perjantai 18. huhtikuuta 2025

Erikoisempia narsisseja ja orvokkeja

 

Olen niin iloinen, että löysin näitä erikoisempia narsisseja ja orvokkeja, sillä perinteiset keltaiset pääsiäisnarsissit eivät kuulu suosikkeihini.  Ja muutenkin kukkien uudet lajikkeet eli uudet värisävyt kiehtovat aina, sillä vaihtelu virkistää vai miten sitä sanotaankaan. Nyt tänä keväänä tein tällaisen violetin ja persikansävyisen asetelman, mikä on minusta aika ihana.


Erikoisempia narsisseja...

Näiden kukkien väritys on tosi upea vaaleanpunertavan persikkainen. Kukan mallikin on kivan luonnollinen ja muistuttaa vähemmän jalostettuja narsisseja. Siinäkin mielessä nämä ovat erikoisempia narsisseja näin ruukkukukkana.
Otin tämän kuvan kymmenen päivää sitten ja oikeassa reunassa näkyy hyasinttikin vielä nupullisena. 

Ihania erikoisempia orvokkeja...

Tähän orvokkiin ihastuin heti, kun näin sen. Laitoinkin siitä silloin heti instaan kuvan. Sen violetin kukan keskustassa on ikään kuin ruosteenruskeaa sävyä. Pienikukallisten orvokkien tapaan se näyttää olevan runsaskukkainen. Siinä on siis paljon nuppuja tulossa.

Orvokkien valikoima on aika samanlainen vuodesta toiseen, joten heti kun löydän erikoisempia orvokkeja, niin ostan niitä.  Onneksi meidän lähipuutarha Ruotin Puutarha kasvattaa aina kaikenlaista erikoisempaakin ja jänniä uusia lajikkeita. Sieltä itse asiassa olen ostanut nämä kaikki tämän postauksen kasvit.

Heidän torikojustaan löysin nyt viimeksi tällaisen upean rimpsureunaisen orvokin. Nyt on niin viileää, ettei kukka vielä ole kehittynyt tämän pidemmälle. Sen ruukussa on toinenkin rimpsureunaisen orvokin taimi, jonka kukka on hieman erilainen. Se näkyy edellisessä kuvassa, pienikukallisten orvokkien takana.
Kuvan vasemmassa alakulmassa pilkistää ruohosipuli, joka talvehti siinä kasvatusaltaan kulmassa. 

Violetti hyasintti tuoksuu niin ihanasti...

Narsissien ja orvokkien kanssa on myös näyttävän värinen violetti hyasintti. Onkin tosi kiva, kun näitä erikoisempia värejä löytyy ruukkukukkana myös näin keväällä. Tämä on siitä jännä, että yhdestä sipulista kasvaa kolme kukkavanaa. Kun näin sen, niin pakkohan se oli heti ostaa. Selvästi haalin näitä erikoisempia kukkia 😊
Tämä tuoksuu niin huumaavan ihanasti lämpimänä päivänä. Väriltäänkin se sopii loistavasti tähän kokonaisuuteen.

Keväinen asetelma narsisseista ja orvokeista...

Tältä näyttää tänään kasvatuslaatikon asetelma, johon olen laittanut näitä erikoisempia narsisseja, orvokkeja ja hyasintin. Tämä on tosi kaunis kokonaisuus, ainakin omasta mielestäni. Tummalehtinen kasvi on keijunkukka. Sekin sopii niin kivasti näiden muiden kukkien värisävyihin.

Lisää pääsiäiskukka-asetelmia...


Viileää kestävät kukat kevätkukkina...

Narsissit, helmililjat ja muut sipulikukat on hyviä kevätkukkina, koska ne kestää viileää. Kun ne on ollut useamman päivän ulkona, niin ne karaistuvat ja kestävät pienen yöpakkasen. Samoin on orvokkien kanssa.

Narsissit ja orvokit on ollut parvekkeella koko huhtikuun. Kun oli yöpakkasia, niin suojasin ne peitteillä. Itse asiassa ne kasvavat vielä ostoruukuissaan, jotta sain ne suojattua helpommin. Eli narsissiruukun nostin lattialle ja muut laitoin tiiviimmin, jotta suojapeitteet eivät paina kukkia rikki.

Tummalehtinen keijunkukka on perenna eli monivuotinen kukkapenkkikasvi. Sen uudet lämpimässä kasvaneet lehdet on herkkiä pakkaselle, joten sen takia sekin oli suojapeitteen alla.

Eli näiden kevätkukkien kanssa on hyvä seurata sääennustetta ja tarvittaessa laittaa suojat niille tai ottaa ne sisälle viileään pakkasyöksi. Toki ne voi ottaa huoneenlämpöönkin, mutta viileässä ne pysyvät kauniimpina.

Mukavaa pääsiäisen aikaa!


Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 16. huhtikuuta 2025

Kuupuutarha huhtikuussa

 

Näin huhtikuussa Kuupuutarha kukkii upeasti. Krookukset ovat jo lakastuneet ja nyt seuraavat sipulikukat kukkivat peittäen maan. Puutarhamme on niin vanha, että  näitä kevään kukkijoita on todella paljon. Ne siis ovat lisääntyneet itse siemenistä. Aika ihania, vai mitä? Kuvissa näkyy myös se näyttävä puuvartinen pioni, josta olen kirjoitellut aiemmin.


