maanantai 31. tammikuuta 2022

Pirtsakat tulppaanit työpöydällä

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy
Nämä pirtsakat tulppaanit työpöydälläni viikonloppuna saivat työt sujumaan kevyesti, kuin keväällä auringonpaisteessa. Väriyhdistelmä on niin ihanan raikas ja keväinen. Ei haitannut lainkaan lumisateen tuoma pieni hämäryys. Se on jännä, miten iso merkitys onkaan väreillä. 


Oranssit tulppaanit niin herkullisen upeita...

Näihin oranssin värisiin tulppaaneihin en näköjään kyllästy vieläkään. Näissä on jotain niin ihanaa, lämmintä ja samalla raikasta. Ja sitä keväistä fiilistä, jota on kevätauringossakin.


Tulppaanit kasvattavat vartta pidemmiksi...

Hauskasti eri tulppaanilajikkeet kasvattavat maljakossa vartta pidemmiksi. Osa kasvattaa vain hieman ja osa on aamulla lähes kukan verran muita pidempiä. Tässä tulppaanikimpussa vaaleanpunaiset ovat niitä, jotka pinkaisevat pituuskasvussa.

Tänään vaihdoin näille taas uuden puhtaan veden maljakkoon ja samalla leikkasin varsiin uudet imupinnat. Vaaleanpunaisista tulppaaneista lähti siis isommat palat, jotta sain ne matalammiksi. Poistin myös osalta alimpia lehtiä, jotka näyttivät jo haalistumisen merkkejä. 

Näillä eri lajikkeilla kukat aukeavat myös ihan eri tavalla. Vaaleanpunainen avaa terälehtensä hyvin auki muutaman päivän kuluttua. Sen sijaan toinen vaaleanpunainen lajike pitää kukat supussa ja tämä oranssi on sitten siltä väliltä. Oranssin tulppaanin terälehdet on muuten jännästi raidalliset kukan sisällä.

Tulppaanit kestävät maljakossa pidempään...

Näin kun vaihtaa maljakkoon vedet ja lyhentää varsia, tulppaanit kestävät pidempään. Sen lisäksi siirrän tulppaanimaljakon aina yöksi viileään huoneeseen. Se selvästi lisää näiden kestävyyttä. Nimittäin laitoin muutaman tulppaani keittiötasolle, jossa ne ovat olleet siitä asti. Ja nyt ne ovat selvästi vanhentuneemman näköisiä. Eli viileään siirto kannattaa.

Lisää postauksia erilaisista tulppaaneista...



Nämä tämän postauksen tulppaanit ovat kotimaisia ja kasvatettu Turussa, Huiskulan Puutarhalla. Se kuuluu isoimpiin leikkotulppaanien kasvattajiin Suomessa ja heidän tulppaaneja onkin myynnissä ympäri Suomea kukkakaupoissa ja kukkamyymälöissä. 
Sain tulppaanit Huiskulasta, kiitos siitä heille!

Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Pihasuunnittelu - lumityöt sujuvasti

Pihasuunnittelukurssilla tuli eilen puheeksi lumityöt. Nimittäin myös täällä eteläisessä Suomessa on hyvä huomioida lumet ja lumityöt jo pihan suunnittelun vaiheessa. Siten pihasta tulee sellainen, että lumityöt saa tehtyä sujuvammin ja ei tule kasvivaurioita. Tämä  lumimyräkkäinen viikonloppu muistuttaa nyt hyvin pihasuunnittelun tärkeydestä, oli piha uusi tai vanha.


Pihasuunnittelu huomioi lumityöt ja lumikasat...

Onnistuneessa pihasuunnittelussa on huomioitu lumityöt, tehtiin ne sitten lumikolalla, lumilapiolla, lumilingolla tai traktorilla. Tai näillä kaikilla.  Samoin lumikasoille on varattu käytännölliset paikat ja riittävästi tilaa. Silloin lumi mahtuu hyvin omalle pihalle. Tietenkään lunta ei saa kolata toisen tontille eikä tiealueelle, vaikka se kuinka houkuttelisi.

Koneet avuksi tarvittaessa...

