perjantai 30. syyskuuta 2011

Kukkasipuleja ruukkuun ja kesäkukat sisälle

Syyskrookukset näyttävät vielä niin pieniltä. Tosin viime syksynä syysmyrkkyliljat avasivat nuppunsa vasta lokakuun puolessa välissä, klik.
Nämä ovat siis nyt lasitetulla parvekkeella syyskukkina.

Murattisyklaamin sipuli

Loput kukkasipulit saapuivat postista ja mukana oli tosi jännä, murattisyklaami (Cyclamen hederifolium). Tämä ei ole varma talvehtija, mutta sopii hyvin syyskukaksi ruukkuun. Tai siis kokeilen vasta sen sopivuutta.
Edit - Sailan Saaripalsta-blogissa on kuva hänen murattisyklaamistaan, klik.
Istutin tämän mukulan aika pintaan, kun netissä näkyvissa kuvissa oli myös tehty niin. Pidetään peukkuja, että tästä tulee vielä jotain 😊

Tämäkin pieni alku on tuota murattisyklaamia. Mukula on sillä sormenpään kokoinen. Eikös olekin suloinen 😊


Ruukkuihin olen nyt varannut monenlaista kukkasipulia. On tulppaania, narsissia, helmililjaa... ja ehdottomasti kurjenmiekkaa. Viime helmikuussa ruukussa kukki ihania kevätkurjenmiekkoja, joten nyt haluan jotain uutta. Osan olen ostanut marketeista ja nuo ruskeat pikkupussit ovat Korpikangas Siemen -Fröltä.
Nämä istutan vasta myöhään syksyllä tai alkutalvesta ruukkuihin ja ruukut vien kellariin. Ne kukkivat sitten helmi-maaliskuussa.
Pihalle kukkasipuleita pääsee istuttamaan ehkä viikon parin päästä. Nyt maa on vielä turhan lämmintä täällä etelässä.

Lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi on luvattu meillekin nyt vain pari astetta lämmintä. Eli maljaköynnös ja muut arat on siirrettävä sisälle huomenna. Daaliat saavat muuten olla ulkona, vaikka yöllä olisikin pakkasta.
Parvekkeella sen sijaan maljaköynnös ja pelakuut pärjäävät, parveke kun on lasitettu. Otin kuvan tänään..

Jouluruusuilla pilkistää jo nuppuja mullasta... olettekos huomanneet 😊


Oikein ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua kaikille !

keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Neilikoita aamulla


Ihanasti aamulla paistoi aurinko, tosin leikkokukkia ei kannata pitää auringossa ; )


Harvoin tulee ostettua keltaisia kukkia. Jokin näissä terttuneilikoissa nyt kuitenkin viehätti....

Niin kuin kaikilla leikkokukilla, näillä neilikoillakin on vedessä kukkavirkistettä. Ja veteen joutuvista varsista on poistettu lehdet. Näin vesi pysyy hyvänä ja kukat kestävät pidempäään : )

Aurinkoista viikon jatkoa kaikille !

lauantai 24. syyskuuta 2011

Kasvien menestymisvyöhykkeet ja haaste


Puuvartisille eli puille, pensaille ja köynnöksille on annettu menestymisvyöhykkeet helpottamaan talvenkestävien kasvien valintaa. Suomi on niin pitkä maa, että tarvitaan 8 eri kasvu-eli menestymisvyöhykettä kuvamaan puuvartisten kasvien talvenkestävyyttä. Tämä ei siis koske perennoja, vaan puuvartisia, ja on suuntaa antava.
Täältä, Ilmatieteeenlaitoksen sivuilta, näet oman alueesi menestymisvyöhykkeen, vanhan kuntajaon mukaan. (Kartta kasvuvyöhykkeistä)

Haastankin nyt kaikki puutarhablogit laittamaan sivupalkkiinsa alueensa menestymisvyöhykkeen : )
Siitä näkee kivasti, millaisia eroja eri puolilla Suomea on, esimerkiksi syksyn etenemisessä.

Syyssyrikkä eli Buddleja on talvenarka ja se menestyy vain hyvällä talvehtimispaikalla I-II- vyöhykkeillä, siksi merkinä on (I-II).

