maanantai 2. toukokuuta 2022

Kasvimaan kylvöjen suunnittelua - omavaraisuus kotipihalla

Kasvimaan kylvöjen suunnittelua teen perinteisesti ihan paperille piirtäen. Olen kerran mitannut alueen ja piirtänyt sen sitten mittakaavaan paperille. Sitä samaa pohjaa käytän joka kevät, kun hahmottelen kylvöjä. Osa kasveista kylvetään esikasvatukseen ja osa suoraan maahan toukokuussa ja osa vasta kesäkuussa. Ja tietysti kuun mukaan. Siksikin on hyvä suunnitella etukäteen, niin kylvöjen kanssa ei mene sekaisin, ja hommat tulee tehtyä oikeaan aikaan.
 
Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Lehtikaalien esikasvatus ulkona...

Lehtikaali ja muutamat muutkin kasvit esikasvatamme ulkona ruukutuspöydällä. Tänä vuonna lehtikaalina on tummalehtistä lajiketta ja yhtä toista. Ne olen suunnitellut kylvää noin viikon kuluttua, kun yöpakkaset ovat ohi. Pöytä on lämpimällä paikalla ja jos sääennuste lupaa yöpakkasta, peitetään pöytä usealla kasvimaaharsolla.

Tutut herneet ja vahapavut kasvimaalle...

Herneet ja pavut kylvetään aina lämpimään maahan, joten kylvämme ne vasta kesäkuun alussa. Ne ovat aina viimeiset siemenet, jotka kylvetään kasvimaalle. Niille onkin varattu kasvimaasta suurin alue.

Kruunutillit ja punajuuret hyviä yhdessä...

Biohiilen lisäyksen jälkeen, kruunutilli onnistuu kuivanakin kesänä. Ja sitä on jo ihan senkin takia pakko laittaa joka kesä kasvamaan. Se on siis niin kaunista, etenkin kun vielä on hyvässä muistissa aika, jolloin kruunutillit usein epäonnistuivat meidän moreenimaassa. Kruunutillille on siis varattu oma paikka punajuurten kanssa. Ne ovat hyvät kasvit yhdessä, sillä tilli kuulemma parantaa punajuuren makua.

Tärkeät kehäkukat pölyttäjille...

Tuttuun tapaan kylvämme taas tänäkin vuonna kasvimaalle kehäkukkaa. Se on hyvä pörriäiskasvi ja kaunis. Nimittäin meidän kasvimaan kuuluu olla myös sykähdyttävän kaunis.

Kasvimaan ja kastelualtaiden kylvöjen suunnittelua...

Vaikka meillä onkin biohiiltä kasvimaan mullassa sitomassa kosteutta kasvien käyttöön, kasvatamme salaatin näissä kastelualtaissa. Sillä salaatti on kasvi, jonka maku muuttuu kitkeräksi, jos se kärsii kuivuudesta. Pelaamme näin varman päälle. 

Nämä kastelualtaat ovat lähellä kaivoa ja siten niitä on helpompi kastella kastelukannulla, kuin kauempana olevaa kasvimaata kasteluletkulla. Kastelualtaissa on tietysti vesisäiliö, joten helteelläkään niiden multa ei koskaan pääse kuivumaan.
Ikkunalla on jo kasvamassa samettikukan taimet noiden säkkien reunoille, hämäämään rusakoita. Salaatit tulee toiseen kastelualtaaseen ja persiljat toiseen. Ne eivät viihdy vierekkäin. Ehkä ostan taas persiljan taimet meidän lähipuutarhan torikojusta, koska taimet on heillä niin hyvät. Ja ehkä ostan myös yhden keräsalaatin, jotta salaattia saa "heti äkkiä nyt" 😊

Porkkanat on kylvetty jo syksyllä...

Meillä on erikseen yksi ns. lavakaulus, johon porkkanan siemenet on kylvetty jo myöhään syksyllä. Siellä on myös muutama talvivalkosipuli seassa. Pitääkin käydä katsomassa, joko siellä näkyy kasvua mullan pinnalla 😊
Perunat istutetaan omaan kohtaan, vaihdellen paikkaa maanparannuskasvin kanssa.
Viisi varmaa kasvia kasvimaalle -postauksessa onkin ne tärkeimmät kasvit, joita kasvatamme joka vuosi.

Vuoroviljely ja kuunvaiheet... kasvimaan kylvöjen suunnittelua...

Kasvimaan kylvöjen suunnittelussa on hyvä muistaa jonkinlainen vuoroviljely. Tai ainakin kasvien paikkaa on syytä vaihdella vuosittain. Siksi ei voi käyttää samaa suunnitelmaa joka vuosi. Vuoroviljelyllä ennalta ehkäistään ötököitä, kasvitauteja ja maan väsymistä.

