sunnuntai 2. helmikuuta 2025

Metsä puutarhassa - omavaraisuus kotipihalla

 

Omassa puutarhassa oleva pieni metsä on oikea aarreaitta omavaraiselle. Siellä on siis kohta, jossa on puita, sillä metsä on vasta metsä, kun siellä kasvaa puita. Omakotitaloalueella puutarhan tai pihan metsä voi olla tosi pienikin tai koko tontti on täynnä isoja puita. Tai kuten tässä kuvassa, puutarhan kulmauksessa kasvaa vanha terijoensalava sammaloituneine runkoineen, sepelkyyhkyn pesä oksistossaan. 

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Isot puut ja metsä puutarhassa...

Isoksi kasvavia puita ei kannata vältellä pihoilla, sillä niistä on paljon hyötyä. Ja hyvin vähän haittaa. Toki ennen puun istuttamista, sen paikka kannattaa suunnitella huolellisesti, jotta sillä on edellytykset kasvaa isoksi. Eli ne pihasuunnittelun periaatteet auttaa paikan valinnassa.

Kuvassa on isojen puiden rykelmä keväällä. Kun niissä on lehdet, ne varjostavat ihanasti hellepäivinä. Silloin tässä puutarhassa on viileämpää ja ilma miellyttävämpää, mitä naapurin puuttomalla pihalla. Nämä puut myös vaimentavat tuulta ja antavat tuulisuojaa muutamalle hedelmäpuulle. Puut siis parantavat puutarhan pienilmastoa. 


Kukkivista isoista puista paljon hyötyä puutarhassa...

Erilaiset kukkivat puut tuovat kauneutta ja silmäniloa meille ihmisille. Se on tärkeää, sillä kaunis ympäristö vaikuttaa asukkaisiin monella positiivisella tavalla.
Sen lisäksi puiden kukissa käy paljon erilaisia pölyttäjiä ja hyönteisiä. Siksi tiiviisti rakennetulla omakotialueella kukkivien puiden suosiminen onkin erityisen tärkeää. 

Metsästä ruokaa ja suojaa puutarhan eläimille...

Metsän puista monet puutarhan eläimet saavat ruokaa, kuten ylemmän kuvan hevoskastanjasta pähkinöitä. Tai alemman kuvan käpyjä sembramännystä. Niitäkin esim. oravat syövät innokkaasti. Ja myös tutummista männyistä ja kuusista sekä pihlajista löytyy ravintoa puutarhan eläimille.

Puut antavat lisäksi suojaa ja pesäpaikkoja linnuille, oraville ja hyönteisille. Ja jos haluaa ripustaa linnunpönttöjä, niin on hyvä olla vanhoja puita, johon ne on helpompi ripustaa.

Puiden oksista polttopuuta...

Pienestäkin metsästä voi tuuli pudottaa oksia tai joskus sieltä kaadetaan puu. Niistä saa hyvää polttopuuta, kunhan ensin pilkkoo ja kuivattaa niitä. Puista voi myös ottaa alimpia oksia pois, kun haluaa tehdä pikkumetsään helppokulkuisen polun tai haluaa pitää kauniin näkymän avoimena. Nekin kerätään polttopuuksi.

Lehdistä tulee hyvää multaa...

Omakotitaloalueen pienestäkin metsästä tuuli kuljettaa puiden lehtiä muualle puutarhaan tai lehtiä tulee naapurin puista. Se ei haittaa lainkaan, kun haravoi häiritsevät lehdet kompostiin. Nimittäin lehdistä on helppo kompostoida hyvää multaa. Silloin ei tarvitse ostaa multaa, kun sitä muodostuu jatkuvasti omasta puutarhakompostista. Omavaraiselle kompostit ovatkin tosi tärkeitä. Kompostimulta nimittäin parantaa kasvimaan ja lavakaulusten mullan mikrobitoimintaa, jolloin kasvit voivat paremmin. 


#suuntanaomavaraisuus2025 -sarjan helmikuun yhteispostaukseen osallistuivat seuraavat blogit...

perjantai 31. tammikuuta 2025

Helmikuun puutarhatyöt - kuun mukaan

 
[Sarin puutarhakurssit - Puutarha Studio mainos] Moni odottaa jo malttamattomasti helmikuuta, jotta pääsee kylvö- ja istutuspuuhiin. Samoin teen itsekin, etenkin kun kuun vaihe on nyt moneen asiaan hyvä. Ei kylläkään ihan kaikkeen. Tämä puutarhatöiden ajoittaminen kuun mukaan on yksi vahva trendi, eikä ihme, sillä se helpottaa puuhia.

