sunnuntai 29. toukokuuta 2022

Kitkemispäivät kuun mukaan

Tänään sunnuntaina on vielä hyvä kitkemispäivä kuun mukaan. Jos et ole kokeillut kitkemispäiviä, niin nyt kannattaa se tehdä. Nämäkin voikukan juuret on vedetty käsin maasta ylös eli rikkaruohot lähtevät helposti juurineen. On näissä kitkemispäivissä myös muitakin hyötyjä. Tämä puutarhatöiden ajoittaminen kuun mukaan kuuluu ekologiseen puutarhanhoitoon.

Kitkemispäivät kuun mukaan hankalille rikkaruohoille... 

Koska kitkemispäivät kuun mukaan katsottuna ovat niin tehokkaita rikkaruohojen hävityspäiviä, ne kannattaa hyödyntää hankalien rikkaruohojen kitkemiseen. Kuvan korte on yksi niistä, joilla juuret menevät niin syvälle, ettei niitä saa kaivamalla pois. Toinen samantyyppinen on ohdake.

Eli nyt tänään hyvänä kitkemispäivänä, iltapäivällä, kannattaa poistaa kaikki vihreä kasvu näistäkin kortteista. Kesäkuussa on seuraavat hyvät kitkemispäivät ja myös silloin poistetaan kaikki uudelleen kasvaneet kortteen versot.

Kun tämän kitkemisen ajoittaa tarkasti kuun mukaan, rikkaruohot nääntyvät nopeammin, mitä muina päivinä kitkettäessä.


Rikkaruohot hiekassa - kitkemispäivät...

Samalla tavalla näitä kuun mukaan katsottuja hyviä kitkemispäiviä kannattaa käyttää hiekkapihan ja sepelin putsaamiseen rikkaruohoista. Päivät toimivat siihenkin todella hyvin. Olen kokeillut tätä meidän vanhaan kivituhkapihaan,  jolloin sen pinta on pysynyt puhtaana pidempään.

Taimien siirto myöhemmin...

Rikkaruoho on kasvi, joka kasvaa väärässä paikassa. Meillä on näitä verikurjenpolven siementaimia vähän siellä ja täällä, kuin rikkaruohoja. Ne kuitenkin säästämme ja siirtelemme kuivaan rinteeseen maanpeitekasviksi. 

Tänään näihin siementaimiin ei kosketa, sillä on kitkemispäivä eli "hävityspäivä". Ensi viikon tiistaina 31.5.2022 alkaa taas istutusaika kuun mukaan. Joten silloin siirrämme nämä verikurjenpolven taimet rinteeseen,  keltalehtisen suikeroalpin seasta.

Kitkemispäivät vähentää kitkemistarvetta...

Kun poistaa rikkaruohoja ainoastaan kuun mukaan ajoitettuina kitkemispäivinä, rikkaruohojen määrä vähenee pihalla. Nimittäin rikkaruohot eivät kasva takaisin niin nopeasti ja rikkaruohoja saadaan kitkettyä enemmän juurineen. Toinen etu on se, että kitkemispäivät rytmittää puutarhatöitä tiettyihin päiviin, selkeyttäen puutarhanhoitoa. Silloin jää enemmän aikaa muuhun kivaan puuhaan.

Me laitamme kitketyt rikkaruohot suoraan puutarhakompostiin ja ne maatuvat siellä nopeasti. Tiedän, että joitakin arveluttaa tehdä niin. Tästä olen kirjoittanut aiemmin Rikkaruohot kompostiin vai ei -postauksen, mihin lukijoilta on tullut hyviä vinkkejä, miten he toimivat.

Kitkemispäivien muistuttamiset...

Muistutan nyt tämän kesän näistä hyvistä kitkemispäivistä Puutarha Studion facebook ja instagram sivuilla. Enemmän tietoa näistä kitkemispäivistä löytyy tuttuun tapaan verkkokurssilta.
Viikon kitkemispäivät kuten kasvien kastelupäivätkin näkyvät tämän blogin sivulla Kastelupäivät ja kuu.

Ja olisi aivan ihanaa kuulla kokemuksianne kitkemispäivistä. Oli ne sitten hyviä tai huonoja😊

Edit - Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilla on tästä lisää sekä kitkemistekniikoista eri kasvityypeille. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy Sarin puutarhakurssit -verkkokurssialustalta.

Mukavaa sunnuntaita!


Puutarhaterveisin Sari


perjantai 27. toukokuuta 2022

Sepelkyyhky pesii pihapuussa

Sepelkyyhky pesii taas pihapuussa, kuten monena aiempanakin vuotena. Tällä kertaa kyyhkypariskunta on valinnut pesäpuuksi vanhan terijoensalavan. Meidän pihalla on monenlaisia lintuja ja luonnoneläimiä, joita on kiva seurata. Aina ei edes tarvitse mennä ulos, kun niiden touhuja pääsee näkemään ikkunasta, samalla kun istuu ruokapöydän äärellä. 


Sepelkyyhky pesii pihapuussa...

