keskiviikko 16. joulukuuta 2009

16. Joulukuuset

Moni on jo ottanut joulukuusen sisällä ja toisilla se homma on vielä edessä. Niin ja onhan meitäkin, jotka ihastelemme joulukuusia muiden kodeissa : )
Joulukuusi voi olla näinkin yksinkertaisesti koristeltu...

Tai näin hauskasti ... Tämän ja yllä olevat kuvat olen ottanut sieltä Talvipuutarhasta, Helsingistä.
Jouluaaton valaistu joulukuusi... lahjat on näköjään jo jaettu ; )

Oli ihan pakko laittaa tähän kesäinen kuva, kun kuusi kukkii ; )

Näin joulukuusi säilyy pitkään:

Joulukuuset viihtyvät parhaiten viileässä huoneessa, kaukana pattereista ja muista lämmönlähteistä.
Jotta joulukuuset säilyttäisivät neulasensa tuoreina mahdollisimman pitkään, on syytä huomioida seuraavia asioita:
 • Ostettaessa joulukuusta, se on kaadettu aikaisintaan 4 viikkoa sitten, ei sen aikaisemmin.
 • Kun kuusi kuljetetaan kotiin auton katolla tai peräkäryssä, se suojataan esim. muovilla. Vain lyhyet matkat voidaan kuljettaa ilman suojausta.
 • Kaadettua/ostettua kuusta säilytetään tarvittaessa ennen sisälle tuontia ulkona esim. autokatoksessa.
 • Kun kuusi siirretään sisälle, se sulatetaan ensin vähitellen. Sitä pidetään muutama päivä tilassa, jossa on vain pari astetta lämmintä. Kuusen tyvi on tämän ajan vesisaavissa, jotta se saa imettyä kunnolla vettä. (Jos viileää tilaa ei ole, silloin sitä pidetään suihkuhuoneessa ja sitä suihkutellaan usein kylmällä vedellä.)
 • Tämän jälkeen kuusesta voi ravistella roskat pois tai sen voi käyttää suihkussa ; )
 • Kuusen tyveltä täytyy leikata AINA pala pois, jotta se saa uuden hyvän veden imupinnan. Kuitenkaan kuorta ei saa kuoria pois, eikä tyveä ohentaa !!! Eli kuusen tyven on mahduttava kuusenjalkaan ohentamatta. Kuusenjalan vesisäiliö täytetään vedellä.
 • Kuusi juo vettä paljon ja etenkin ensimmäisen päivän, huoneenlämpöön päästyään. Muista siis lisätä vettä kuusenjalkaan usein, aamuin ja illoin....
Kuuset eivät ole myrkyllisiä. Joulukuusi voi sen sijaan ärsyttää vaikka aivastelemaan... Luonnosta tuotuna, siinä voi olla paljon sieni-itiöitä, siitepölyä yms. Monet käyttävätkin kuusen suihkussa, ennen kuin päästävät sen olohuoneeseen ; )

10 kommenttia:

 1. Tulipas paljon hyvää tietoa!:) Täytyy myöntää etten ole koskaan nähnyt kuusen kukkivan,onpas siinä punaiset kukat.Meillä kuusi otetaan sisään aaton aattona ja silloin myös illalla koristellaan.Voi kun ei millään malttaisi odotella!:)Onneksi ei ole kovin pitkä aika enää!!

  VastaaPoista
 2. Me taidamme hakea kuusen viikonloppuna ihan omasta metsästä ja laitamme heti sen sisälle että kerkeäisi vähän nauttia siitä...

  VastaaPoista
 3. Meillä on kuusi odottamassa pihalla. Anopin miesystävä toi sen omasta metsästään. Se on minusta kaunis, ja ihan ensimmäinen kokoluokassaan koskaan meidän huusholliin hankittu.

  En ole minäkään nähnyt kuusen kukkivan... Kiitos taas opettavaisesta hetkestä!

  VastaaPoista
 4. sarppa - malttamattomia on varmaan muitakin ; ) Ajatella, viikon päästä on jo joulu...
  Kuusen kukkia ei moni huomaa, kun ne ovat yleensä niin ylhäällä. Siksi tuli mieleeni laittaa tuo kuva : )

  Mari - te olettekin onnekkaita, kun voitte hakea kuusen omasta metsästä ! Kuusenhakureissussa on aivan oma jouluinen tunnelmansa : )

  Olivieno - jo pelkästään kaunis joulukuusi ilahduttaa ja luo sitä joulun tunnelmaa.
  Kuusen kukinnot ovat yleensä yläoksissa, kuten kuvassa. Ystäväni pihalla todella vanha kuusi teki kukkia myös alaoksiin. Ja silti harva edes huomasi niitä ; )

  VastaaPoista
 5. Hieno kuva kukkivasta kuusesta!

  Ihana pupukoriste kuusessa, heti bongasin:)

  VastaaPoista
 6. RANTAPUIKKO - ole hyvä : ) Ajattelin laittaa nuo joulukuusen hoito-ohjeet tähän kalenteriin, kun niin monet tuskailevat kuusen neulasten varisemisen kanssa...

  Sussi - sinä kyllä bongaat tosi hyvin eläimet ; )
  Kuusella on yllättävän kirkkaan punaiset kukat tai sitten satuin paikalle, kun kukat olivat juuri kehittyneet.

  VastaaPoista
 7. Upea postaus:) Me taidetaan laittaa kuusi jo viikonloppuna olkkariin...

  VastaaPoista
 8. En ollut minäkään aikaisemmin tiennyt/nähnyt kuusen kukkivan. Ompas se upean näköinen silloin!

  Meille ei tule tänä vuonna kuusta sisälle, tuonne ulos olen tuollaisen pienen jo laittanutkin. Aikaisemminkin meillä on ollut vain tekokuusi juuri tuon kastelutarpeen vuoksi!

  Hieno tietopaketti taas, KIITOS!

  <3 Henska

  Ai niin, ostin muuten eilen sen Joulukaktuksen, ja tietenkin valkoisen. Kukat on ihanasti nupuillaan, osa jo hieman auki. Nyt vaan kun muistan säännöllisen kastelun kukinnan ajan jne... :) :)

  VastaaPoista
 9. Mari - kiitos : ) Nykyään monet laittavat kuusen jo hyvissä ajoin. Vielä joku aika sitten, ei olisi tullut kuuloonkaan, että kuusi tuodaan sisälle ennen aattoa. Niin ne ajat ja tavat muuttuvat : )

  Henska - ole hyvä : ) Hyvä, löysit vielä valkoisen joulukaktuksen.
  Kun käyt sitä ihailemassa, niin silloin samalla voit vähän katsoa, miten ihanuus voi. Eli tarviiko jo kastella, niin kastelun kyllä muistaa. Tai näin siis tekee puutarhaihminen... ; )

  VastaaPoista