Samoin Endless Summer -hortensioiden menestymisvyöhyke on (I-II). Sulkeet siis viittaavat epävarmaan talvehtimiseen.

Pallohortensia `Grandiflora`menestymisvyöhykkeeksi on annettu I-II(III). Eli talvehtii yleensä ongelmitta I-II vyöhykkeillä.

Kuvan syyshortensian menestymisvyöhyke on I-III(IV). Talvenkestävin hortensia lienee mustilanhortensia, jonka menestymisvyöhykkeeksi on annettu I-V. Vanhoissa kirjoissa ja lähteissä saattaa menestymistiedot olla muuten hieman vanhentuneita.
Sain ihanan tunnustuksen Sekasortoa -blogin Marilta ja Susanne -blogin Susannelta. Lämmin kiitos vielä teille : )
Haasteeseen kuuluu:
1. kiittää tunnustuksen antajaa
2. antaa tunnustus eteenpäin 8:lle blogille
3. kertoa tunnustus näille blogeille
4. lopuksi kertoa itsestä 8 satunnaista asiaa

Satunnaiset asiat minusta:
 1. kokeilen välillä rawfoodia, nytkin kokeilussa on välipala tuoreesta parsakaalista, banaanista ja kiivi-hedelmästä soseutettuna. Yllättävän hyvää : )
 2. olen ekoilija ja luomuilija... tässä samalla nytkin juon luomukahvia luomumaidolla.
 3. rakastan joulua, ja ostin tänään jotain pientä jouluksi Wanilla Rosesta.
 4. kukkia pitää olla aina sisälläkin ! Kesällä kukkivina ruukkukukkina ja talvella myös leikkokukkina, ehdottomasti !
 5. haaveilein koirasta....
 6. on ihanaa, kun koti tuoksuu hyvälle. Tänään ostin myös herkullisen tuoksuisen Chocolate Mint Truffle -tuoksukynttilän : )
 7. näin syksyn saapuessa, kotikin kaipaa aina pientä muutosta eli fengshuikonsulttina teen sen suurella sydämellä
 8. pidän kivistä, niin sisällä kuin ulkona. Löysin tosi kauniin kivistä tehdyn rannekorun kirpparilta kesällä. Se on edelleen lempparikoruni : )

Tunnustus ihanille blogeille:
Haluan antaa tämän tunnustuksen eteenpäin mielenkiintoisille ja sykähdyttäville blogeille, mitkä liittyvät puutarhaan tai kasveihin. Osa näistä ei halua vastata tunnustuksiin, ja ymmärrän siksi täysin, etteivät he vastaa tähän. Haluan antaa tämän tunnustuksen siitä huolimatta myös näille upeille blogeille : )

 1. Ruusuja ja Rikkaruohoja - vanhan talon rehevä ja persoonallinen piha
 2. Pionihulluutta ja puutarhaunelmia - aivan hurmaavia kuvia pioneista ja ruusuista
 3. Pajassa ja puutarhassa - siirtolapuutarhan kukkarunsautta
 4. Hernepensaskujanne - aivan huikea potager
 5. Anun puutarha - kauniita kukkia
 6. Piha maalla - ahkeraa pihantekoa V-vyöhykkeellä
 7. Saaripalsta - vanhojen talojen pihapiirin kehitystä ja erikoisia kasveja
 8. Homesick- käsittämättömän upeita kuvia kukkien yksityiskohdista
 9. Förmaaki ja puutarha - vähän pienempi puutarha lintuineen ja oravineen
 10. Ainosofia puutarha - upea suihkulähde ja ihana tunnelma
 11. Akileija - puutarhan lintuja ja suloisia kurreja
 12. Sinisen oven takana - ihania tunnelmakuvia kukista niin sisällä kuin ulkona
 13. Tuijan koti ja puutarha - kukkia, kukkia...
Edit - lisäsin tuohon vielä pari, jotka olivat tippuneet listastani eilen : )

keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Suunnitellako pihaa, vai jättääkö suunnittelematta ?

Onko pihasuunnittelulla muuta merkitystä, kuin saada pihalle kauniita kasveja ? On...

Moni on oppinut kantapään kautta, että pihaa olisi kannattanut suunnitella jo talon suunnittelun yhteydessä. Toki sen voi tehdä myöhemminkin, mutta mitä pienempi tontti, sen tärkeämpää on pihan suunnittelu ajoissa.