Nämä sepelkyyhkyt ovat yllättävän rohkeita ja selvästi jo tottuneita ihmisiin. Ne liikkuvat pihalla tosi lähellä meitä ihmisiä. Onkin ihanaa, kun pesivät pihalla. Saadaan kuunnella niiden jännää kujerrusta 😊
 

Sepelkyyhkyjen pesä on siis vanhan terijoensalavan yläosassa. Pesää ei kyllä huomaa, kun pihalla kävelee. Sepelkyyhkyjen pesänrakennus sen vasta paljastikin. Nämä kuvat otin viikko sitten. Nyt ne jo hautovat munia.

Tässä terijoensalavassa on paljon kuivia oksia, joita ei olla raaskittu poistaa. Ne antavat enemmän suojaa pesiville linnuille, kun oksistoa on tiheästi. Kuivista oksista ei ole haittaa terijoensalavalle, eikä niitä huomaa kesällä, ellei mene aivan oksien alle.

Pihalla pesii monenlaista lintua...

Sepelkyyhkyjen lisäksi pihalla näkyy usein variksia ja harakoita isommista linnuista. Näitä kuvan naakkoja harvemmin. Huomattiin, että lähistön vanhan talon savupiippuun on naakat tekemässä pesää. Tämä kukkanurmikollamme tepastellut naakka voikin olla juuri sieltä. 

Fasaanejakin näkee edelleen pihalla liikkuvan. Ne taitavat pesiä naapurin metsäisellä tontilla tai jossain lähistöllä, koska ovat pihallamme jatkuvasti.

Isompien lintujen lisäksi pihalla pesii linnunpöntöissä sini- ja talitiaisia sekä kirjosieppo. Ja todennäköisesti punarinta ja mustarastaat joissain pihan pensaikoissa. Vanhoissa ja isoissa pihajasmikkeissa on aina paljon pikkuvarpusia, joten nekin pesivät lähistöllä, vaikka pihajasmikkeen tyvellä.
Vanhan pihan ihanuus onkin isot pensaat, jotka tarjoavat suojaa linnuille ja hyvät pesintäpaikat.

Pihan linnuille vettä  - lintujen juoma-allas...

Kevät oli niin kuiva ja vähäsateinen, että laitettiin jo aikaa sitten linnuille tämä lintujen juoma-allas. Se on maassa, jotta siilit ja maanpinnalla hyppelevät mustarastaat pääsevät siihen helposti. Siinä käy juomassa ja kylpemässä muutkin linnut, ehkä myös piharusakkokin.
Sammakko sen sijaan valitsee suihkulähteen, siellä kun on vettä enemmän 😊

Piha on osa luontoa...

Mitä enemmän pihalla asustaa luonnon eläimiä, sen ekologisempi piha on. Puutarha on osa luontoa -postauksessa kerron, miten meidän pihalla luonto näkyy. Toki eläinten kanssa yhteiselo vaatii välillä kasvien suojaamista ja rakennusten rakojen verkottamista. Mutta mikä onkaan ihanampaa näin keväällä, kun kuunnella lintujen laulua omalla pihalla.


Oikein mukavaa viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari


P.s. Huomasithan, että nyt viikonloppuna 27.-29.5.2022 on hyvät kitkemispäivät iltapäivällä, kuun mukaan. Ilmoittelen niistä taas kevään ja kesän ajan Puutarha Studion facebook ja instagram sivuilla.

keskiviikko 25. toukokuuta 2022

Tuoksuvat kesäkukat ja puutarhafengshui

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Tuoksuvat kesäkukat kuuluvat puutarhafengshuihin jo ihan senkin takia, että ne luovat tuoksullaan hyvää fengshuita. Joten parvekkeellani on joka kesä tuoksuvia ruukkuneilikoita, joiden lämmin neilikkainen tuoksu leijailee sisälle asti, kun iltaisin pitää parvekkeen ovea auki. Se iltahetki luo aivan ihanan kesätunnelman, työntäyteisen päivän jälkeen.

Parhaat tuoksuvat kesäkukat - neilikka `Pink Kisses`...

Osa näistä kesäkukkina myytävistä ruukkuneilikoista tuoksuu hyvälle. Osalla ei tunnu olevan tuoksua lainkaan. Aivan ihanan vahvasti tuoksuu ruukku- eli tarhaneilikka `Pink Kisses`. Minulla on niitä tässä pöydällä kolme tainta, jotta tuoksu on vielä vahvempi.


Näitä kun hieman hoitaa, niin ne kukkivat syksyyn asti. Ja niiden tuoksusta saa nauttia läpi kesän. Olen niin iloinen, että tänä kesänä sain taas näitä laitettua parvekkeelle. Minulla on ollut niitä kerran aiemmin, jolloin tein niistä tuoksulaatikon. Siitä näet kuvia Tuoksulaatikko Pink Kisses neilikoista ja mustista orvokeista  postauksessa. Kun kesän kuumudessa orvokit alkoivat kärsiä parvekkeella, vaihdoin ne mehiruusukkeisiin. Sen jälkeen istutus oli taas hyvän näköinen syksyyn asti.