Valkoisten kukkia puutarha...

Kuupuutarha on eräänlainen valkoisten kukkien puutarha. Sen suunnittelussa huomioidaan myös muitakin asioita, vaikka valkoiset kukat ovat yleensä pääteemana. Siellä voi olla muunkin värisiä kukkia.

Kuvassa on vanhat laventelit, joita en ole vielä leikannut. Teen sen tietysti kuun mukaan ja vasta huhti-toukokuun vaihteessa, kevään etenemisestä riippuen.
Kesäisiä kuvia kukkivista laventeleista näet Laventelit leviää ruusupenkissä -postauksessa. 

Puuvartinen pioni hyvässä kasvussa...

Edellisessä kuvassa näkyi myös tämä puuvartinen pioni. Se näyttää talvehtineen erittäin hyvin tänä vuonna ja on jo hyvässä kasvussa. Sitäkään en vielä ole leikannut, vaan odottelen ainakin reilun viikon.

Tästä kuvasta hyvin näkee, miten se on kasvattanut uudet alut oksien päistä. Punertavan liuskoittuneista kasvaa lehdet ja lehtien keskeltä pilkistää jo vihertävä nupun alku, kummassakin versossa.
Näet kuvia sen isoista kukista Puupioni kukassa vau! -postauksesta. Se on nimittäin todella näyttävä kukkiessaan runsaasti kesäkuussa.

Viime vuonna se kukki vain vähän, koska sen versot vioittuivat talvella. Sitä edellisenä kesänä se kyllä kukki hyvin, tosin selvästi kuivuudesta ja paahteesta hieman kärsien. Nyt toivotaan, että loppuviikosta sataisi, kuten sääennuste lupaa. Eli puuvartisen pionin runsas ja upea kukinta on miltei juhlahetki, sillä sitä ei näe joka vuosi. 

Nyt siis peukut pystyyn, että tänä kesänä pääsemme ihastelemaan sen sykähdyttävän upeaa kukintaa.

Kuupuutarha tuoksuu ihanasti...

Näin huhtikuun puolessa välissä Kuupuutarha kukkii valkoisenaan ihanasti tuoksuvaa posliinihyasinttia. Sen tuoksu leijailee tuulen mukana välillä ihan rapulle asti. 

On sykähdyttävän lumoavaa tulla sisältä ulos ja laskeutua portaita alas tuoksuvaan puutarhaan. Samalla kuunnellen mustarastaiden ja muiden pikkulintujen ihanaa linnunlaulua. Hetki on niin lumoava, että kaikki muu jää. 

Uusi kasviryhmä keväämmällä...

Nyt parhaillaan kukkii ja tuoksuu upeasti myös uudessa kasviryhmässä. Siellä kasvaa sitä samaa tuoksuvaa posliinihyasinttia. Niitä kasvoi siinä ennestäänkin, ne olivat vain hetken aikaa ylös kaivettuna, kun kaivoimme kohdan maata.

Tilasin jo muutamia uusia taimia siihen. Syksyllä emme ehtineet tehdä kohtaa loppuun asti, vaan se siirtyi nyt keväälle. Se oli oikeastaan hyvä, sillä ehdin talven aikana suunnitella ryhmää rauhassa.

Sinne on tulossa pikkutöyhtöangervoa ja peittokurjenpolvea. Toisesta kohtaa aiomme siirtää sinne kurjenkellon. Ehkäpä jotain muutakin laitan vielä sinne. 

Mitä muita kasveja Kuupuutarhassani kasvaa, siitä lisää Elokuun Kuupuutarhan suunnittelua -postauksessa.


Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 13. huhtikuuta 2025

Kevään ensimmäinen perhonen

 

Tänään kevään ensimmäinen perhonen lenteli puutarhassamme ja nyt olikin pitkästä aikaa lämmin päivä. Perhoset ovat niin ihania, etenkin nämä kevään ensimmäiset. Ne suorastaan pysäyttävät ja lumoavat ihastelemaan, kesken puutarhatöiden. Siksi olikin aivan super ihanaa, nähdä tämä kevään ensimmäinen perhonen ja seurata sen lentelyä kasviryhmästä toiseen.


Sitruunaperhonen kevään ensimmäinen perhonen...

Osa perhosista talvehtii toukkana, osa kotelona ja osa aikuisena. Sitruunaperhonen on usein kevään ensimmäinen perhonen, koska se talvehtii aikuisena. Se talvehtii lähellä maanpintaa, joten puutarhassa ei kannata aloittaa haravointia ja kasviryhmien putsausta liian aikaisin.
Tänä keväänä puutarhassamme kevään ensimmäinen perhonen oli siis tämä sitruunaperhonen. Jonain vuonna se on ollut nokkosperhonen, joka myös talvehtii aikuisena.
Kevään ensimmäinen perhonen on kiva merkki kevään etenemisestä ja lämpimien säiden saapumisesta.

Kukkia perhosille ja pörriäisille...

