lauantai 28. huhtikuuta 2012

Hurjat siemenistä leviäjät ; )

Skilloja, kirjokevättähtiä, posliinihyasintteja, kasvitieteellisä krookuksia... ne ovat levinneet tähän ihan hurjasti. Parin vuoden kuluttua tässä on sininen kukkameri  : )

Kaunista... ja tuoksuvaa...

Posliinihyasintti

Tästä kuvasta näkee hyvin posliinihyasinttien uudet alut eli nuo paksun heinämäiset versot. Taitaa mennä pari vuotta niin ne kukkivat.

Kevätkello

Norjanangervon keskelle on ilmestynyt kevätkello, vau ! Se on harvinaisempi ja isompi kuin lumikello. Kuvan vasemmassa alareunassa on muuten skilla eli idänsinililja (Scilla siberica). Niitä kasvaa meillä vähän joka paikassa ; )

Ja tähänkin on skillat levittäytyneet ; ) Pehmeän suloiset tarhakylmänkukan nuput ovat niin hellyyttäviä... kohta nekin aukeavat.

Lisää näiden siemenistä leviävien pikkusipulikukkien kuvia vanhemmassa jutussa, klik.

torstai 26. huhtikuuta 2012

Mukulat ja sipulit saapuivat , jee !

Kuten kuvasta näkyy, oli heti avattava kaikki pussit, että pääsi hypistelemään mukuloita ; ) 
Noita muovipusseja en avannut, etteivät liljojen sipulit vain kuivu turhaan..

Minua edelleen viehättää nämä Korpikangas Siemen-Frön käyttämät ruskeat paperipussit. Ne ovat jotenkin niin ihanan perinteisiä.

Jännän kippuraisia näiden sipuleiden alut...

... ja mukuloita oli vähän joka kokoa ; )

Tämä pienin oli kyllä todella pieni. Mielenkiintoista nähdä, mitä tästä tuleekaan. Tai kyllähän tiedän, mutta en usko ennen kuin omin silmin näen ; )

Maaliskuun loppupuolella Helsingin puutarhamessuilta ostetut gladioluksen sipulit ovat olleet kellarissa. Hain ne nyt sieltä kuvauksen ajaksi sisälle. Näyttävät edelleen tosi hyviltä. 
Nyt vaan hartaasti toivon, että niistä tulee kuvan värisiä, edes lähelle sitä ; )

Messuilta ostettu päivänliljan juurakko on myös ollut kellarissa. Taidan istuttaa sen pieneen ruukkuun, sillä kukkapenkki, mihin se istutetaan, valmistunee vasta toukokuun lopulla.

Gladiolukset ja daaliat aion istuttaa suoraan maahan, vähän myöhemmin toukokuussa. Täällä eteläisessä Suomessa niitä ei tarvitse esikasvatella... toki voi jos sitä puuhaa rakastaa ; )

Nyt malttamattomana odotan, että pääsen istutuspuuhiin... vappuna taidan istuttaa osan ruukkupuutarhaan menevistä sipuleista. Toki on syytä varautua mahdollisiin kylmiin öihin...
Eli siihen asti nämä mukulat ja sipulit majailevat taas kellarin viileydessä : )

Vanhempi juttu daalioiden talvisäilytyksestä, klik
Juttu daalioiden esikasvatuksesta, klik.

Esikasvatatteko daaliat ja gladiolukset ? Vai istutatteko ne suoraan maahan pihalle ?  

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Haravointi saa vielä odottaa...

Meillä ei vielä nurmikko viherrä ja vesisateiden jäljiltä maa on tosi märkää. Eli nurmikon haravointi saa nyt kyllä odottaa ainakin ensi viikonloppuun. Tietysti jos haluaisi sammalnurmikon, niin nyt olisikin loistavat olosuhteet haravoida tuo nurmikko ; )


Viikonloppuna kun ei päässyt vielä haravoimaan eikä putsaamaan perennapenkkejä, ja pensaiden kuivien oksien leikkaamisellakaan ei ollut kiire, niin keskityin täysillä nauttimaan keväästä ja kukista.

Perhoset ja krookukset

Oletteko huomanneet, miten hyviä perhoskasveja krookukset ja posliinihyasintit ovat ? Sunnuntaina pienessä ryhmässä parveili ainakin 5 nokkosperhosta... ihanan keväinen näky : )


Kevätkurjenmiekka

Nyt nämä pienet ja suloiset kurjenmiekat eli Iris `Katharine Hodgkin` ovat avanneet nuppunsa. Kukkivat jo toista kevättä pihalla.