Jos haluaa pihasta toimivan eli autot mahtuvat hyvin pihalle, oleskelualue on riittävän iso ja hyvällä paikalla, lumityöt on helppo tehdä, näkösuojaa on riittävästi, piha on valaistu oikein, nurmikko on helppo leikata, yms kannattaa tehdä pihasuunnitelma. Sen voi myös teettää ammattipihasuunnittelijalla : )
Pihaa ja ratkaisuja ajatellaan aina pitkällä tähtäimellä eli ainakin 20 vuotta eteenpäin.
Tämän ajan ilmiö on "puutarha-asiantuntijat" , joilla ei ole mitään alan koulutusta tai se on vain viikonloppukurssi.... eli kuluttaja saa olla nykyään aika tarkkana. Vähän niin kuin savolaisittain eli vastuu on kuulijalla, hih ; )

Jokaisen harrastajan oma kokemus puutarhasta on arvokas ja kokemuksia on ihana jakaa. Mutta kun kasvuolosuhteet ja hoito vaihtelevat eri pihoilla, ei asia aina toimikaan toisessa pihassa.

Suurin osa pihasuunnittelijoista huomio asiakkaan toiveet ja mieltymykset. Ja ilman muuta asiakkaan kannattaa heti sanoa, jos jokin suunnittelijan ehdottama asia ei tunnu hyvältä ! Yleensä kun löytyy muitakin vaihtoehtoja : )
Ja jos itse suunnittelee omaa pihaa, voi oman suunnitelmansa käydä läpi ammattilaisen kanssa. Toki se maksaa vähän, mutta silloin säästyy myös virhehankinnoilta ja -ratkaisuilta.

Ja pihasuunnittelussa huomioidaan myös pihan hoito ja siihen menevä aika. Täysin hoitovapaata pihaa ei ole : )
Voihan olla niinkin, että haluaa pihan, missä on paljon tekemistä ja puuhailtavaa... senkin saadaan aikaan oikealla kasvivalinnalla.

Sitten jos haluaa ekologisen pihan, kasvivalinta tehdään erityisen huolella, jotta ei tarvitse kastella, myrkyttää ötököitä yms. Myös materiaalivalinnoissa ja pihan teossa ekologisuus huomioidaan. Piha on osa luontoa, eli sinne varta vasten luodaan hyönteisille, linnuille ja muille pihan eläimille hyvät olot : )

Pihan suunnittelu on nyt hyvin ajankohtainen aihe, sillä järki-ihminen tekee sen talvella. Ja kun suunnitelmat ovat valmiit kevättalvesta, pääsee lähettämään tarjouspyyntöjä ja tilauksia.
Näin pihan teko pääsee keväällä ajoissa käyntiin : )

Ja jos itse suunnittelee pihaansa tai sen jotain kohtaa, kannatta se kuvata viimeistään nyt, niin talvella on helpompi suunnitella sitä. Muisti kun meillä on yleensä aika lyhyt ; )

Eli nyt kipin kapin tilaamaan pihasuunnitelmaa tai kuvaamaan suunniteltavaa kohtaa !

maanantai 19. syyskuuta 2011

Verenpisaran talvettaminen

Muutamat ovat kyselleet verenpisaran talvetuksesta...kohta on aika siirtää ne pihalta sisätiloihin. Verenpisarat eivät kestä yhtään pakkasta joten näihin aikoihin tulee seurattua sääennusteita tarkasti ; )

Alla hennon vaaleanpunertava verenpisara `Jollies Cannes`. Se on aika rentokasvuinen ja ns, kerrottukukkainen. Aivan ihana : )Kuupuutarhassani on myös toista verenpisaraa, valkoista nimeltään`Sofie Michiels`. Myös se on rentokasvunen ja kerrottu.

Alla olevasta kuvasta näkee hyvin mitä rentokasvuisuus tarkoittaa... eli oksat roikkuvat ruukun reunalta alaspäin. Olen tukenut muutaman verson tukikepillä pystyyn : )

Verenpisaran talvisäilytys:

Verenpisarat (Fuchsia) siirretään ennen yöpakkasia sisälle, valoisalle ikkunalle. Lämpötila huoneessa saisi olla lähellä + 10 astetta. Niitä ei kannata leikata syksyllä paljoakaan, jotta vihreitä lehtiä säilyy talveksi. Verenpisaroita täytyy muistaa kastella, yllättävän usein !