Toissa kesänä meidän alueellamme oli perhoskato eli kesällä ei ollut perhosia juuri lainkaan. Puutarhassamme on yleensä paljon perhosia ja pörriäisiä, koska kukkia on niin paljon. Sen takia perhoskato oli niin havahduttavaa. Se kuulemma johtui kevään kuivuudesta ja säästä.

Perhoskato sai minut lisäämään kukkia vielä enemmän ja etenkin parhaita perhoskasveja. Siitä olenkin kirjoitellut tänne aiemmin. Usein hyvät perhoskasvit ovat myös hyviä muille pölyttäjille, kuten pörriäisille. 

Tänään tuuli sen verran, että mehiläisiä näkyi aika vähän. Melkeinpä pullukoita kimalaisia oli enemmän.


Kukkien lisääminen pörriäisille on muuten todella suosittua, mikä on erittäin hyvä asia. Puutarhatrendi 2025 - Pölyttäjille kukkia -postauksessa lisää aiheesta.

Viimeinen krookus ja kimalainen...

Krookukset ovat jo melkein kaikki lakastuneet. Kukkanurmikolla näkyi yksi isokukallinen krookus hieman varjoisammalla paikalla. Ja siinä pörräsi kimalainen.

Leppäkerttu heräilee...

Tänään näin myös kevään ensimmäisen leppäkertun. Nekin talvehtivat aikuisina. Tämä oli niin vikkelä, että hyvä kun sain otettua kuvan. Se laskeutui kivimuurilta alas nurmikolle.

Puutarhan kevätsiistiminen oikeaan aikaan...

Kevään ensimmäinen perhonen ja leppäkerttu on hyvä merkki siitä, että kohta puoliin voi aloittaa puutarhan kevätsiistimisen. Ennen ei kannata haravoida, leikata perennojen varsia tai muutekaan siistiä perennapenkkejä. Siistimisessä voi tuhota huomaamattaan nämä talvehtivat hyönteiset.

Koska näin ne vasta tänään, niin odottelen vielä hetken, ennen kuin aloitan kevätsiistimisen. Tietysti teen sen kuun mukaan, niin kuin kaikki puutarhatyöt.


Olisi kiva kuulla, oletko jo nähnyt kevään ensimmäiset perhoset?


Puutarhaterveisin Sari

perjantai 11. huhtikuuta 2025

Helppohoitoinen piha tulevaisuudessakin

 

[Sarin puutarhakurssit - Puutarha Studio mainos] Miten saada helppohoitoinen piha, joka myös pysyy sellaisena jatkossa. Usein nimittäin näkee uudehkoja pihoja, jotka ovat muuttuneet tosi työläiksi hoitaa. Tässä siis vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon heti alusta asti, jos haluaa helppohoitoisen pihan.

Ensinnäkin piha kannattaa jo alkujaan suunnitella helppohoitoiseksi. Sen lisäksi se on hyvä rakentaa niin, että piha on helppo hoitaa jatkossa. Kun vielä muistaa kasvien ja nurmikon alkuvuosien hoidon, niin pihasta muodostuu muutamassa vuodessa helppohoitoinen. Se on myös jatkossa helppo pitää sellaisena. Tämä koskee niin uutta kuin vanhaa pihaa.


Suunnittele piha helpoksi hoitaa...

Helppohoitoinen piha on sellainen, että kasveja ei tarvitse kastella jatkossa, rikkaruohojen kitkemistä on mahdollisimman vähän, kasveja ei tarvitse uusia eikä suojata sekä kasveja ei tarvitse pitää leikkaamalla pienenä.

Joten suunnittele pihan kasvit niiden paikkaan sopiviksi! Voit suunnitella koko pihan itse, siitä lisää Itse tehty pihasuunnitelma on riittävän hyvä -postauksessa.


Helppohoitoinen piha ja sen kasvit...

Silloin hellekesänä ei tapahdu näin, että kasvit kuivuvat, kuten kuvassa on käynyt. Kukat ja perennat ovat erittäin helppoja hoitaa, kun ne on valittu helppohoitoisista ja tietysti kasvupaikan mukaan. Sarin pihasuunnittelukurssilla onkin ensi viikolla Perennoilla helppohoitoisuutta -live verkossa tähän aiheeseen liittyen.


Muista myös kasvien koko...

Toinen tärkeä asia kasvien valinnassa helppohoitoiselle pihalle, on muistaa huomioida tilan koko. Esimerkiksi kuvan iso pensas on suunniteltu aivan liian lähelle katua. Sen takia sitä joudutaan leikkaamaan joka vuosi, jopa kaksi kertaa.

Rakenna pihaa sen ylläpito mielessä...

Pihan rakentamisessa on hyvä pitää koko ajan mielessä myös pihan hoito. Sillä vaikka piha olisi suunniteltu helppohoitoiseksi, niin pihan rakentamisvaiheessa voidaan tehdä piha tosi vaikeahoitotoiseksi. 
Esimerkiksi kasvit voidaan vahingossa istuttaa niin, että ne eivät lähde hyvään kasvuun, jolloin ne vaativat lisähoitoa. Se lopulta harvoin edes auttaa.

Tai piha voidaan tehdä niin, että siitä tulee työläs hoitaa ja kasvi kuolee väärään istutustapaan, kuten kuvassa. Tulevaisuudessa tämä kohta pitää uusia.