Ja jos et vielä tiedä, niin se on vanhaa perinnetietoa ympäri maailmaa. Kuun liikkeet on yksi luonnonrytmi ja siksi kuun mukaan ajoittaminen kuuluu osana luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon.


Lehtevien pelargonien leikkaaminen...

Tällaiset lehtevät ja uuden kasvun aloittaneet pelargonit voi jo leikata helmikuussa. Samalla niistä saa pistokkaita. Jos haluaa isommat pistokkaat, niin silloin kannattaa odottaa versojen kasvavan lisää.
Itse en vielä ole leikannut ikkunalla säilytettyjä pelakuita, leikkaan ne ehkä ensi viikolla. Nyt on siis kasvava kuu, mikä on hyvä leikkaamiseen. Tältä jaksolta voi vielä valita tarkemmin parhaat päivät, jos haluaa pelargonin lähtevän vahvaan uuteen kasvuun tai kukkimaan runsaasti.
Tämä kuva on siis viime vuoden helmikuulta. Eka kuva on tältä vuodelta jännän punaisesta pelargonista. Kuvia siitä Pelargoni kukkii ikkunalla vielä marraskuussa -postauksessa.

Helmikuun kylvöt kuun mukaan...

Nyt voi siis kylvää pitkän esikasvatuksen chilejä, paprikaa, kesäkukkia ja köynnöksiä sekä tietysti myös perennoja. Niillekin voi valita vielä tarkemmin hyvät päivät. Erilaisten kasvien parhaat kylvöpäivät olen laittanut Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssille. Ne on siis joka vuosi eri päivämäärät, jotka katsotaan kuukalenterista. Verkkokurssille ne on koottu listaksi helpottamaan omien kylvöjen ja esikasvatuksen suunnittelua.
Kuva on viime keväältä niistä laukkaneilikoista.

Vältä omenapuiden vesiversot - leikkaus kuun mukaan...

Osa haluaa leikata omenapuut jo näin helmikuussa. Omenapuut on helpointa leikata lehdettömänä eli keväällä. Jos ne leikkaa kuun mukaan väärään aikaan, puu alkaa kasvattaa voimakkaasti vesiversoja eli runsaasti suoraan ylöspäin kasvavia versoja, kuten kuvassa. Ne pitää poistaa eli kuun mukaan väärään aikaan leikkaaminen lisää leikkaustarvetta. Oikealla leikkausajalla on siis iso merkitys!
Jos omenapuut leikkaa keväällä kuun mukaan hyvänä ajankohtana, ne eivät tee vesiversoja juuri lainkaan. Toki liian raju leikkaaminen voi aiheuttaa vesiversoja, mutta se myös pilaa puun muodon. Omenapuita ei siis koskaan kannata leikata rajusti. Silloin niistä tulee ruman mallisia ja sato usein menettää moneksi vuodeksi.
Jos kiinnostaa, niin omenapuiden ja hedelmäpuiden parhaat leikkausajat löydät verkkokurssilta.

Helmikuun puutarhatyöt kurssin Viikkolistauksessa...

Mitä muita puutarhatöitä tehdään helmikuussa, kuun mukaan hyvinä päivinä, on aina kunkin viikon puutarhatöiden Viikkolistauksessa Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Siitä voi sunnuntaina tarkistaa, mitä puutarhan hoitoon liittyvää on hyvä tehdä seuraavalla viikolla. Tärkeimpien hoitotoimien päivämäärät löytyvät kurssimateriaaleista eli Viikkolistaus muistuttaa, ettei epähuomiossa unohda viikon hoitotoimia, oikeaan aikaan.
Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi on siis yritykseni Puutarha Studion. Se löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.



Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 29. tammikuuta 2025

Ukonhattu - ei lasten leikkipaikan luo

 
Ukonhattu on upea ja helppohoitoinen perinneperenna. Meidän puutarhassa sitä on kahdenlaista. Sen sijoittamisessa on tärkeää muistaa, että sitä ei kannata laittaa lasten leikkipaikan viereen tai edes lähistölle. Muuten se on aivan loistava kasvi esimerkiksi tällaiseen kerrokselliseen kasviryhmään.

Olisikin kiva kuulla, kasvaako tätä enää kenenkään pihalla? Vai onko tämä jo häviämässä pihoilta.

Aitoukonhattu helppo perinnekasvi...

Tummansinikukkaista aitoukonhattua näkee usein vanhoilla pihoilla ja se onkin sitkeä perinnekasvi. Eli aika vaatimaton kasvupaikan suhteen ja pärjää jopa ilman hoitoa. Sillä on vahva juuristo, joten se leviää vähitellen isommaksi alueeksi.

