torstai 13. toukokuuta 2010

Kylmänkukka eli Pulsatilla

Meillä tarhakylmänkukka on vielä nupulla, tai ainakin eilen oli....
Käväisin eilen Helsingissä tutustumassa suunniteltavaan pihaan... samalla reissulla kävin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa, ihailemassa kylmänkukkia, ja vähän muitakin : )
Kuvat kannattaa suurentaa klikkaamalla, niin näkee paremmin kylmänkukkien upean pehmeän karvoituksen ; )


Siellä nämä kylmänkukat kukkivat parhaimmilaan. Ne ovat yleensä liloja, lilanpunaisia tai valkeita. Onkohan niitä siirretty muualle vai ovatkohan vain kärsineet jostain, sillä kylmänkukkia oli siellä vähemmän kuin ennen ja mättäät olivat pienempiä.
Meillä lilat tarhakylmänkukat eivät pitäneet siirtämisestä, vaan kasvustot pieneni. Harmi, mutta kun ne oli vain pakko siirtää koneiden tieltä turvaan ; )
Tarhakylmänkukka vaatiikin kasvurauhan, jotta kasvaa isoksi mättääksi.
Muuten ne viihtyvät aurinkoisesta kevyeen puolivarjoon ja maan on hyvä olla läpäisevää multamaata.

Ja lopuksi kuva pikkulinnusta hiekkakylvyssä. Tosin keskeytti pöllytyksen kuvauksen ajaksi : )

26 kommenttia:

 1. Ihania tarhakylmänkukkia.. Täälä saa vielä odotella niiden kukkivan, ollaan sen verran jäljessä. Kevätkaihionkukatkin vasta alkavat availla ensimmäisiä kukkiaan...

  VastaaPoista
 2. Ovat kyllä suloisia karvoineen : ) Minä jännityksellä odotan joko tänä vuonna kukkisi, ainakin karvaista kasvustoa on. Samoin kuin edellisellä kevätkaihonkukat ja valkovuokot vasta availevat itseään.

  VastaaPoista
 3. Kauniita ovat ja ihana kylpijä.

  VastaaPoista
 4. Ihanat kuvat ja ihana tuo kukka.. menestyisikö täällä - kylmäähän meillä riittää ;)
  Hauska tuo linnun kylpy!

  VastaaPoista
 5. Meilläkin noita joutuu vielä odottelemaan, ihan pieniä "karvatuppoja" vasta näkyvissä.

  VastaaPoista
 6. Meillä on vasta pienet alut noissa tarhakylmäkukissa. Mutta ne karvat niissä on suloisen pehmeitä. Kokeilkaa vaikka kukan pehmeää nukkaa.

  VastaaPoista
 7. Kylmänkukka on kiehtova kasvi. Tosin minä olen kohdannut sitä vain puutarhakirjoissa, mutta se pysättää. Muistaisin, että se on jonkun maakunnan nimikkokasvi...muistin, että Hämeen, mutta hämäläinen mieheni väittää Hämeen kukaksi sinivuokkoa.

  VastaaPoista
 8. Kylmänkuka on Hämeen maakuntakukka.! Mieheni on aina oikeassa, kunnes toisin todistetaan.

  (Tiesitkö, että varjoliljaa, joka houkuttelee yöperhosia, kuten Luontopihassa kerrottiin, ei myydä missään! Nyt olen saamassa sitä yhden blogiystävän ystävältä. Kuka vielä sanoo, etteikö blogiverkostoituminen ole hauskaa ja hyödyllistä!)

  VastaaPoista
 9. Kaunis on kylmänkukka, mitenhän se nimi on syntynyt. Kestääkö kylmää ?

  VastaaPoista
 10. Varjoliljaa on ainakin Kauppilan lehdellä ollut myynnissä. Hinta on kyllä ollut suolainen. Meillä, vanhalla mäkitupatontilla, sitä on levinnyt joka paikkaan. Olen jakanut sitä vaikka kuinka muille.