Muista pihan tärkeä alkuhoito...

Uudet istutukset ja nurmikko lähtevät hyvään kasvuun, vain jos ne saavat huolellista alkuhoitoa. Yleensä se on kastelua ja rikkaruohojen kitkemistä sekä joillakin kasveilla myös muuta. Mitä huolellisemmin alkuhoito on tehty, sitä nopeammin piha muuttuu helppohoitoiseksi, jos se on suunniteltu sellaiseksi. Ja myös rakennettu oikein.
Tässä kuvassa rikkaruohot ovat kasvaneet rehevästi ja korkeammiksi, mitä istutetut taimet. Lähiaikoina ne pudottavat multaan siemenet eli jatkossa tästä tulee rikkaruohomeri. Mitkään maanpeitekasvit tai pensaat eivät pärjää alkuvuosina rikkaruohoille.

Sen takia kasvialueiden, kuntan ja nurmikoiden oikea istutustapa ja alkuhoito ovat todella tärkeitä, kun haluaa helppohoitoisen piha.


Tavoitteena helppohoitoinen piha...

Ensimmäiseksi voit miettiä, mitkä puutarhatyöt koet työlääksi tai vaikeiksi. Niitä voi minimoida pihalla. Jos sinulla ei ole kokemusta pihan hoidosta, voit kysyä siitä tutuilta, joilla on ollut piha useamman vuoden. 
Tämä koskee niin uutta pihaa, kuin vanhan pihan uudistusta.

Mistä lähteä liikkeelle...

Voit itse lähteä suunnitelmaan helppohoitoista pihaa Sarin pihasuunnittelukurssin avulla. Se on verkkokurssi, jota voi edetä oman aikataulun mukaan ja omaan tahtiin.

Kurssia edetessä siellä tulee monessa kohdassa esille pihan helppohoitoisuuteen liittyviä asioita. Kun etenet suunnittelua järjestyksessä, valitset sitä mukaa pihallesi helppohoitoisia kasveja. Samoin sijoitat eri asiat niin, että piha pysyy helppohoitoisena myös tulevaisuudessa.

Tee piha helppohoitoiseksi...

Kun suunnitelmasi alkaa olla valmis, voit lähteä rakentamaan pihaa sen mukaan. Tarkista, että kasveille tulee riittävästi multaa, jotta kasveja ei tarvitse kastella kuivana kesänä jatkossa. Pidä koko ajan mielessä, miten tekemäsi asiat vaikuttavat pihan hoitoon.
Löydät tähän paljon tietoa ja ohjeita Pihan toteutus ja istuttaminen -verkkokurssilta.

Se varmistaa, että pihalla kaikki tulee tehtyä oikeilla tavoilla, jolloin ei tarvitse myöhemmin uusia väärin tehtyjä kohtia. Verkkokurssilta löytyy myös ohjeet kasvien ja nurmikon alkuhoitoon.

Verkkokurssit ovat siis yritykseni Puutarha Studion ja löytyvät https://www.sarinpuutarhakurssit.fi/ -verkkokurssialustalta.


Helppohoitoinen piha saadaan siis siten, että ensin suunnitellaan piha helppohoitoiseksi niin, että se on myös tulevaisuudessa helppo hoitaa. Sen lisäksi piha rakennetaan oikein, pitäen koko ajan mielessä tavoite helppohoitoisesta pihasta. Lopuksi pihan alkuvuosien hoito tehdään huolella... lopputuloksena saadaan helppohoitoinen piha.


Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 9. huhtikuuta 2025

Kesäasterin kasvatus siemenistä

 

Leikkokukaksi sopivan kesäasterin kasvatus siemenistä on tosi helppoa. Viime kesänä innostuin kasvattamaan näitä hempeän värisiä ja kerrottukukkaisia kesäastereita. Niitä välillä kutsutaan kiinanastereiksi sekä näitä muhkean kerrottukukkaisia myös pioniastereiksi. Ne ovat siis yksivuotisia kukkia. Postauksen lopulla on tarkemmat kylvö- ja kasvatusohjeet.


Kesäasterin siementen kylvö huhtikuussa...

Kesäasterin siemenet kylvetään esikasvatukseen huhtikuussa. Itse kylvin siemenet näin hajakylvönä eli rasiassa olevan mullan pinnalle ripottelin siemenet harvakseltaan. Peitin siemenet mullalla niin, että siemenet jäivät noin 1 cm syvyyteen.

Sen jälkeen kastelin multaa ja peitin kylvörasian läpinäkyvällä muovilla, jossa on pienet ilmaraot. Siemenet itivät ihan huoneenlämmössä.

Pienet taimet koulin taimikennoon...

Kun siemenistä kasvaa pienet taimet, ne koulitaan omiin ruukkuihin vahvistumaan. Koska teen kaikki siementen kylvöt ja muut puutarhatyöt kuun mukaan, niin koulin nämä kesäasterin taimet noin kuukauden kuluttua kylvöstä kuvan taimikennoon. Näin saan mahtumaan ikkunalle paljon taimia.
Kuvassa taimet ovat jo kasvaneet taimikennossa jonkin aikaa ja on kesäkuun alkupäivät.
Kuun mukaan hyvän kylvöjakson näet täältä blogista Kastelupäivät ja kuu -sivulta

Pienet taimet helppo istuttaa maahan...

