Kukkakasvien kylvöön, koulimiseen ja latvomiseen sopiva ajankohta on 15.-25.5.2010.
Pihalle pääsee kylvämään vasta kun maa on kullekin kasville sopivan lämpöistä... Mutta esikasvatukseen aika on hyvä.
Vielä ehtii esikasvattaa tuoksuherneet, kesäkurpitsat, krassit....
Aion kylvää itse mm. siperianunikkoa, joka on monivuotinen perenna. Kylvän sen astiaan hajakylvönä....
Kannattaa lukea huolella aina ohjeet siemenpusseista ! Jotkut siemenet itävät lämpimässä ja toiset viileämmässä, välillä siemeniä ei saa peittää mullalla ja välillä ne liotetaan ensin vedessä...
Alla on kuva kultatesmasta, jonka kylvin huhtikuussa. Ei näy vielä alkuja, sillä siementen itämiseen menee 21-28 päivää. Eli malttia vaaditaan.... ; )
Sen sijaan miinanköynnös iti jo, vaikka parasta ennen päivä oli syyskuussa 2008. Kylvin joitakin vuosia sitten pussista puolet ja silloin ei itänyt kuin muutama siemen. Nyt kylvin loput siemenet ja ne itivät käsittämättömän hyvin !
Taikana taisi olla kuun vaiheiden mukaan kylväminen, sillä aikaisemmalla kerralla, en niitä huomioinut ; )
Kylvöksien päällä on läpinäkyvä muovi, mutta kuvauksen ajaksi otin sen pois, jotta näette muutakin kuin pelkän huurtuneen muovin ; )
Tämän näköisiä miinanköynnöksen alut olivat tänään. Kylvöastian toisessa puolessa on kylvettynä kellukkaa, jonkä itäminen kestää tosi kauan. Koulin miinanköynnöksen alut ruukkuihin, kun kuun vaihe on siihen sopiva...
Tuoksuherneet itivät myös erittäin hyvin. Sääli vaan, että kasvatuspaikkani on työhuoneen ikkunalaudalla. Lämpötila on ihan liian korkea, eikä yöksikään huonetta saa viileämmäksi. Siksi tuoksuherneiden alut kasvavat noin pitkää ja hentoa kasvua. Mutta parempi näin, kun että kylväisin ne vasta toukokuussa suoraan ulos, sillä esikasvatettuina aloittavat kukkimisen aikaisemmin : )
Tuoksuherneen alut kaipaavat jo latvontaa, mutta siitä juttua myöhemmin, kun on siihen sopiva ajankohta : )
Edellisiin kylvöjuttuihin pääset tästä.
Vielä ehtii mukaan arvontaan 7.5.2010 asti.
Arvonnan yhtenä palkintona on helppoja ja nopeakasvuisia unikkojen siemeniä, suoraan Korpikangas Siemen-frö:ltä... mukaan arvontaan pääset tästä.
Maltti on tosiaan valttia... joskus se pussi tosiaan unohtuu ja olen itsekkin kylvänyt noita parata ennen kasveja huomattavasti myöhemmin ihan hyvällä menestyksellä. Sisällä on tosiaan niin lämmin, että vain pakkaavat venyä honteloiksi. Mutta kyllä ne siitä.
VastaaPoistaTulin kylväneeksi tuoksuherneet liian aikaisin ja nyt ne ovat tosi pitkiä ja honteloita. Kun vain saisin ne pidettyä jonkinlaisessa kuosissa kunnes ne voi ulkoistaa.
VastaaPoistaMinäkin kylvin yhden pussin tuoksuhernettä, mutta siitä ei ole vielä mitään näkyvissä. Sen sijaan kesäkurpitsat ovat jo hurjalla alulla, ja pelkään että varret katkeavat ennenkuin saan ne ulos. Pitäisiköhän niitä yrittää jotenkin koulia...
VastaaPoistaTänään ostin uuden ison alppiruusun ja kaksi tyrnipensasta. Päädyin kotimaisiin lajikkeihin, vaikka ne olivatkin vähän pienempiä alkuja kuin ulkolaiset, olikohan hyvä ostos...Tuskin maltan odottaa että pääsen pihatöihin, tänään satoi räntää taivaan täydeltä...
Tärkeää tietoa kylvöasioista. Nyt olen mammanvirkaa hoitamassa Helsingissä, mutta viikonloppuna kylvän kukkia.
