tiistai 25. toukokuuta 2010

Taimien ruukutus

Ruukutin tänään pienet verenpisaran taimet. Nythän oli viimeinen päivä ruukutuksille perinnetiedon ja kuun vaiheiden mukaan. Toki kohtapuoliin tulee taas hyvä ajankohta : )
Laitan tuohon sivupalkkiin tietoja siitä...


Taimet kasvoivat näin pienissä ruukuissa ja versot olivat jo aika isot. Nyt on luvattu niin viileitä öitä, että näitä ei vielä uskalla istuttaa ulos isoihin piharuukkuihin. Siksi ruukutin eli istutin ne vähän isompiin ruukkuihin, jotta taimet jatkaisivat hyvää kasvuaan...


Vanhan ja uuden ruukun kokoeron näet tässä.....


Komeita taimia nämä Pukin Puutarhan pikkutaimet. Sain ne siis vähän yli viikko sitten.


Juttu verenpisaroiden talvettamisesta löytyy tästä.

Opintomatkani sujui hyvin, kaikella tavalla : ) Viikon aikana täälllä on näköjään harpattu iso askel kesään...
Ja huomasin suurekin ilokseni, että puupioni onkin hengissä ja tekee kovasti uusia lehtiä : )

Lisää vinkkejä siementen kylvöistä ja kasvatuksesta yms.:


Ps. Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta, koulimisesta, ruukutuksesta ja istuttamisesta  Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Lisää tietoa siitä täältä.

14 kommenttia:

 1. Tuo perinnetiedon kalenteri on kiinnostava.
  Olen sellaisesta joskus lukenut, mutta en ole tullut ajatelleeksi, että sitä voisi myös noudattaa. :)
  Siispä tänään kastellaan sisäkukat ja laitetaan orkideat uimaan.

  VastaaPoista
 2. Onpa vehreän ja hyvinvoivan näköisiä taimia!

  VastaaPoista
 3. Siis tiedätkin, että menin ostamaan valkoista särkynyttä sydäntä, mutta kiireen uupumuksessa ostinkin kaksi valkoista verenpisaraa. Laitoin ne heti ulos! Sano, eivätkö voi olla vielä ulkona? Mitä niille tehdään syksyllä? Olen aina tappanut verenpisarani alle kuukaudessa...

  (Huomenna saapuvat varjoliljat, joista voin kiittää ensiksikin Unelmaa ja toiseksi hänen ystäväänsä...)

  VastaaPoista
 4. Hyvännäköisiä taimia ovat! Samoissa puuhissa minä olin tänään, tomaatit kaipasivat isompaa ruukkua ja kukkiakin oli vielä koulittavana. Alkaa kuisti olla melkoinen kasvihuone nyt, kun ulkona on niin viileää ettei kasvihuoneeseen voi viedä.

  VastaaPoista
 5. Unelma - minusta on nyt kiva kokeilla erilaisia puutarhahommia perinnetiedon ja kuunvaihdeiden mukaan ajoitetttuna. Sain kirvat sillä tavalla häviämään isolehtisestä lankaköynnöksestä. Se oli iso juttu !!!!

  Sussi - taimet ovat tosiaan hyvin haaroittuneita ja osassa on jo nuppuja. Nyt kun pääsivät isompaan ruukkuun, rehevöityvät varmasti lisää : )

  Leena Lumi - varjoliljat ovatkin upeita : )
  En uskalla vielä istuttaa verenpisaroita ulos, koska yölämpötilaksi on luvattu vain 4 astetta. Riskinä on, että tulee vieläkin kylmempää... ja täytyisi sitten muistaa suojata ne. Siksi odotan vielä viikon tai pari ; )
  Verenpisarat talvehtivat viileässä ja valoisassa huoneessa. Olen saanut ne talvehtimaan, mutta tiputtavat melkein kaikki lehtensä.
  On helpompaa ostaa keväisin uudet taimet...

  sanna - minullakin parveke on nyt aika täynnä ; ) Onneksi kohta pääsee istuttamaan ulos taimia ja noita kesäkukkia : )

  VastaaPoista
 6. Jaa noiko muka pieniä taimia? :)

  Minun siementen kasvatus on vielä hieman kesken: Kuvia siementen kasvatuksesta

  VastaaPoista
 7. Haaveilen puupionista, millaisessa paikassa/kasvualustassa se sinulla kasvaa?

