sunnuntai 29. toukokuuta 2022
Kitkemispäivät kuun mukaan
perjantai 27. toukokuuta 2022
Sepelkyyhky pesii pihapuussa
Sepelkyyhky pesii pihapuussa...
Sepelkyyhkyjen pesä on siis vanhan terijoensalavan yläosassa. Pesää ei kyllä huomaa, kun pihalla kävelee. Sepelkyyhkyjen pesänrakennus sen vasta paljastikin. Nämä kuvat otin viikko sitten. Nyt ne jo hautovat munia.
Pihalla pesii monenlaista lintua...
Pihan linnuille vettä - lintujen juoma-allas...
Piha on osa luontoa...
Oikein mukavaa viikonloppua!
Puutarhaterveisin Sari
keskiviikko 25. toukokuuta 2022
Tuoksuvat kesäkukat ja puutarhafengshui
Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy
Parhaat tuoksuvat kesäkukat - neilikka `Pink Kisses`...
Näitä kun hieman hoitaa, niin ne kukkivat syksyyn asti. Ja niiden tuoksusta saa nauttia läpi kesän. Olen niin iloinen, että tänä kesänä sain taas näitä laitettua parvekkeelle. Minulla on ollut niitä kerran aiemmin, jolloin tein niistä tuoksulaatikon. Siitä näet kuvia Tuoksulaatikko Pink Kisses neilikoista ja mustista orvokeista postauksessa. Kun kesän kuumudessa orvokit alkoivat kärsiä parvekkeella, vaihdoin ne mehiruusukkeisiin. Sen jälkeen istutus oli taas hyvän näköinen syksyyn asti.
Ruukkuneilikoiden hoito-ohjeet...
Parhaat tuoksuvat kesäkukat - osa orvokeista...
Puutarhafengshui ja tuoksuvat kukat...
Jos omasta puutarhasta puuttuu tuoksut, jotain hyvin oleellista puuttuu. Puutarha voi olla piha tai kerrostalossa parveke tai jopa ikkunalautapuutarha. Tuoksut ja niiden vahvuus on toki hyvä valita sellaiseksi, että ne miellyttävät kaikkia perheenjäseniä.
Tuoksua voi tulla myös jostain muustakin esimerkiksi havukasvista, joka kasvaa ruukussa. Tai tomaatin taimien lehdistöstä tai yrteistä.
Joka tapauksessa puutarhafengshui pitää tärkeänä kukkien ja kasvien tuoksua. Ne luovat tunnelmaa, tuovat tuoksumuistoja, auttavat pääsemään tietoiseksi tästä hetkestä sekä luovat tuoksunautintoja. Tuoksut kuuluvatkin vahvasti puutarhafengshuihin.
Olisi kiva kuulla, onko vielä muita vahvasti tuoksuvia kesäkukkia? Ja onko jokin niistä suosikkisi?
Kesäisin terveisin Sari
sunnuntai 22. toukokuuta 2022
Kasvimaan kevätkunnostus kuun mukaan
Kasvimaan kevätkunnostus alkaa kitkemisellä...
Kasvimaan lannoitus luomulannoitteella...
Lannoiterakeiden levittämisen jälkeen haravoin pinnan kevyesti, jotta rakeet menevät hieman mullan sekaan. Ensi viikolle on luvattu sadetta, jolloin viimeistään lannoite liukenee multaan ja sitoutuu biohiileen kasvien käyttöön.
Punajuuren kylvö kuun mukaan...
Monivuotisten vihannesten lannoitus...
Puutarhaterveisin Sari
perjantai 20. toukokuuta 2022
Kukkanurmikko mehiläisille ja pörriäisille
Kukkanurmikko mehiläisille ja pörriäisille...
Kukkanurmikko muodostuu runsaskukkaiseksi vähitellen, joten sen tekeminen kannattaa aloittaa nyt heti! Vasta silloin kun kukkia on paljon, siitä on apua mehiläisille ja pörriäisille. On kukkia, joissa on ruokaa pölyttäjille ja on myös kukkia, joista ei niille ole iloa. Se onkin hyvä ottaa huomioon kasvivalinnassa.Kevätkukat kukkanurmikolla...
Kukkanurmikko kukkii pitkään...
Kukkanurmikosta verkkokurssi...
Hyvää Maailman mehiläispäivää!
keskiviikko 18. toukokuuta 2022
Patiokärhö kukkii jo
Koska tämä oli jo myymälässä täydessä lehdessä ja muutama kukka auki, se on kasvatettu kasvihuoneessa. Ja siksi se ei keväällä kestä yöpakkasta ennen kuin se on totutettu viileään ulkoilmaan. Siitä huolimatta pakkanen voi vioittaa sitä, etenkin sen kukkia ja nuppuja. Siksi en uskaltanut istuttaa sitä ulos aiemmin.
Patiokärhö eli ruukkukärhö kukkii koko kesän...
Patiokärhöt eli ruukkukärhöt ovat olleet suosittuja jos useamman vuoden ajan isojen ja näyttävien kukkien ansioista. Lajikkeita on paljon ja niiden kukat voivat olla punaisen, sinisen ja vaalean eri sävyisiä. Niiden sanotaan kukkivan koko kesän ajan syksyyn asti, kuten monivuotiset loistokärhöt.
Patiokärhöt on jalostettu matalakasvuisemmiksi ja ovat todennäköisesti hieman talvenarempia, mitä kestävämmät loistokärhöt. Tämän aionkin säilyttää talven yli kellarissa, varmuuden vuoksi.
