tiistai 7. joulukuuta 2021

Joulukuusen kaato kuun mukaan - 7. luukku

Joulukuusen kaatoaika katsotaan tarkkaan kuun mukaan, jotta joulukuusi pitää neulasensa pitkään, eikä karista niitä. Tämä on vanhaa perinnetietoa, joka edelleen pitää paikkansa. Monet on saaneet joulukuusen pysymään vihreänä yllättävän pitkään, jopa keväälle asti. Joillakin kuusi on alkanut kasvattaa aika hauskasti uusia kerkkiä eli vuosikasvaimia. Sen sijaan jos joulukuusen kaataa kuun mukaan huonona aikana, kuusi ei pidä pitkään neulasia, vaan ne alkaa pudota lattialle vaikka hoitaisi kuusta huolellisesti.

Joulukuusen kaato kuun mukaan...

Joulukuusen paras kaatoaika kuun mukaan on nyt kasvavalla kuulla. Kuusi säilyy hyvin ulkona siihen asti, kun sen ottaa sisälle jouluaattona. Silloin sahataan kuusen tyvestä pala pois, aivan kuten tehdään leikkokukille.

Joulukuusen kaatoaika 5.-15.12.2021


Nämä pienet pöytäkuuset kannattaa myös leikata joulukuusen kaatoaikana. Silloin ne pitää neulasensa hyvin ja pysyvät kauniina jouluun asti.


Havutöiden havut kuun mukaan...

Erilaisiin havutöihin kuten näihin pieniin kuusiin tai havukransseihin ja -köynnöksiin, pätee myös sama ohje. Eli niihinkin käytettävät havut on hyvä hakea metsästä joulukuusen kaatoaikana, ja tietysti maanomistajan luvalla.

Yhtenä vuotena tehtiin havuköynnös ulko-oven kaiteeseen ja se säilyi tosi hyvänä keväälle asti. Olisi varmaan säilynyt vielä pidemmällekin, mutta keväällä jouluinen havuköynnös ei enää miellyttänyt silmää, joten se vietiin kompostiin 😊

Mikäli sinua kiinnostaa puutarhanhoito kuun mukaan, olen tehnyt siitä verkkokurssin Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.

Jouluisin terveisin Sari4 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeista kuusen kaatoon! Meillä on ollut perinteenä hakea kuusi vasta jouluviikolla, pitäiskö nyt muuttaa perinnettä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa muuttaa perinnettä :) Sen voi tehdä niin, että hakee kuusen ensi viikon alussa. Siitä kun on aattoon enää reilu viikko.
   Ajatella, joulu on jo niin lähellä :)

   Poista
 2. Kiitos muistutuksesta! Olen todennut tuon pitävän paikkaansa. Näin joulutohinoissa hyviä kaatopäiviä ei meinaa muistaa katsoa riittävän ajoissa. Siis kiitos vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Onpa kiva kuulla, että olet todennut kuusenkaatopäivät toimiviksi. Tänä jouluna kaatopäivät onkin jo näin aikaisin, jo ihan siksi ajattelin niistä muistuttaa täällä blogissa. Ne tosiaan helposti jää huomaamatta, kun näin joulukuussa on paljon muuta puuhaa.

   Poista