perjantai 29. lokakuuta 2010

Omenapuun harjaus

Ennen omenapuiden rungoilta suositeltiin poistamaan jäkälä. Nykytiedon mukaan jäkälästä on myös hyötyä omenapuulle.

Rungon jäkälässä talvehtivat omenapuun tuhohyönteiset, kuten kirvat sekä puulle hyödylliset hyönteiset. Hyönteisiä syö pikkulinnut, joten myös linnut hyötyvät siitä, että omenapuun rungossa kasvaa jäkälää.Jos kuitenkin haluat harjata omenapuun rungolta jäkälän pois, kostealla säällä harjaus sujuu parhaiten. Hyvä harja on pehmeä, kuten esimerkiksi harja, jolla voisi pestä mattoja.
Tämä on ollut ennen hauskaa puuhaa, koska se sai naapuritkin hymyilemään 😊

Lopuksi oli ihan pakko laittaa keväinen kuva... saisipa kuvaan liitettyä tuoksun !
Puuhakasta ja mukavaa viikonloppua !

tiistai 26. lokakuuta 2010

Reilun kaupan ruusut, nyyh : (

Minua niin surettaa reilun kaupan ruusut : (
Miksi ihmeessä reilun kaupan organisaatio on valinnut juuri ruusun ? Ne viljellään Keniassa, Itä-Afrikassa ja Ecuadorissa, Etelä-Amerikassa. Ruusun viljely vaatii paljon vettä ja ravinteita, sekä koko ajan kasvinsuojelua eli myrkytyksiä. Reilun kaupan ruusut ovat kaukana luomusta !!!!!! Reilu kauppahan ei ole muutenkaan luomua !

Kasvinsuojeluaineet ovat myrkkyjä !
Näissä maissa on käytössä sellaisia kasvinsuojeluaineita eli torjunta-aineita, jotka Euroopassa on kielletty niiden vaarallisuuden takia. Kaikki kasvinsuoleluaineet ovat myrkyllisiä ja niiden käyttöön on tarkat määräykset. Myrkyttäjä joutuu käyttämään täyttä suojavarustusta, Suomessa, mutta näissä maissa se usein tehdään ilman suojavarustusta, samassa tilassa jossa muut työntekijät tekevät muita töitä. Ja nämähän eivät aiheuta kuin syöpää, keskenmenoja, hedelmättömyyttä sekä erilaisia epämuodostumia ja sairauksia !

Suomessa kasvinsuojeluaineet ovat ongelmajätettä ! Herää kysymys, mihin menee ylimääräiset kasvinsuojeluaineet ja laitteiden pesuvedet, siis Keniassa ja Ecuadorissa... Kuinka paljon näitä kasvinsuojeluaineita pääsee siellä vesistöön, pohjaveteen ja maahan. Reilun kaupan ja muutkin ruusuviljelmät laajenevat siellä isommiksi ja isommiksi, ja ruusua joudutaan myrkyttämään vähän väliä, etenkin juuri näissä lämpimissä maissa. Niin ja entä lannoitteiden pääsy vesistöön...
Tämä on minusta niin surullista : (


Ostin tässä kerran Pirkan Reilun kaupan ruusukimpun. Se oli kaunis. Mutta sain ruusuista jotain ihmeellistä kutinaa käsiini... todennäköisesti torjunta-ainejäämiä : (

Pitkä kuljetusmatka vähentää ruusun kestoa !
Reilun kaupan ruusut ja muutkin ulkomaiset ruusut nykyään siis viljellään Afrikassa tai Etelä-Amerikassa. Sieltä ne kuljetetaan rekoilla lentokentälle ja lentokoneella Hollantiin tukkuun, josta ne kuljetetaan rekoilla Suomeen tukkuun. Sieltä ne edelleen kuljetetaan kauppoihin... eli ovat olleet matkalla jo todella monta päivää.
Suomessa kasvatettu ruusu voi olla kaupassa jo seuraavana päivänä. Siis kukkien maljakkokestävyyteen vaikuttaa mm. tuo kukan ikä eli kauanko on kulunut aikaa kukan kasvihuoneesta otosta.