Runsaslumisina talvina voi hankkia koneapua, jolloin piha saadaan traktorilla helpommin auki ja lumikasat korkeammiksi. Silloinkin lumikasa tulee pysyä oman tontin puolella. Pihasuunnittelussa voidaan huomioida myös tällainen tilanne.

Pihasuunnittelu huomioi kasvien sijoittelussa lumityöt...

Toinen tärkeä näkökulma lumitöihin liittyen on kasvien sijoittelu. Jotta lumityöt saa tehtyä sujuvasti, on kasvit sommiteltu pihalle niin, että ne eivät estä lumitöitä. Toisaalta kun lumityöt on etukäteen suunniteltu, niin ahtaissakaan kohdissa ei käy näin kuten kuvassa. 
Tässä lumia on alettu kasata uutta pensasaitaa vasten. Aita on jo osin lumikasan alla eli oksia katkeilee pahasti. Se taas tietää sitä, että aita joudutaan leikkaamaan alas keväällä. Näkösuojaa tämä aita antanee vasta vuosien päästä.

Tiedossa kasvivaurioita...

Keväällä sitten nähdään, kuinka paljon kasvit vaurioituivat talven lumitöistä. Osa kasveista toipuu vaurioista hyvin, kun leikkaa vaurioituneet kohdat pois. Osa kasveista leikataan alas. Sen sijaan jos puun runko on pahasti vaurioitunut, puu kannattaa poistaa ja hankkia uusi tilalle. Puut kun eivät kestä isoja kolhuja.
Jos pihalla on esimerkiksi pensas, joka uhkaa välillä jäädä lumikasan alle, sille voi jo syksyllä laittaa talvisuojauksena jykeviä tolppia maahan pystyyn. Tolpat toimivat ikään kuin suoja-aitana ja samalla muistuttavat lumitöiden tekijää, ettei siihen kohtaan saa kasata liikaa lunta.

Pudota painava lumi pensasaidoista...

Lumitöiden lisäksi on nyt myös hyvä karistaa pensasaitojen päältä isot lumikasat pois. Lumi voi nimittäin painaa aidan vinoon, mihin asentoon se voi herkästi jäädä tuleviksi vuosiksi. Lisää aiheesta Varo lumi painaa kasveja -postauksessa.


Opetan pihasuunnittelua puutarhaharrastajille...

Opistojen pihasuunnittelukurssit ovat parhaillaan alkamassa ja niihin on pitkät jonot. Sen sijaan Sarin pihasuunnittelukurssille, joka on verkkokurssi, pääsee kaikki halukkaat. Se on siis Puutarha Studion kurssi. Kurssi on laajempi, mitä opistojen kurssit ja materiaali on myös pitkään käytössä. Lisää tietoa kurssista löydät Sarin puutarhakurssit.


 Lumisateisin terveisin Sari



perjantai 28. tammikuuta 2022

Harmaakäenkukka helppo kylvää siemenistä

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Harmaakäenkukka ihastutti minua viime kesänä, sillä sen lehdistö oli koko kesän kaunis. Tämäkin kuva on otettu lokakuussa, kun moni kasvi oli jo siinä vaiheessa ränsistyneen näköinen. Lisäksi tämä harmaakäenkukka on todella helppo kylvää siemenistä, vaikka suoraan kasviryhmän multaan.


Harmaakäenkukka kukkii pinkeillä kukilla...

Harmahtavan lehdistön lisäksi harmaakäenkukka tietysti myös kukkii. Osa hankkiikin sen juuri kukkien takia, onhan ne vahvan pinkit. Se kukkii heinä-elokuussa. Sitä on myös muita lajikkeita, jopa valkokukkaisia.



Tämä harmaakäenkukka kasvaa meillä vanhan keinun alla. Viininpunalehtinen on pihakäenkaalia, joka sopii loistavasti yhteen käenkukan harmahtavien lehtien kanssa. Keinussa kiipeilee myös pienikukallinen kärhö. Kaikki nämä kuvat on siis viime kesältä 2021.

Siementen kylvö suoraan kasviryhmän multaan...

