania olivat.

  Lilanpunainen tai pinkki joulutähti kuulostaa hienolta, enpä tiennytkään, että niin on. Olisikohan suomalalaiset sitten niin perinteisiä joulukukkahankinnoissaan, etteivät kukkakauppiaat uskalla sen värisiä ottaa myyntiin?

  Toivottavasti tietokoneongelmat korjaantuvat, tätä joulukalenteria on ilo seurata:)

  VastaaPoista
 5. Kaunis on valkoinen joulutähti. Josko tänä jouluna todella kokeilisikin punaisen sijaan tuota valkeaa.:)

  VastaaPoista
 6. Sussi - näinhän se varmaan on, että erikoiset jäävät myymättä. Tai eihän sitä tiedä, jos ei kokeile ; )
  Viime jouluna näin hienoja lilanpunaisia hyasintteja... ne oli upeita !

  keijukainen - nyt itsenäisyyspäivän tienoilla onkin paljon valkoisia kukkia myynnissä, ja sinisiä : )
  Minä tykkään kokeilla välillä jotain uutta ja nyt tämä joulukalenterin pito antaa siihen ihan luvan ; )

  VastaaPoista