No, ostamastani Reilun kaupan ruusuista yhdestä katkesi varsi jo heti ja muutamassa muussa oli varressa musta laikku, joten leikkasin niiden varret lyhyeksi ja laiton vesimaljaan. Kauniita näinkin : )

Loput sitten alkoivat nuukahtaa kolmen päivän päästä...

Käärin ne heti tiukkaan sanomalehteen...

Laiton niille uutta lämmintä vettä ja viilsin niille uudet imupinnat varteen. Eli samalla lyhensin niitä hieman...
Pidin niitä näin yön yli, mutta valitettavasti se ei auttanut. Lyhensin loputkin ja laitoin ne maljaan...
.
Vasta jälkeen päin kuulin, miten Euroopassa on käynyt, eli ruusut tuodaan nykyään Afrikasta tai Etelä-Amerikasta...... surullista : (
Reilun kaupan periaatteisiin kuluu, etteivät tuotteet kilpaile kotimaisen tuotannon kanssa, mutta tässä ruusunviljelyssä ne kyllä kilpailevat : ( ( Tätä periaatetta ei enää näy heidän nettisivuillaan... )
Kotimaisen ruusun viljely on vähentynyt, koska me kuluttajat ostamme ulkomaista siis Afrikassa ja Etelä-Amerikasssa viljeltyä ruusua. Ja Reilun kaupan ruusun myynti on kasvanut hurjiin lukemiin...
.
Arvaatte varmaan... aioin ostaa tästä lähtien vain kotimaista ruusua : ) Ja tarvittaessa tilaan sen kukkakaupastamme viikkoa aiemmin, jotta saan sen varmasti ja tuoreena !!!!!
.
Ps. minun ei pitänyt kirjoittaa tästä aiheesta ollenkaan... mutta kun itse järkytyin, kuullessani leikkoruusujen tulevan Afrikasta asti ja kotimaisen leikkoruusujen viljelyn vähentyneen rajusti....
Miksei kaupoissa ole näkyvillä myös leikkokukkien viljelymaa !!!!!

sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Endless Summer hortensioiden talvisuojaus ja haaveiden toteutumista...

Näin suloisesti kesällä kukki Endless Summer hortensia ...

... ja valkokukkainen Endless Summer The Bride....

Nyt The Bride näyttää tältä ; )
Sille on laittettu talvisuojaukseksi multakeko tyvelle. Endless Summer hortensioille suositellaan Talvisuojaturvetta maan pinnalle talveksi. Mutta kun talvisuojaturve täytyy keväällä kerätä pois, niin päädyimme kokeilemaan ihan tavallista multaa. Multa on toiminut erittäin hyvin ryhmäruusujen talvisuojauksena.
Olisi tosi kiva kuulla, miten olet suojannut Endless Summer hortensiasi : )
Tämän postauksen kommenteista löytyy lukijoiden kokemuksia näiden hortensioiden talvehtimisesta... kiitos vielä kerran, rakkaat lukijat : )
.Hedelmäpuiden ja ryhmäruusujen talvisuojauksesta voit lukea viime vuoden postauksesta. Pääset siihen tästä.
.
Ja se haaveeni.... olen useamman vuoden jo suunnitellut hyvän ystäväni kanssa sisustus/viherkasvi kuvauksia yhdessä. Kuitenkaan aikataulumme eivät ole sopineet yhteeen.
No nyt sitten löysimme kalentereistamme vapaata aikaa useammaksi kuvauskerraksi, jippii !!!Olen niin innoissani !
Käytän kuvia etupäässä tulevilla Fengshui sisustuskursseillani sekä marraskuun Joulukukkakurssilla.
.
On aivan ihanaa ja inspiroivaa tehdä kuvaukset Tuulan kanssa, sillä hän on sisustussuunnittelija, minähän olen puutarhasuunnittelija. Eli kaksi suunnittelijaa laittavat luovuutensa nyt kukkimaan ; )
Koekuvauksemme oli niin innostava, etten millään malta odottaa seuraavaa kuvauspäiväämme. Laitoin muutaman kuvan joulublogiini, johon niitä tulee jatkossakin : )
Mukavaa viikon alkua teille kaikille !