Valkovuokot

Lähdin etsimään kukkivaa näsiää pellon reunalta. Näsiät olivat vielä nupussa... sen sijaan näin super ihanat ja kevään ekat valkovuokot. Ne todellakin kasvoivat pellolla, kuten kuvasta näkyy.

Sinivuokot

Ah ja oih, miten sykähdyttäviä sinivuokot ovat joka kevät ! Sinivuokkojen väri on niin lumoava... Kuvat saa muuten klikkaamalla suuremmiksi : )

Jokohan ensi viikonloppuna pääsee jo pihahommiin.... eli toivotaan aurinkoisia ja sateettomia kelejä. No, lumikasojen päälle saa sataa, mutta ei nurmikolle...kiitos ; )

lauantai 21. huhtikuuta 2012

Kevätparveke kukkii

Tänään iltapäivällä oli niiiiin lämmintä parvekkeella, että siellä olisi voinut jo istuskella ilman takkia... ainakin hetken ; )
Siivosin parvekkeen kevätkuntoon ja viimeinenkin kanerva päätyi kompostiin. Sillä oli säilynyt väri todella hyvin, mutta ei auta... kevät on saapunut ja on kevätkukkien aika : )

Pöydällä kukkii edelleen puutarhamessuilta ostettu ihastuttavan värinen jouluruusu. Sille täytyykin muistaa etsiä paikka pihalta. Taitaa päästä valkoisten jouluruusujen viereen omenapuun alle : )

Kruunun sisällä on tulppaaneja, jotka kohta avaavat nuppunsa. Saa nähdä millaiseksi tuo nupun väri muuttuu. Kivasti kruunu tukee tulppaanien varsia eli pysyvät varmasti pystyssä ; )
Punaiset hyasintit kukkivat nyt komeimmillaan... ja tuoksu on huumaava.

Kävin tänään meidän Nurmijärven torikukkamyyjän kojulla, ja löysin näin suloisia orvokkeja. Ne pääsivät myös kruunuun.

Torikukkamyyjällä oli myynnissä vähän erikoisempikin orvokki. Tämä kasvattaa pidemmät versot ja on hyvin tuuhea. Kuulemma tätä myydään amppeli- ja maanpeiteorvokkina, tosin nuo nimet eivät ole virallisia eli tällä ei ole kunnon suomenkielistä nimeä. Jännityksellä odotan millaiseksi tämä kasvaa kesän mittaan. Kuvasta näkee jo miten pitkiä versoja sillä on. En istuttanut tätä vielä tuohon saviruukkuun, sillä hyvä istutusajankohta alkaa vasta huomenna... siis kuun vaiheiden mukaan : )

Alla edellinen orvokki ja matalampana riippaorvokki ( Viola hederacea). Riippaorvokit ovat talvehtineet minulla onnistuneesti nyt kaksi vuotta, toinen kellarissa ja toinen viileän huoneen ikkunalla. Vielä ne eivät kuki. Laiton nämä kummatkin orvokit samaan kuvaan ihan siksi, että tuota uutuutta myydään myös virheellisesti riippaorvokin nimellä .

Parvekkeella on nyt tosi paljon kukkia. Mahtuu sinne kuitenkin vielä kaksi istumaan pöydän ääreen, vaikka päiväkahville ; )

Kaikki nämä sipulikukat olen kasvattanut itse, kuten kerroinkin edellisesssä postauksessa.

Postaus jouluruusujen hoidosta pihallla.


Oikein mukavaa viikonlopun jatkoa !

keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Perunanarsissi kukkii vieläkin : )

Ostin joskus ennen pääsiäistä tämän perunanarsissin ihan meidän lähi ruokakaupasta. Siinä on vieläkin nuppuja eli kukinta jatkunee pitkään. Ja mikä oli kiva huomata, se on kotimainen eli Suomessa viljelty.
Tästä perunanarsissista lähtee parvekkeelle niin huumaavan ihana tuoksu : )
Ja se ei tunnu yhtään pääsiäiskukalta, kun parvekkeella on noita muitakin sipulikukkia.

Perunanarsissin kukat näyttävät tältä takaa päin katsottuna....

... ja edestä tältä. Perunanarsissi `Brial Crown` on siis kerrottukukkainen, ja voimakkaasti tuoksuva.