Tässä kuvassa se kasvaa kerroksellisen kasviryhmän keskiosassa, jolloin sen ympärillä on muita kasveja estämässä lapsia ulottumasta siihen. 
Sen kukat on kyllä aika vaaleat. Tajusin sen vasta nyt, kun kirjoitin tätä postausta. Onko teillä muilla tummemmat kukat ukonhatuissa?


Aitoukonhatun kukat ovat yleensä pitkin verson latvaa. Sen sijaan tarhaukonhatulla ja kirjoukonhatulla kukkaterttu on haaroittunut. Ne kukkivat samaan aikaan syysleimujen kanssa eli heinä-elokuun tietämillä.

Erikoisen malliset kukat... 

Ukonhattujen kukan muoto on erikoinen, ikään kuin kypärän mallinen. Siitä näkee usein sanottavan, että sen kukat kelpaavat etupäässä kimalaisille, kukkien muodon takia.

Kirjoukonhattu myös perinnekasvi...

Tätä sinivalkokirjavaa kirjoukonhattua näkee myös usein vanhoilla pihoilla. Kuvasta hyvin huomaa, miten sen kukkaterttu on haaroittunut. Sen kukan tummansininen sävy on sama kuin tavallisilla ukonhatuilla.
Meidän pihalle nämä kummatkin ukonhatut on saatu muistaakseni mummolasta.  Ne kasvavat nykyään tässä samassa ryhmässä vierekkäin.

Ukonhatut vaarallisen myrkyllisiä syötynä...

Syy, miksi ukonhattuja ei kannata laittaa lasten leikkipaikan viereen tai lähelle, on niiden myrkyllisyys. Koko kasvi eli sen kaikki osat ovat syötynä vaarallisen myrkyllisiä.
Näin myrkyllisiä kasveja meillä on onneksi vähän puutarhan koristekasveissa. 
Muita vaarallisen myrkyllisiä kasveja näet Todella myrkylliset kasvit -postauksessa.

Ukonhatun hoito-ohjeet...

Ukonhatut viihtyvät auringosta puolivarjoon, kun maa on tuoretta tai kosteaa. Liian kuivalla tai kuumalla paikalla niihin tulee herkästi kirvoja. Kun maa on ravinteikasta, niin ne kasvavat rehevästi.
Oikeanlaisella paikalla ukonhattuja ei siis tarvitse hoitaa sen kummemmin.

Lisää perinnekasveista eli maatiaiskasveista...

Perinnekasvit ovat ihanan helppoja, joten meidän vanhassa puutarhassa niitä on paljon. 


Puutarhaterveisin Sari




sunnuntai 26. tammikuuta 2025

Mitä kuuluu jouluruusuille tammikuussa

Tässä kuvia, mitä jouluruusuille kuuluu nyt tammikuussa. Nämä kummatkin on joululta ja ovat tietysti sisällä, vaikka ulkona lämpötila on plussalla. Se isokokoinen vanha jouluruusu kukkii edelleen ja viimeiset nuput on vielä avautumatta. Jouluruusut ovat siis pitkäikäisiä.


Vanha isokokoinen jouluruusu tammikuussa...

Melkein kaikki tämän vanhan isokokoisen jouluruusun kukat ovat jo muuttuneet vihreiksi. Näin niille käy aina, kun kukat vanhenevat. Vaaleanvihreinäkin ne ovat minusta tosi kauniita. Sillä on vielä muutama nuppu avautumatta eli se on kukkinut tosi pitkään, ainakin jo puolitoista kuukautta.


Näet siitä kuvia joululta, kun sen kukkavarretkin olivat vielä lyhyemmät Vanha jouluruusu kukkii -postauksesta.

Pieni valkokukallinen jouluruusu...

Itse asiassa tämä oli jouluna muhkea runsaine lehtineen ja kukkineen, mutta nyt se näyttää tältä. Nämä perinteiset joulun ajan valkokukalliset jouluruusut on paljon matalampia ja pienikasvuisempi, mitä punakukalliset jouluruusut. Kuvan oikeassa reunassa on se vanha isokokoinen jouluruusu, jonka kukat ovat punertavat. Näillä on siis iso kokoero.

Tästä valkoisesta näet kuvia joululta Kaunis valkoinen jouluruusu -postauksesta.

Sillä on enää yksi vanha tummanvihreä lehti jäljellä, sillä muut ovat jo lakastuneet. Onneksi se tekee jo kovasti uusia lehtiä, jotka on vielä aika vaaleita. Sillä on siis kaikki hyvin 😊

Vanhat lehdet ja kukat lakastuvat...