torstai 21. lokakuuta 2010

Pensashanhikki kukkii komeasti vieläkin

Pensashanhikki on varma syksyn kukkija. Ja kaiken lisäksi se on todella helppohoitoinen pensas : )

Tämän kuvan otin viikonloppuna, kun aurinko paistoi. En enää muista tämän lajikkeen nimeä, se oli jokin harvinaisempi, jota ei enää ole näkynyt myynnissä.
Tämä ei ole lempparipensaitani, mutta näin lokakuussa vertaansa vailla oleva piristäjä ; )
Tavallisimman keltakukallisen pensashanhikin lisäksi on myös valkokukallisia kuten alla. Ja onhan niitä vähän talvenarempia vaaleanpunaisia ja oranssejakin...


Pensashanhikin hoito-ohjeet:

Pensashanhikit (Dasiphora suku tai vanhalta suvun nimeltään Potentilla) ovat kauneimmillaan auringossa. Ne viihtyvät kuivemmalla paikalla ja ihan tuoreessakin eli kosteudeltaan normaalissa maassa.
Lannoitetaan kohtuudella ja leikataan keväällä harventaen vanhimpia oksia. Versojen latvat voi myös lyhentää, etenkin jos ne ovat kuivan näköiset.

tiistai 19. lokakuuta 2010

Syyskuulumisia Kuupuutarhasta

Leijonankidat sen kun kukkivat, vaikka monena yönä on ollut pakkasta. Tätä aion ehdottomasti hankkia myös ensi keväänä. Se on siis yksivuotinen ja kukkii koko kesän : )
Täksi kesäksi löysin meidän torilta tätä kerrottua leijonankitaa....

Myös minisyklaamit ovat vielä tosi kauniita. Nyt kuvista huomasin, että joku ei olekaan ottanut kaikkia kuihtuneita kukkia pois ; )

Jouluruusuihin on ilmestynyt pienet nuput, jo nyt lokakuussa !!!!! Jos tästä eteenpäin on läpimät kelit, nuput jatkavat kehitymistä. Muutoin ne jatkavat kasvuaan sitten aikaisin keväällä.
Muistan muutama syksy sitten jonkun sanoneen, että heillä kukki jouluruusut marraskuussa, siis täällä Etelä-Suomessa Nurmijärvellä. Kuulumme II-vyöhykkeeseen, tosin se koskee puuvartisia eikä näitä perennoja ; )

Puissa ja pensaissa on vielä paljon lehtiä. Pilvikirsikan oranssinkeltaiset lehdet ovat tosi kauniit : ) Niiden takana häämöttää lehdettömät metsälehmukset, joista lehdet on tippuneet jo aikaa sitten.

Alla oleva kuva on otettu lauantaina pilvikirsikan alta. Tuon verran oli lunta silloin : )
Haravoinnin jälkeen aion vähän mitata, ja kuvata Kuupuutarhaa. Talven aikana suunnittelen siihen jotain muutoksia ja laajennan sitä taas.
Järkevä ihminenhän suunnittelee nyt talvella, niin pääsee sitten aikaisin keväällä taimiostoksille, kun valikoimatkin ovat parhaimmillaan.
Ja kasvien kastelussakin pääsee helpommalla, kun taimet istuttaa alkukeväästä : )
Hankintalistalla Kuupuutarhaan on pari upeaa pensasruusua ja vähän perennoja.... niille aioin suunnitella paikat, eli muutamaa kasvia voi joutua vähän siirtämään.
.
Ps. Tänään on taas hyvä ajankohta kastella sisäkukkia, siis kuunvaiheiden ja perinnetiedon mukaan. Lista päivistä on tuossa sivupalkissa.

sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Bloggauksen myötä ihania vaihtareita

Tästä blogin pitämisesta on paljon iloa. Yksi sen tuoma ihana lisä on vaihtarit. Eli olen vaihtanut siemeniä ... ja nyt lauantaina vaihdoimme daalioiden juurakoita.

