lauantai 18. joulukuuta 2021

Huonemänty eli hopeapinja pöytäkuusena - 18. luukku

Huonemänty eli hopeapinja on suosittu pienenä jouluisena pöytäkuusena, siis pöytämäntynä. Sitä on myös lumihuurrettuna, mutta minulla on se ihan luonnollisen vihreänä. Olen tässä miettinyt, että laittaisiko siihen joulupalloja vai ei. Se on nimittäin kaunis ihan näin luonnollisenakin.


Huonemänty eli hopeapinja Pinus pinea `Silver Crest`...

Tämä huonemänty on siis ihan huonekasvi meillä. Se on nimittäin kotoisin Etelä-Euroopasta ja moni saattaakin muistaa nähneensä siellä matkustaessaan upeita ja korkeita pinjoja. Tämä on sen harmahtava lajike.
Jännä nähdä, miten pitkään saan sen viihtymään. Toivottavasti ihan ensi jouluun asti 😊

Huonemänty pöytäkuusena hoito-ohje...

Huonemänty eli hopeapinja (Pinus pinea `Silver Crest`) viihtyy valoisalla paikalla, sillä mäntyjen tavoin se vaatii valoa. 
Sitä ei kannata laittaa lämpöpatterin tai takkatulen lähelle. Parhaiten se viihtyy viileähkössä huoneessa, jossa on 10-15 astetta. Se pärjää myös huoneenlämmössäkin eli on aika sopeutuva.

Sitä ei saa päästää täysin kuivumaan eli huoneenlämmössä sen mullan kosteutta on hyvä tarkistaa päivittäin, niin oppii sille hyvän kastelurytmin. Se ei pidä kuitenkaan siitä, että multa on jatkuvasti märkää. Viileässä huoneessa sitä kastellaan vasta, kun mullan pinta on selvästi kuivahtanut. Siis käytännössä paljon harvemmin.
Huonemäntyä voi myös sumutella vedellä.

Tavallisen metsämännyn taimi... 

Suloinen pieni metsämännyn taimi näyttää nyt tältä. Kaivoin tämän viime jouluksi seinänvierustan sepelistä, johon se oli siemenestä lähtenyt kasvamaan. Meillä ja naapuruston pihoilla on siis isoja mäntyjä.
Tämä pieni metsämännyn taimi on kasvanut kivasti uutta, sillä viime jouluna sillä oli vain yhdet sivuoksat. Kuvia siitä silloin Pieni mänty joulupuuna -postauksessa.

Metsämännyn neulaset näyttävät kyllä tosi pitkiltä huonemäntyyn verrattuna 😊


Kartiovalkokuusta näkee myös nyt myytävän pöytäkuusena. Osa niistä on leikattu muotoon, kuten minulla se rungollinen yksilö. Siitä kuvia Joulupuuna kartiovalkokuusi ruukussa -postauksessa.

Jouluterveiset Sari


6 kommenttia:

 1. Yksinkertaisen kaunista! Suloinen pöytäkuusi korvaa joulukuusen pienessä asunnossa. Hyvä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta! Pienessä asunnossa tai jos muuten ei halua perinteistä joulukuusta, niin nämä erilaiset pöytäkuuset on tosi hyviä. Vievät vähän tilaa ja ne voi laittaa vaikka joulupöydän koristeeksi. Ja eivät myöskään karista neulasia lattialle ;)

   Poista
 2. Molemmat männyt ovat todella söpöt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin jännästi ne korostavat toistensa kauneutta. Aiemmin en ole ollut yhtään innostunut huonemännystä, mutta näin metsämännyn kanssa se on tosi ihana :)

   Poista
 3. Pienetkin havut sopivat niin hyvin jouluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan! Oikeastaan havut kuuluvat vahvasti jouluun, oli ne sitten isona joulukuusena tai näinä pieninä havuina :)

   Poista