Istutin taimet heti ulos, kun yöpakkasriski oli ohitse ja kuun mukaan hyvä istutuspäivä. Meillä täällä Uudellamaalla se on yleensä kesäkuun alku.

Tältä taimi näytti uuteen kasviryhmään istutettuna. Olimme sekoittaneet jo etukäteen maahan puutarhakompostimultaa, jotta maa olisi hyvässä kasvukunnossa taimille.

Heinäkuussa rehevää kasvua ja kukkia...

Kuvassa siemenpussin vasemmalla puolella on kesäasterin taimi. Tässä vaiheessa sen alkaa jo tunnistaa lehdistä. Istutin taimia kahteen eri kohtaan ja tämä on kasvimaan kukkaryhmästä.

Kesäasteri haaroittui hyvin eli se teki useita kukkavarsia. Kuvassa alkaa jo näkyä niiden nuppuja varsien päissä. Punainen kukka kuuluu punahatulle eli tämä kuva on uudesta kasviryhmästä, jossa oli perennoja, pensaita ja daalioita.

Kesäasterit kukkivat loppukesästä pakkasiin asti. Kukat kestivät tosi pitkään hyvinä. Otin niitä myös maljakkoon tästä uudesta kasviryhmästä. Kirjoitin siitä myös Kesäasteri hyvä maljakossa -postauksen

Kesäasterin kasvatus siemenistä...

Tässä vielä tiivistelmä kesäasterin, kiinanasterin ja pioniasterin kasvatuksesta. Niistä on paljon lajikkeita, joiden kukkien väritys vaihtelee ja samoin niiden korkeus.

Kesäasterin kylvöohje:

  • Siementen kylvöaika on huhtikuu
  • Siemenet kylvetään noin 1cm syvyyteen ja kastellaan
  • Peitetään läpinäkyvällä muovilla, jossa ilmarakot
  • Multaa ei saa päästää kuivumaan
  • Kylvöstä pidetään noin 20 asteen lämpötilassa
  • Taimet ilmestyvät mullan pinnalle 1-2 viikon kuluttua

Hoito-ohje kasvupaikalla:

  • Istuta taimet ulos touko-kesäkuussa, kun yöpakkaset ovat ohi
  • Istutusväli 20-30 cm
  • Aurinkoinen paikka takaa runsaan kukinnan
  • Mullan on hyvä olla ravinteikasta ja läpäisevää
  • Kastele kesäastereita tarvittaessa eli älä päästä multaa kuivumaan
  • Voit myös lannoittaa, jos maa ei ole ravinteikasta
  • Leikkaa lakastuneet kukat pois, jotta kasvaa uusia nuppuja
Kesäasterin kasvatus siemenistä on siis tosi helppoa. Kun haluaa kasvattaa leikkokukkia, niin ne ovat yksi hyvä vaihtoehto jo upeiden värienkin takia. 


Olisi kiva kuulla, onko teistä joku kasvattanut näitä kesäastereita, kiinanastereita tai pioniastereita?


Puutarhaterveisin Sari





sunnuntai 6. huhtikuuta 2025

Näin varaudut kesän kuivuuteen - omavaraisuus kotipihalla

 
Pitkät sateettomat jaksot on haaste puutarhassa. Joten tässä vinkkejä, miten varaudut kesän kuivuuteen. Tai jos olet kesällä reissussa pidemmän aikaa, niin näistä voit löytää puutarhaasi apua. Vesi on kasveille, etenkin yksivuotisille hyötykasveille, todella tärkeä heti siementen kylvöstä alkaen. Jos kasvi kärsii kuivuudesta, se voi kuolla tai se ei tuota satoa. 


Kompostimultaa maan mikrobeille...

Silloin kun maa on hyvässä kasvukunnossa eli maan mikrobitoiminta on runsasta, kasvit voivat hyvin. Ne kestävät hellettä, kuivahtamista ja muita "kasvien stressejä" paljon paremmin. Sen takia kannattaakin lisätä viljelylaatikoihin ja kasvimaalle joka vuosi kompostimultaa, sillä se parantaa maan mikrobitoimintaa.

Biohiili sitoo vettä kasvien käyttöön...

Ennen kuin keväällä kylvät siemenet tai istutat taimet, lisää maahan biohiiltä. Hyvälaatuinen biohiili varastoi vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvien käyttöön. Se myös lisää maan mikrobitoimintaa, joten hyötykasvien multaan kannattaa aina lisätä biohiiltä.
Sitä ei tarvitse laittaa kuin kerran, sillä se pysyy maassa toimivana kymmeniä eli jopa satoja vuosia.

Valitse kasvit ja niiden paikat ajatuksella...

Puutarhassa yksi perusasioista on valita kasvit paikan olosuhteiden mukaan. Esimerkiksi kuvan herne ei viihdy hellekesänä aurinkoisella paikalla kuivassa maassa. Mutta varjoisammalla paikalla se jaksaa tuottaa satoa.
Eli kuivana kesänä paikka, johon paistaa koko päivän aurinko ei ehkä olekaan paras paikka kaikkien kasvien viljelyyn.

