torstai 9. joulukuuta 2021

Hyasintin pesu ja kauniit juuret - 9. luukku

Hyasintin pesu tehdään varovasti, jotta juuret eivät mene poikki ja viemäri  tukkoon. Moni ehkä miettii, mitä järkeä on pestä hyasintin juuret. Hyasintista saa pesun jälkeen tehtyä matalia istutuksia, kukinnan kärsimättä. Jos nimittäin leikkaisi juuret kokonaan pois, riskinä on se, että nuput ja kukat kärsivät kuivuudesta. Ja onhan hyasintti monivuotinen kevätkukka pihalla, joten siksikin haluan näiden hyasinttien säilyvän elossa ja hyvinvoivina kevääseen.

Hyasintin pestyt juuret hyasinttiasetelmassa...

Tältä hyasintilta on pesty multa pois juurten seasta, joten multapaakku ei vie niin tilaa. Kietaisin tämän juuret sipulin alle ja peitin ne sammaleella. Sammaleen ympärille on kiedottu muutaman kerran ohutta metallilankaa, jotta sammal pysyy paikallaan. Tästä tuli todella kaunis 😍

Säilytä hyasintit kevätkukaksi -postauksessa näkyy hyvin, miten vanhat joulusipulit kukkivat pihalla keväisin. Siksi niiden juuret on tärkeä säilyttää, jotta hyasintit pysyvät elävinä ja kykenevät jatkamaan elämäänsä pihalla. Hyasintit eivät siis ole kertakäyttökukkia.

Hyasintin juurien pesu...

Irrota multaa varovasti sormin vähitellen, kuten ylimmässä kuvassa. Multa lähtee ehkä helpoimmin, kun multa on kasteltu etukäteen.

Sen jälkeen laita kippoon vettä ja huljuttele juuria vedessä. Veteen irtoaa multaa ja hiekkaa juurista, joten kaada vesi ulos pihalle. Älä kaada vettä viemäriin, sillä sen hiekka voi tukkia viemärin. 
Jos juuret jäivät vähän multaisiksi, huljuttele niitä puhtaassa vedessä uudelleen.

Jännästi näistä toisella hyasintilla oli isot juuret ja toisella pienet.

Hyasinttien pesu tehty ja juuret veteen...

Laitoin nämä pestyt hyasintit veteen, odottamaan viikonloppua. Sipuli ei saa olla vedessä, vaan ainoastaan juuret. Pienijuurinen on lasikipossa, jonka pohjalla on hieman vettä. Toisen hyasintin laitoin hyasinttimaljakkoon, kun sillä oli niin kauniit juuret. 
Näin ne säilyvät ja kukkivat hyvin. Taidan tehdä näistä jonkin kivan asetelman viikonloppuna, kun on enemmän aikaa. Toisen juuret on kyllä niin kauniit, että ne taidankin jättää näkyviin.

Hyasinttiasetelmia pestyistä hyasinteista...


Jouluisin terveisin Sari2 kommenttia:

  1. Olipa taas uusi juttu minulle. Hyasintit juurineen lasipurkissa ovat ihan nätti asetelma sinällään. Sekä myös sammalen sisällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyasintilla on yllättävän kauniit ja pitkät juuret. Ne myös pysyy kauniina, jopa hyasinttimaljakossa. Näillä pestyillä hyasinteilla saa tehtyä kivasti vähän erilaisempia hyasinttiasetelmia.

      Poista