Toissa vuonna parvekkeella oli ihanasti tuoksuvaa kerrottukukkaista ruukkuneilikkaa. Siitä kuvia Neilikoiden tuoksu leijailee sisälle asti -postauksessa. Niillä kukat olivat hieman isommat ja eri punaisen sävyiset.

Ruukkuneilikoiden hoito-ohjeet...

Neilikat kukkivat runsaasti aurinkoisella paikalla, hyvässä mullassa. Niitä kastellaan säännöllisesti niin, että pintamulta saa kuivahtaa vain hyvin kevyesti. Jos multa kuivahtaa liikaa, nuput voivat kuivua. Onneksi neilikat kyllä toipuvat siitäkin ja kasvattavat uusia nuppuja. 

Kannattaa myös lannoittaa viikoittain kasteluveteen laitettavalla lannoitteella. Lakastuneet kukat poistetaan, jotta neilikka innostuu kasvattamaan lisää uusia nuppuja. Jos et ole ihan varma, miten lakastunut kukka leikataan, näet kuvan tästä.
Nämä ruukkuneilikka `Pink Kisses` ovat kotimaisia, kasvatettu Huiskulan Puutarhalla Turussa. 
Sain ne siis Huiskulasta, mistä kiitos heille 😊

Parhaat tuoksuvat kesäkukat - osa orvokeista...

Jos terassi tai parveke on varjoisella paikalla, neilikoiden sijaan voi istuttaa tuoksuvia orvokkeja. Ne kukkivat läpi kesän hieman varjoisammalla ja viileämmällä paikalla. Osalla niistä kukat tuoksuvat vahvasti ja osalla kukissa ei ole lainkaan tuoksua.

Yleensä nuuhkin neilikan ja näiden orvokkien kukkia myyntipisteessä, jotta löydän ne tuoksuvimmat. Aluksi hieman nolotti nuuhkiminen, mutta kun se on ainoa keino löytää ne tuoksuvimmat 😃
Nämä pienikukalliset orvokit tuoksuvat aivan hurmaavalle. Ja niitäkin on kolme tainta, jotta tuoksua tulee enemmän.

Parvekkeella tuoksuu tällä hetkellä aivan super ihanalle 😍


Puutarhafengshui ja tuoksuvat kukat...

Jos omasta puutarhasta puuttuu tuoksut, jotain hyvin oleellista puuttuu. Puutarha voi olla piha tai kerrostalossa parveke tai jopa ikkunalautapuutarha. Tuoksut ja niiden vahvuus on toki hyvä valita sellaiseksi, että ne miellyttävät kaikkia perheenjäseniä.

Tuoksua voi tulla myös jostain muustakin esimerkiksi havukasvista, joka kasvaa ruukussa. Tai tomaatin taimien lehdistöstä tai yrteistä.

Joka tapauksessa puutarhafengshui pitää tärkeänä kukkien ja kasvien tuoksua. Ne luovat tunnelmaa, tuovat tuoksumuistoja, auttavat pääsemään tietoiseksi tästä hetkestä sekä luovat tuoksunautintoja. Tuoksut kuuluvatkin vahvasti puutarhafengshuihin.


Olisi kiva kuulla, onko vielä muita vahvasti tuoksuvia kesäkukkia? Ja onko jokin niistä suosikkisi? 


Kesäisin terveisin Sari



sunnuntai 22. toukokuuta 2022

Kasvimaan kevätkunnostus kuun mukaan

Kasvimaan kevätkunnostus, kuten muukin puutarhanhoito, tehdään aina kuun mukaan. Näin me olemme tehneet jo vuosia. Meidän kasvimaalta tulee hyvä sato joka vuosi ja puutarhatyöt tuntuvat helpoilta, koska ne rytmittyvät tasaisesti. Ne on myös helppo ennakoida omaan kalenteriin. 


Kasvimaan kevätkunnostus alkaa kitkemisellä...

Kasvimaan pinta oli kuivahtanut ja kuun vaihe vähenevä, joten oli aika aloittaa kasvimaan kevätkunnostus. Se alkaa sillä, että kitken kaikki rikkaruohot juurineen. Koska meillä on espanjansiruetanoita, korjaamme jo syksyllä kaikki lakastuneet papujen versot yms kompostiin. Kasvimaalle ei jää talveksi lakastuneita kasvien varsia tai lehtiä.
 

Kasvimaan lannoitus luomulannoitteella...

Kitkemisen jälkeen levitän lannoitteen, joka on soveltuu luomuviljelyyn. Annostelen sitä desimitalla, jotta on helpompi arvioida lannoitteen oikea määrä, ja tietysti ohjeen mukaan.

Tänä vuonna lannoitteena oli Biolan Hevonkakkalannoite, koska viime vuonna käytin kasvimaalle Luonnonlannoitetta, jossa on kanankakkaa ja merilevää. Hevonkakkalannoitteessa on kompostoidun hevosenlannoitteen lisäksi höyhenjauhoa. Vaihtelen lannoitetta vuosittain, jotta maan mikrobeille ja kasveille tulee monipuolisesti erilaisia hivenravinteita.