Kylvimme harmaakäenkukan siemenet keväällä 2020 suoraan maahan, sillä tässä ei kasva muuta kuin sitä pihakäenkaalia. Valitsimme tietysti kuun mukaan hyvän päivän kylvöpäiväksi. 
Kesä oli meillä tosi vähäsateinen eli maa oli kuivaa. Alla oleva kuva onkin elokuulta, jolloin sateet saivat pienet taimet rehevämpään kasvuun.

Siemenet siis kylvettiin keväällä rikkaruohottomaan maahan ja peitettiin ohuelti mullalla. Siementen kasvuun lähtöön voi mennä viikko tai jopa kuukausi eli kannattaa rauhassa odottaa taimien ilmestymistä. 
Ensimmäisen kerran nämä kukkivat viime vuonna. Monet perennat kukkivat vasta toisena vuotena, kuten nämä.

Tässä vielä kuva siemenpussista. Tarkempi tieteellinen nimi tällä on Lychnis coronaria `Rose Campion`.
Sain tämän siemenpussin Korpikangas Siemen-Fröltä, mistä kiitos heille!

Kaunis harmaakäenkukan lehdistö...

Tässä kuva kesäkuun 2021 alusta, kun kukkavarret olivat vielä matalia. Tämä on kyllä tosi kaunis pihakäenkaalin kanssa 😍


Harmaakäenkukka hoito-ohjeet...

Harmaakäenkukka (Lychnis coronaria) on kaksivuotinen tai lyhytikäinen perenna. Se viihtyy läpäisevässä maassa, jossa ei ole ongelmana talvimärkyys. Harmaakäenkukka kukkii eniten auringossa ja myös puolivarjossakin. Se ei oikeastaan vaadi hoitoa, vaan on vähään tyytyvä.

Harmaakäenkukka leviää siemenistä. Eli vaikka se on lyhytikäinen, niin siemenistä tulee uusia taimia. Saas nähdä, tekeekö nämä meidän käenkukat uusia taimia. Nimittäin syksyllä metsäkauriit kävivät syömässä kukkavarsista kukat ja siinä samassa lähti myös siemenkodat. Muuten jättivät lehdet ja varret rauhaan.


Lisää vinkkejä siementen kylvöön ja jatkohoitoon...


Puutarhaterkuin Sari


keskiviikko 26. tammikuuta 2022

Kevään amaryllis `Luna` kukkii

Tämä kevään amaryllis `Luna` kukkii nyt upeasti vihertävän valkein kukin. Olin siis suunnitellut tästä kevätamaryllistä, joka kukkisi vasta helmi-maaliskuussa. Se intoutuikin kukkimaan heti, kun istutin sen sipulin multaan. Nämä amaryllikset ovat niin yksilöllisiä.


Amaryllis `Luna` keväisen vihertävä...

Minusta tämä vihertävän valkea väri sopisi niin ihanasti keväisten ruukkukukkien kanssa, joten siksi koetin tähdätä sen kukintaa kevääksi.

Ehkä muistatkin siitä Kevätamaryllis pinkaisi kasvuun -postauksesta, tämän vinoon kasvaneen nupun. Nyt se näyttää tältä. Eli sen varsi on jossain vaiheessa vioittunut ja siksi se kasvoi näin hassusti vinoon. Aika veikeä, kun kukkia on ylhäällä varsien päissä ja myös alhaalla.


Kastelupäivän sommitelma...

Kun kastelen kasveja näin Kastelupäivänä, niitä tulee silloin siirreltyä. Siinä samalla tuli tällainen kiva sommitelma. Sopivat kyllä hyvin yhteen, vai mitä.
Amaryllis `Luna` lisäksi kuvassa takana oikealla limenvihreä sypressi ja vasemmalla huonemänty eli hopeapinja. Linkissä on kuva huonemännystä joulukuun lopulta ja nyt se on kasvattanut aika paljon jo uutta vaaleaa kasvua. Siis tosi keväinen joulupuu😊
Etualalla on vaaleankirjava kultaköynnös.

Säilytän amaryllikset taas tuttuun tapaan...

Tänään viimeksi sain palautetta blogin lukijalta, joka oli säilyttänyt viime joululta amarylliksen sipulin. Nyt se kasvattaa hänellä kukkavartta. Eli amarylliksen saa aika helposti kukkimaan uudelleen.