Jouluruusuilla on ihan normaalia, että kukkimisen jälkeen vanhat lehdet alkavat lakastua. Samaan aikaan se kasvattaa uusia lehtiä.
Tämän muutamaan kukkaan on alkanut kasvaa siemenkodat ja ne kukat eivät ole alkaneet lakastua. Ne ovat siis täysin vihreitä. Mietin tässä, että poistaisiko ne vai jättäisikö. Jätin ne nyt vielä toistaiseksi.

Jouluruusuille sama hoito kuun mukaan...

Näille jouluruusuille on samat hoitotoimet, vaikka ne ovat niin erikokoisia ja vähän eri kasvuvaiheessa. Eli kastelen niitä tarkasti kuun mukaan Kastelupäivinä. Mitä vähemmän niillä on lehtiä, sitä varovaisemmin niitä kastellaan.
Leikkaan yleensä lakastuneet kukat ja lehdet pois, vasta kun ne ovat täysin lakastuneet. Kaikki istuttamiset, ruukun vaihdot, leikkaamiset, lannoitukset yms. teen siis kuun mukaan parhaina päivinä. 

Kummatkin jouluruusut ovat talven viileähkön huoneen ikkunalla tähtijasmiinin, joka on terassikukka, sekä  tuoksuköynnöksen kanssa. 

Jouluruusu on monivuotinen perenna, jonka voi istuttaa pihalle hyvään paikkaan. Lisää ohjeita löydät Jouluruusun säilyttäminen ja hoito -postauksesta.


Puutarhaterveisin Sari




perjantai 24. tammikuuta 2025

Puutarhaan lisää perhosia ja pörriäisiä

 
Tänä vuonna haluan puutarhaan lisää perhosia ja pörriäisiä. Joten olenkin jo tehnyt itselleni listaa, mitä aion tehdä auttaakseni niitä. Meillä on paljon pörriäisiä ja yleensä myös perhosiakin, mutta toissa kesänä perhosia ei näkynyt juuri lainkaan. Joten nyt varmistan, etten itse vain ole vähentämässä niitä.

Lisää omassa puutarhassa viihtyviä perhoskukkia...

Aion siis taas lisätä meidän puutarhaan parhaita perhoskasveja. Koska olen hortonomi, niin ymmärrän valita juuri niitä perhoskasveja, jotka varmasti viihtyvät paikassa, johon ne istutetaan.
Siten ne saa rehevään kasvuun ja runsaaseen kukintaan. Eli perhosille on tulossa paljon kukkia.
Hankin jo punahatun sekä anisiison siemeniä ja muutaman muunkin.

Kukkarunsaus tuo lisää perhosia...

Kun kukkia on paljon, siis oikein runsaasti, se houkuttaa paikalle myös enemmän perhosia, jopa näitä erikoisempia. Eli mitä enemmän hyviä perhoskukkia, sitä enemmän perhosia ja pörriäisiä.
Kuvassa on iso matarakiitäjä syysleimun kukassa.

Tietyt kukat lisää pörriäisiä...

Osa perhoskasveista on hyviä myös pörriäisille. Sitten on niitä kukkia, joissa näkee yleensä vain pörriäisiä, kuten tämä kurjenpolvi. Koska eri pörriäiset käyvät hieman erilaisissa kukissa, on hyvä olla monilajisia kasviryhmiä. Joten lisään taas niitä tai oikeammin laajennan vanhoja kasviryhmiä taas hieman. 

Mikä muu tuo lisää perhosia ja pörriäisiä...

Perhosten toukille on hyvä olla ravintokasveja, jotta perhoset pääsevät lisääntymään. Tämä on nyt yksi asia listallani, mitä pitää parantaa meidän pihapiirissämme. Samoin pölyttäjien pesimis- ja talvehtimispaikoista pitänee muistuttaa muita, jotta kaikki varmasti jättävät ne rauhaan. Ne nimittäin voi huomaamattaan tuhota.
Kuvassa on valkovihreän kaalin lehdellä vihreä toukka, ehkä naurisperhosen toukka. Se sai jäädä lehdelleen😊

Huomioi myös perhostoukat ja perhosten talvehtiminen...

Selvitin näitä ensin meidän omaan puutarhaan perhoskadon jälkeen. Innostuin aiheesta niin paljon, että päätin laittaa tietoa verkkokurssillekin muille avuksi.

Tämä on tosi tärkeä aihe! Kurssilla on nyt eri perhosten talvehtimiseen ja toukkien ravintokasveihin sekä pörriäisten pesimiseen uutta tietoa. Näet lisää verkkokurssista:   Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille.
Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille on yritykseni Puutarha Studion. Se löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.