Koska meidän kasvimaassa on biohiiltä, niin lannoitteeksi tulee valita aina luomulannoite eli luomuviljelyyn soveltuva lannoite. Itse asiassa käytän luomulannoitteita jo muutenkin.
Luomulannoitteella biohiilen tuoma hyöty ja maan mikrobitoiminta on parhain ja siten kasvit voivat erinomaisesti.

Lannoiterakeiden levittämisen jälkeen haravoin pinnan kevyesti, jotta rakeet menevät hieman mullan sekaan. Ensi viikolle on luvattu sadetta, jolloin viimeistään lannoite liukenee multaan ja sitoutuu biohiileen kasvien käyttöön.


Jos vain ehditään, niin lisätään vielä kompostimultaa kasvimaalle. Se tehdään lähes joka kevät tuomaan mullan mikrobeille ravintoa. Tänä vuonna kevät on tullut niin hitaasti, että vasta nyt kompostikasa on sula. Sen takia kompostimultaa ei olla aiemmin saatu levitettyä. 
Ja jos ei ehditä levittää sitä nyt, niin ei haittaa. Lisätään sitä sitten ensi vuonna 😊

Punajuuren kylvö kuun mukaan...

Porkkanat kylvin jo syksyllä, joten nyt kylvin vain punajuuren. Maa oli jo riittävästi lämmennyt sen kylvöön ja nyt oli myös kuun vaihekin sille hyvä eli vähenevän kuun alkupuolisko.
Pensaspavun ja muiden kasvien siemenet odottavat kuun vaihtumista, silloin päästään kylvämään kaikki loput siemenet.  Kasvimaan kevätkunnostus tehdään siis aina hyvissä ajoin ennen sitä.
Kasvimaan reunalla on itse tehty etanaeste, niiden espanjansiruetanoiden takia. Sekin kunnostetaan joka kevät ja maalataan Koivutervahajustemaalilla, yleensä vasta kylvöjen jälkeen. Näin puutarhatyöt jakautuvat tasaisemmin eikä kaikkia tarvitse yrittää tehdä samana päivänä.

Monivuotisten vihannesten lannoitus... 

Kasvimaan kunnostuksen jälkeen, lannoitin myös monivuotiset vihannekset samalla Hevonkakkalannoitteella. Meillä on kaksi vanhaa raparperia, jotka ovat vielä kasvun alussa. Niiden kohdalta maa onkin edelleen kosteaa, koska lumi suli siitä viimeiseksi ja kohta on puolivarjoinen.

Monivuotiset sipulit ja lipstikka saivat myös lannoitetta. Näiden maalle ei olla vielä tehty mitään muuta. Kun maa ensin kuivahtaa, niin sen jälkeen kitketään alueelta rikkaruohot ja ehkä lisätään maan pinnalle ohut kerros kompostimultaa.


Kasvimaan kevätkunnostuksen teemme yleensä huhti-toukokuun vaihteessa, riippuen kevään etenemisestä ja kuun vaiheista. Tänä keväänä se meni aika myöhäiseksi.



Puutarhaterveisin Sari


perjantai 20. toukokuuta 2022

Kukkanurmikko mehiläisille ja pörriäisille

Kukkanurmikko on hyvä mehiläisille ja pörriäisille. Sen voi tehdä vanhasta nurmikosta ja jopa siirtonurmikosta. Kukkanurmikko on siis helppo ekoteko ja sitä voi alkaa tekemään vaikka pieni alue kerrallaan. Sen ekologisuuden lisäksi se on kaunis ja helppohoitoisempi, mitä tavallinen nurmikko. Se on oma suosikkini erilaisista nurmikkotyypeistä.


Kukkanurmikko mehiläisille ja pörriäisille...

Kukkanurmikko muodostuu runsaskukkaiseksi vähitellen, joten sen tekeminen kannattaa aloittaa nyt heti! Vasta silloin kun kukkia on paljon, siitä on apua mehiläisille ja pörriäisille. On kukkia, joissa on ruokaa pölyttäjille ja on myös kukkia, joista ei niille ole iloa. Se onkin hyvä ottaa huomioon kasvivalinnassa.

Kauniilla ympäristöllä on tärkeä merkitys meidän ihmisten hyvinvoinnille. Siksi kauniisti kukkiva kukkanurmikko on erityisen arvokas niin pölyttäjille, kuin meille ihmisillekin.
Kukkanurmikkoa muuten leikataan ruohonleikkurilla, tosin tavallista nurmikkoa vähemmän.

Kevätkukat kukkanurmikolla...

Kukkanurmikko aloittelee kukkimaan heti lumien sulamisen jälkeen. Ensimmäiset kukat ovat sipulikukkia, jotka ovat tosi tärkeitä pölyttäjille. Aikaisin keväällä on vähän luonnonkukkia tarjolla, etenkin tiiviisti rakennetuilla kaupunkimaisilla alueilla.