Parvekkeella kukkii orvokit. Ostin ne jo maaliskuun lopulla ja ne kestävätkin pari astetta pakkasta. 
Alla olevassa kuvassa on itse kasvattamani helmililjat. Ne ovat niin kauniin vaaleansinisiä. Löysin nämä sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä. Yhdestä sipulista on tullut jopa 4 kukkavanaa ! Yleensähän niitä on 2-3 per sipuli. Tämä helmililja on nimeltään Muscari aucheri `Ocean Magic`.

Tulppaanit ovat vielä nupussa. Niitä olen kasvattanut kahta eri lajiketta, tässä niistä toista.

Otin ihan kokeeksi Korpikankaalta vähän erikoisemman skillan. Tämä on pienempi kuin perinteinen skilla eli idänsinililja. Sen nimi onkin hyvin kuvaava eli pikkusinililja - Scilla bifolia.


Vanha postaus sipulikukkien kasvatuksesta kevääksi eli hyötämisestä löytyy tästä, klik.

Uusia ja erikoisempia narsisseja pääsiäiskukkina, mitkä voi kukinnan jälkeen istuttaa pihalle.

Perunanarsissin ja muiden sipulikukkien hoito-ohjeet:

Ruukussa kasvavia sipulikukkia kannattaa kastella säännöllisesti, mutta niukasti. Jos multa pääsee kuivumaan liikaa, nuput kuolevat tällöin helposti. Liian märässä mullassa ne eivät myöskään viihdy. Niitä ei tarvitse lannoittaa.
Sipulikukkien kukinta kestää pidempään, jos niitä pitää viileässä paikassa tai viileähköllä ikkunalla. Mikäli sipulikukat ovat sisätiloissa, ne kannattaa siirtää viileään esim. jääkaappiin yöksi.
Jos sipulikukat ovat jo tottuneet ulkoilmaan, ne kestävät muutaman asteen pakkasta. Tete-narsissit kestävät jopa -10 astetta pakkasta.

Kun kukat ovat kuihtuneet, sipulikukkaruukut kannattaa säilyttää ja edelleen hieman kastella niitä. Sipulit voi istuttaa ulos maahan, kun maa on sulanut eli yleensä toukokuun alussa. Riippuu tietysti missä päin Suomea asuu ; )

Ajatella, kohta saa viedä jo pelakuutkin parvekkeelle... ehkäpä jo parin viikon päästä... tai kuukauden kuluttua. Sehän on ihan kohta ; )



sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Jännää aikaa....

Nyt on kyllä jännittävät hetket... : ) Kevät etenee hurjaa vauhtia. Lumet sulivat hetkessä tämän kukkapenkin päältä ja krookukset aloittivat heti kukinnan.... ihanaa : )

Olen niin iloinen näistä iiristen nupuista ! Sipulit olivat minulla hyödössa kevättalvella 2010, jonka jälkeen istutin ne puutarhaan kanukan oksien alle. Ne kukkivat viime vuonna... ja nyt, jee ! Yleensähän nämä eivät ole pitkäikäisiä pihalla siksi, että niille on ehkä vaikea löytää sopivaa kasvupaikkaa. Tässä nämä pienet kurjenmiekat ( Iris `Katharine Hodgkin`) näyttävät viihtyvän oikein hyvin : )

Tarhakylmänkukassa näkyy neljä karvatupsukkaa : ) Jännää nähdä, tuleeko niistä lehtiä vai kukkia. Tämä on kyllä yksi ehdoton suosikkini kevätkukkijoista.

Kevätkaihonkukan eka nuppu aukeaa... pari postausta aiemmin oli kuva siitä, kun nuput olivat vielä ihan pieniä. Kohta koko kevätkaihonkukka-alue on sinisenään näitä suloisia pieniä kukkia : )

Kirjokevättähtiä ja skilloja... kohta nekin kukkivat : ) ...kuvan voi klikata suuremmaksi.