Meillä verenpisarat ovat talvehtineet hyvin, vaikkakin talvetuspaikka ei ole paras mahdollinen. Huoneessa on ehkä 16 astetta lämmintä ja puut varjostavat hieman liikaa ikkunaa. Verenpisarat tiputtavat talvella todella paljon lehtiään ja näyttävät pimeimpänä aikana tosi raaskuilta. Mutta säilyvät hengissä : )
Osa verenpisaroista on talvetettu valoisassa kellarissa, jossa lämpötila talvella on vain pari astetta plussan puolella. Siellä kaikki lehdet tippuvat pois oksista.

Alla oleva kuva on otettu maaliskuussa ennen mullanvaihtoa ja leikkausta. Eli siinä vaiheessa uusia lehtiä on kasvanut jo paljon.

lauantai 17. syyskuuta 2011

Vähän siemeniä ja amiraaleja ; )

Kuvassa kipolliset varjoliljan ja ukkolaukan siemeniä..... siis ihan mielettömästi. Tosin ukkolaukan siemenet oikean puoleisessa kipossa ovat siemenkotineen. Putsasin niistä vähän siemeniä tuohon talouspaperin päälle.
On näissä kyllä kylvämistä ; ) Syyskylvöjen aikahan on nyt syksyllä...
Laitan blogiarvonnan kohta puoliin, ja näitä siemeniä siihen palkinnoksi.

Jossain blogissa näin ruusupapujen siemeniä (valittettavasti en muista enää blogia). Oli ihan pakko mennä tutkimaan minkä värisiä siemeniä löytyy meidän oranssikukkaisen ruusupavun palosta ; )

Valkoinen syyssyrikkä ja amiraali

Vihdoinin sain napattua kuvan perhosesta syyssyrikän kukassa. Meillähän tänä kesänä perhosia on ollut tosi vähän.
Oli siellä toinenkin amiraali, hieman repaleisena. Liekö jo vanhus, kun värikin näyttää haalistuneelta ; )

Näin komeasti valkea syyssyrikkä eli Buddleja kukki tänään. Lilan syyssyrikän ja perhosryntäyksen näet täältä.

Mukavaa viikonlopun jatkoa teille kaikilla !

torstai 15. syyskuuta 2011

Daalian kukkia

Sateisen päivän piristykseksi hain pihalta vähän daalioita : )


Viime päivien myrskyt olivat kaataneet daaliat nurin. Nämä ovat aika korkeita, melkein aikuisen ihmisen mittaisia. Ja nyt siis pitkin pituuttaan maassa.... saavat kyllä jäädä näin loppu syksyksi.
Jos niitä nyt yrittäisi nostaa, lisää versoja vain menisi poikki.
Daalioiden syyshoidosta ja niiden talvisäilytyksestä löytyy juttu täältä.
Eli hain vähän kukkia katkenneista ja maata vasten olevista oksista....
ja laitoin ne maljakkoon. No loppupäivä sitten menikin kukkakimpun värien ihasteluun ; )

tiistai 13. syyskuuta 2011

Sitkeitä kesän kukkia....

Pikkuorvokit kukkivat vielä niin runsaasti : )
Pienet valkoiset pikkuorvokit ovat itsestään levinneet tähän ruusupenkkiin. Nämä ovat niitä Kuupuutarhaani villiintyneitä. Ja näköjään levittäytyvät jo muuallekin pihaa : )

Nämä ihanista ihanimmat kerrotut leijonankidat ostin keväällä torimyyjältämme. Olen ostanut näitä häneltä jo monena keväänä.... on ne vaan niin ihania. Siis nämäkin kukkivat vielä pitkään.
Leijonankitojen kanssa on verenpisarat, jotka talvehtivat vinttihuoneessa. Talvetuspaikka ei ollut paras mahdollinen, mutta pysyivät hengissä. Runsain kukinta näillä alkoi vasta elokuussa ja jatkuu edelleen...
Daaliat, oikeat syyskesän kukkien kuningattaret, kukkivat nekin edelleen. Kuvassa kaktusdaalia, jota minulla oli myös ruukussa parvekkeella. Pihalla kukasta tulee normaali, kun parvekkeen kuumuudessa siitä tuli ihan outo, jos muistatte...
Olipas kesäisiä kuvia, vaikka olivatkin otettu nyt. Itse asiassa pihalla on vielä tosi paljon kukkia. Vasta viimeisen viikon sisällä on puihin tullut keltaisia lehtiä , muuten on vielä vihreää : )