  VastaaPoista
 8. Kiitos, Sari! Minä lähdenkin nyt ottamaan upeanuppuisia verenpisaroitani sisälle...

  Tähän on pakko lisätä, että jotkut onnistuvat: Naapurin rouva, kokenut vanhempi rouva, asui kesät aina kotitilallaan, joka talven tyhjillään ja vain peruslämmöllä. Hän jätti ne verenpisarat sinne talvella hieman viileään rakennkseen, mutta toki ikkunoista tuli valoa. Sitten hän toi osan niistä uljaista kuningattarista tuohon etupihalleen. Siinä oli muuten porukkaa katsomassa: Niin suuria, aina vain suurempia ja täynnä tummanpunaisia kukkia...No, en minä yritä tuota. Kunhan nyt saisin syksyyn;-)

  VastaaPoista
 9. Minäpä näppäränä tyttönä istutin kesäkukkieni siemenestä kasvattamani taimet jo helteiden aikaan omiin ruukkuihinsa ja vein ruukut ulos terassille. Olen tarkkaillut öiden säätiedotuksia, ja alin lämpötila on toistaiseksi ollut 4 astetta. Ruukut ovat kuitenkin valmiudessa, jotta voin ne nopeasti nostaa sisään kylmän yön uhatessa.

  Sitä vain olen jäänyt miettimään, että hyydyttääkö tuo viileässä yö- (ja tällä hetkellä päivä-)ilmassa oleminen kasvien kasvua? Ihan kuin kasvu olisi jämähtänyt paikalleen.

  Sari

  VastaaPoista
 10. Puutarhablogisti - minustakin nuo Pukin Puutarhan taimet olivat tosi isoja, noin pieniksi taimiksi. Siis tuo ruukun koko tekee niistä "pienen taimen" ; )

  pioni - meillä tuo paikka ei ole paras mahdollinen. Siinä on pohjavesi keväisin aika korkealla. Tuo taimi on vielä siirretty viime syksynä tuohon kohti. Kyllä on sitkeä kun selvisi !
  Puupioni tai oikeammin puuvartinen pioni viihtyy multavassa, mutta läpäisevässä maassa. Talvella luminen paikka on hyvä. Kesällä lehdistön tulee kuivua sateen jälkeen nopeasti.
  Ei siis kestä juuristossa tai lehdistössä liikaa märkyyttä.

  Leena Lumi - verenpisaran talvetus on tarkempaa kuin pelakuitten. Olisipa viileä kasvihuone talvisin, niin säilytys onnistuisi.... Toisaalta, eiköhän noiden pelakuitten kanssa puljaaminen jo riitä, hih ; )

  Anonyymi Sari - ulkona kasvien kasvu on nyt vähän pysähdyksissä viileyden takia. Se on ihan normaalia.
  Jos kylvämäsi kasvit ovat lämpimänalan kasveja, yöt ovat nyt niille liian viileitä.
  Toisaalta huonelämpötila öisin on taimille liian lämmintä. Siksi monet pitävät taimet vielä kuistilla, lasitetulla terassilla/parvekkeella tai vastaavassa paikassa : )

  VastaaPoista
 11. Tervetuloa koto-Suomeen!
  Kuule, mulla on taas sulle kysymys. Kuinka paljon rinneangervo tarvii tilaa ympärilleen? Leviääkö se haitaksi asti, kun suunnittelin sen istuttavani havujen kanssa samaan ryhmään. Jos se leviääki sitten liikaa siinä. Voisinki laittaa postauksen havuryhmän teosta nyt heti.

  VastaaPoista
 12. Eve - kiitos : ) Rinneangervo on noin metrin korkuinen ja vähän leveämpi, eikä leviä juuriversoista. Käivinkin jo blogissasi ; )

  VastaaPoista
 13. Sari, kiitos! Niin olin ajatellukkin kun ostin pensaan, mutta miehen kysymys sai epäilemään :).(vastasin tämän saman sinnekki)

  VastaaPoista
 14. Eve - ole hyvä : ) Onhan se aina hyvä varmistaa, jos vähänkin epäilyttää...

  VastaaPoista