Vaikka kurssin nimessä on kukkapenkki, niin kurssin materiaaleissa on myös puita, pensaita ja muitakin kasveja. Siellä oppii siis suunnittelemaan monilajisen ja kerroksellinen kasviryhmän, perhos- ja pörriäiskasveilla.


Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 22. tammikuuta 2025

Tuoksuköynnös helppo vai vaikea huonekasvina

 
Tuoksuköynnös on upea tuoksuva huonekasvi, jota usein pidetään vaikeahoitoisena. Mutta onko se helppo vai vaikea, riippuu tietysti asunnon olosuhteista ja sen hoitajasta. Tässä kuvassa tuoksuköynnökseni oli juuri myymälästä tuotuna eli se usein myydään runsaasti kukkivana. Ja niin ihanan vahvasti tuoksuvana.


Uusi tuoksuköynnös ja sen tuoksuvat kukat...

Se kukki siis näin runsaasti ihan uutena toissa vuoden toukokuussa. Olin jo vuosia haaveillut tuoksuköynnöksen hankkimisesta, mutta arvelin sen olevan hieman liian haastava kotiini. Sitten kuitenkin päätin kokeilla, koska se oli niin upean näköinen. Sen kukissa oli todella vahva tuoksu ja mitä enemmän kukkia, sitä enemmän tuoksua😊

Tuoksuköynnös kukki uudelleen...

Vuoden kuluttua eli viime kesänä se kukki uudelleen parilla kukkatertulla. Jos olisin saanut sen isompaan tukikehikkoon tai ohjattua seinälle, niin se olisi varmasti kukkinut runsaammin. Suorastaan hieman yllätyin, miten helppo se oli saada kukkimaan uudelleen.

Ruukunvaihto ja leikkaaminen...

Ennen kukintaa eli viime vuoden helmikuussa vaihdoin tälle tuoksuköynnökselleni hieman isomman ruukun. Samalla leikkasin sen versoja lyhemmiksi, koska minulla oli sille vain ahdas paikka ja sen versot alkoivat olla liikaa tiellä. Tässä kuvassa se on jo leikattu ja uudessa ruukussaan.

Se oli siis kasvattanut lähes metrin pituiset versot, jotka lyhensin reippaasti, ennen kevään uutta versojen kasvua. Ennakoin siis hieman. Tässä kuvassa se on vielä leikkaamatta.

Tuoksuköynnös ja sen hoito - helppo vai vaikea...

Tuoksuköynnös on helppo ja pitkäikäinen huonekasvi, mutta kukkiakseen vaatii lepojakson. Se viihtyy hyvin valoisalla paikalla, mutta ei kestä suoraa kuumaa auringonpaistetta. Tavallinen huoneenlämpö on sille hyvä.
Sitä kastellaan säännöllisesti niin, että mullanpinta kuivahtaa vain kevyesti. Kesäaikaan ja kukkivana sitä voi joutua kastelemaan usein, mutta silloinkin mullanpinta saa kuivahtaa hieman ennen kastelua.
Kun se kasvattaa versoja, sitä lannoitetaan. Rakastaa kosteaa huoneilmaa eli pitää sumuttelusta.

Lepojaksolla eli talvella huoneen lämpötila on hyvä olla 16-18 astetta, eli hieman viileämpi. Silloin sitä ei lannoiteta ja kastellaan hieman vähemmän.
Se viihtyy yllättävän pienessä ruukussa. Keväällä noin kahden vuoden välein ruukun voi vaihtaa vain vähän isompaan. Samalla tuoksuköynnöksen versoja voi leikata lyhemmiksi, jos siihen on tarvetta.

Olisi tosi kiva kuulla kokemuksianne tästä tuoksuköynnöksestä? 
Eli onko se teistä helppo vai vaikea huonekasvina?


Huonekasvin hoito kuun mukaan...

Olen siis kastellut tätä tuoksuköynnöstä kuun mukaan Kastelupäivinä, joita on noin kerran viikossa. Sen lisäksi sitä on täytynyt kastella myös muina päivinä, paitsi Älä kastele -päivinä. Te, jotka olette huonekasvien verkkokurssilla, olettekin huomanneet ne viikkolistauksen Välikastelupäivät, jolloin siis kastelen tätä.

Vaihdoin ruukun ja mullan tälle tietysti kuun mukaan eli kasvavalla kuulla. Valitsen aina kasvavalta kuulta parhaat päivät, koska niissä näyttää olevan oma taikansa kasvin hyvään kasvuun lähtöön ja kukintaan. 

Kasvien hoitotoimien ajoittaminen kuun mukaan on vanhaa perinnetietoa ympäri maailman. Se pätee edelleen, koska se on yksi luonnon rytmeistä. Ja se on myös osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa.