Patiokärhö matalassa köynnöstelineessä...
Oranssit orvokit kukkii viileässä...
Patiokärhön eli ruukkukärhön hoito...
Olisi kiva kuulla, onko sinulla kokemuksia näistä patiokärhöistä? Ja kukkivatko ne tosiaan läpi kesän?
lauantai 14. toukokuuta 2022
Anopinkielen kukissa vahva tuoksu
Keihäsanopinkieli kukkii usealla kukkavarrella...
Anopinkielen kukissa huumaavan vahva tuoksu...
Kukissa tahmeat nestepisarat...
Kaksi isoa keihäsanopinkieltä kukassa...
Anopinkielet helppoja viherkasveja...
Muita helppoja viherkasveja...
- Valkokirjava kultaköynnös on nyt pop eli perinteisen kultaköynnöksen lisäksi on näitä valkokirjavalehetisiä ja jopa limenvihreälehtisiä. Ei ihme, kultaköynnös on kaunis ja helppo.
- Aloe vera - parantava fengshui kasvi, jolla on myös hyvin erikoinen kasvutapa ja lehtien muoto. Se on minulla edelleen, isommaksi kasvaneena.
- Klusia - uusi fengshuin rahakasvi , sillä sen lehdet ovat harmonisen pyöreähköt ja kiiltävät. Se on myös pitkäikäinen viherkasvi.
- Trendikkäät mehiruusukkeet sisälle, sen jälkeen kun ne olivat kesäkukkaistutuksessa kesän ajan. Näitä myydään terassiruukkuihin, mutta ne eivät talvehdi ulkona.
- Lohikäärmepuut ja fengshui, lohikäärmepuut ovat myös helppoja viherkasveja ja ne viihtyvät nykyasunnoissa jopa hämärämmissä huoneissa.
Puutarhaterveisin Sari
perjantai 13. toukokuuta 2022
Totuta taimet ja kesäkukat ulkoilmaan
Totuta myös vanhat pelargonit ulkoilmaan...
Meidän vanhat pelargonit on leikattu aikaa sitten ja ne ovat olleet eteläikkunalla. Kevät on ollut niin viileä, että vasta nyt pelakuut ovat totuttelemassa ulkoilmaan. Pelargonit valoon ja lämpöön, mutta milloin -postauksessa kokemuksiamme pelakuitten herättelystä kasvuun.
Nämä olivat ensin muutaman tunnin lämpimänä päivänä pihalla, tuulelta ja auringolta suojassa. Niiden täytyy tottua siis myös tuuleen, eikä vain suoraan auringonpaisteeseen. Nyt ne ovat jo aamupäivän auringossa, johon käy myös tuulenvire. Kovilta tuulilta ne edelleen suojataan.
Pelargonit eivät myöskään kestä pakkasta, joten ne on yöksi nostettu sisälle. Ne ovat olleet pihalla päivisin jo monta päivää, joten saavat jäädä myös yöksi, jos sääennuste lupailee +5 astetta. Meidän yläpiha ei ole hallanarka, joten sääennuste pitää meidän pihalla yleensä paikkansa.
Syyssyrikät ja runkoruusu ulkoilee jo...
Nämä kummatkin syyssyrikät ja runkoruusu ovat olleet talven kellarimaisessa viileässä tilassa. Ne ovat jo hyvässä kasvussa, sillä niiden talvetustilassa on pienet ikkunat. Nyt nekin ovat olleet totuttelemassa ulkoilmaan jo monta päivää. Niidenkin paikka on tuulilta suojainen. Lehdistöön kyllä paistaa aurinko, mutta kevyesti viereisen pensaan oksien lomitse. Eli näitäkään ei heti siirretty suoraan auringonpaisteeseen.
Totuta siis taimet ja kesäkukat ulkoilmaan vähitellen...
Ulkona kasvien kasvu on paljon tukevampaa, joten kasvi kestää tuulta paremmin. Samoin kasvien lehdistö ja kukat kestävät ulkona kasvaessaan suoraa auringonpaistetta.
Siksi kaikki sisällä esikasvatetut tai kasvihuoneessa kasvatetut kasvit pitää totuttaa ulkoilmaan vähitellen. Siis mikäli haluaa, ettei niiden lehtiin tule vioitusta tai muuten kasvi kärsi rajusta olosuhteiden muutoksesta.
Daalia parvekkeella tottuu ulkoilmaan...
Siemenistä esikasvatetut punahatut parvekkeen viileydessä...
Yrtit ulkoilee päivisin...
Tomaatin taimet eivät kestä kylmää...
Mukavaa viikonloppua!
keskiviikko 11. toukokuuta 2022
Daaliat ja gladiolukset istutettu maahan
Juurakot riviin...
Daaliat istutettu biohiilimultaan...
Toki tätä maata tulee normaalisti lannoittaa, koska daaliat viihtyvät ravinteikkaassa maassa. Niin me teimme jo aiemmin, ennen kuin juurakot istutettiin. Sekin muuten kannattaa tehdä kuun mukaan hyvänä ajankohtana.
Daaliapenkin päällä on nyt harsoa, niin paikka pysyy lämpimämpänä.
Vanhat oranssit daaliat viime kesänä...
Tältä näyttivät nämä meidän vanhat oranssit daaliat 15.9.2021. Kuumimpaan ja kuivimpaan aikaan ne kukkivat aika laiskasti, mutta kun syksyn viileys ja sateet saapuivat, daaliat aloittivat uuden upean kukinnan. Nämä on niin ihania ja varmoja kukkijoita.