Tässä valkokukallinen soilikki nyt, ja vaaleanpunainen saintpaulia `Taita`. Tuo soilikin kukkavana on tullut ihan viime viikkoina ja siihen on kasvamassa vielä lisää muitakin kukkavanoja. Nyt sitten pähkäilen, viitsiikö sitä sittenkään jakaa... jospa odottelisin vielä, että tulee selvä kukkimaton jakso. Tämä tilannetiedote on yhdelle lukijalle, joka toivoi kuulumisia soilikilta ; )

Meillä on piha jo lumesta vapaa, melkein kokonaan. Maa on niin märkää, ettei siellä oikein henno vielä kuljeskella. Ja nurmikon haravointiinkin pääsee ehkä vasta parin viikon päästä...siis ettei nurmikko turhaan sammaloituisi ; )

Oikein jännittävän ihanaa alkavaa viikkoa !

torstai 12. huhtikuuta 2012

Puutarhajätteen kompostointi 3. vuosi

Uusi ja päivitetty sarja puutarhajätteen kompostoinnista, sillä nämä jutut ovat jo aika vanhoja. Olemme kehittäneet kompostointitapaamme mahdollisimman helpoksi.

Kompostin teko - kompostointisarjan 1. osa uusi blogipostaus


Puutarhajätteen kompostointi 3. vuosi

3. vuoden keväänä puutarhajätekomposti on valmista käytettäväksi eli kompostimultaa. Se siirretään kasveille tai kompostin viereen odottamaan käyttöä. 
Tyhjäksi jääneeseen kohtaan aletaan kerätä tämän vuoden kasvijäte. 
Eli samassa kehikossa /paikassa on aina saman vuoden jätettä. Viime vuonna kerätty kompostikasa sekoitetaan hyvin ja se jää lepääämään täksi vuodeksi

Alla kuva kompostista, jota ei ole hoidettu oikein eli siinä näkyy jätekerrokset ja osa on vielä täysin maatumatonta. Siis älkää ottako mallia siitä ; )


Mihin voi laittaa kompostimultaa?

Kompostimulta on sen verran vahvaa, ettei se käy istutusmullaksi. Sen sijaan sitä voi sekoittaa vanhaan multaan esimerkiksi perennapenkkejä uusittaessa tai tehtäessä ihan uusia kasviryhmiä. Kuvassa kompostimultaa on tarkoitus sekoittaa enemmänkin tuohon vanhaan kukkapenkkiin.... jossa työn alla on syysleimujen jako, klik.


Kompostimultaa voi myös levittää kasveille mullanpinnalle. Joskus teemme sen jo myöhään syksyllä.
On kuitenkin hyvä muistaa, ettei esimerkiksi pioni pidä kompostimullan lisäämisestä. Sehän on tarkka siitä, että juurenniska on lähellä maanpintaa klik.


Kompostimullassa on aina paljon rikkaruohojen siemeniä, se on ihan luonnollista. En laita koskaan kompostimultaa kivikkokasveille tai muille, joiden sekaan muutenkin tulee helposti uusia rikkaruohoja... siis ilmasta kulkeutuneista siemenistä. Sen sijaan rikkaruohojen siemenistä ei ole mitään käytännön haittaa isolehtisillä tai muuten peittävillä kasveilla. Alla olevat kuunliljat ovatkin aivan loistavia kasveja ihmiselle, joka ei rakasta kitkemistä ; )

Puutarhajätteen kompostointi 1. vuosi klik
Puutarhajätteen kompostointi 2. vuosi klik

Tässä nyt oli tämä lupaamani juttusarja puutarhajätteen kompostoinnista.

Keittiöjätteen kompostointi

Keittiö- eli biojätettä saa kompostoida ainoastaan jyrsijäsuojatussa kompostorissa. Osa kaupungeista vaatii biojätteen kompostoinnissa käytettävän lämpökompostoria.
Keittiö- eli biojätteen kompostointi on ihan eri asia kuin puutarhajätteen kompostointi !

Olkaa tarkkaavaisia, mistä haette tietoa kompostoinnista. Valitettavan usein lehdissä yms. näkee alan asiantuntijan haastattelun, mutta jostain syystä tekstissä on virheellistä tietoa kompostoinnista. Ehkä jutun tekoprosessissa tekstiä on jouduttu lyhentämään, ja  kompostointia tuntematon toimitusväki kiireessä .. ; )


Puutarhajätekomposti on vielä ihan jäässä, ja osin lumen alla... eli tässä vaiheessa vasta suunnitellaan, mihin kompostimultaa tänä vuonna laittaisi : )



maanantai 9. huhtikuuta 2012

Kevät etenee...

Ihania nämä kasvitieteelliset krookukset ! Ne aloittavat kukkimisen ennen tavallisia krookuksia ja leviävät kivasti isommaksi mättääksi. 