Mullan pinnalle maatuvaa katetta...

Kun kasvit on istutettu tai siemenet kylvetty maahan, peitä mullan pinta maatuvalla katteella. Se pitää maan kosteampana ja samalla auttaa myös maan mikrobitoimintaa. Sekä estää uusia rikkaruohoja kasvamasta kohtaan. Maatuva kate pitää myös maan viileämpänä hellekesänä eli siitä on paljon hyötyä kasveille ja maalle.
Tässä kuvassa katteena on syksyisiä puiden lehtiä. Katteeksi sopisi myös ruohokate yms.

Kastele järkevästi...

On kasveja, joiden multa pitää olla tasaisen kosteaa. Jos multa kuivuu liikaa, kasvin maku muuttuu kitkeräksi tai tomaatit halkeilevat herkästi.
Joten sellaiset kasvit on helpointa kasvattaa kuivana kesänä kastelualtaissa tai altakasteluruukuissa. Silloin ne pärjäävät monta päivää yhdellä vesisäiliön täyttämisellä. Helpottaa paljon puutarhanhoitoa.

Jos kastelet maan pintaa hellepäivinä, niin tee se aamulla tai illalla, jotta vesi ei heti haihdu ilmaan. Me emme koskaan kastele maata iltaisin, koska se houkuttaisi siruetanoita kasteltuun kohtaan. 
Kastele niin, että maa kastuu riittävän syvältä. Kun maan pinnalla on maatuvaa katetta, maa pysyy  pidempään kosteana. Jos katetta ei ole, maa kuivuu nopeasti ja joudut kastelemaan useammin.
Tässä kuvassa maan pinta näkyy eli siinä ei ole katetta. Multa tulee kuivumaan lämpimänä ja aurinkoisena päivänä yllättävän nopeasti.

Näin varaudut siis kesän kuivuuteen...

  • Lisää kompostimultaa vuosittain, jotta maan mikrobitoiminta pysyy hyvässä kunnossa
  • Lisää maahan biohiiltä 
  • Valitse kasvit tarkasti kasvupaikan olosuhteiden mukaan
  • Peitä mullanpinta maatuvalla katteella
  • Kastele järkevästi tai käytä kastelualtaita tietyillä kasveilla

Vesi voi loppua - oletko varautunut siihen?

Pitkät sateettomat jaksot aiheuttavat sen, että pohjaveden pinta laskee. Se voi tarkoittaa vedenottamoilla vesipulaa, jolloin vettä ei saa käyttää kasteluun. Toivottavasti näin ei kuitenkaan tule käymään.

Vesi voi myös pilaantua, jolloin se ei käy juomavedeksi. Sellaisella vedellä ei voi myöskään kastella syötäviä kasveja. Näin voi käydä vedenottamolla tai omalle kaivolle. Toivottavasti näinkään ei käy.

Järvivettä, jossa on sinilevää, ei saa käyttää syötävien kasvien kasteluun, koska sitä ei saa juoda.

Onkin hyvä miettiä, miten saa viljeltyä hyötykasveja, jos ei olekaan vettä käytössä. Oletko varautunut siihen? 



Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.


#suuntanaomavaraisuus2025 -sarjan huhtikuun yhteispostaukseen osallistuivat seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1


Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2025/

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2025/04/nain-varaudut-kesan-kuivuuteen.html

perjantai 4. huhtikuuta 2025

Pihakuulumisia huhtikuun alusta

 
Tässä pihakuulumisia huhtikuun alusta, jolloin oli hurjan lämpimiä päiviä. Ne ovat saaneet krookukset kukkimaan upeasti ja muutenkin herätellyt puutarhan talviunilta. Pensaiden leikkaus on meillä vielä kesken. Sillä ei onneksi ole kiire, joten odotellaan hyviä leikkauspäiviä.

Pörriäisiä uskomaton määrä...

Lämpimät päivät toivat ihan uskomattoman määrän mehiläisiä krookusten kukkiin. Muutamassa kohdassa pihaa kuului kova surina ja siitä laitoinkin videon instaan. 
Meidän puutarhassa kasvaa satoja krookuksia ja jännästi näissä kahdessa kukassa oli kummassakin kolme mehiläistä yhtä aikaa. Krookuksissa taisi olla jotain hyvin erityistä 😊

Fasaanit ja mustarastaat pöyhivät...

Näiden fasaanien sekä mustarastaiden puuhia pitää nyt hieman seurata, sillä ne pöyhivät ja kuopivat kukkapenkkejä. Se ei yleensä haittaa, mutta viime vuonna istutetut taimet ja muuten herkät kasvit voivat vioittua pahasti lintujen touhuista. Ollaan jo varaudutta laittamaan esteitä kasvien päälle, jos sille alkaa olla tarvetta.

Marskinlilja heräilee kasvuun...

Puutarhassa on aina tietyt kasvit, joiden kasvuunlähtöä alkaa seurata heti, kun lumi sulaa. Yksi tällainen on upea marskinlilja, josta kuvia Näyttävä marskinlilja kukkii -postauksessa viime kesältä.
Nyt sen pullukkamaisia alkuja on jo tullut näkyviin maanpinnalle, jee! Saa nähdä, montako kukkavanaa se tekee tänä kesänä.