  VastaaPoista
 11. RANTAPUIKKO - nyt kun helteet alkoivat, kohta nuo kukat kukkivat varmaan teilläkin täydellä innolla... ja meilläpäin sitten kohta lakastuvat ; )

  Katsula - kohta näet, tuleeko kukkaa tarhakylmänkukkaan. Sitä kyllä jaksaa odotella, vaikka parikin vuotta ; )

  santra - kiitos : )

  tia - tuo kylpijä, siellä kasvitieteellisessä, oli niin tottunut ihmisiin, että päästi minut lähelle ottamaan kuvaa : )

  Elisa - tosiaan ainakin nimen perusteella siellä teillä pitäisi voida tosi hyvin ; ) Ja muutenkin teillä on paksulti lunta ja lumi on paras suoja kasveille. Erikoiset värit voivat olla sitten arkoja eli tuo lila on se perusväri.

  pioni - nuput aukeavat tosi nopeasti. Meillä ne kukkivatkin jo eilen illalla : )

  Pikkupiiku - se onkin tuntoaistinkasvi, niin suloisen pehmeänukkainen : )

  Leena Lumi - Hämeen maakuntakukka on sinivuokko, mutta Kanta-Hämeen kukka on sininen hämeenkylmänkukka. Olitte siis kumpikin oikeassa ; )
  Valkea kangasvuokko(mikä on kylmäkukan näköinen ja sukulainen) on Etelä-Karjalan maakuntakukka.
  Varjoliljaa on myynnissä monessakin paikassa. Sitä myyvät astiataimena monet perennataimistot sekä sipuleina sipulikukkamyyjät syksyisin. Korpikangas Siemen-Fröllä sitä oli ainakin viime syksynä ja näytti Särkän perennataimistolla olevan...
  Blogiverkostoituminen on hauskaa ja hyödyllistä, ja erittäin ilahduttavaa : )

  arleena - tuosta nimestä en osaa sanoa, mutta kyllähän se kestää kylmää, kun kukkii nyt. Ja onhan se varustettuna upealla karvaturkilla ; )

  Pikkupiiku - minäkin olen sitä nähnyt myynnissä monessa paikassa. Ja meilläkin leviää.... ja kukkien värisävy vaihtelee kivasti.

  VastaaPoista
 12. Kylmänkukat ovat kauniita! Minulla oli entisen kodin kukkapenkissä niitä...

  VastaaPoista
 13. Onneksi tuo kylmänkukka on niin kestävä. Minä hölmö istutin omani ihan umpivarjoon, kun jotenkin luulin silloin sen sitä kaipaavan. Nyt en sitten uskalla sitä siirtää, kun olen kuullut muualtakin, ettei se välttämättä siirrosta oikein pidä.

  VastaaPoista
 14. Voi että ne on kauniita. Pulsatilla on tuttu mulle homeopatiasta :). Näin eka kerran sen oikeana viikko sitten kaupassa.
  Sanoppas, kun olen nyt jostain päin alottamassa istutusten tekoa, että kun olen ajatellut katajaa yhteen ryhmään eri muodoissa, niin voisiko siihen samaan ryhmään panna pensasmustikkaa? Vai tarvisiko se mustikka sellaisen pidättävämmän maan? Nuo ph-asiat aina mietityttää myös. Mustikka passais alppiruusun kans samaan vai onko niillä sitten liian suuret erot valovaatimuksissa. Tyrni voisi olla passelimpi katajan kans, mutta se kasvaa niin isoksi(?).
  Jos et ehi vastailee, niin kyselen sitten puutarhalta.

  VastaaPoista
 15. Hellyyttävän näköinen kylpija:)

  Kylmänkukat ovat tosi kauniita, olen monta kertaa miettinyt niitä puutarhaan, mutta en ole uskaltanut kokeilla.

  VastaaPoista
 16. Pikkupiiku ja Sari, sitä tuloo jo eli varjoliljaa;-)

  Kiva, että olimme molemmat oikeassa.

  Minulle ei tule enää putarha-alan lehtiä, sillä 25 vuotta niitä ja puutarhaa on tehnyt tehtävänsä eli useimmiten pärjään...nyt tuo Cajanderin kirja vain huomautti, mitä minulta vielä uupuu.

  Varjoliljan antaja saa minulta jotain, mitä ei takuulla ole myynnissä. Tämähän on hauskaa!