VastaaPoistaKrasseja pitää tosiaan muistaa kylvää :)
VastaaPoistaUnikot on ihania ;9 ja krassit! Sain viime kesänä kummipojalta (15 vee) sikarilaatikkoon kylvettyjä krasseja ♥
VastaaPoistaIhana blogi sinulla, täytyypä seurailla, kiitos myös kommentistasi!
VastaaPoistaUskon kyllä että noissa kuun eri vaiheissa on jotain perää istutusten suhteen, joten hyvä tietää nuo päivämäärät!
Itse kokeilin kultatesmaa viime vuonna kasvattaa kasvihuoneessa, kylvin joskus toukokuun alussa, mitään ei valitettavasti tullut koko kesänä :( Toivottavasti sinulla on parempi onni matkassa! :)
Mää kylvin tuoksuherneet vasta sunnuntaina ja ne olivat viimevuotisia. Toivottavasti itävät.
VastaaPoistaJa muutama pussilline siemeniä vielä odotaa...
Hyvät ohjeet, kiitos niistä.
VastaaPoistaSiperianunikkoa voisi kokeilla.
Pikkupiiku - viherhuone olisi aivan unelma kevään kylvötouhuihin. Siellä ei kasvit venyisi ja multaa saisi tippua lattialle.. ; )
VastaaPoistaSirkka - kohta kun vähän lämpiää, tuoksuherneet voi pitää päivät ulkona. Tykkäävät siitä ja totuttelevat samalla ulkoilmaan ; ) Olethan latvonut tuoksuherneesi...
keijukainen - kurpitsa yleensä kylvetään yksi siemen per ruukku. Tietysti jos taimet ovat jo isoja ja niiden ruukut tosi pieniä, voi ne istuttaa isompiin ruukkuihin... Jos on kylvänyt monta siementä yhteen ruukkuun, ne on pakko koulia....
Kotimaiset rhodolajikkeet on Suomessa jalostetuuja, eli erittäin talvenkestäviä ! Hyvä ostos siis : )
Unelma - näin keväällä kasvien kylväminen on kyllä ihanaa puuhaa : )
Mari - juu, kannattaa kylvää ne ensin sisälle, niin pääsevät sitten pihalle isoina ; ) Ja kukkivat aikaisemmin...
Elisa - saitpa hauskan lahjan ; ) Krassit ovatkin helppoja ja kasvavat hurjasti kesän aikana. Nykyään niistä löytyy erikoisempia värejäkin kuten kermansävyä ja viinipunaista.
Linda Peltola - kiitos : ) Seuraan mielenkiintoista blogiasi, aina vaan en ehdi kommentoimaan ; )
Kultatesma kuulemma itää aika viileässä lämpötilassa eli 15-20 asteessa. Jos on liian lämmintä, itävyys laskee. Saa nähdä miten minun kylvökselleni käy ; )
pioni - toivotaan, että tuoksuherneesi lähtee kasvuun : ) Minä kylvin ajatuksissani koko pussillisen, vaikka tarvitsisin niistä vain puolet... Onneksi kaikille taimille on aina löytynyt oma paikka ; )
arleena - ole hyvä : ) Nuo unikot ovat kauniita. Viime vuonna kylvin idänunikkoa menestyksellä.
En ole latvonut! Voi, täytyy tehdä se tänään?! Kiitos neuvosta!
VastaaPoistaMinulla ei ole sopivaa paikkaa esikasvatukselle (olisipa pieni kasvihuone, huoks...), joten kylvän suoraan maahan. Saapa vain nähdä, koska tulee lämmintä.
VastaaPoistaIhania keväisiä taimikuvia :)
VastaaPoistaJa tietenkin taas hyvä, paljon vinkkejä sisältävä juttu!
Itse kylvin kasvihuoneeseen viime viikolla porkkanat ja punaisen salaattisipulin...
Nyt oottelen tuota nousevan kuun aikaa, jotta saan koulittua loput pikkutaimet mitä on sisälle tullut kylvettyä ja kylvämään kasvihuoneeseen loput esikasvatettavat :)
Voi, kun aina muistaisi olla maltillinen. Kiitos taas vinkistä kylvää siperianunikkoa astiaan kasvamaan. Minä ajattelin kylvää sitä suoraan kasvupaikalle, mutta on tosiaan ehkä järkevää kylvää sitä ensikasvatukseen?
VastaaPoistaSirkka - se latvominen saa taimen haarottumaan eli kasvaa tuuheammaksi ja runsaskukkaisemmaksi : ) Latvomiseen paras ajankohta kuun vaiheiden mukaan alkaa ensi viikon lopulla ; )
VastaaPoistaSussi - olisipa se viherhuone tai kasvihuone.. ; ) Minäkin kylvän vaan vähän esikasvatukseen, kun ikkunalautatilaa on rajoitetusti...