Uudet perennat huhtikuun alussa...

Tähän aikaan tulee myös tiiviisti seurattua viime vuonna istutettuja perennoja. Vähän jännittää aina miten ne selviävät ensimmäisen talven.
Kuvassa on mirrinminttu, jonka istutin ns. pikkutaimesta. Niistä kerroinkin jo tällä viikolla eli Perennojen pikkutaimet kasvaa nopeasti isoiksi -postauksessa.
Tässä näkyy jo paljon versojen alkuja ja myös krookusten alkuja.

Nämä espanjanunikon lehtimättäät ilahduttavat myös todella paljon. Ne näyttävät talvehtineen hyvin, vaikka kuulin messuilla, että se olisi yksivuotinen tai lyhytikäinen perenna. Onkin jännä seurata, miten se jatkossa käyttäytyy.
Edelleenkään ei olla siistitty kasviryhmiä, koska on luvattu reiluja yöpakkasia. Siistitään tämänkin alue vasta myöhemmin. Kuvassa espanjanunikkoa on kolme tainta jonossa, sinisestä krookuksesta vasemmalle.

Pensaat leikataan kuun mukaan...

Huhtikuu on hyvää pensaiden ja omenapuiden leikkausaikaa. Itse leikkaan kaikki kuun mukaan hyvinä päivinä, joten osa on jo leikattu ja osa odottaa vielä leikkaamista.

Näiden puutarhavadelmien leikkaus on vielä edessäpäin. Jätimme ne syksyllä leikkaamatta, koska edellisinä talvina rusakot olivat syöneet versot hyvin mataliksi. Nyt näyttää hyvältä, sillä tänä vuonna marjoja tekeviä versoja on paljon ja ne ovat säästyneet rusakoilta.
Tästä kuvasta näkyy myös hyvin, miten viime kesien kahden kuukauden sateettomat jaksot ovat heikentäneet vadelmien versojen kasvua. Toivottavasti tulevana kesänä sataa joka kuukausi😊

Pihakuulumisia uudesta kasviryhmästä...

Teimme siis viime kesänä uuden kasviryhmän, johon istutettiin hempeän väristä tarhaidänunikkoa sekä punahattuja, jotka olin kasvattanut siemenistä ja muitakin kasveja.

Syksyllä jätimme punahattuihin kukkavarret ja osassa oli jo siemenet kehittymässä. Nyt ne ovat mullanpinnalla. Saa nähdä lähteekö siemenistä kasvamaan taimia. Sitten kun putsaan tätä kasviryhmää, niin taidan hieman levittää näitä siemeniä paremmin mullanpinnalle.

Ihanat sinivuokot huhtikuun alussa...

Lämmin huhtikuun alku sai myös sinivuokot avaamaan kukkansa. Vaikka oli niin kuivat kesät, niin muutamassa kohdassa puutarhaamme näkyi myös kukkivia pieniä sinivuokon alkuja. 
Näitä varjelemme ja suojelemme, joten toivottavasti niitä tulee vielä lisääkin.

Näkyi myös valkovuokkoja nupulla, kukkivien lumikellojen ja kevätkellojen vieressä. Toki talventähdet ovat myös kukkineet jo pitkään. Lisäksi muutama posliinihyasintti ja kevättähti kukki jo pörriäisten ilona.

Tässä näitä pihakuulumisia huhtikuun alusta eli yllättävän paljon sipulikukkia on jo kukassa ja kasvit näyttävät talvehtineen loistavasti. Eli kaikki hyvin 😊


Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 2. huhtikuuta 2025

Perennojen pikkutaimet kasvaa nopeasti isoiksi

 
[Korpikangas Siemen-Frö mainos] Nämä keväällä myytävät perennojen pikkutaimet ovat edullisempia ja moni suosii niitä. Ensimmäistä kertaa pääsin kokeilemaan niitä viime vuonna ja suorastaan yllätyin niiden hyvästä kasvusta. Pikkutaimet saapuivat postiin toukokuun loppupuolella, niistä kuva postauksen lopussa. Istutin ne ensin taimiruukkuihin ja myöhemmin maahan. Taimet kasvoivat rehevästi kesän aikana ja vielä syyskuussa kukkivat upeasti. Ei siis ihme, että ne on niin suosittuja.

Loistosalvia kukki rehevästi syyskuun lopulla...

Tältä punertavakukkainen loistosalvia näytti vielä 24.9. ja sitä oli vain yksi taimi tässä. Eli kaikki nämä kukkatertut ja vielä taustalla näkyvät kukkimattomat versot ovat tästä samasta taimesta. Se kasvoi siis tosi rehevästi. 
Seassa kasvaa sitä ihanaa espanjanunikkoa, josta kirjoittelin aiemmin Haaste: Uusi mieleinen kasvi -postauksessa.

Taimet oli istutettu kukkapenkkiin kesäkuussa...

Istutin taimet kukkapenkkiin vasta 11.6., koska ei ollut kiire istuttamisessa. Tässä vaiheessa niissä oli jo kasvamassa kukkavarsia, kuten kuvasta näkyy.