  VastaaPoista
 17. Minullakin on noita kukkasia, tai ehkä oli. Jostain syystä niistä ei tänä keväänä ole näkynyt alkuakaan. Mitähän niille on tapahtunut. Parina viime vuona ne ovat kyllä kukkineet...

  VastaaPoista
 18. Mari - jännästi niiden kukka on tosi iso ja aikaisin keväällä lehdet niin ihanan silkkiset : )

  Anskukka - tiedätkö, kyllä minä vaan siirtäisin kylmänkukkasi, koska varjossa se ei jaksa kukkia. Siirrosta lehtien ja kukkien määrä vähän pienenee, kunnes vuosien kuluttua on taas iso mätäs : )
  Siirtäisin sen lapiolla ja isolla multapaakulla...
  Meillä kylmänkukat kestivät edestakas siirron ; )

  Eve - pensasmustikalle laitetaan hapan Rodomulta ja niille katajille tavallinen multa tai vähän hiekkainen. Olet oikeassa, auringossa mustikat kukkivat paremmin ja tulee niitä marjoja ; )
  Tyrniä voi leikata. Me olemme leikaamalla pitäneet ne noin kaksimetrisinä, sillä muutenhan marjoja ei ylettyisi siitä poimimaan...

  Sussi - tuo peruslaji eli (vaalean)lilan värinen on kestävä, jos maassa on läpäisevyyttä. Ja päälle sataa hyvin lunta talvella : )
  Minustakin tuo lintu oli niin hellyyttävä kuvauskohde. Otin monta kuvaa siitä, kun se kylpi. Valitsin tuon, koska muissa kuvissa lintu oli mitä ihmeellisimmissä asennoissa kylpiessään ; )

  Leena Lumi - niin se taitaa olla, että koko ajan sitä oppii uutta, myös näissä puutarhajutuissa ; )
  Bloggaus on hauskaa, ja hyödyllistä : )

  keijukainen - meillä nuo tarhakylmänkukat tulivat näkyviin tosi myöhään ja kukivat minusta paljon myöhemmin kuin edellisinä vuosina. Toivotaan, että sinunkin kylmänkukat sieltä vielä tulevat näkyviin : )

  VastaaPoista
 19. Aina vaan ihanuuksia! Ne on hurmaavia nuo kylmänkukat ja kangasvuokot, joita minun tekisi mieleni, mutta eipä niitä taida mistään saada. Ehkä täytyy "tyytyä" tuohon vaaleanliilan väriseen kylmänkukkaan.

  VastaaPoista
 20. Jaana - yllätys, yllätys... Särkän perennataimistolla niitä löytyy !!!Nettisivut ovat www.sarkanperennataimisto.fi
  Heillä on kyllä mahtava valikoima ja hyvät kuvat netissä : )

  VastaaPoista
 21. Okei. Kiitos jälleen. Olet aarre nettiystävänä!
  Särkän taimistoa minäki olen ihaillut, siellä on jopa vanamoa myynnissä, sitä on pakko saada tuohon kivikkoryhmään. Se on aivan sulonen pieni.

  VastaaPoista
 22. Eve - : ) Särkän perennataimistolla en ole koskaan käynyt, on vähän kaukana täältä Nurmijärveltä ; ) Mutta hinnastoa ja nettisivuja tutkailen usein....
  Me siirrettiin mökiltä vanamoa syreenin alle toissa vuonna ja viime kesänä se kukki. Sen kukka on tosiaan niin herkän suloinen pieni kukkanen : )

  VastaaPoista
 23. Luin tätä nyt uudestaan ja aloin miettiä, että mahdooinko tarkoittaa VALKOISTA varjoliljaa...

  Hämäläinen mieheninikin juuri totesi, että sinivuokka on Hämeen maakuntakukka, mutta onneksi olin vähän oikeassa - edes.

  VastaaPoista
 24. Leena Lumi - niin... kukkien nimiä ei aina muista, tai ei muista niitä oikein ; )
  Ja onko silläkään aina niin suurta merkitystä.. elämässä kun on paljon tärkeämpiäkin asioita kuten ilo : )

  VastaaPoista