Joten aion taas säilyttää kaikki tämän joulun amaryllisten sipulit. Ohjeet löydät vanhemmasta postauksesta Amarylliksen säilyttäminen ja hoito.


Puutarhaterkuin Sari



sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Keihäsanopinkieli kukkii tuoksuvin kukin

Keihäsanopinkieli kukkii hurmaavan tuoksuvin kukin. Se itse asiassa ihan yllätti minut kukinnallaan. Etenkin kun se on ollut asuinhuoneen ikkunalla ja ainoana hoitona on ollut kastelu kuun mukaan. Toki se on välillä saanut merileväuutetta ja mietoa lannoitetta.

Keihäsanopinkieli on erikoinen anopinkieli...

Moni ei mieltäisi tätä anopinkieleksi, sillä sen lehdet ovat ihan eri näköiset, mitä tutulla anopinkielellä. Keihäsanopin lehdet on tosiaan keihäsmäiset, kuin pyöreät piikit. Lehtien kärjet eivät ole terävät, onneksi.
Kuvasta näkyy, miten nuppuvarsi kasvoi lehtien keskeltä. 


Keihäsanopinkielen nuput kasvaa...

Nuppujen tyvellä oli tahmeat nestepallukat. Tässä vaiheessa vielä jännäsin, onko kukat vihertävät vai valkeat.

Nuput kasvoivat kokoa ja muuttuivat vaaleiksi. Se oli siis valkokukallinen, kuten anopinkielen kukat yleensä ovat.

Keihäsanopinkieli kukkii tuoksuvin kukin...

Näistä keihäsanopinkielen kukista leijaili huoneeseen hyvin vahva tuoksu. Se oli vahva enemmänkin illalla ja aamulla. Ja aivan ihana! 
Kukinta kesti aika pitkään. Harmi, etten huomannut merkitä muistiin, milloin kukinta alkoi ja milloin se loppui. Tämä kukki siis viime keväänä huhtikuun lopulla. 
Saas nähdä, kukkiiko tänä vuonna niistä toinen. Minulla on näitä keihäsanopinkieliä nimittäin kaksi samalla ikkunalla.

Tällainen se oli pienenä...

Kukkiva keihäsanopinkieli (Sansevieria cylindrica) näytti tältä noin viisi vuotta sitten. En olisi ikinä uskonut, että se kasvaa hauskaksi "piikkipuskaksi".  Anopinkielet ovat siis ihanan helppoja ja  pitkäikäisiä viherkasveja.

Lisää kuvia anopinkielistäni näet Anopinkieli helppo ja pitkäikäinen viherkasvi -postauksessa.

Anopinkielen hoito-ohje...

Anopinkieli viihtyy puolivarjossa sekä yllättävän aurinkoisessa ja hämärässäkin paikassa, huoneenlämmössä. Runsaassa valossa se voi kukkia.
Sitä kastellaan aina vasta sitten, kun pintamulta on selvästi kuivahtanut. Jos multa on jatkuvasti märkää tai aluslautaselle jää vettä seisomaan, niin kasvi kärsii heti. Anopinkielen lehtisuppiloon ei myöskään saa mennä vettä.
Mietoa lannoitetta annetaan kastelun yhteydessä kesäkautena noin parin viikon välein.
Ruukku vaihdetaan hieman isompaan vasta silloin, kun ruukku käy ahtaaksi. Ja mullaksi sopii hiekkapitoinen kaktusmulta. Postaus kaktusten ja mehikasvien mullanvaihdosta.


Nyt keväällä onkin etsinnässä näille keihäsanopinkielilleni hieman isommat saviruukut. En ole vielä löytänyt kivan näköisiä, siis tavallisia saviruukkuja "kapeampia ja korkeampia". Jos tiedät, missä olisi hyvä valikoima saviruukkuja, niin otan vinkin ilolla vastaan 😊


Muita helppoja viherkasveja...