Toivotaan, että ilmat lämpenisivät kohta, niin pääsisi ulos daalioiden istutukseen...
Hanna - sinulla onkin kasvihuone, ihanaa ! Kyllä noissa koulimis, latvomis ja kylvöpuuhissa on oma viehätyksensä. Vaikka joskus tuntuu, että on tullut haalittua taas liikaa kylvettäviä... niin kesällä saa sitten nauttia kylvöpuuhien tuloksista... : )
lumiomena - kyllä siperianunikon voi kylvää myös suoraan ulos maahan. Kylvän sen laatikkoon siksi, että siihen ei tule silloin rikkaruohoja, kylvös on kätevämpi peittää muovilla... eli se on helpommin hallittavissa. Siitä sitten koulin taimet kukkapenkkin...
Minä en meinaa oikein millään saada noita tuoksuherneitä itämään. Vaikka kuinka liottelisin. :(((
VastaaPoistaMinä sain laatikollisen jälleen asterin taimia,ne ovat vielä niiiiin hentosia,että toivottavasti pysyvät pystyssä ja elossa siihen saakka kunnes saan laitettua kukkapenkkiin.
VastaaPoistaToivo meinaa loppua näin alkuvaiheessa!:)
Minulla tuo esikasvatus on aina epäonnistunut....Nyt yritin pitää maltin mielessä ja juuri äsken laitoin vasta siemenet multaan.. vain muutamia kokeilumielessä jos nyt onnistuisi =D
VastaaPoistaIhanat sivut! Todella kiva lueskella ajankohtaisia puutarhajuttuja samalla kun itse kasvattelee taimia.
VastaaPoistaTilasin Hyötykasviyhdistykseltä kylvö- ja korjuukalenterin, ja olenkin noudattanut sen päivämääriä kylvön, istutuksen ja taimien käsittelyn suhteen. Maaliskuussa kylvin ensimmäiset siemenet, ahkeraliisaa. Taimet on nyt koulittu, mutta kävi niin, että jätin vanhoihin taimilaatikoihin osan taimista (niissä oli taimimultaa), kun taas ne koulitut laitoin uusiin laatikoihin, joissa oli puutarhamultaa. Ja taimimullassa kasvavat ovat jääneetkin huomattavasti pienemmiksi kuin toverinsa! Eli mullallakin on väliä. Laitoinkin luonnonlannoitetta taimimullan joukkoon, josko se auttaisi.
Sen sijaan basilika ei näytä pitävän lannoitteesta. Onneksi on uudet siemenet jo aloittaneet kasvunsa. Paprika meinasi nuopahtaa, mutta reilu kastelu nosti sen, ja taas näyttää hyvältä.
Keväisin terkuin Sari
Anskukka - no voi että... Minä liotan aina tuoksuherneet vain "yön yli". Seuraavana aamupäivänä sitten kylvän pullukkasiemenet kylvömultaan noin 1,5 cm syvyyteen, kastelen mullan ja jään odottelemaan... Nyt viimeksi en edes laittanut läpinäkyvää muoviakaan päälle. Alut tulevat näkyviin noin parin viikon kuluttua.
VastaaPoistasarppa - sehän se ongelma meillä kotikasvattajilla usein on, että sisällä on liian lämmintä, eikä edes yöksi lämpötila laske. Voisit pitää taimia ulkona päivisin puolivarjossa, jos ulkona on riittävän lämmintä ; )
RANTAPUIKKO - jotkut kasvit ovat tosi helppoja esikasvattaa, ja toiset itävät huonosti aina. Se riippuu niin lajista.
Minä valitsen helppoja lajeja, yleensä ; )
Anonyymi Sari - tervehdys kaima ! Kiitos kehuista : )
Mullalla on tosiaankin väliä. Kylvöön kannattaa laittaa kylvömultaa, missä on vähän ravinteita. Taimimullassa, mikä on tarkoitettu taimien kasvatukseen, ravinteita on jo enemmän. Varsinaisissa puutarhamullissa ravinteet riittävät yleensä noin kuukaudeksi.
Kuten huomasit, on niukka-, keski- ja runsasravinteisen maan kasveja. Eli se lannoitus tehdään siis mullan ja kasvin tarpeiden mukaan...
No voi tuntua vaikealta, mutta onneksi sen oppii nopeasti kantapään kautta : )
Yrtit eivät tosiaan pidä liian ravinteikkaasta maasta....