Monet luonnonkukat sopivat myös hyvin kukkanurmikolle. Tämän kuvan otin eilen meidän pihan kukkanurmikolta. Tätä kohtaa varjellaan, jotta valkovuokot lähtisivät lisääntymään. Ne on ilmestyneet tähän ihan itsestään, ehkä lähistön kukkapenkistä levinneenä.

Kukkanurmikko kukkii pitkään...

Kukkanurmikko on siitä kiva, että se kukkii pitkään. Toki siihen vaikuttaa se, mitä kasveja siihen on valittu ja millainen on ollut kesän sää. Kukkanurmikon kukkarunsauteen vaikuttaa paljon sen hoito, siis ettei ole hoitanut sitä väärin ja liian innokkaasti.



Kukkanurmikosta verkkokurssi...

Ohjeita kukkanurmikon tekoon ja sen hoitoon löytyy Kaunis satumainen kukkanurmikko -verkkokurssilta. 
Olen tehnyt sen yritykseni Puutarha Studion Sarin puutarhakurssit -verkkokurssialustalle. Kurssialustalla voi myös kysyä opettajalta eli minulta, jos siihen tuntuu tarvetta.


Lisää ideoita, joista on apua mehiläisille ja pörriäisille, 5 vinkkiä, joilla autat hyönteisiä -postauksessa.


Hyvää Maailman mehiläispäivää!



Kukkaterveisin Sari


keskiviikko 18. toukokuuta 2022

Patiokärhö kukkii jo

Patiokärhö kukkii jo komeasti parvekkeella. Sen kukan väri on tosi kaunis ja sopii ihanasti parvekkeen punaisten orvokkien kanssa yhteen. Itse asiassa tämä on menossa pihalle isoon terassiruukkuun, kunhan kuun vaihe on suotuisa sen istuttamiseen. 

Koska tämä oli jo myymälässä täydessä lehdessä ja muutama kukka auki, se on kasvatettu kasvihuoneessa. Ja siksi se ei keväällä kestä yöpakkasta ennen kuin se on totutettu viileään ulkoilmaan. Siitä huolimatta pakkanen voi vioittaa sitä, etenkin sen kukkia ja nuppuja. Siksi en uskaltanut istuttaa sitä ulos aiemmin.


Patiokärhö eli ruukkukärhö kukkii koko kesän...

Patiokärhöt eli ruukkukärhöt ovat olleet suosittuja jos useamman vuoden ajan isojen ja näyttävien kukkien ansioista. Lajikkeita on paljon ja niiden kukat voivat olla punaisen, sinisen ja vaalean eri sävyisiä. Niiden sanotaan kukkivan koko kesän ajan syksyyn asti, kuten monivuotiset loistokärhöt.

Patiokärhöt on jalostettu matalakasvuisemmiksi ja ovat todennäköisesti hieman talvenarempia, mitä kestävämmät loistokärhöt. Tämän aionkin säilyttää talven yli kellarissa, varmuuden vuoksi.


Tällä patiokärhöllä ei näytä olevan uutta verson kasvua, joten jännä nähdä, miten se käyttäytyy jatkossa ja kuinka pitkään se kukkii. Tämä on siis ensimmäinen kerta, kun minulla on patiokärhö 😊

Patiokärhö matalassa köynnöstelineessä...

Tällä kärhöllä oli jo valmiina bambukepeistä tehty matala köynnösteline. Voi olla, että sitä pitää hieman jatkaa korkeammaksi, etenkin kun versot lähtevät kasvuun. Patiokärhöjen korkeus on yleensä 1-1,5 metriä. Siis matalia köynnöksiä ja siksi hyviä ruukkuun.

Laitoin kärhön muiden kasvien taakse, jotta aurinko ei pääse paistamaan suoraan sen ruukkuun. Isokukalliset kärhöt eivät pidä siitä, että ruukku ja multa kuumenee.

Oranssit orvokit kukkii viileässä...

Nämä oranssit orvokit on edelleen niin ihania ja ne viihtyvät todella hyvin viileällä parvekkeella. Niiden kukat ovat rimpsureunaisia, mikä tekee niistä erityisen viehättäviä. Lisää kuvia niistä näet Orvokit kestäviä vappukukkia -postauksessa. Niiden oranssi väri tuo kivaa kontrastia kärhön punaisiin kukkiin. 😊


Patiokärhön eli ruukkukärhön hoito...

Patiokärhö (Clematis) kukkii runsaimmin, kun sen versot saavat suoraa auringonpaistetta. Suositus on suoraa auringonpaistetta vähintään 4 tuntia, mielellään enemmän. Kärhö kannattaa istuttaa isompaan ruukkuun, hyvään multaan. Patiokärhöä lannoitetaan läpi kesän, kuten kesäkukkia.
Se on siis helppo koko kesän kukkiva matala köynnös.

Patiokärhötkään eivät pidä siitä, että aurinko paistaa niiden multaan, jolloin multa kuumenee. Todennäköisesti ne eivät pidä siitäkään, että ruukku kuumenee. Jos kuitenkin käy niin, että multa kuumenee,  kärhön versojen kasvu pysähtyy ja siksi ei myöskään kasva uusia nuppuja.  