Puutarhaterkuin Sari


perjantai 21. tammikuuta 2022

Oranssit kukat pihasuunnittelussa


Oranssit kukat ovat tulleet taas suosioon pihasuunnittelussa. Oranssien kukkien väri on vahva ja lämpimän sävyinen. Toki kaikki eivät pidä oranssista väristä lainkaan. Sitten on niitä, jotka ovat jopa koko ikänsä rakastaneet oranssia väriä. Tällaiset lämpimän oranssiset sävyt ovat jo jonkin aikaa olleet suosittuja myös kukkasidonnassa, ja sisustuksessakin. Puutarhassa vihreää vasten oranssit kukat tulevat hyvin esiin.

Upeat oranssit liljat...

Liljoista löytyy monta oranssikukkaista lajia ja lajiketta. Ensimmäisessä kuvassa taitaa olla värililjan jokin oranssi lajike. Kohdassa kasvaa vain kolme liljaa ja jo niillä on saatu näyttävä ryhmä.
Alla on vaaleanoranssi tiikerililjan lajike `Tiger Babies`, josta lisää kuvia Tiikerililja `Tiger Babies` ja perinteinen tiikerililja -postauksessa. Tavallinen tiikerililja on vahvemman oranssi ja kuuluu perinnekasveihin.

Rusopäivänlilja ja sen oranssit kukat...

Rusopäivänliljalla on oranssit kukat kukkavarren päässä. Sillä on kauniin kaartuvat lehdet, mitkä muistuttavat hieman heinämätästä. Se onkin koristeellinen kasvi myös muulloin kuin kukkiessaan. Pihasuunnittelussa se on yksi tärkeä pointti.

Päivänlilja on siis perenna. Jos et tiedä mitä eroa näillä on, niin Lilja vai päivänlilja -postauksessa on siitä enemmän. Pihasuunnittelun näkökulmasta on hyvä tietää näiden erot.

Kerrottu idänunikko kesäkuussa...

Perinnekasveista idänunikko on aivan upea oranssikukkainen perenna. Tässä on sen kerrottukukkainen muoto. Ehkä yleisempi on  kuitenkin se yksinkertainen versio. Kummatkin kukkivat alkukesällä. 

Tulikellukka pihasuunnittelussa reunakasvina...

Paljon matalampi perenna, joka sopii hyvin reunakasviksi, on tulikellukka. Siitäkin löytyy lajikkeita, joiden kukkien sävy vaihtelee. Tulikellukka kukkii pidempään kesä-heinäkuussa, kevään tulosta ja paikasta riippuen.

Tuleeko sinulle mieleen jotain muita oransseja kukkia?

Keltaisista kukista kirjoittelin aiemmin Keltaiset kukat hitti vai huti -postauksessa.


Rentouttavaa viikonloppua!

Puutarhaterkuin Sari


keskiviikko 19. tammikuuta 2022

Puutarhanhoito kuun mukaan

Kuun mukaan tehty puutarhanhoito, taimikasvatus ja sisäkasvien hoito luo ihan uuden ulottuvuuden koko puutarhaharrastukseen. Sen myötä puutarhatyöt tuntuvat paljon selkeämmiltä ja mikä huippua, lopputulos on parempi. Tähän on innostuneet monet, vaikka osa edelleen kiistää tämän toimivuuden. Miksi sitten kuun mukaan tehty puutarhatyö ei onnistunutkaan toivotulla tavalla, siihen on yleensä tietyt syyt. 


Kastelupäivät kuun mukaan - iso apu monelle...

Näistä Kastelupäivistä tulee jatkuvasti hyvää palautetta. Nykyään ne on merkattuna Wanhan ajan Kuukalenteriinkin. Eli kasvit kastellaan vain Kastelupäivinä ja yleensä vain yhtenä niistä. Näitä päiviä on noin viikon välein. Toki on kasveja, joita kastellaan harvemmin, ehkä joka toisena Kastelupäivänä. Missään nimessä ei kannata kastella Älä kastele -päivinä, sillä silloin on suurempi riski ötököihin. Viikon kastelupäivät näet blogin sivulta Kastelupäivät ja kuu
Jos et vielä ole kokeillut, niin suosittelen testaamaan😊.


Omenapuiden ja hedelmäpuiden leikkaaminen...

