torstai 3. joulukuuta 2009

3. Marraskuunkaktus

Marraskuunkaktus (vai liekö joulukaktus) kukki näin mahtavasti Helsingissä, Talvipuutarhassa....
Tämän tyyppisistä kaktuksista on helppo ottaa lehtipistokkaita. Ne juurtuvat nopeasti. Alakuvan pienemmänlaisia yksilöitä oli siellä paljon eli ne on lisätty "emokasvista" ....
Yksi kukka on yllättävän iso ja näyttävä.
Ja kun niitä on paljon... koko kasvi on yhtä kukkaputousta : )

Marraskuunkaktuksen hoito-ohjeet:

Marraskuunkaktus on monivuotinen. Se ei pidä suorasta auringon paisteesta.
Kesällä sitä pidetään ulkona tai parvekkeella, vähän varjoisalla paikalla, esim. omenapuun oksasta roikkumassa. Niitä tietysti kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Syksyllä ennen pakkasia marraskuunkaktus tuodaan sisälle. Joidenkin viikkojen kuluttua se alkaa sitten tehdä nuppuja.
Nuput muodostuvat varmimmin, jos se on saanut viileän kauden ja valoisaa aikaa on max 10-12 tuntia. Eli sitä ei kannata sijoittaa syksyllä huoneeseen, missä on koko ajan valot päällä yömyöhään.
Kukinnan jälkeen kastelua vähennetään siihen asti, kunnes kaktus alkaa keväällä kasvattamaan uusia lehtiä. Sitten onkin uudelleen isutuksen aika ja taas yöpakkasten mentyä se siirretään pihalle kesäksi. Marraskuunkaktukset rakastavat selkeää rytmiä kasvuoloissa.
Kasvi ei ole myrkyllinen : )

Tuo oli kyllä niin upea ilmestys, että taidan kokeilla joulukaktuksen kasvatusta, siis jouluna kukkivan marraskuunkaktuksen kasvatusta ; )

12 kommenttia:

 1. Voi että on kaunis <3 Tuotakin pitäisi kokeilla :)

  VastaaPoista
 2. Nuo joulukaktukset on jo vuosia olleet mun lemppareita ja niitä meiltä löytyykin monta kappaletta.Ovat erittäin helppohoitoisia ja tosiaan kukat ovat kauniit.Mulla on nyt vasta yksi nupussa ja siitä onkin huomiseen luukkuun tulossa kuva:)

  VastaaPoista
 3. Onpa kaunis! Tuollaisen haluaisin kotiin.

  VastaaPoista
 4. Mullakin kukkii samanmoinen kaktus nyt, se vain on joulunpunainen. Eikä siinä ole läheskään noin paljon kukkia, ehkäpä sitä pitäisi hoitaa paremmin.

  VastaaPoista
 5. Mari - sitä on niin monenmoista kaunista kukkaa, jota pitäisi kokeilla itsekin : )

  Cia - täytyypä huomenna käväistä katsomassa joulukaktustasi : ) Ystävänikin kehui, että on tosi helppo kukitettava....

  Susanne - sanopas muuta ! Se oli niin upea näky siellä vihreyden keskellä. Innostuin heti itsekin : )

  pioni - noita onkin montaa eri lajiketta. Kuulemma oikean rytmin löytäminen ja sopivan pitkä päivä ovat konstit runsaaseen kukintaan. Toisaalta kyllä yksikin kukka on jo tosi kaunis : )

  VastaaPoista
 6. Kyllä on kauniin värinen!Paljon olen nähnyt noita kaktuksia kukkakaupassa ja muissakin marketeissa,mutta ei ole tullut VIELÄ ostettua.Mutta taidanpas viikonloppuna piristää itseäni!:) Onkohan noita valkoisenakin?

  VastaaPoista
 7. Kävin ihailemassa blogiasi...
  Näin täyden kuun aikana ei nukuta... ei vaiskaa - olen töissä ja kun ehdin käyn bloggailemassa tietty ;)

  Mukavaa viikonloppua meidän puutarhurille :)

  VastaaPoista
 8. Komea! Tuollaista olen miettinyt itselleni, kaunis kukka, joka ei pahastu syksyisestä valon puutteesta.

  VastaaPoista
 9. Ihana kaktus! Äidilläkin on jouluisin kukassaan;)

  VastaaPoista
 10. sarppa - kyllä niitä on aika valkeita. Hieman tietysti valkeassa voi olla vaalean punertavaa sävyä. Ostin itselleni juuri valkonuppuisen yksilön : )

  Ainosofia - mukavaa viikonloppua sinullekin : ) Se onkin kiva idea, jos ei nukuta, voi aina bloggailla...tosin aika kuluu siinä niin hyvin, että aamu voi tulla nopeasti ; )

  Sussi - tuo iso yksilö oli kyllä upea ! Ja tosiaan sopii niin hyvin tänne Suomen pimeään syksyyn : )

  Mari - muistan hämärästi, että meidän mummulla oli makuuhuoneessa punakukkainen yksilö. Marraskuunkaktukset taitavatkin olla perinnekasveja ; )

  VastaaPoista
 11. Aivan mahtavan ihana, mihinkähän saisi tuollaisen vielä mahtumaan ;-)

  VastaaPoista
 12. tia - sama ongelma ; ) Ostin tuon marraskuunkaktuksen innoittamana valkonuppuisen joulukaktuksen. Ja nyt mietin mihinköhän se mahtuu joulun jälkeen kasvamaan ; )

  VastaaPoista