Puutarhaterveisin Sari


Ps. Parhaillaan tuoksuköynnös on lepojaksolla viileän huoneen ikkunalla. Se on siis kauniin lehtevä ja ei vielä ole aloittanut uusien versojen kasvua.

sunnuntai 19. tammikuuta 2025

Siementen kylvöt kuun mukaan - oikeaan aikaan

 
Kaikki siementen kylvöt on hyvä tehdä kuun mukaan. Silloin saa esikasvatukset ajoitettua parhaiten eli juuri oikeaan aikaan. Nyt parhaillaan ei ole hyvä aika kylvöihin eikä pikkutaimien koulintaan, koska on vähenevä kuu ja se on väärä siihen puuhaan. 

Kylvin jo jokin aika sitten kuukausimansikan ja rimpsureunaiset orvokit, mitkä ovat jo pienellä taimella. Seuraavien kylvöjen hyvä ajankohta kuun mukaan on vasta tammikuun ihan lopulla.

Kylvöt, koulimiset ja istuttamiset kuun mukaan...

Itse olen ajoittanut jo vuosia siementen kylvöt, pikkutaimien koulimiset omiin ruukkuihinsa ja taimien istuttamiset tarkasti kuun mukaan oikeaan aikaan. Olen huomannut, että siten onnistuu paremmin ja lopputulos on toivotunlainen eli hyvä sato tai runsas kukinta.

Kuun mukaan esikasvatuspuuhien ajoittaminen luo kivan rytmin niihin, mikä tuo selkeyttä puutarhatöihin. Silloin ne tuntuvat kevyeltä ja niitä tulee tehtyä tasaisesti vähän kerrallaan, jolloin niihin myös löytyy varmimmin aikaa. Tämä pätee myös muiden puutarhatöiden ajoittamiseen.

Jos et vielä tiedä, niin kuun mukaan ajoittaminen on osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa ympäri maailmaa. Se on vanhaa perinnetietoa, mikä on edelleen täysin toimivaa.

Kuvassa on hajakylvö eli pienet siemenet on kylvetty tähän rasiaan ja ne on lähteneet hyvään kasvuun. Seuraavaksi pikkutaimet koulitaan omiin pieniin ruukkuihinsa, kun kuun mukaan on siihen hyvä päivä.

Pelargonin siementen kylvöt ajoissa...

Kuun mukaan ajoittamisen lisäksi siemenet kylvetään esikasvatukseen aina kunkin kasvin oikeaan aikaan. Esimerkiksi pelargoni vaatii pitkän esikasvatusajan, jos haluaa sen kukkivan jo kesäkuussa.
Sen takia pelargonin siemenet kylvetään jo tammi-helmikuussa. 
Eli huomioidaan kuu ja kasvilajin kylvöaika.

Esikasvatukset oikeaan aikaan...

Eri kasvit kasvavat siis eri nopeudella. On kasveja, joiden siemenet itävät nopeasti ja taimet lähtevät heti vauhdikkaaseen kasvuun, kuten esimerkiksi kehäkukka. Sen takia sitä ei tarvitse esikasvattaa, vaan se kylvetään toukokuussa suoraan ulos maahan.

Joidenkin kasvien esikasvatus aloitetaan siis tammikuussa, osan helmikuussa. Iso osa esikasvatettavia kylvetään maalis-huhtikuussa sisälle, riippuen kasvatuspaikasta ja missä päin Suomea piha sijaitsee.

Yrtti-iison aion kylvää esikasvatukseen sisälle huhtikuussa, jotta se pihalle istutettuna aloittaa kukkimaan aikaisemmin. Esikasvatus siis aikaistaa kukintaa.

Jos tuntuu hankalalta ottaa huomioon kuun mukaan ajoitus ja kasvin oikea kylvöaika, niin olen tehnyt kylvöpuuhia helpottamaan kylvölistat. Niissä huomioidaan kummatkin ja päiviä löytyy niin Etelä- kuin Pohjois-Suomeen.

Listat löytyvät Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta, joka on yritykseni Puutarha Studion. Kurssilla oppii myös puutarhanhoidon ajoittamisen rytmin, mikä tuo selkeyttä esikasvatuspuuhiin ja omaan ajankäyttöön. Siis helpottaa puutarhanhoitoa. 

Kurssi löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.



Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta...



