[Sarin puutarhakurssit - Puutarha Studio mainos] Miten saada helppohoitoinen piha, joka myös pysyy sellaisena jatkossa. Usein nimittäin näkee uudehkoja pihoja, jotka ovat muuttuneet tosi työläiksi hoitaa. Tässä siis vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon heti alusta asti, jos haluaa helppohoitoisen pihan.
Ensinnäkin piha kannattaa jo alkujaan suunnitella helppohoitoiseksi. Sen lisäksi se on hyvä rakentaa niin, että piha on helppo hoitaa jatkossa. Kun vielä muistaa kasvien ja nurmikon alkuvuosien hoidon, niin pihasta muodostuu muutamassa vuodessa helppohoitoinen. Se on myös jatkossa helppo pitää sellaisena. Tämä koskee niin uutta kuin vanhaa pihaa.
Suunnittele piha helpoksi hoitaa...
Helppohoitoinen piha on sellainen, että kasveja ei tarvitse kastella jatkossa, rikkaruohojen kitkemistä on mahdollisimman vähän, kasveja ei tarvitse uusia eikä suojata sekä kasveja ei tarvitse pitää leikkaamalla pienenä.
Joten suunnittele pihan kasvit niiden paikkaan sopiviksi! Voit suunnitella koko pihan itse, siitä lisää Itse tehty pihasuunnitelma on riittävän hyvä -postauksessa.
Helppohoitoinen piha ja sen kasvit...
Silloin hellekesänä ei tapahdu näin, että kasvit kuivuvat, kuten kuvassa on käynyt. Kukat ja perennat ovat erittäin helppoja hoitaa, kun ne on valittu helppohoitoisista ja tietysti kasvupaikan mukaan. Sarin pihasuunnittelukurssilla onkin ensi viikolla Perennoilla helppohoitoisuutta -live verkossa tähän aiheeseen liittyen.
Muista myös kasvien koko...
Toinen tärkeä asia kasvien valinnassa helppohoitoiselle pihalle, on muistaa huomioida tilan koko. Esimerkiksi kuvan iso pensas on suunniteltu aivan liian lähelle katua. Sen takia sitä joudutaan leikkaamaan joka vuosi, jopa kaksi kertaa.
Rakenna pihaa sen ylläpito mielessä...
Pihan rakentamisessa on hyvä pitää koko ajan mielessä myös pihan hoito. Sillä vaikka piha olisi suunniteltu helppohoitoiseksi, niin pihan rakentamisvaiheessa voidaan tehdä piha tosi vaikeahoitotoiseksi.
Esimerkiksi kasvit voidaan vahingossa istuttaa niin, että ne eivät lähde hyvään kasvuun, jolloin ne vaativat lisähoitoa. Se lopulta harvoin edes auttaa.
Tai piha voidaan tehdä niin, että siitä tulee työläs hoitaa ja kasvi kuolee väärään istutustapaan, kuten kuvassa. Tulevaisuudessa tämä kohta pitää uusia.
Muista pihan tärkeä alkuhoito...
Uudet istutukset ja nurmikko lähtevät hyvään kasvuun, vain jos ne saavat huolellista alkuhoitoa. Yleensä se on kastelua ja rikkaruohojen kitkemistä sekä joillakin kasveilla myös muuta. Mitä huolellisemmin alkuhoito on tehty, sitä nopeammin piha muuttuu helppohoitoiseksi, jos se on suunniteltu sellaiseksi. Ja myös rakennettu oikein.
Tässä kuvassa rikkaruohot ovat kasvaneet rehevästi ja korkeammiksi, mitä istutetut taimet. Lähiaikoina ne pudottavat multaan siemenet eli jatkossa tästä tulee rikkaruohomeri. Mitkään maanpeitekasvit tai pensaat eivät pärjää alkuvuosina rikkaruohoille.
Sen takia kasvialueiden, kuntan ja nurmikoiden oikea istutustapa ja alkuhoito ovat todella tärkeitä, kun haluaa helppohoitoisen piha.
Tavoitteena helppohoitoinen piha...
Ensimmäiseksi voit miettiä, mitkä puutarhatyöt koet työlääksi tai vaikeiksi. Niitä voi minimoida pihalla. Jos sinulla ei ole kokemusta pihan hoidosta, voit kysyä siitä tutuilta, joilla on ollut piha useamman vuoden.
Tämä koskee niin uutta pihaa, kuin vanhan pihan uudistusta.
Mistä lähteä liikkeelle...
Voit itse lähteä suunnitelmaan helppohoitoista pihaa
Sarin pihasuunnittelukurssin avulla. Se on verkkokurssi, jota voi edetä oman aikataulun mukaan ja omaan tahtiin.
Kurssia edetessä siellä tulee monessa kohdassa esille pihan helppohoitoisuuteen liittyviä asioita. Kun etenet suunnittelua järjestyksessä, valitset sitä mukaa pihallesi helppohoitoisia kasveja. Samoin sijoitat eri asiat niin, että piha pysyy helppohoitoisena myös tulevaisuudessa.
Tee piha helppohoitoiseksi...
Kun suunnitelmasi alkaa olla valmis, voit lähteä rakentamaan pihaa sen mukaan. Tarkista, että kasveille tulee riittävästi multaa, jotta kasveja ei tarvitse kastella kuivana kesänä jatkossa. Pidä koko ajan mielessä, miten tekemäsi asiat vaikuttavat pihan hoitoon.
Se varmistaa, että pihalla kaikki tulee tehtyä oikeilla tavoilla, jolloin ei tarvitse myöhemmin uusia väärin tehtyjä kohtia. Verkkokurssilta löytyy myös ohjeet kasvien ja nurmikon alkuhoitoon.
Verkkokurssit ovat siis yritykseni Puutarha Studion ja löytyvät
https://www.sarinpuutarhakurssit.fi/ -verkkokurssialustalta.
Helppohoitoinen piha saadaan siis siten, että ensin suunnitellaan piha helppohoitoiseksi niin, että se on myös tulevaisuudessa helppo hoitaa. Sen lisäksi piha rakennetaan oikein, pitäen koko ajan mielessä tavoite helppohoitoisesta pihasta. Lopuksi pihan alkuvuosien hoito tehdään huolella... lopputuloksena saadaan helppohoitoinen piha.
Puutarhaterveisin Sari