Kun ajoittaa kuun muukaan siementen kylvöt ja taimien istuttamisen, niitä ei tehdä kaikkia samaan aikaan. Juurekset kylvetään eri aikaan, mitä muut eli vähenevällä kuulla. Sen voi katsoa vieläkin tarkemmin eli pavuille on kasvavalla kuulla eri kylvöpäivät, mitä lehtisalaatille jne..

Kylvöpuuhia helpottaa, jos kirjoittaa kasvimaan suunnitelman laitaan eri kylvöpäivät ja niiden kohdalle kylvettävät kasvit. Se varmistaa, että muistaa kaikki. Silloin ei käy niin, että punajuuri kasvattaakin jättilehdet, mutta juuri jää pieneksi, koska kylvöpäivä oli sille aivan väärä. 

Tärkeää on myös ylläpitää kasvimaan hyvää kasvukuntoa eli huolehtia maan pieneliötoiminnasta ja ravinteista. Vain silloin kasvit voivat hyvin ja kasvavat. Toki kastelukin on tärkeää, meillä on onneksi biohiiltä kasvimaan mullassa, mikä vähentää kastelun tarvetta.

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1


Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kalmilainenpuutarha/


Kasvuvyöhyke 5

Korpikuusentila https://korpikuusentila.blogspot.com/2022/05/yhteiskunnasta-vieraantuneet.html


Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/05/02/toukokuu-22-muiden-suhtautuminen-omavaraisteluuni



Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.


Puutarhaterveisin Sari




8 kommenttia:

  1. Näen samalla tapaa, että kasvimaalla pitää olla kukkia, niille varataan paikkoja sinne tänne. Ja kuun mukaan kylvöt, istutukset ja kitkennät aina kun mahdollista, jotenkin se myös rytmittää kivasti asioita, muuten kaikki menee sellaiseksi häsläämiseksi, kun koittaa saada kaikkea tehtyä yhtä aikaa. Katteilla saa myös hyvin vähennettyä kasteluntarvetta, aina vaan tahtoo olla katteista pulaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkiva kasvimaa on todella kaunis! Sitä tulee ihailtua vähän väliä, ja samalla tulee hoidettua sitä lähes huomaamattaan, ihailun ohella :)
      Monet ovat kokeneet kuun mukaan ajoittamisen tuoman edun juurin noin. Se rytmittää pihatyöt selkeästi omiin jaksoihin ja samalla säästyy aikaa. Ja ei ole enää keväistä pihatyökaaosta.
      Katteet on tosiaan käteviä vähentämään maan kuivumista ja siten vähentää kastelun tarvetta. Mutta meillä kun on niitä siruetanoita, niin ei olla uskallettu käyttää kasvimaalla viherkatetta. Se houkuttaa etanoita. Ennen siruetanoita harrastettiin kateviljelyä ja se oli kyllä huippu hyvä viljelytapa!

      Poista
  2. Tuota en ollut kuullutkaan, että tilli parantaa punajuuren makua. Pitääpä muistaa. Punajuuri on kyllä aina herkullinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain kuulin siitä, että tilli parantaisi punajuuren makua, en nyt muista mistä. Ei siitä ainakaan mitään haittaa ole ja onhan ne kauniita yhdessä. Minäkin pidän punajuuresta, etenkin fetapunajuuripaistoksesta :)

      Poista
  3. Minä olen myös enenevissä määrin lisännyt kukkia kasvimaalle. Ja tilliä pitää olla aina ritariperhosen toukille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko tilli ritariperhosten toukkien ruokakasvi? En ole tiennytkään. Nyt pitääkin kylvää paljon enemmän tilliä, mitä suunnittelin. Kiitos vinkistä :)
      Meillä on aina ollut paljon kukkia kasvimaalla, kuten koko pihalla. Sen takia meidän pihalla varmaankin pörrää niin paljon kimalaisia ja muita pörriäisiä.

      Poista
  4. Voi miten hieno kirjoitus! Piti oikein tehdä muistiinpanoja. Mistä netistä voisi löytää eri kasvien tarkan kylvö ajan? Rythm of naturessa on vain yleis luontoisesti...t. Mirja, Korpitalo ps. Jos tämä viesti tuli monta kertaa, niin poista 😊 Ei meinaa onnistua tämä lähetys...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteesta! Eri kasvien tarkat kylvöajat kuun mukaan löytyvät verkkokurssiltani. Olen koonnut ne kurssille juuri sen takia, että niitä ei oikein muualla näytä olevan ja niiden laatiminen vaatii jo tietoa. https://sarinpuutarhakurssit.verkkokurssikone.fi/kurssi/kuun-vaiheet-ja-puutarhanhoito/

      Poista