Eli ruukku on hyvä pitää varjossa tai istuttaa siihen kasvi, joka peittää mullan ja ruukun. Tai kuten minä tein, laitoin kärhön eteen muita kasveja ja ruukkuja, jotka varjostavat kärhön ruukkua.


Olisi kiva kuulla, onko sinulla kokemuksia näistä patiokärhöistä? Ja kukkivatko ne tosiaan läpi kesän?


Aurinkoisin puutarhaterveisin Sari


lauantai 14. toukokuuta 2022

Anopinkielen kukissa vahva tuoksu

Näissä anopinkielen kukissa on vahva ja suorastaan huumaava tuoksu. Enpä olisi uskonut, että nämä kummatkin keihäsanopinkielet innostuvat kukkimaan näin monella kukkavanalla. Ja vielä kummatkin. Joten voit arvata, miten huumaavasti täällä tuoksuu nyt iltaisin 😄

Keihäsanopinkieli kukkii usealla kukkavarrella...

Keihäsanopinkielen lehdet ovat puikkomaisen kapeat ja siitä varmaan niiden nimikin tulee. Nyt parhaillaan ne kukkivat runsaasti. Toisessa on kahdeksan kukkavartta ja toisessa viisi seitsemän . Yksi niistä on jo lakastunut ja muutama vielä nupussa. 

Viime vuonna huhtikuun lopulla näistä toinen keihäsanopinkieli kukki ensimmäistä kertaa yhdellä kukkavanalla. Siitä kuvia Keihäsanopinkieli kukkii tuoksuvin kukin -postauksessa. Siellä on myös kuva näistä, miten pieniä ne olivat alkujaan. 
Aivan uskomattoman runsas kukinta! Ovat saaneet oikein kukkimishepulin!

 Anopinkielen kukissa huumaavan vahva tuoksu...

Näitä kukkia on niin paljon, että tuoksu on huumaavan vahva. Siihenkin onneksi tottuu 😊
Voimakkaimmin nämä tuntuvat tuoksuvan illalla, kun kukkia avautuu ja vielä aikaisin aamullakin. Päivällä niissä on vain muutama kukka auki ja tuoksua tuskin huomaa.

 Anopinkielen kukat ovat siron kauniita.

Kukissa tahmeat nestepisarat...

Tässä kukkavarret ovat vielä täysin nupulla. Niissä näkyy kuitenkin jo tahmeat nestepisarat. Ne ovat edelleen tahmeina varsissa, vaikka kukat olisivat jo lakastuneet ja pudonneet.  Olenkin siis useamman kerran saanut pestä käsiä, kun siirsin nämä pöydälle, jotta sain paremmat kuvat otettua. Muuten nämä keihäsanopinkielet ovat kaakon ikkunalla, ihan ikkunassa kiinni.

Kaksi isoa keihäsanopinkieltä kukassa...

Tässä nyt nämä noin 5 vuotta vanhat keihäsanopinkielet. Jos katsoit alussa olleesta linkistä aikaisempaa postausta, niin huomaat miten paljon nämä ovat kasvaneet vuoden aikana.
Näillä on aivan liian pienet ruukut. Vielä en ole löytänyt isompia kapeita ja korkeita saviruukkuja, joten voi olla, että joudun jakamaan nämä osiin. Siten saan ne kasvamaan näissä vanhoissa ruukuissa.
Niiden ikkunalauta on niin kapea, että ruukunkin tulee olla kapea, jotta se mahtuu ikkunalaudalle.

Anopinkielet helppoja viherkasveja...

Minulla on useampikin erilainen anopinkieli niiden helppouden takia. Ne kestävät mullan kuivahtamisen ja ovat myös näyttäviä lehdistöltään. Etenkin muiden viherkasvien kanssa niistä saa mielenkiintoisia sommitelmia.
Anopinkieli - helppo ja pitkäikäinen viherkasvi -postauksessa enemmän anopinkielistä ja niiden hoidosta

Muita helppoja viherkasveja...


Puutarhaterveisin Sari



perjantai 13. toukokuuta 2022

Totuta taimet ja kesäkukat ulkoilmaan

Totuta taimet ja kesäkukat ulkoilmaan vähitellen - on se vanha tuttu ohje. Vaikka kasvi on ollut pitkään sisällä aurinkoisella ikkunalla, se voi silti saada vioitusta, jos sen vie suoraan ulos täyteen aurinkoon. Muutenkin kasveja kannattaa näin keväällä totuttaa ulkoilmaan vähitellen.


Totuta myös vanhat pelargonit ulkoilmaan...

Meidän vanhat pelargonit on leikattu aikaa sitten ja ne ovat olleet eteläikkunalla. Kevät on ollut niin viileä, että vasta nyt pelakuut ovat totuttelemassa ulkoilmaan. Pelargonit valoon ja lämpöön, mutta milloin -postauksessa kokemuksiamme pelakuitten herättelystä kasvuun.

