torstai 6. toukokuuta 2010

Pihasuunnittelu, puutarhasuunnittelu, viheraluesuunnittelu...

Pihasuunittelu, puutarhasuunnittelu ja viheraluesuunnittelu tarkoittavat samaa asiaa, tosin viheraluesuunnittelu on enemmänkin julkisten viheralueiden suunnittelua.... tässäkin rakkaalla lapsella on monta nimeä ; )
Moni pohtii, teettäisikö ammattilaisella suunnitelman vai antaisiko oman luovuuden kukkia....
Itse kun teen puutarhasuunnitelmia, koen enemmänkin, että suunnittelu on yhteistyötä. Usein asiakkaalla on visioita, tietty tyylimieltymys, toiminnallisia tarpeita jne. Minä ammattilaisena sitten suodatan ja muokkaan niitä eteenpäin. Ja siinäkin viimeisen sanan sanoo aina asiakas.
Alla olevan kuvan pihastakin saisi vaikka kuinka monta erinäköistä pihaa, kullekin sopivan : )
Ja paljon helppohoitoisemman...

Kävelylenkillä näin kadunvarrella värikkään istutuksen.... Osa varmasti ihastelee kaunista kuorikatetta. Osa ihmettelee ruskeita risupalloja. Osa päivittelee työlästä hoitoa. Osa ... Makuja on monia.
Tämä ryhmä on varmasti innokkaiden asukkaiden luova tuotos : )
Puutarhasuunnitelmassa otetaan huomioon aina siis asiakkaan toiveet, tarpeet, pihan henki ja olosuhteet sekä tuleva pihan hoito. Se että säilytetäänkö vanhaa ja kuinka kalliita materiaaleja käytetään, ovat juuri niitä asiakkaiden toiveita. Tai siis minä otan nämä asiat huomioon....
Olen nyt kuullut monen kauhistelevan eräitä puutarhaohjelmia...., nehän ovatkin sponsoroituja viihdeohjelmia! Niissä on muuten asiavirheitäkin.... ; /
Tähän hengenvetoon täytyy mainita, että löytyy sieltä tv:stä hyviäkin ja suositeltavia puutarhaohjelmia, onneksi : )

Harva toteuttaa eli rakentaa pihansa kerralla kuntoon. Suurin osa tekee pihaa monen vuoden aikana. Siten sen henki muotoutuu ja löytyy parhaat paikat sipulikukillekin. Ja sille keinulle : )

Jotta lopputuloksena on kaunis ja toimiva puutarha (eli piha), on se ensin suunniteltu hyvin, siten rakennettu oikein ja lopuksi vielä hoitokin sujuu taidolla ; )
Tämä kurtturuusu on kyllä nyt leikattu vähän hassusti.... ei siis näin ; )
Aina kannattaa ensin suunnitella, onhan hyvin suunniteltu jo puoliksi tehty ; )
Siis innostavia puutarhan suunnitteluhetkiä !

12 kommenttia:

 1. Jälleen mielenkiintoinen postaus!

  Monesti ei varmaankaan tule kaikille edes mieleen, mitä kaikkea pienestäkin pihasta saa tehtyä.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen postaus taas! Ja niin totta mitä kirjoitit. Noita asioita ei vaan aina tule mietittyä kun alkaa pihaan istuttelemaan kaikkea. Nimimerkillä kokemusta on:) Mutta nyt olen tehnyt jonkinlaista puutarha suunnitelmaa jonkin aikaisemman postauksesi innoittamana.

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus :)

  Itse lukeudun siihen ryhmään, että joka kevät muokkaan pihaa uusin ideoin höystettynä.

  Mitään en siirrä, mutta lisään ja hankin mm. valoja, vesiaiheita, maanpeitekasveja - rakentelen polkuja paikkoihin joista on vuosien varrella muodostunut kiinteita kulkupaikkoja....jne...

  Ihanaa tehdä puutahasta oman näköinen...oman käden jälki näkyy ja tuntuu ;)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Menen tekemään serkulleni puutarhasuunnitelman hänen uuteen kotiinsa. Hän palkkasi sisustustukseen sisustussuunnittelijan ja kaikki meni ihan metsään!

  Asiakas ei välttämättä osaa tuoda omia tuntemuksiaan esille riittävästi. Tunnen serkkuni ja tiedän, mitä hän viitsii hoitaa ja ylläpitää, milloin on paljon poissa kotoa pitkiä aikoja etc.

  Jotkut, kuten minä haluavat niin omannäköistä ja kun mielikuvituksessa riittää, tulee näköistä. Minä puolestani tarvitsen faktaa, mikä kasvi selviää missäkin, kestääkö lumen painoa etc. Suunnitteleminen on puolet puutarhan pitämisen ihanuudesta. Ah!, miettiä, mitkä värit sytyttäisivät toisensa.

  Erilaiset kiinteät rakenteet ja ritilät ja lammikot etc. ovat taas sitten ihan toinen juttu. Niissä en itse selviä...

  VastaaPoista
 5. Hyvä ja hauska postaus jälleen!! Tykkään kovasti kuvista, joissa näytetään, miten ei kannattaisi tehdä :)) Uskomattoman työläitä ja hankalia ratkaisuja välillä näkee. Puutarhasta nauttii paljon enemmän, kun pikku hiljaa rakentaa mieleisekseen ja vielä niin, että se on suht koht helppohoitoinen!!
  Ihan häikäistyin blogisi uudesta pohjasta ja valkoisista ruusuista! Ihana :)

  VastaaPoista
 6. Ihana lukea ammattilaisen blogia ja saada hyviä ideoita. Suunnittelu on aina hauskaa, mutta ei aina helppoa, varsinkaan minulle, itse kantapään kautta oppineelle. Joka syksy täytyy jotakin muuttaa, mutta riittäähän jännitystä kevääksi.