Puutarhaterveisin Sari



perjantai 17. tammikuuta 2025

Puutarhatrendi 2025 - väriteemat puutarhassa

 
Yksi puutarhatrendi 2025 on erilaiset väriteemat puutarhassa. Etenkin kun pihat pienenevät, niin väriteemoilla saa niihin näyttävyyttä jo muutamalla sopivaan kohtaan suunnitellulla väriteeman kasvilla.  Lisäksi osa ihmisistä on erityisen mieltyneitä tai jopa hurahtaneita tiettyyn väriteemaan... ja niitä kasveja sitten metsästetään ja kerätään omaan puutarhaan. Ja mikäs sen ihanampaa, kuin on omaa silmää miellyttävä upea väriteema omassa puutarhassa.


Erilaiset persikansävyiset kukat...

Puutarhassa kukkien väreissä on edelleen yksi kukanväri isona trendinä eli nämä persikansävyiset kukat. Niitä on todella paljon yksivuotisissa kylvökukissa, daalioissa ja leinikeissä. Niitä löytyy myös monivuotisissa perennoissa, kuten tarhakurjenmiekoissa.

Tämä kuva on niistä meidän oudonvärisistä tarhakurjenmiekoista ja nythän ne ovat siis tosi trendikkään värisiä kaunottaria.
Tämän postauksen ensimmäisessä kuvassa on upea Itoh-hyridi pioni `Julia Rose`.

Mustat ja hyvin tummat kukat väriteemana...

Mustat kukat ja niiden kerääminen omalle pihalle selvästi kiehtoo osaa meistä. Monivuotisissa kasveissa on vähän ns. mustia kukkia. Sen sijaan niitä on hyvin tarjolla yksivuotisissa kesäkukissa. Kukkaa läheltä katsottaessa se on yleensä hyvin tummanviininpunainen tai tummaliila. Kauempaa katsottuna ne näyttävät kyllä ihan mustilta.

Kuvan mustat orvokit löysin toissa vuonna meidän torilta. Ne oli syötäviä eli kasvatettu niin, että niitä on turvallista syödä. En tosin raaskinut syödä yhtään niistä😊

Tummalehtiset kasvit edelleen puutarhatrendi...

Tummat värit selvästi kiehtovat, sillä tummalehtiset kasvit ovat edelleen väriteemoista suosittu trendi. Tummalehtisiä kasveja löytyykin paljon monivuotisista pihakasveista, kuten heisiangervoissa, happomarjoissa ja keijunkukissa. Myös yksivuotisissa terassikasveissa on tummalehtisiä.
Osa rakastaa näiden tummanpuhuvaa ulkoasua ja osa kokenee ne liian synkiksi.
Huomasin tässä samalla, että enpäs olekaan kirjoittanut tänne blogiin yhtään meidän tummalehtisistä kasveista. Täytyypäs muistaa ottaa niistä kesällä kuvia.

Hopean ja harmaan väriteemat puutarhassa...

Tummien värien vastakohtana on hopean ja harmaan väriteema. Niitä löytyy myös paljon monivuotisissa kasveissa ja toki myös yksivuotisissakin. Harmaat ja hopean sävyt luovat puutarhaan valoisuutta. Niistä saa hienostuneita kokonaisuuksia, kun yhdistää niitä vaaleanlilan sävyisiin kukkiin. Ne sopivat upeasti muidenkin värien kanssa samaan kasviryhmään. Kuvassa on hohtopiikkiputki.

Valkoiset kukat ja Kuupuutarhat puutarhatrendinä...

Valkoiset kukat ja etenkin Kuupuutarhat ovat kasvava puutarhatrendi tänä vuonna. Kuupuutarha vaaleine kukkineen luo puutarhaan syvempää merkitystä. Siinä myös huomioidaan muutakin kuin kukkien värisävyt.

Oman Kuupuutarhani muutokset on vielä hieman kesken, sillä vasta nyt talvella ehdin suunnitella sinne kasvit. Ehkäpä muistatkin, että siellä oli yksi kohta, josta vanhat kasvit kuivuivat pitkänä kahden kuukauden sateettomana jaksona. Kohdassa on jo maata parannettu, joten se on vain uusia kasveja vailla. Siitä kirjoittelen lisää keväällä.

Väriteeman suunnittelu puutarhaan...

Kun lähtee suunnittelemaan väriteemaista puutarhaa tai sen osaa, niin ensimmäisenä tutkitaan paikan olosuhteet. Siten kasvivalinta onnistuu ja kasvit lähtevät hyvään kasvuun. Se tekee myös pihasta helppohoitoisemman.

Miten väriteeman kasvit kannattaa sijoittaa, jotta kokonaisuudesta tulisi kaunis, riippuu ihan puutarhan tyylistä. Ne sommitellaan erilailla runsaskukkaisessa tyylissä kuin selkeän modernissa tyylissä. Toki tyylejä on paljon muitakin ja on myös se "tavallinen kotipiha". 

