keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Joulukielopenkki omalla pihalla - 1. luukku

Joulukielopenkki omalla pihalla on aivan mahtava idea. Se on myös helppo tehdä. Minulla on ollut oma joulukielopenkki jo vuosia. Siitä on ollut kätevä kaivaa joulukielojen juuret, eikä ole tarvinnut lähteä mökille asti. Lisäksi saa nauttia pihalla kielojen tuoksusta kesäkuussa.

Tuoksuvia joulukieloja oman pihan kieloista...

Kielojen hyötäminen kukkaan jouluksi eli joulukielojen kasvattaminen juurakoista kukkiviksi onnistuu ihan kotioloissa. Se ei siis vaadi kellaria tai viileää huonetta. Olenkin kasvattanut jo vuosia tuoksuvat joulukielot. Joulukielojen kasvatusohjeet löydät Joulun salainen resepti -postauksesta.


Mihin sijoittaa joulukielopenkki...

Jos haluat tehdä oman joulukielopenkin, voit tehdä sen ensi keväänä. Valitse ensin pihaltasi kielopenkille sopiva paikka. Jotta pihasi kokonaisuus pysyy kauniina ja piha pysyy myös helppohoitoisena, kannattaa muistaa pihasuunnittelun opit paikan valinnassa. Kielot kukkivat parhaiten aurinkoisella ja  puolivarjoisella paikalla. Tuore maa on niille paras, sillä liian kuivassa kielot eivät jaksa kukkia. Tee kohtaan kieloille multa-alue valmiiksi.
Kaiva sitten maanomistajan luvalla kielojen juuria kohdasta, jossa näkyy kielojen alut. Istuta ne kielopenkkiin ja kastele.
On hyvä myös muistaa, että kielot leviävät vähitellen isommaksi alueeksi. Joulukielopenkistä voi siksi huoletta kaivaa juuria joulukieloiksi. Sekin on hyvä muistaa, että kieloja ei saa syödä, sillä syötynä ne ovat tosi myrkyllisiä.

Alla kuva joulukielopenkistäni elokuulta, jolloin tuoksuvat liljat kukkivat kielojen seassa. Siellä kasvaa myös joitain luonnonkukkia kuten kevätlinnunhernettä. Joulukielopenkki on siis kukkapenkin ja kukkaniityn välimuoto eli perennaniitty 😀
Lumisateisin terveisin Sari


8 kommenttia:

 1. Kielo on kyllä superihana joulukukka!
  Minä olen löytänyt sitä muutamana vuonna kukkakaupasta, täytyy tänäkin vuonna käydä katsomassa tilanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, olen niin samaa mieltä! Kielossa on ihan omanlaista herkkyyttä, mitä ei ole muissa joulukukissa.
   Kukkivia kieloja oli muuten myös keväällä myynnissä ruukkukukkana, joten ehkäpä niiden suosio on kasvanut muutenkin. Pidetään peukkuja, että löydät joulukielot :)

   Poista
 2. Ihana joulukielo! Minäkin olen nitä harrastanut, meidän metsäpuutarhassa kielot ovat kovasti levinneet. Talvi tuli nyt liian piaan ja mun kielot on jäässä lumen alla, samoin jouluruusut. Nautin niistä sitten keväällä. Hyvää joulunodotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän kyllä yllätti talventulo, kun on tottunut, että täällä etelässä maa jäätyy vasta joulukuun lopulla tai tammikuussa. Minullakin jäi muutamat perennan versot leikkaamatta ja nyt ne on jäässä.
   Kielot on siitäkin ihania, että ne leviävät kivasti, joten niistä raaskii ottaa joulukieloja :)
   Kiitos ja oikein ihana joulunodotusta sinullekin!

   Poista
 3. Minullapa kasvaa kieloja pihalla ihan luonnostaan. Joulukielojen kasvatusta täytyypä kokeilla ensi jouluksi. Kielo kuuluu lempikasveihini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kyllä onnekas, kun kielot kasvavat jo omalla pihalla. Kokeile ihmeessä joulukielojen kasvatusta, sillä se on yllättävän helppoa. Ja saa nauttia kielontuoksusta joulunpyhinä :)

   Poista
 4. Palstallani kssvaa muutama kielo. Postauksestasi ymmärsin, että taitavat olla liian kuivassa paikassa. Aikomukseni oli kasvattaa ohjeesi mukaan joulukieloja, mutta lumi ja pakkanen pääsivät yllättämään, ensi syksynä sitten. Kielo on niin hurmaava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kielo leviää ja kukkii parhaiten tuoreessa maassa. Meillä on ollut kieloja pihalla myös toisessa kohtaa, kuivemmassa paikassa. Ne ei kukkineet ja eikä kasvaneet rehevästi. Sinun kannattaa siirtää kielot paremmalle paikalla. Tai sekin voi auttaa, että laittaa ne paikkaan, jossa muut kasvit varjostavat niitä.
   Kielo on tosiaan upea kukka, niin jouluna kuin kesän alussa :)

   Poista