Ja mikä tärkeää, pikkutaimet olivat alkaneet kasvattaa uusia juuria ruukuissa. Eli hyvä juurtenkasvu kertoo paljon taimien laadusta. Laadukkaat taimet kasvattavat hyvät juuret, eikä pelkästään versoja ja kukkia. Tämän kuvan otin 11.6., kun taimia istutettiin maahan, perhos- ja pörriäiskukkapenkkiin.

Taimet kasvoivat hetken ruukuissa...

Alla oleva kuva on otettu 27.5. eli noin pari viikkoa ennen maahan istuttamista. Silloin ne olivat vielä aika pieniä. Kaikkiaan nämä taimet saivat kasvaa ruukuissa lähes kolme viikkoa, ennen kuin niiden kasvupaikka oli valmis. Ne olisi voinut istuttaa aiemminkin maahan, mutta ruukkuihin istutettuna ei ollut kiirettä saada niitä lopulliselle paikalle.
Kuvassa valkoiset ovat viereisestä omenapuusta pudonneita kukkien terälehtiä.

Väliaikaisesti taimiruukkuihin...

Kun pikkutaimet saapuivat 21.5. Korpikangas Siemen-Fröltä, niin istutin ne heti tavallisiin taimiruukkuihin puutarhamultaan. Ruukut olivat sopivan kokoisia pienille taimille ja niiden kastelu oli myös helpompaa. Nimittäin liian isossa ruukussa multa herkästi pysyy liian märkänä, mistä kasvit voivat kärsiä. 
Koska taimet olivat eri lajikkeita, niin laitoin niille nimilaput ruukkuihin. 

Tältä salvialta en ottanut kellertäviä lehtiä heti pois. Otin ne vasta myöhemmin, kun sille oli kasvanut enemmän uusia lehtiä. Jotta taimien lehdet eivät näin kellastu valon puutteesta, taimet kannattaa hakea aina heti, kun ne ovat saapuneet postiin. 
Nämä olivat niin terhakoita taimia, että muutama kellertynyt lehti ei haitannut mitään. Kuten edellisistä kuvista hyvin näkee.

Taimilähetys kätevästi postipakettina...

Näin suloisen pieniä ne pikkutaimet olivat, kun hain paketin postista 21.5.. Kuvasta näkyy myös, miten hyvä juurten kasvu taimilla oli. Nämä Korpikangas Siemen-Frön pikkutaimet ovat pistokastaimia eli pieniin multapotteihin juurrutettuja pistokkaita.

Perennojen pikkutaimet oli pakattu tällaiseen muovirasiaan, joka kuvassa on avattuna. Näin kun taimet ovat muovinrasian sisällä, niin pienet juuripaakut eivät pääse kuivumaan matkalla. Se sekä taimien hyvä laatu on syynä, että pikkutaimet lähtivät heti juurtumaan niin hyvin.

Perennojen pikkutaimet Korpikangas Siemen-Föltä...

Nämä Korpikankaan perennojen pikkutaimet ovat siis pistokastaimia ja niitä on myynnissä keväisin. Tiettyjä perennalajikkeita lisätään ainoastaan pistokkaista, ei siis siemenistä. Siksi näiden pikkutaimien lajikevalikoima on mielenkiintoinen ja siellä on erikoisempiakin lajikkeita.
Korpikankaan Perennojen pikkutaimet -sivustolla kuvia niistä.

Vinkkejä pikkutaimien valintaan...

  • Perennat kannattaa aina valita kasvupaikan mukaan. Kuten esimerkiksi loistosalvia sopii hyvin aurinkoiselle paikalle ja läpäisevään maahan.
  • Pikkutaimissa on myös hyviä perhos- ja pörriäiskasveja, kuten mirrinminttu ja yrtti-iiso
  • Leikkokukkaviljelyyn sopii hyvin esim. leikkokärsämö ja morsiusharso
  • Maanpeiteperennoissa hyviä ovat hopeatäpläpeippi ja rönsyansikka
  • Perennojen pikkutaimissa on myös yrttejä, sillä ovathan ne perennamaisia eli monivuotisia ruohovartisia.
Pikkutaimet voi istuttaa suoraan kasvupaikalleen maahan tai ne voi istuttaa pariksi viikoksi taimiruukkuihin.

Nyt ensimmäisen talven jälkeen...

Eilen kävin tutkimassa, mitä perennoille kuuluu ja hyvältä näytti. Loistosalvioissa oli lehdet näkyvissä. Emme olleet syksyllä leikanneet niiden kukkavarsia, vaan annoimme niiden rauhassa lakastua. Ne näkyvät kuvassa vieläkin, sillä emme ole siistineet tätä kukkapenkkiä, koska on vasta huhtikuun alku ja ensi viikoksi on luvassa yöpakkasia.


Nyt tänä kesänä nämä taimet tulevat olemaan vielä isompia ja kukkimaan runsaammin. Aiemmin olen kertonutkin, että kohdan kukkapenkkiä on tarkoitus hieman laajentaa ja siinä samalla siirtää kasveja hiukan. Sen aika on vasta toukokuun alussa ja tietysti kuun mukaan.

Laitan kesällä näistä taimista ja tästä kohdasta ihan oman postauksen. Siis kesää odotellessa 😊
 

Puutarhaterveisin Sari