lauantai 31. joulukuuta 2016

Tammikuun ekat kylvöt, jee!

Blogiyhteistyö:Biolan
Onpa hassua tehdä tammikuun kylvöt jo näin joulukuun puolella. Pitkän pohdinnan jälkeen tämä päivä on yksi parhaimmista tammikuun kylvöpäivistä, kuun vaiheiden ja perinnetiedon mukaan.
HUOM. näin aikaisin kylvetään vain tosi pitkän esikasvatuksen vaativia kasveja!

Nyt kylvin näitä super ihania rimpsureunaisia orvokkeja, jotka kukkivat viime toukokuusta marraskuulle asti. Siemenpussin olin tietysti hankkinut jo syksyllä valmiiksi, viime keväästä viisastuneena 😉

Siemenet hajakylvönä:

Kipoksi valitaan puhdas astia ja mullaksi laadukasta kylvömultaa.
Ensin kastelin mullan kosteahkoksi ja sitten tasoitin sen pinnan pienellä pullolla. Siemenet ripottelin  mullan pinnalle noin puolen sentin välein ja lopuksi peitin siemenet mullalla. Sitten sumutin mullanpinnan kosteaksi, laitoin nimilapun päivämäärineen ja sujautin kylvöastian läpinäkyvään muovipussiin.

Siemenpussin ohjeet kannattaa aina lukea huolella. Näille rimpsureunaisille orvokeilla oli ohjeessa "itää n. 15-18 asteessa 14-21 vrk." Eli voi mennä lähemmäs kuukausi, ennen kuin siemenet lähtevät kasvuun.


Laadukas kylvömulta:

Siemenet kannattaa aina kylvää uuteen multaan, joka on rakenteeltaan ilmavaa ja niukkaravinteista.
Biolanin Kylvö- ja taimimullassa on lisäksi juurtumista ja kasvua edistävää mykorritsaa ja hyötymikrobeja. Tässä ammattitason luomu mullassa on kylvökset onnistuneet tosi hyvin.
Multa, jossa on näitä "eläviä" mykorritsoja ja hyötymikrobeja, kannattaa käyttää vuoden sisällä. Sitä vanhemmassa multapussissa mykorritsojen ja hyötymikrobien teho on heikentynyt selvästi.
Multapussi on hyvä aina sulkea tiiviisti ja säilyttää viileässä. Tämänkin pussin voisin viedä vaikka kylmään pihavarastoon odottamaan helmikuun kylvöjä.
Sain Kylvö- ja taimimullan Biolanilta, kiitos taas heille avusta!

Tammikuussa kylvettävät siemenet:

  • Jättiverbena
  • Orvokki kevätkukaksi
  • Pelargonit
  • Osa chileistä
  • Mansikat
Nämä voi myös kylvää helmikuussa, jolloin kukinta alkaa myöhemmin. 
Liian aikaisin ei kannata aloittaa esikasvatusta, koska pitkään sisällä pidettävät taimet kasvavat heikoiksi. Tässä vähän koetan hillitä teidän kylvöintoa... nyt on vasta vuodenvaihde!

Onneksi minulla on hyvin valoisa ikkunalauta, jossa vähän ikkunasta falskaa. Siinä voi kasvatella viileää kestäviä esikasvatettavia, mutta ei lämpöä rakastavia chilejä. Luonnonvalo riittää.

Jos on huonot kasvatustilat, on ehkä järkevämpää unohtaa esikasvatus. Tosin kylvöpuuhat on jo itsessään niin kivaa touhua, ettei haittaa vaikka taimista ei tulisikaan ihan priimaa.

Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:

Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta lisää Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. 

Hauskaa ja innostavaa uutta vuotta!

Terveisin Sari

Saapas nähdä, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan blogiin 😊
tiistai 13. joulukuuta 2016

Hyasintteja lasimaljoissa

Blogiyhteistyö. Huiskula
Hyasinteilla on kauniit valkeat juuret, ja näillä sinisillä hyasinteilla hienon tummat sipulit. Joten halusin ne nyt näkyviin. Ei auttanut muu, kuin pestä hyasintin juuret.


On muuten tosi komeat juuret. Nämä hyasintit ovat kotimaisia, viljelty Turussa Huiskulan Puutarhalla. Kiitos Huiskula hyasinteista!

 Otin kuvan heti, kun sain sipulit aseteltua maljoihin. Muutama juuri ei millään suostunut pysymään alhaalla. Illalla ne ovat jo niin "väsyneitä", että ne tottelee paremmin.

Lasimaljaan kannattaa laittaa vettä, sillä sipulikasvien kukinto vioittuu, jos kasvi kärsii kuivuudesta. Ja tietysti viileässä hyasintit kestävät pidempään. Toisaalta nämä ovat niin edullisia, että muutaman voi ostaa vaikka joka viikko :)

Samat hyasintit ennen juurien pesua... Musta trendikäs joulun väri, klik

Hauskaa joulun odotusta!

Terkuin Sari

Ps. Vauva-amarylliksessä on nyt eka nuppu, jee!

keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Merilevää sisäkukille

Blogiyhteistyö: Biolan

Aina näin talviaikaan kastelen sisäkukat merilevävedellä. Eli laitan merileväuutetta kasteluveteen jokaisella kastelukerralla, yleensä marras-tammikuun ajan. Sitä vettä annan sitten kaikille kasveille.

 Pelargonit erityisesti pitävät merilevävedestä. Tämäkin iso australianvillipelargoni kasvattaa edelleen lehtiä. Tosin talvinen hämäryys tekee lehdistä pieniä. Tärkeintä onkin, että se säilyy hengissä kevääseen :)

Jopa joulukukat saavat merilevää. Tässä sipulista kasvatettu upea amaryllis `Nymph` tänään kuvattuna.

Miksi merilevää sisäkukille:

  • siinä olevat aineet auttavat kasvia kestämään hetkellisesti huonoja kasvuoloja
  • vahvistaa juuristoa
  • vahvistaa lehtiä ja kukkia
  • auttaa ravinteiden otossa
  • siinä on hivenravinteita ja mm. aminohappoja
Eli merilevää kannattaisi käyttää myös kesälläkin :)
Biolan Merileväuute on luomua, joten se sopii myös syötäville kasveille kuten chilille.

Olen saanut Biolan Merileväuutteen Biolanilta blogijuttujen tekoon. Kiitos taas avusta!

Terkuin Sari

torstai 1. joulukuuta 2016

Joulukukka-aamiaisella


Olipa huikeaa aloittaa päivä joulukukka-aamiaisella! Sai syödä rauhassa huippu ihania herkkuja, ja ihastella trendikkäitä joulukukka-asetelmia. Eikä ollut kiirettä mihinkään :)

Paikkana oli Roots Helsinki.

Joulukukka-aamiaisen kukka-asetelmat oli loihtinut bloggaaja Viena K.
Aamiaisen tarjosi Kauppapuutarhaliitto ja joulukukat olivat tietysti kotimaisia #kauniistikotimainen.


Jouluterveisin Sari