Kasvitieteellisiä krookuksia

Kävelin pihalla nyt oikein ajan kanssa ja tutkin kevään etenemistä... ja mitä löysinkään...
... suojaharson helma on lumen päällä, ja nyt harson alla kukkii hauskasti krookuksia. Ihan kuin olisivat piilosilla ; )


Kivimuurin ja lumikasan välistä pilkottaa myös näitä kasvitieteellisiä krookuksia. Joskus niitä myydään myös botanical krookuksina. Eli nämä ovat aika lähellä luonnonlajeja, eikä niin pitkälle jalostettuja kuin ne tavalliset isokukalliset krookukset.

Eka nokkosperhonen

Sain kuvaan myös nokkosperhosen. Se otti aurinkoa lumikinoksen päällä ; )

Jouluruusu herää

Viininpunakukallinen jouluruusukin näyttää tulleen näkyviin lumen alta. Ja siinä on kasvamassa nuppuvarsia, jee !


 Ensi viikoksi on luvattu lämpimämpiä kelejä eli kevät etenee silloin hurjan nopeasti. Ehtiiköhän sitä edes kuvaamaan kaikkia uusia kukkia ja kasvun vaiheita... taitaa tulla ihan kiire, hih ; )

lauantai 7. huhtikuuta 2012

Tulppaanien lumoa lisää : )

Käväisin tänään Tulppaanien lumo näyttelyssä. Oli tosi kiva nähdä siellä myös Saila, pitkästä aikaa. Näyttely on muuten avoinna vielä sunnuntain ja maanantain. 
Lupasin laittaa näyttelystä lisää kuvia... eli tässäpä näitä, olkaa hyvä : )


Kuvan tulppaanit olivat edellisellä kerralla vielä nupullaan ja nyt näin auki. Saat kuvat suuremmaksi klikkaamalla kuvaa. Ja tästä pääset viime viikon postaukseen, jossa oli kuva näistä tulppaaneista silloin. Ovat niin hurmaavia..... 


... kuten nämäkin vaaleanpunaiset kaunottaret auenneena. Katsokaa kukkien yksityiskohtia, miten erilaisen yksilöllisiä ne ovat. Otin näistä hurjan monta kuvaa  ; )


Näyttelyssä oli myös narsisseista yksi luonnonlaji eli Narcissus moschatus. Kuvassa se on keskellä eli suloisen pieni ja mietotuoksuinen : )

Upeat talventähdet

Ulkona kasvihuoneiden edessä kukki talventähtiä. Nämä ovat selvästikin levinneet siemenistä eli tekisi mieli kokeilla näitä itsekin. Talventähdet ovat kyllä pikkasen ronkeleita paikan suhteen, mutta viihtyessään näyttävät olevan helppoja. Ja kun Sussin pihallakin niitä näyttää kasvavan, Förmaaki ja puutarha -blogissa, niin aion nyt etsiä näille sopivaa paikkaa. Onneksi etsimiseen on aikaa syksyyn asti, sillä sipulit tulevat myyntiin vasta elokuun tietämillä ; )

Tässä talventähdestä lähikuva. Kukat aukeavat auringonpaisteessa ja pilvisellä säällä ovat kiinni : )


 Tulppaanien lumo -näyttely
31.3.-9.4. 2012 
Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa
tarkemmat aukioloajat yms löytyy täältä

Mukavaa pääsiäisen jatkoa !

torstai 5. huhtikuuta 2012

Iloista pääsiäistä !

Tämä tipupariskunta tuo mukanaan pääsiäisen joka vuosi : )


Tänä vuonna ovat päässeet ohramättääseen. Löysin aivan super ihanan suojaruukun... se on kuin rikottu muna. Tuossa kuvassa ohra peittää sitä niin, ettei munan rikkinäinen reuna näy ihan kunnolla.

Ohraa kasvaa myös hyasinttimaljakossa. Se on kasvattanut jännästi pitkiä juuria veteen ; )

Perinteisempää rairuohoa näet Hyvää pääsiäisen aikaa! -postauksesta.
Nyt lasikuvussa on näitä suloisia sulkia....

... jollaisen laitoin myös pienempään lasikupuun, kun joku oli syönyt kaikki pienet suklaamunat ; )


Iloista ja rentouttavaa pääsiäistä teille kaikille !

Kappas vaan, tämä postaus olikin jotain muuta kuin pääsiäisen keltaista... no, vaihteluhan aina virkistää, hih ; )