Nämä olivat ensin muutaman tunnin lämpimänä päivänä pihalla, tuulelta ja auringolta suojassa. Niiden täytyy tottua siis myös tuuleen, eikä vain suoraan auringonpaisteeseen. Nyt ne ovat jo aamupäivän auringossa, johon käy myös tuulenvire. Kovilta tuulilta ne edelleen suojataan.

Pelargonit eivät myöskään kestä pakkasta, joten ne on yöksi nostettu sisälle. Ne ovat olleet pihalla päivisin jo monta päivää, joten saavat jäädä myös yöksi, jos sääennuste lupailee +5 astetta. Meidän yläpiha ei ole hallanarka, joten sääennuste pitää meidän pihalla yleensä paikkansa.


Syyssyrikät ja runkoruusu ulkoilee jo...

Nämä kummatkin syyssyrikät ja runkoruusu ovat olleet talven kellarimaisessa viileässä tilassa. Ne ovat jo hyvässä kasvussa, sillä niiden talvetustilassa on pienet ikkunat. Nyt nekin  ovat olleet totuttelemassa ulkoilmaan jo monta päivää. Niidenkin paikka on tuulilta suojainen. Lehdistöön kyllä paistaa aurinko, mutta kevyesti viereisen pensaan oksien lomitse. Eli näitäkään ei heti siirretty suoraan auringonpaisteeseen. 


Totuta siis taimet ja kesäkukat ulkoilmaan vähitellen...

Ulkona kasvien kasvu on paljon tukevampaa, joten kasvi kestää tuulta paremmin. Samoin kasvien lehdistö ja kukat kestävät ulkona kasvaessaan suoraa auringonpaistetta. 

Siksi kaikki sisällä esikasvatetut tai kasvihuoneessa kasvatetut kasvit pitää totuttaa ulkoilmaan vähitellen. Siis mikäli haluaa, ettei niiden lehtiin tule vioitusta tai muuten kasvi kärsi rajusta olosuhteiden muutoksesta.


Daalia parvekkeella tottuu ulkoilmaan...

Tässä on nyt se uusi korkeaksi kasvava daalia, jota esikasvatan parvekkeella. Siellä se kasvaa napakammin ja jo valmiiksi tottuu ulkoilmaan. Koska daalia on tosi arka pakkaselle, istutan tämän pihalle vasta kesäkuun alussa.
Sen sijaan ne vanhat daalian juurakot olemme jo istuttaneet maahan. Siitä kirjoitinkin viimeksi Daaliat ja gladiolukset istutettu maahan -postauksen.

Siemenistä esikasvatetut punahatut parvekkeen viileydessä...

Punahatut ovat kasvattaneet hurjan isoja lehtiä 😊 Tässä on vain osa taimista, jotka kylvin helmikuussa. Loput odottaa vielä sisällä parvekkeelle pääsyä. Nämä on kyllä super varmoja esikasvatettavia aurinkoisella ikkunalla! Siitä lisää Punahatun kasvatus siemenistä -postauksessa.

Yrtit ulkoilee päivisin...

Tältä näyttää nyt se ruokakaupan rosmariini, jonka istutin isompaan ruukkuun Biolanin uuteen Yrttimultaan maaliskuun alussa. Olen napsinut siitä latvoja ruokaan ja siitä se on innostunut kasvattamaan lisää versoja. Tänään vein sen ensimmäistä kertaa parvekkeelle ja todennäköisesti otan sen vielä pariksi yöksi sisälle. Sen jälkeen se sää olla yötkin parvekkeella, mikäli sääennuste ei muutu. Meille ei siis ole luvassa yöpakkasia. Rosmariini ei talvehdi ulkona ja siksi se ei kestä pakkasta.

Samoin siemenistä kasvatettu timjami on tänään ekaa kertaa parvekkeella. Yllätyin ihan, miten helppo se on kasvattaa ja miten tuuhea siitä tuli. Tätä kyllä kylvän vielä lisää huomenna.

Sen sijaan pidän edelleen basilikat sisällä, sillä ne ovat tunnetusti kylmän arkoja ja jo alle +5 astetta voi olla niille liian viileää. Nyt basilikoille vapautuikin lisää tilaa ikkunalta, kun punahatut siirtyivät parvekkeelle.

Tomaatin taimet eivät kestä kylmää...

Pidän myös nämä tomaatin taimet vielä sisällä lämpimässä. Tämänkin ruukkutomaatin siemenpussissa luki selkeästi, että taimen voi siirtää ulos kun yölämpötila on yli +8 astetta.
Lisäksi sisällä lämpimässä tämä kasvaa vielä enemmän pituutta, kun taas viileällä parvekkeella kasvu olisi paljon hitaampaa.
Tämä on kyllä super söpö taimi! Sen latvassa on jo kukkatertun alku  😍


Totuta siis taimet ja kesäkukat viileään ulkoilmaan vähitellen! Ei kannata hätiköidä, etenkin jos kasvit ovat kasvaneet asuinhuoneen tai kasvihuoneen lämmössä.