  VastaaPoista
 7. Kiitos tästä.. Olet varmaan juuri sellainen suunnittelija, joka ottaa asiakkaan huomioon ;)

  VastaaPoista
 8. Taas olet tänne hienoja vinkkejä kirjoitellut, odottelen hiukan lämpimämpää jotta pääsisi edes jotain ulos tekemään ja poutaa kiitos.
  Puutarhaohjelmista, on jännä tunne kun ohjelmassa tutun pihaa kunnostetaan ja he tupsahtavan ruutuun.

  VastaaPoista
 9. Minäkin tein kolme vuotta sitten ihan oman pihasuunnitelman. Siihen on kyllä matkan varrella tullut joitakin muutoksia, mutta pääsääntöisesti se on toteutunut.
  Paljon on vielä tekemättäkin, raha ja aika ovat siinä suurin este.

  Kiitos sinulle ihanasta postauksesta..täältä saan niin paljon kivoja vinkkejä ja ideoita, neuvoja.

  VastaaPoista
 10. Sussi - totta, varsinkin jos lähistöllä on vain samanlaisia nurmikkopihoja ; )

  Susanne - monelta kasvin siirrolta ja jopa kasvien kuolemilta säästyy, kun ensin vähän suunnittelee ajatuksella pihaa...

  Hanna - on paljon kaltaisiasi ihmisiä, jotka haluavat itse tehdä vähitellen pihaansa... siis joka vuosi joku projekti menossa ; ) Sitten on niitä, jotka eivät ehdi tai ideoita ei ole omasta päästä...ja he teettävät ammattilaisella suunnitelman ; )
  Mukavaa viikonloppua sinullekin !

  Leena Lumi - se onkin ammattisuunnittelijalle haaste, saada suht lyhyen ajan tapaamisissa tuntumaa asiakkaasta. On paljon ihmisiä, jotka eivät yksinkertaisesti tiedä edes, mitä haluavat puutarhasta. Puutarhahoito voi olla heille ihan uusi alue. Ja toiset taas tietävät vahvasti, minkä näköistä haluavat, mutta toimiiko se juuri heidän pihallaan, onkin sitten eri juttu...
  Olen samaa mieltä kanssasi, puutarhan suunnittelu on superihanaa ; )

  Hilda - kiitos ! Kuva valkoisista ruusuista on ollut siinä ihan alusta asti. Nyt vain ruusut alkoivat hohtaa, kun tuohon sivuille tuli vähän muuta kaunistusta ; )
  Pihan helppohoitoisuus on erittäin tärkeä asia. Silloin piha sallii matkustelun ja muutenkin pihan hoito pysyy hauskana puuhana : )

  Seija - ei ole mikään ihme, jos koet pihan suunnittelun vaikeana, hortonomiksi opiskeluhan kestää useita vuosia ; )
  Paljon harrastelijaa auttaa pihan suunnittelussa jos käy puutarhasuunnittelukurssin...

  Elisa - toivottavsti olen ... ainakin siihen on pyrkimys ; ) Suurinpia haasteita ovat tilanteet, joissa asiakas kertoo toiveensa... mutta ne toiveet perustuvat toisten luomiin mielikuviin, eikä omaan kokemukseen. Silloin vain keskustellaan paljon asioista, jotta löytyy se, mitä he itse todella haluavat : )

  tia - nyt on ollutkin taas pitkään vähän koleampaa, ei tulppaanitkaan oikein ala kukkia. Toivottavasti aurinko jo tulisi näkyviin, niin saisi otettua uusia kuvia : )
  On se varmasti yllättävää, kun näkee tuttuja ohjelmassa ; )

  keijukainen - kiitos sanoistasi : ) Pihasuunnitelma auttaa uskomattoman paljon, kun tekee pihaa useamman vuoden aikana. Silloin se pihan tekeminen on johdonmukaiseta ja säästää ihan selvää rahaa.

  VastaaPoista
 11. Olipa mielenkiintoista tekstiä puutarhasuunnitelusta. Itse olen harrastelija, mutta kovasti omin päin kirjoista ja kursseilta asiaa opiskellut sekä kokemuksistani viisastunut. On kiva lukea juttujasi ja tutkia kuviasi ja samalla oppia uutta, kiitos sinulle!

  - Elma -

  PS. Miten kurttusruusu oikein kuulusi leikata?

  VastaaPoista
 12. Anonyymi Elma - kiitos sanoistasi : ) On kiva saada palautetta ja vaikka juttutoiveitakin....
  Kurtturuusu on luonnostaan puolipallonmallinen pensas. Kuvassa siltä on leikattu alhaalta ja sivuilta oksia pois. Sen muoto tulee heti rumaksi yms. Leikkaisin sen vaikka 5 vuoden välein 10 cm tapeille. Ihan pohjoisessa en tiedä onko näin rajut leikkaukset sopivia.... Siellä leikataan paljon maltillisemmin kuin Keski- tai täällä Etelä-Suomessa.

  VastaaPoista