perjantai 3. joulukuuta 2021

Suomessa kasvatetut joulukukat - 3. luukku

Suomessa kasvatetut joulukukat työllistävät puutarhureita kauppapuutarhojen kasvihuoneilla syyskesästä asti. Joidenkin kukkien kasvatusaika on yllättävän pitkä. Suurin osa jouluna myytävistä joulukukista onkin Suomessa kasvatettuja. Sillä on myös se hyvä puoli, että kukkien lyhyt kuljetusmatka puutarhalta myymälään pidentää kukkien ikää ja laatua. Tänään on Osta työtä Suomeen -päivä, joten taidanpa käväistä kukkaostoksilla 😊

Upeat amaryllikset eli ritarinkukat Suomessa kasvatettu...

Meillä Suomessa kasvatetaan niiden perinteisten punaisten ja valkoisten amaryllisten lisäksi myös paljon upeita erikoisvärejä. Sipulit tulevat ulkomailta ja niistä sitten on kasvatettu kasvihuoneilla amaryllis kukkaan.
Kuvan kerrottu amaryllis on yksi rakkaimmista joulukukistani. Siinä on ihanana lisänä mieto tuoksu.

Nämäkin amaryllikset on kotimaisia eli kasvatettu Suomessa. Erilaisia amarylliksia eli ritarinkukkia kasvatetaan meillä n. 1,1 miljoonaa.

Kotimaiset hyasintit ja joulutähdet...

Hyasintti on ehkä suosituin joulukukka tai niitä ainakin kasvatetaan eniten. Viime jouluna  tilastojen mukaan kasvatettiin n. 3 miljoonaa hyasinttia suomalaisilla kauppapuutarhoilla. Hyasintin sipulit taidetaan tuoda meille Hollannista, missä ne kasvatetaan ulkona hyasinttipelloilla.
Jotkut eivät kestä hyasintin vahvaa tuoksua, ja osalle se on tärkein joulun tuoksuista. Niitä hyasintteja voikin olla useampia asetelmassa, kuten kuvassa maljakkokukkana.

Joulutähtiä on nykyään myynnissä paljon eri värisiä, eri korkuisia ja kukan muodoltaankin erilaisia lajikkeita. Se on tosi mahtavaa. Kuvassa se Söpö kellanvihreä joulutähti, tai niitähän on kuvassa kaksi ruukkua. Nämä on kyllä aika veikeitä.
Joulutähtiä kasvatettiin meillä 1,4 miljoonaa. Kasvihuoneilla ne kasvatetaan pistokkaista, jotka tulevat  ulkomailta, joulutähtien lisäykseen erikoistuneilta kasvattajilta.

Jouluiset leikkotulppaanit...

Joulu aloittaa taas tulppaanikauden, joka jatkuu kevääseen asti. Monelle leikkotulppaanit ovatkin niitä ainoita oikeita joulukukka. Onhan ne kyllä upeita! Tulppaania Suomessa kasvatetaan leikkokukaksi noin 73 miljoonaa kappaletta, koko vuotena. Niiden sipulit taidetaan kasvattaa Hollannissa, kuten hyasinttienkin sipulit.

Nämä upeat punaiset tulppaanit joulukukkina avautuivat kauniisti ja kun ne siirsi illalla viileään, ne kestivät pitkään.

Suomessa kasvatetut kukat ovat ekologisia...

Kotimaiset kukat ovat ekologisia, koska kukkien lyhyt kuljetusmatka vie vähän energiaa ja saastuttaa samalla vähemmän. Niistä tulee myös vähemmän hävikkiä, koska kukat eivät kärsi pitkistä kuljetuksista. Lisäksi suomalaiset kauppapuutarhat toimivat vastuullisesti, osalla kukkien kasvatuksen vaatima valaistus on led-valoilla, osalla kasvihuoneet lämmitetään maalämmöllä sekä kasvihuoneen automatiikka säästää vettä kasvien kastelussa jne. Meillä käytetään myös paljon torjuntaeliöitä ötököiden torjunnassa kasvihuoneilla, siis torjunta-aineiden sijaan.

Näistä syistä Suomessa kasvatetut kukat ovat ekologisia. Ja niiden kasvatus työllistää monta ahkeraa puutarhuria, kukkien kuljettajaa, myymälähenkilöstöä jne.
Kukat tietysti myös ilahduttavat, millä onkin suuri ja tärkeä merkitys 😊

Jouluisin terveisin Sari


8 kommenttia:

 1. On tosi mahtavaa, miten paljon kotimaista ruukkukasvituotantoa on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Aivan huippu hienoa, että joulukukista on niin iso osa kotimaisia ruukkukukkia. Ja vielä sekin, että valikoimaa ja eri värejä on paljon.
   Hienoa on myös se, että kotimaiset kasvihuoneyritykset ovat niin aktiivisesti muuttaneet toimintaansa ympäristöystävällisemmäksi.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kyllä, amaryllis on upea ja kivan persoonallinen. Se kun saattaa tehdä vielä yhden kukkavanan sen jälkeen, kun kukat ovat täysin lakastuneet. Siis ihana yllärikasvi :)

   Poista
 3. Amaryllis kuuluu minunkin joulukukkasuosikkieni joukkoon. Juuri ostin tuollaisen valkoisen kerrotun amarylliksen, Suomessa kasvatetun tietenkin. Kaksivanaisen hinnalla löytyi yksi, josta näkyi myymälässä kolme nuppuvanaa. Nyt huomasin sipulista pilkottavan vielä neljännenkin nupun ja kovasti odotan, jaksaako se kehittää kaikki kukinnot täyteen loistoonsa.
  Millähän konstilla kukinnan saisi onnistumaan mahdollisimman hyvin? Auttaako, jos laittaa kastelulannoitetta vai onko hoidolla enää tässä vaiheessa vaikutusta kukintaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teitpä hyvän löydön! Valkoinen kerrottu amaryllis on kyllä todella upea näky kukkiessaan ja jopa mykistävän upea, kun sillä on monta kukkavanaa täydessä kukassa :)
   Lannoitus auttaa vain lehdistöä tässä vaiheessa, joten sitä ei kannata tehdä. Itse kastelen amarylliksiä merileväuutevedellä, missä on monenlaista hivenravinnetta. Ehkäpä tärkeintä on tuossa vaiheessa se, ettei kastele multaa liikaa ja toisaalta, ettei päästä multaa kuivumaan. Tietysti sekin auttaa, ettei pidä amaryllistä lähellä patteria, takkaa tai muuten liian lämpimässä paikassa. Huoneenlämpö on sille hyvä.
   Pidetään peukkuja, että amarylliksesi kaikki neljä kukkavanaa kehittyy upeasti kukkaan!

   Poista
 4. Ensimmäinen amaryllikseni vuosia sitten oli marketista bongattu valkoinen kerrottu amaryllis! Nyt pidän niistä jo lähes kaikista väreistä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amarylliksissä on kyllä huikean paljon erilaisia värejä. Se valkoinen kerrottu amaryllis on tosi upea! Minä en vieläkään oikein pidä siitä peruspunaisesta amarylliksestä, mutta ehkäpä aikaa myöden siitäkin oppii pitämään :)

   Poista