lauantai 11. joulukuuta 2021

Upea jouluruusu on perenna - 11. luukku

Jouluruusu on upea joulukukka ja pihalla monivuotinen perenna. Sen takia niitä voikin ostaa joulukukaksi useampia, on kuin tekisi taimihankintoja kevääksi. Lisäksi jouluruusussa on joulukukkana ainutlaatuista kauneutta, mitä ei ole muissa joulukukissa. Ehkä siksi se kuuluukin suosikkeihini, amaryllisten ohella.


Muhkea ja lehtevä jouluruusu...

Tällainen muhkea ja lehtevä jouluruusu on minusta tosi viehättävä jouluna. Sen persoonallinen ja sinne tänne sojottava lehdistö luo jouluruusulle ainutlaatuista viehättävyyttä. Tällä on vielä hyvin pieniäkin nuppuja tulossa ja parhaillaan kukkivia kukkia, joilla on pörhöiset heteet kukissa. Sen lakastumaan päin olevat vihertävät kukat ovat myös kauniita hieman punertavaa sävyä saaneina. 

Siis upea ja juhlava joulukukka 😍


Punakukallinen jouluruusu...

Tällä viininpunakukkaisella jouluruusulla kukat ovat aika pienet ja nuokkuvat alaspäin. Kukkavarsien päissä, lehdistön yläpuolella,  on pieniä nuppuja. Ne tekevät tästä jouluruususta siromman.
Nyt nämä ovat ostoruukuissaan, jotka olen vain pyyhkinyt puhtaaksi. Ehkäpä kiedon ruukkujen ympärille kauniit paperit lähempänä joulua.
Usein jouluruusun vanhimmat lehdet ovat pilkullisia tai lehtien kärjet kuivuneita. Se on hyvin tyypillistä näille isommille lehdellisille jouluruusuille. Se samalla tekee niistä luonnollisemman näköisiä, siis kuin suoraan pihalta haettuja.

Lehdetön valkoinen jouluruusu...

Lehdetönkin jouluruusu on kaunis, omalla tavallaan. Itse pidän siitä eniten nupullisena tai kun siitä on vasta osa kukista avautunut. Lehdettömänä se sopii kauniisti sammaleen kanssa yhteen. Siitä näet kuvia linkeistä tämän jutun alaosassa. Kokosin listan vanhempia blogijuttuja jouluruusuista.

Jouluruusu on monivuotinen perenna pihalla...

Tämä kuva on otettu toukokuun alkupäivinä tänä vuonna. Jouluruusu kasvaa lähellä magnoliaa, joka on suojattu kanaverkolla metsäkauriilta. Jouluruusu on myös verkon sisällä. Sen vierellä näyttää olevan sininen nupullinen edellisvuoden hyasintti.
Jouluna myytävät jouluruusut kannattaa siis säilyttää ja istuttaa pihalle keväällä. Niistä saa monivuotisen perennan, joka kukkii huhti-toukokuussa. Suurin valikoima jouluruusuja on aina näin joulukukkien aikaan, etenkin sesongin alkupuoliskolla.

Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksesta löydät miten hoitaa jouluruusuja. Samoin siellä on ohjeet, miten saa jouluruusun säilymään kevääseen.


Jouluruusun kasvupaikka pihalla...

Parhaiten jouluruusu viihtyy puolivarjossa tai vähän jopa varjoisemmallakin paikalla. Maassa pitää olla läpäisevyyttä eli se ei kestä sitä, että mullan pinnalla seisoo vesi tai maa on litimärkää. Se ei kuitenkaan ole kuivan paikan kasvi, vaan tuore maa on sille paras.
Jos sille löytyy hyvä paikka, se saattaa kukkia jo marras-joulukuussa ja jatkaa kukkimista keväällä, kun lumet ovat sulaneet.  Punaiset jouluruusut kukkivat yleensä myöhemmin, toukokuussa. 
Jouluruusuille ei useinkaan kannata laittaa talvisuojauksia, ei edes havuja. Paikan valinta on se tärkein niksi, millä ne saa viihtymään pihalla.



Lisää postauksia jouluruusuista...



Jouluisin terveisin Sari



4 kommenttia:

  1. Jouluruusut ovat kyllä ihania. Monena vuonna on etelässä joulun aikaan niin lauhaa, että ne voi istuttaa pihalle heti joulun jälkeen. Se helpottaa viileän paikan säilytyspulmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo taitaa tosiaan olla totta, kiitos lisäyksestä! Ja etenkin rannikolla, maa pysynee sulana pidempään.
      Tänä jouluna taitaa olla kuitenkin niin, että maanpinta on jo nyt jäässä. Joulunajan sääennuste lupaa kunnon pakkasta, joten saas nähdä, milloin nämäkin jouluruusut pääsee istuttamaan pihalle.

      Poista
  2. Kiitos taas kauniista postauksesta. Jouluruusu on suosikkini, "naked"-versio on tyylikkään pelkistetty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä lehdettömässä jouluruusussa on muuten jotain tosi keväistä ja raikasta :) Sama on täysin nupullisissa hyasinteissa ja amarylliksissä.
      Kiitos sinulle kivasta palautteesta!

      Poista