Otin muuten ne syyskrookus-ruukut sisälle lämpimään päiväksi, jotta ne kasvaisivat vähän nopeammin.
Ja aloittaisivat kukinnan aikaisemmin, vaikka jo lähiviikkoina, hih ; )
Ainakin mullasta pilkistää jo pienet alut... Yöksi kiikutan ruukut takaisin parvekkeelle.

sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Suunnittelua...

Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty ; )

Alla kuva uudehkosta pionipenkistä. Pionit ovat vanhoja, tähän toissa syksynä siirrettyjä. Kuten kuvasta näkyy sipulikukkina on vain krookuksia ja pari scillaa. Eli nyt suunnitelmissa on hankkia tulppaaneja tähän...

Pionipenkin vieressa kukkii näitä pihan alkuperäisiä vanhoja narsisseja iso ryhmä... (siis nuo korkeat)

... ja toisella suunnalla kukkii tavallisia punaisia tulppaaneja. Nämä tulppaanit ja edelliset narsissit kukkivat samaa aikaa.

Ja niiden jälkeen kukinnan aloittavat isot oranssit idänunikot.

Eli nyt haluaisin myöhäistä tulppaania, mikä kukkisi noiden välissä. Ja saattaa hyvinkin käydä niin, että ne kukkivat hetken myös samaan aikaan.
Eli minkä väriset uudet tulppaanit sopisivat yhteen vanhojen kukkien kanssa ????
Valkoiset eivät käy, sillä niitä on jo Kuupuuutarhassani : )
Keltaiset tulppaanit ovat liian narsissin "näköisiä" kaukaa katsottuna. Noiden narsissien seassa on myös muutamia keltaisia, vähän myöhemmin kukkivia.

Mitäs ehdottaisitte ? Minulle tuli mieleen hyvin tummanpunainen tulppaani, kuten alla. Vai pelaankohan liian varman päälle ; )
Ulkona on muuten upea täysikuu !


Ajattelin jatkaa Puutarhasuunnittelu sarjaa täällä blogissani taas talven aikana. Onko teillä toiveita aiheista... otan niitä mielelläni vastaan : )


Espoon pihasuunnittelukurssit ovat täynnä, ja niissä näyttää olevan jonoakin. Olettehan huomanneet, että Klaukkalan ja Nurmijärven kirkonkylän Kotipihan suunnittelu -kursseilla on vielä vapaita paikkoja ja kurssit ovat arki-iltoina.

torstai 8. syyskuuta 2011

Suloinen syyskukka Hebe

Tätä suloisen sinistä pensastädykettä eli Hebe:ä olen ihaillut monena syksynä. Ja aina ne on myyty loppuun, ennen kuin olen ollut ostamassa syyskukkia parvekkeelle.
No nyt tästä viisastuneena ostin tämän torilta heti. Sen väri on niin ihana : )


Heben lehdet ovat kauniin tummanvihreät. Joskus olen nähnyt kirjavalehtisiäkin ja kukat voivat myös olla valkeat tai vaaleanpunaiset.

Parveke on vielä ihan täynnä kesäkukkia, kuten kuvan taka-alalla kuultaa pelargonit ja petuniat. Heben vierellä on riippaorvokki, joka nyt vasta ilmojen viilettyä on alkanut kukkia kunnolla. Tämä ihana Hebe saa siis toistaiseksi olla hieman ahtaissa oloissa ; )
Taidan istuttaa sen myöhemmin laakeaan ruukkuun sammalen kanssa. Ja onhan minulla tulossa ne syyskrookuksetkin Heben kaveriksi : )

Hebe:n eli pensastädykkeen hoito:

Hebe viihtyy puoliauringossa, ja myöhemmin syksyllä täydessäkin auringossa. Sen multa tulee olla kosteaa, sillä on muuten tosi kova juomaan. Sitä voidaan myös lannoittaa hieman.
Hebe kestää pari astetta pakkasta.
Lasitetulla terassilla ja parvekkeella tämä on loistava syyskasvi. Se voi pysyä hyvännäköisenä marraskuun lopulle asti, riippuen talven tulosta. Lasitetulla parvekkeella on noin 5 astetta lämpimämpää kuin ulkona.