Jos haluat päästä helpommalla omenapuiden vesiversojen leikkaamisessa, niin puiden leikkaus kannattaa ajoittaa kuun mukaan. Sen voi tehdä keväällä tai loppukesällä. Vaikka leikkaa keväällä, vesiversoja tulee selvästi vähemmän, kun ajoittaa leikkaamisen kuun mukaan. Oikean ajankohdan lisäksi pitää tietää myös miten omenapuita leikataan.

Maan parantaminen kuun mukaan ajoittamalla...

Hyvin monissa puutarhatöissä kuun mukaan ajoittaminen luo paremman lopputuloksen. Olen itse huomannut biohiilen testeissä, että huolellisesti kuun mukaan tehtynä, kasvit saavat maasta vielä paremmin kosteutta. Siihenkin tietysti vaikuttaa se, että itse maan parannustyöt pitää myös tehdä oikein ja oikeilla aineksilla.
Jos joku nyt katsoo kuvaa tarkemmin ja ihmettelee, miksi biohiili onkin tässä kuivaa, eikä valmiiksi ladattua. Syy on se, että tässä ladataan biohiiltä toisella tavalla eli maassa. Tällöin siementen kylvöt ja taimien istuttamiset tehdään paljon myöhemmin.

Rikkaruohojen kitkeminen - super suosittua...

Ehkä nopeimmin kuun vaikutuksen huomaa rikkaruohojen kitkemisessä. Sillä parhaina Kitkemispäivinä iltapäivällä rikkaruohot lähtevät juurineen ihan vetämällä. Siis ilman työkalujen apua. Vaikka juuret menisivät poikki, niin maahan jääneistä juurista kasvaa uudet versot reilusti hitaammin. Siis käytännössä rikkaruohot vähenevät sekä kitkemisväli pitenee.
Koko vähenevä kuu on hyvää aikaa kitkeä ja sen lisäksi siellä on vaihtelevasti parhaita Kitkemispäiviä, kuten se Suuri Kitkemispäivä.

Jos taasen kitkee kuun mukaan huonona ajankohtana käy helposti päin vastoin... rikkaruohot riehaantuvat kasvuun. 

Rikkaruohojen kitkeminen parhaina Kitkemispäivinä on super suosittua... kitkemiseen tulee jopa himo. Niin helppoa se on silloin 😊

Olen testannut Kitkemispäiviä kivituhkaan ja iso ero on, tekikö rikkaruohojen poiston Kitkemispäivinä vai kitkemiseen huonoina päivinä. Koska en halua tehdä turhaa työtä tai tuhlata aikaa kitkemiseen, niin kitken nykyään vain parhaimpina Kitkemispäivinä. Niistä muistuttelinkin viime vuonna yritykseni Puutarha Studion Instagram ja Facebook -tileillä.


Testi ruttojuuren hävittämisestä kuun mukaan...

Tosi mielenkiinnolla odotan kevättä ja kesää. Silloin näkee, miten onnistui ruttojuurten hävitys ilman kaivamista. Viime kesänä näytti jo hyvältä, joten saas nähdä tuleeko enää yhtään ruttojuuren lehteä maan pinnalle. 
Sama tekniikka ja ajoitus toimii mitä todennäköisemmin myös muihin vieraslajeihin ja hävitettäviin kasveihin.

Milloin ja miten - paras lopputulos...

Paras lopputulos puutarhanhoidossa, taimikasvatuksessa ja sisäkasvien hoidossa tulee, kun ajoittaa työt kuun mukaan ja tietää, miten työ tehdään. Se vaatii siis kumpaakin.


Kuun mukaan puutarhatöiden ajoittamisesta olen tehnyt Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin (yritykseni Puutarha Studio). Kurssia voi edetä itselle parhaimpaan aikaan ja itselle sopivassa tahdissa, lisäksi materiaali on käytössä pitkään. Kurssilla on listattuna vuoden 2022 parhaat Kitkemispäivät sekä kylvöpäivät eri kasviryhmille sekä hedelmäpuiden leikkauspäivät. Tietoa on siis helposti saatavilla.


Miksi kuun mukaan ajoittaminen "ei ole toiminut"...