Mukavaa viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 11. toukokuuta 2022

Daaliat ja gladiolukset istutettu maahan

Daaliat ja gladiolukset on nyt istutettu maahan, kuun mukaan hyvänä istutuspäivänä. Daalian juurakot ovat olleet talven kellarissa, jossa lämpötila on edelleen aika alhainen. Se onkin hyvä säilytyspaikka, sillä viileässä daalian kasvuun lähtö on hidasta. Nyt niissä näkyi vain pieniä silmuja, joten siksikin ne voi istuttaa suoraan maahan. Yöpakkaset eivät vioita juurakkoa, kun se on mullan sisällä. 


Juurakot riviin...

Kaikki oranssit daaliat istutetaan samaan daalianpenkkiin, joten sommittelimme ne ensin riviin. Näin varmistuu, että muhkeita juurakoita tulee tasaisin välein. 

Myös nämä irralliset juuripampulat istutettiin multaan. Niistä kasvaa vähitellen kukkivia juurakoita. Miten säilytämme daaliat talven yli, siitä enemmän Ne uskomattomat daaliat pääsi talvisäilytykseen -postauksessa.

Daaliat istutettu biohiilimultaan...

Daaliat siis istutettiin niiden omaan daaliapenkkiin, jossa multaan on lisätty biohiiltä neljä vuotta sitten. Sen jälkeen daaliat ovat kasvaneet ja kukkineet paljon paremmin. Lisäksi niiden juurakot ovat myös olleet paljon isompia syksyisin. Biohiilestä onkin todella iso apu kasvien kasvuun ja se myös vähentää kasteluntarvetta. 
Biohiiltä ei tarvitse tähän enää lisätä, sillä niin kauan kun sitä on, se pysyy toimivana. Kuvassa näkyykin pieniä kiiltäviä hiilen paloja ja ne on sitä biohiiltä.

Toki tätä maata tulee normaalisti lannoittaa, koska daaliat viihtyvät ravinteikkaassa maassa. Niin me teimme jo aiemmin, ennen kuin juurakot istutettiin. Sekin muuten kannattaa tehdä kuun mukaan hyvänä ajankohtana.

Daaliapenkin päällä on nyt harsoa, niin paikka pysyy lämpimämpänä.


Vanhat oranssit daaliat viime kesänä...

Tältä näyttivät nämä meidän vanhat oranssit daaliat 15.9.2021. Kuumimpaan ja kuivimpaan aikaan ne kukkivat aika laiskasti, mutta kun syksyn viileys ja sateet saapuivat, daaliat aloittivat uuden upean kukinnan. Nämä on niin ihania ja varmoja kukkijoita. 

Todennäköisesti nämä kukkivat tänä kesänä vielä runsaammin, koska viime kesänä juurakot toipuivat vielä siitä myyrätuhosta. Vieläkin ihan puistattaa, kun muistelee sitä, miten pahasti myyrä oli syönyt juurakot. Kuvia tuhosta Myyrä on syönyt daalian juurakot - järkkyä! -postauksessa.
Varmasti hyvään toipumiseen on edesauttanut se, että daaliapenkin maassa on niin hyvä maanpieneliötoiminta biohiilen ansiosta.

Muut vanhat ja uudet daaliat...

Istutettiin nyt myös tämä isokukallinen  `Caballero` daalian juurakko suoraan maahan metallikehykseen. Olin suunnitellut viime kesänä, että esikasvattaisin tämän, jotta se aloittaisi kukkimisen aikaisemmin. Nimittäin tämän kukinta on alkanut aina paljon myöhemmin, mitä ne meidän oranssit daaliat. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, sillä ostin yhden korkean daalian, joten tälle ei nyt enää ollutkaan tilaa esikasvatuspaikassa.

Siemenistä kylvetyt daalian juurakot talvehtivat myös hyvin. Niiden daaliapenkistä lumi suli paljon myöhemmin ja siksi kohta on vielä aika kylmä ja kostea. Joten ne juurakot istutetaan pihalle vasta kesäkuun alussa. Ja silloinkin tietysti kuun mukaan hyvänä päivänä.

Ai niin, on minulla vielä toinenkin uusi daalia, tähtidaalia, jonka yksinkertaiset kukat ovat hyviä pölyttäjille. Jännä nähdä, miltä se näyttää sitten kukkiessaan, muiden daalioiden rinnalla.

Gladioluksen sipulit maahan...

Istutin myös jo uudet gladioluksen sipulit maahan. Ne näytti näin hyviltä, koska olivat myös olleet viileässä sen jälkeen, kun hain paketin postista. Meidän piha on Etelä-Suomessa Nurmijärvellä, joten daaliat ja gladiolukset ehtivät hyvin kukkia ilman esikasvatusta.

Kuun mukaan hyvä istutusaika...

Hyvä istutusaika näille on kasvava kuu. Ajan voi katsoa vieläkin tarkemmin, jos haluaa. Blogin sivulla Kastelupäivät ja kuu, näet kuun mukaan hyvän istutusajan ja tietysti myös ne Kastelupäivät.

Ja vielä enemmän tietoa näet Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla, jota edetään omaan tahtiin.


Puutarhaterveisin Sari