Muita syyskukkia vanhoissa postauksissa:


tiistai 6. syyskuuta 2011

Syyskrookuksia ja torikukkia

Käväisin tänään meidän Nurmijärven kirkonkylän torilla, katselemassa joko siellä olisi jotain superihanaa syyskukkaa tai jotain muuta kivaa : )

Kurpitsoja näytti olevan kaikilla myyjillä. Ja ne koottiin tähän penkille, jotta mahtuivat samaan kuvaan. Paljon kiitoksia vielä avusta : )
Nuo isot kurpitsat oli vihannesmyyjältä, pitkä kurpitsa oli torikahvionpitäjältä ja tuo pieni koristekurpitsa kukkamyyjältä.
Tänä kesänä meidän koristekurpitsat ovat tuottaneet satoa, joten niitä en nyt ostanut.

Kahvionpitäjällä oli myös sammaleisia runsaudensarvia. Aika veikeä, ja ulkona pysyy varmasti vihreänä : )
Kukkamyyjältä kävin kurkkimassa, joko ulko- eli minisyklaameista olisi tullut valkoisia "kiharaisia" myyntiin. Niitä on siis heillä kasvihuoneilla kasvamassa. Vain punertavia oli jo kukassa, joten jäin edelleen odottelemaan valkeita. Kukkia on vielä sen verran parvekkeella ja pihalla, että näiden ostolla ei ole mikään kiire : )
Ai niin, ne "kiharaiset" minisyklaamit ovat kuvan oikeassa alalaidassa.
Nämä asterit ovat hyviä niille, jotka eivät osaa päätäää ottaako valkoisia, sinisiä vai punaisia kukkia, hih ; ) Siis samassa ruukussa on kaikki värit...
Lopulta ostin aivan ihanan sinisen Hebe:n eli pensastädykkeen. Laitan siitä kuvaa, kun saan sen asteltua kauniisti : )

Syyskrookukset

Eilen tuli mahtava kirjekuori postista: syyskrookusten eli syyssahramin sipulit. Istutin ne heti ruukkuun parvekkeelle, sillä niiden sinertävien kukkien pitäisi ilmestyä jo täksi syksyksi. Sipuleissa oli näkyvissä jo pienet alut.
Onpä jännä nähdä, miten ne lähtevät kasvuun, sillä minulla ei ole yhtään kokemusta syyskrookuksista.


Viime vuonna parvekkeella oli syksyllä kukkivista sipulikukista syysmyrkkyliljaa eli alastonimpiä, klik. Se turkinmyrkkylilja oli kyllä sykähdyttävän ihana...

Nämä syyskrookuksen sipulit tilasin ajoissa Korpikangas Siemen-Frö:ltä. Kaikki harvinaisemmat tai hyvin halutut kannattaa tilata heti kun voi ja myymälöistäkin ne on hyvä käydä ostamassa sipulien saavuttua myyntiin. Niistä ei tule enää lisäeriä myyntiin täksi syksyksi.

Tilasin myös keväällä kukkivia sipuleita ruukkuistutuksiin. Ne sipulit toimitetaan myöhemmin, ja ruukkuihin kellariin ne kannattaakin istuttaa vasta alkutalvesta. Laitan siitä sitten juttua...

Lähirautakaupasta oli ihan pakko ostaa valkean koristelaukan sipuli. Meillähän on jo paljon punertavaa ukkolaukkaa. Tämä valkea pääsee Kuupuutarhaan.
Tosin vielä ei voi sipulia istuttaa maahan, sillä täällä Etelä-Suomessa maa on aivan liian lämmintä, kuten ilmakin : )
Yleensä istutan sipulit pihalle vasta syys-lokakuun vaihteessa, joskus myöhemminkin.