keskiviikko 15. joulukuuta 2021

Jouluruusu viihtyy viileässä - 15. luukku

Jouluruusu viihtyy viileässä ja kukinta kestää siellä myös pidempään. Joten olen taas pitänyt jouluruusuja parvekkeella nämä lämpimät päivät. Tässä nyt kuvia niistä parvekkeelta, josta ne kivasti näkyvät sisälle ikkunan läpi. Kohta ne pitääkin taas ottaa sisälle, suojaan pakkaselta.


Vaaleajouluruusu viihtyy viileällä parvekkeella...

Tämä vaaleajouluruusu (Helleborus niger) on ihan uusi ja siitä on avautunut vasta ensimmäinen kukka. Nyt on sopivasti täällä etelässä lämpötila ollut plussan puolella, joten se on saanut olla parvekkeen viileydessä. Siellä sen kehitys pysähtyy eli kukkia ei avaudu lisää. Se on hyvä juttu tässä vaiheessa joulukuuta, sillä jouluaattoon on vielä 9 päivää. 
Jouluruusu kukkii pidempään viileässä...

Tämä iso jouluruusu on ollut minulla jo noin kuukauden ajan. Sen kukat eivät ole hohtavan valkeat eli se erilainen. Sekin on nyt parvekkeen viileydessä.
Olen pitänyt sitä myös viileässä huoneessa, jossa lämpötila on reilusti alle 20 astetta ja pakkasyönä lämpötila laskee vielä vähän lisää. Viileässä huoneessa tämä on selvästikin pysynyt pidempään kauniina.

Eli mikä tahansa viileä tila käyn näille jouluruusuille, kunhan sinne ei tule pakkasta. Olen joskus vienyt jouluruusut jopa kylmiöön viikoksi ja sekin toimi. Otin ne sitten esille olohuoneeseen jouluaattona joulunpyhiä kaunistamaan.
On muuten hyvä muistaa, että jouluruusua ei saa syödä, sillä se syötynä vaarallisen myrkyllinen.

Näiden jouluruusujen kukat eivät kestä pakkasta...

Vaikka jouluruusu on monivuotinen perenna, nämä jouluksi kasvatetut eivät kestä pakkasta ruukkukukkana. Niillä kukat saavat herkästi vioitusta jos ne jäävät parvekkeelle ja lämpötila laskee pakkaselle. Jopa lehtiin voi tulla pakkasvioitusta.

Joten ensi sunnuntaina täytyy siirtää jouluruusut sisälle, koska sääennuste lupaa pakkaskelien taas alkavan. Siirrän nämä viileään huoneeseen odottamaan jouluaattoa 🎄

Lisää ohjeita jouluruusun hoitoon löydät Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksesta.


Lisää postauksia jouluruusuista...


Jouluisin terveisin Sari


2 kommenttia:

 1. Kaunis jouluruusu! Nyt ymmärrän, miksi jouluruusuni viime vuonna lakastui nopeasti rumaksi. Seuraavan jouluruusun kanssa olen nyt viisaampi. Hyvää joulunodotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu on kyllä helppo kasvi ja kukkii pitkään kauniina, jos sille löytyy kotoa viileämpi ikkuna tai muu viileä paikka. Piharuukussakin se viihtyy, jos ei ole pakkasta :)
   Kiitos, ja hyvää joulunodotusta sinullekin!

   Poista