Sommittelusta ja yleensäkin kasvien valinnasta opit Sarin pihasuunnittelun verkkokurssilla. Kasvivalinnassa on myös hyvä ottaa huomioon pihan helppohoitoisuus, siten ei vahingossakaan käy niin, että kasvit tekevät pihasta tosi työlään.
Kurssilla opit myös piirtämään käsin paperille pihasuunnitelmaa, helpolla mittakaavalla. Siten saat piirrettyä omasta pihastasi toimivan pihasuunnitelman.

Sarin pihasuunnittelukurssi verkossa on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.


Puutarhatrendit 2025...

  • Pölyttäjille kukkia on yksi isoimmista ja suosituimmista puutarhatrendeistä tänä vuonna pihoilla ja puutarhoissa sekä myös puistoissa


Olisi tosi kiva kuulla, onko sinulla pihallasi jokin väriteema? Ja millainen?


Puutarhaterveisin Sari




keskiviikko 15. tammikuuta 2025

Keltakurjenmiekka perenna ja luonnonkukka

 
Näyttävä keltakurjenmiekka on monivuotinen helppo perenna ja luonnonkukka. Sillä on paljon hyviä ominaisuuksia ja sen takia sitä voisi käyttää enemmänkin puutarhoissa. Olen jo aiemmin kirjoitellut meidän pihan eri kurjenmiekoista, joten nyt on tämän keltakurjenmiekan vuoro.

Keltakurjenmiekan näyttävä lehdistö...

Itse pidän keltakurjenmiekan lehdistöstä jopa enemmän kuin sen kukinnasta. Tämä kuva on heinäkuun lopulta, jolloin sen kukinta oli jo ohi.
Keltakurjenmiekan lehtien kärjet kaartuvat kauniisti ja siten näyttävät hieman heinämäisiltä. Moni onkin laittanut sitä pihalleen, korkeiden heinien sijasta, etenkin jos heinien talviasu ei miellytä silmää. 

Hyvä kukkapenkkiin ja luonnontilaiselle alueelle...

Keltakurjenmiekka on siis tosi monipuolinen pihasuunnittelun näkökulmasta. Meillä se on ollut kukkapenkissä, josta se siirrettiin luonnontilaisemmalle alueelle kohtaan, jossa maa on kosteampaa.

Rehevästi kasvaessaan se on noin 120 cm korkea ja siten se näkyy hyvin muiden kasvien seasta. Kuva on kesäkuun puolesta välistä, jolloin keltakurjenmiekat kukkivat meillä aurinkoisena kesänä. Sen kukinta-aika siis vaihtelee kasvupaikan mukaan ja yleensä se kukkii kesä-heinäkuun vaihteessa.



Keltakurjenmiekka ja sen siemenkodat...

Kotimaisella luonnonvaraisella keltakurjenmiekalla on siis keltaiset kukat ja se kasvaa noin 120 cm korkeaksi. Se on erittäin talvenkestävä perenna. Sitä löytyy myynnistä joiltakin kotimaisilta perennataimistoilta. 
Luonnonvarainen keltakurjenmiekka on muuten Kymenlaakson maakuntakukka.
Keltakurjenmiekasta on myös lajikkeita, kuten keltakirjavalehtinen sekä muunnos, jolla on hyvin vaaleankeltaiset kukat. Ne on hieman talvenarkoja.

Luonnonvarainen keltakurjenmiekka tekee näyttävät siemenkodat, mitkä lisäävät sen kauneutta kukinnan jälkeen. Se myös lisääntyy siemenistä.

Keltakurjenmiekan hoito...

Keltakurjenmiekka (Iris pseudacorus) viihtyy tuoreessa, kosteassa ja märässä multamaassa ja kestää hyvin hetkellisen kuivuudenkin. Parhaiten se kukkii aurinkoisella paikalla, mutta viihtyy myös puolivarjossa.  
Sitä ei tarvitse hoitaa lainkaan, jos se on istutettu hyvälle paikalle. Jos se kasvaa heikosti, sitä voi hieman lannoittaa keväällä.

Lisää postauksia kurjenmiekoista...

Puutarhassamme kasvaa muitakin kauniita kurjenmiekkoja, joista laitan omat postaukset myöhemmin. Siellä on esimerkiksi yksi aivan ihanalle tuoksuva ja siitä vaaleankeltaisestakin taitaa vielä puuttua oma postaus. 
Kurjenmiekat ovat kyllä niin sykähdyttävän upeita 😍


Olisi kiva kuulla, kasvaako tätä keltakurjenmiekkaa teidän kenenkään muun pihalla? 



Puutarhaterveisin Sari