Vanhojen daalioiden harrastaja ja keräilijä Pasi oli nähnyt blogissani kuvia meidän daalioista. Hän ei siis ole bloggaaja itse, oli muuten vaan eksynyt blogini daaliajuttuihin. Hän sitten otti yhteyttä ehdottaen vaihtaria. Ja sehän sopii minulle : )
Eilen kaivoimme yhdessä hänelle vaaleanpunakukallisen daalian juurakon... Meillä daaliat tuossa seinustalla ovat vielä kukassa. Muualta ne ovat jo paleltuneet.

Hän toi mukanaan meille juurakon...

Sain myös sen kukkia : ) Tämä daalia on nimetty "Turkulaiseksi pompondaaliksi". Pompon tarkoittaa pienehköä, tiivistä pallonmuotoista kukkaa, jossa terälehtiä on paljon ja tiheästi.
"Turkulaista pompondaaliaa" on kasvatettu jo ennen sotia Turun Vasaramäessä. Kasvaa kuulemma hyvin korkeaksi ja siksi vaatiikin tuentaa. Sain myös vinkin jakaa sitä parin vuoden välein. Nyt veimme juurakon suoraan kellariin talvehtimaan. Tästä näet lisää daalioiden talvisäilytyksestä.
Ja arvaatte varmaan, että odotan innolla kevättä ja kesää... : )

Laitoin kukat tietysti maljakkoon ja parvekkeelle. Kuulemma tuo kukan väri on kesällä tummempi, upean tummanlilanpunainen. Nyt kylmyys on niitä haalistanut, mikä on yleistä joillakin kasveilla.

Blogeissa on pyörinyt kuvia bloggauspaikoista. Tässä siis omani : )
Siinä näkyy maljaköynnös, jonka siirsin parvekkeelta talvehtimaan sisälle. Nyt seuraan viihtyisikö se tuossa... se kun vaatisi viileän ja valoisan paikan. Ja tässä bloggauspaikkassani on ihan normaali huoneenlämpö. Tosin nyt keksin kääntää termostaattia yöksi pienemmälle ja aamulla lämpötila olikin vain 19 astetta....
Tästä näet, miten pieni se oli ostettaessa ; )
Mukavaa sunnuntaita, ja antoisia bloggaushetkiä !

perjantai 15. lokakuuta 2010

Hurmaavat ruusut

Sain aivan mykistävän ihanan ruusukimpun, juhlistamaan synttäreitäni !!! Ja nyt minun täytyy koko ajan käydä ihastelemassa sitä ; )


Väri on kerrassaan upea, ja alimmat vihertävät terälehdet kruunaavat kauneuden. Tämän ruusun nimi on Renate ja se on kotimaista eli Suomessa viljeltyä. Nyt ne ovat kestäneet jo viikon maljakossa, tosin nämä kuvat otin alkuviikosta, kun silloin oli valoisampaa ; )
En ollut uskoa korviani kun kuulin, että suurin osa leikkoruusuista ja kaikki reilunkaupan leikkoruusut viljellään nykyään Afrikassa. Sieltä ne tulevat lentokoneella Hollantiin, josta jatkavat matkaa rekoilla ympäri Eurooppaa, myös Suomeen. Eli afrikkalaiset ruusut ovat päiviä vanhempia kuin lähellä tuotetut.... Kotimainen ruusu voi olla kukkakaupassa jo vuorokauden kuluttua siitä kun se on otettu kasvihuoneesta.
.
Ruusun viljely vaatii paljon vettä ja jatkuvaa tuholaisten myrkytystä. Suomessa näitä tuholaisia on vähän verrattuna Hollantiin, tai saatika kuumaan Afrikkaan. Ja Afrikassa tuo myrkkyjen käyttö ja työsuojelu on aivan toista kuin meillä. Mitenköhän ne isot ruusuviljelmät rasittavat siellä luontoa, ja työntekijöiden terveyttä... banaanit yms ostan kyllä reiluna, mutta en enää noita leikkoruusuja !