Yksi yleisin syy on se, että on ymmärtänyt ajoituksen hieman väärin tai ei ole huomioinut vuorokauden aikaa. Esimerkiksi Suuri Kitkemispäivä toimii vain aamupäivällä.

Toinen syy on selvästi se, että itse puutarhatyö on tehty "väärin" eli ei ole osattu tehdä sitä niin, että se toimii. Silloin ajoitus voi olla oikein. Esimerkiksi jos ei osaa kitkeä rikkaruohoja, kuun mukaan ajoittamisesta ei ole niin suurta hyötyä. Tai jos leikkaa omenapuita aivan liian rajusti, jolloin ne kasvattavat paljon vesiversoja, vaikka kuun mukaan olisi hyvä omenapuiden leikkausaika.

Tässä mietinkin, onko kenties jotain tietoa, mitä kaipaisit? Joko tänne tai verkkokurssille?


Puutarhaterveisin Sari

Ps. Olisi myös kiva kuulla kokemuksiasi kuun mukaan puutarhuroinnista, niin hyviä kuin huonoja?


perjantai 14. tammikuuta 2022

Mitä kuuluu ikkunalaudan pelargoneille

Ikkunalaudan pelargoneille kuuluu hyvää. Ne ovat viettäneet talven ikkunalla ilman lisävaloa. Pelargoni ei siis ole kertakäyttökukka. Tämä valkokukkainen pelargoni on säilyttänyt erittäin hyvin lehtensä vihreinä. Näkyvissä on jo pientä uutta kasvuakin. Jutun lopussa myös kuva kevätamarylliksestä, jolla oli se hassu nuppu alhaalla.

Siemenistä kasvatetut rungolliset pelargonit...

Tältä nämä rungolliset pelargonit näyttivät tänään päivällä, kun aurinko paistoi. Otin ne ikkunalta pöydälle, jotta ne oli helpompi kuvata.
Olen kylvänyt nämä siemenistä ja kasvattanut ne rungollisiksi pikkupuiksi. Ne ovat näin leveitä, mutta toisesta suunnasta katsottuna litteitä, vain noin ruukun levyisiä, jotta ne mahtuvat kapealle ikkunalaudalle. Jutun lopussa on linkit postauksiin, josta näet ohjeita.
Kastelen näitä kuun mukaan Kastelupäivinä ja talvella merilevävedellä. Nyt niissä näyttää olevan uutta kasvua sen verran, että alan antamaan niille mietoa lannoitetta ja välillä merilevävettä.

Pelargonin kevätleikkauksen pohdintaa...

Näin tammikuussa pelargoneja ei vielä leikata. Kun niissä on enemmän uutta kasvua lyhentelen niiden versoja helmikuussa ja senkin ajoitan kuun mukaan. Tavoitteena on saada ne pysymään tiiviinä ja litteinä sekä runsaskukkaisina. Voi olla, että en vaihda niille uutta "multaa", sillä niillä on kasvualustana kasvusammalta, mikä pysyy pidempään hyvässä kunnossa.

Alla oleva pelargoni on myös rungollinen. Annoin sen kasvattaa rungon alaosaan verson, koska se oli kesällä niin hauskan näköinen. Mutta nyt verso kasvaa niin voimakkaasti, että runko ei tule enää esiin riittävästi. 
Joten olen pohtinut, että poistaisin kokonaan sen alimman verson. Tai sitten antaisin sen kasvaa ja lyhentäisinkin latvasta 1/3 pois ja katsoisin kesän ajan millaiseen muotoon se kasvaa. Eli en pitäisikään sitä enää rungollisena pelargonina.
Olisi kiva kuulla mielipiteesi, kumpi on parempi idea? Vai onko sinulla jokin muu ehdotus?

Luonnonvaloa ikkunalaudan pelargoneille...

Tässä vielä kuva  miten kapealla ikkunalaudalla pelargonit ovat. Niiden täytyy todellakin olla litteitä, jotta ne mahtuvat ikkunalaudalle. Ikkuna on kaakon suuntaan eli siihen paistaa aurinko aamupäivän ja se riittää pitämään pelargonit hyvässä kunnossa. Samalla ne toimivat tässä ikään kuin viherkasveina talviajan.

Kevätamaryllis aloittaa pian kukkimisen...

Pelargonien välissä on tämä kevätamaryllis, josta kirjoittelin aiemmin. Se on kasvattanut jo kolmannenkin kukkavarren. 
Sipulin alaosassa on se hassusti kasvuun lähtenyt kukkavarsi, joka näköjään jää lyhyeksi. 

Tämä on kyllä tosi hassun näköinen 😊 Se aloittelee kohta puoliin kukkimaan. 


Lisää postauksia pelargoneista ja niiden talvisäilytyksestä...



Hyvää viikonloppua!


Puutarhaterkuin Sari


keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Söpö jänönopuntia, ei lasten kasvi

Jänönopuntia on tosi söpö kaktukseksi. Sillä on pyöreät ja litteät versot. Jotkut kutsuvatkin sitä mikkihiirikaktukseksi tai jänönkorvakaktukseksi. Voisi siis hyvin kuvitella, että se sopiikin lapsille. Mutta se on enemmänkin aikuisten kasvi ja lapsia ei kannata päästää sen lähelle. Samoin lemmikit on hyvä pitää siitä kauempana.

Melkein kaksivuotias jänönopuntia tänään...

Nyt vasta oikein huomasin, miten paljon jänönopuntiani onkaan kasvanut. Ensimmäinen kuva on maaliskuulta 2020 ja alla oleva kuva on tänään otettu. Se on ollut tämän ajan samassa kaktusmullassa ja ruukussa. Keväällä sille on pakko vaihtaa jo isompi ruukku, että se ei kaadu niin helposti. Muutenhan kaktuksille riittää aina pieni ruukku.
Lisää kuvia ja vinkkejä tästä jänönopuntiasta pienenä Kaktukset ja mehikasvit saivat saviruukut -postauksessa.

Jänönopuntia ei ole lasten kasvi...

Tällä jänönopuntialla (Opuntia microdasys) on tosi pienet piikit, verrattuna muihin kaktuksiin. Ne irtoavat hyvin helposti ja usein kun kastelen kasveja, niin käteeni tarttuu näitä pienen pieniä piikkejä. Se ei satu, eikä siitä ole haittaa. Mutta silmiin joutuessaan piikit aiheuttavat kipua ja sairaalareissun, jotta silmälääkäri saa poistettua piikit . Siksi tämä jänönopuntia ei ole lasten kasvi. 
Jänönopuntiaa ei muutenkaan kannata laittaa amppeliin tai pöytätasoa korkeammalle, jotta sen piikit eivät pääsee silmiin edes ilman kuljettamana. Ja tietysti jos on lemmikkejä, niin niitäkään ei saa päästää opuntiakaktuksen lähelle. 

Jänönopuntiaa on näin valkopiikkisenä sekä ruskeapiikkisenä.

Opuntia kaktuksen hoito-ohje...

Opuntiat viihtyvät hyvin valoisalla paikalla eli aurinkoisella ikkunalla. Kaktusten tapaan, mullan pitää kuivahtaa ennen kastelua. Itse olen kastellut tätä jänönopuntiaani läpivuoden kuun mukaan Kastelupäivinä. Näin talvellakin kastelen mullan läpimäräksi, koska se normaalilämpöisessä asuinhuoneessa.
Useinkaan kaktukset eivät tarvitse lannoitetta, tosin kesällä niille voi antaa hieman mietoa lannoitetta. Ja tietysti merileväuute sopii niille hyvin. Siitä enemmän Aika antaa merileväuutetta sisäkasveille -postauksessa.
Opuntiat viihtyvät pienessä ruukussa ja hiekkapitoisessa kaktusmullassa. Mullanvaihto tehdään vain tarvittaessa eli ruukun vaihdon yhteydessä.
Jos haluaa niiden kukkivan, opuntiat kannattaa sijoittaa viileään talvehtimispaikkaan ja edelleen hyvään valoon. Silloin kastellaan vain hieman vähemmän, mitä kesällä.

Olisi kiva kuulla, onko teistä joku saanut opuntian kukkimaan? 


Puutarhaterkuin Sari