Leikkoruusujen hoito-ohje:

Varren alaosasta poistetaan lehdet, jotka osuisivat veteen. Samalla veitsellä leikataan varresta pieni pala pois eli tehdään niille uusi imupinta. Leikkausjälki on vino viilto, kuten kuvasta näkyy. Lämpimään maljakkoveteen on hyvä laittaa kukkavirkistettä, ohjeen mukaan. Maljakossa pitää olla paljon vettä, ruusu kun on kova juomaan ; )
.
Leikkoruusut säilyvät pidempään, jos ne siirretään yöksi viileään. Ennen näitä yöpakkasia, pidin ruusumaljakkoa öisin parvekkella. Nyt siirrän sen olohuoneen ikkunan eteen, verhon taakse. Siellä kun ikkunasta hohkaa kylmyys ; )
Mitään leikkokukkia ei kannatta pitää auringonpaisteessa, sillä se lyhentää niiden kestävyyttä tosi paljon. Samoin kaikki kuuma, kuten patterit, takka, kynttilät nopeuttavat kukan ikääntymistä...

Kuten tuosta ylempänä olevasta kuvasta näkyy, nämä ruusut oli viljellyt Huiskula. Joka kuulemma on Pohjoismaiden suurin leikkoruusun viljelijä.
.
Leikkoruusun viljely vaatii paljon ammattitaitoa eli tietoa ja kokemusta, sillä eri ruusulajikkeiden kasvuvaiheiden hoitotyöt vaikuttavat suoraan leikkoruusun maljakkokestävyyteen, tuon kukan iän lisäksi. Leikkoruusun viljely onkin vain kokeneen puutarhurin hommia : )
Toivon niin, että ihmiset ymmärtäisivät kotimaisen leikkoruusun arvon, sen tuoreuden, kestävyyden, lehdistön kauneuden..... Onhan se rakkauden symboli ; )
.
Ps. Ihastuin näihin pikkurasioihin.... suloiset : )

keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Myrkkylilja eli alastonimpi kukkii nyt parvekkeella

Turkinmyrkkyliljan ekat nuput ovat auenneet. Sopivat niin kivasti muihin syyskukkiini : )
Tämä pienikukallinen turkinmyrkkylilja - Colchicum cilicicum on niiiiiiiiiin suloinen : )
Ja sillä näkyy olevan vielä lisää nuppuja kasvamassa...
Ensi syksynä tilaan nämä heti, kun kuvasto ilmestyy ! Silloin saan ne istutettua ajoissa, ja niiden kukinta alkaa paljon aikaisemmin. Nämä istutin kuukausi sitten.
Isokukallinen tarhamyrkkylilja on vielä ihan nupussa. Siitä en älynytkään ottaa kuvaa ; )

Eilen siirsin parvekkeelta maljaköynnöksen työhuoneeseeni ja pelargonit talviteloille viileään kirjastohuoneeseen. Yhden pelakuun vein jo pimeään kellariin. Se oli kasvattanut hassun leveälti versoja, joita sitten lyhentelin maljakkoon : )
Kellariin pääsee myös vanha iso pelakuu, kunhan ensin sen kukkaloisto lakastuu : )
Tästä näet sen kukkarunsauden lokakuun alussa.

maanantai 11. lokakuuta 2010

Joulublogi on nyt avattu, ja muita kuulumisia...

Joku on saattanut jo huomatakin, että avasin uuden blogin Sarin joulublogi. Viime joulukuussahan pidin kukkivaa joulukalenteria ja nyt päätin tehdä siitä ihan oman jouluaiheisen blogin. Ja tietysti se painottuu näihin ihaniin kukkiin ja kasveihin ; )

Miksi avasin sen jo näin aikaisin, niin syynä on itse kasvatettujen kukkien pitkä kasvukausi. Eli amarylliksien sipulien istutusaika on kohta ovella...

Viime jouluisen jouluruusun istutin maahan keväällä ja se on kasvattanut uusia lehtiä.
Eli Sarin joulublogissa on joulukukkien hoito-ohjeita, neuvoja talven yli säilytyksestä, tietoja joulukukkien myrkyllisyydestä ja paljon muuta mielenkiintoista. Ja jotain vähän uutta yllättävääkin ; )

Tässä blogissa alan taas jatkaa Puutarhasuunnittelu -sarjaa, kunhan pihan syystöiltä taas ehtii : ) Tästä pääset puutarhasuunniteluun liittyviin postauksiin.
Ja pari fengshuihinkin liittyvää juttua on mielessäni...
Mukavaa alkanutta viikkoa !

lauantai 9. lokakuuta 2010

Tulppaanien, krookusten ja lumikellojen istutusta...

Istuttelin Kuupuutarhaani hieman valkoisia krookuksia. Sipuleissa oli jo pienet kasvunalut näkyvissä.

Samoin maahan pääsi muutama tulppaanikin. Kuvasssa olen sommitellut ne ryhmäksi, jotka sitten istutin niille kohdin : )

Tänä syksynä tuli istutettua tosi vähän kukkasipuleita. Ja nämäkin ostin pikapikaa marketista, jotta edes jotain pientä uutta saa laittettua kevääksi : )
Krookuksia ei Kuupuutarhassa ollutkaan eikä noita lumikelloja...
Säästin muutaman lumikellon sipulin ruukkuun laitettavaksi.
Koska tähtään sipuleiden kukkivan ruukuissa vasta maaliskuussa, istutan ne myöhään marraskuussa. Maaliskussa saan kukkivat ruukut pidettyä lasitetulla parvekkeella ja kukinta kestää todella pitkään.
Jos sipulit istuttaisi nyt ruukkuihin niiden kasvu alkaisi aemmin talvella eli ne olisi otettava kellarista sisälle kasvamaan ehkäpä helmikuussa. Ja lämpimässä huoneessa kukinta on nopeasti ohi.
Tästä juttuun, jossa viime syksynä istutin ruukkuihin kukkasipulit.
.
Kuunliljojen lehdet kellastuvat tosi kauniisti. Näitä ei millään raaskisi leikata pois. Osa kuunliljojen lehdistä on mennut jo rumaksi ja ne onkin leikattu kompostiin : )

Sen sijaan asterit aloittelvat juuri nyt kukintaansa ja ne leikataan alas keväällä. Perennojen varret ja lehdet on hyvä leikata vasta kun ne ovat kellastuneet.
Tästä asterin väristä pidän erittäin paljon : )
Tänään aloitin kukkapenkkien kanttaamisen ja kitkemisen. Se on syksyn ihanaa puuhaa !
Keväällä piha onkin sitten valmiina sipulikukkien loistoon : )

torstai 7. lokakuuta 2010

Linnuille syötävää ; )

Vihdoin sain kuvan närhestä, joka istui koivun latvassa. Nytkin se ehti lehahtaa lentoon...
Olen näet ihmetellyt, miksi närhiä näkyy usein tuossa koivussa.
Syy selvisi, kun suurensin kuvaa...

Ne käyvät hakemassa tammenterhoja : )

Puissa tammenterhoja on enää aika vähän, sillä suurin osa on jo tippunut maahan.

On siellä pihalla vielä muutakin syötävää, näköjään ; )

Onneksi joku on joskus istuttanut nuo tammet ja kurtturuusuja, niin nyt linnuilla ja oravilla on syötävää. Ja samalla on kiva seurata niiden puuhia : )
Ai niin, pitääkin muistaa laittaa talviruokintapaikka valmiiksi !