perjantai 29. tammikuuta 2010

Kermaisia tulppaaneja nipullinen

Ihania vaaleankeltaisia, siis kermaisia, leikkotulppaaneja ostin pienen nipullisen, ihan marketista. Olin pitkästä aikaa viikolla enemmän kotona, joten oli kiva tuoda keväinen tuulahdus kotiin : )
Seuraavana päivänä kukat olivat enemmän jo auki. Kuten kuvasta näkyy, kukka on kerrottu.

Rakastan tulppaaneja .....

Kukka tuoksuu jännästi sitruunaiselta !

Keltaista seinää vasten nämä tulppaanit näyttävät paljon vaaleammilta...

Leikkotulppaanien hoitona on veden vaihtaminen päivittäin. Kylmää vettä laitetaan mahdollisimman vähän, kuitenkin niin, ettei vesi pääse loppumaan. Jos laittaa liian paljon vettä maljakkoon, ne kuulemma kasvattavat vartta pitkäksi. En ole koskaan kokeillut, onko tuo totta ; )

Tulppaaneja ei kannata säilyttää auringossa tai patterin vieressä, koska silloin ne aukeavat ja lakastuvat nopeasti.Yöksi ne on hyvä siirtää viileään, niin kestävät pidempään. Jääkaappi käy hyvin tähän, jos sinne vain mahtuu : )

keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Siemenhinnastot, lisää unikoita...

Siemenhinnastoja on tullut luettua jo monta viikkoa ja nyt alkaa olla listattuna tilattavat siemenet : )


Itse pidän eniten Korpikangas Siemen-Frön hinnastosta, sillä siinä on hyvät kuvat. Näkee heti minkä värinen kukka on. Aion siis tilata vain kukkien siemeniä...
Mikä on sinun suosikkisi siemenhinnastoista ?
Vai oletko tilanut siemenet suoraan ulkomaisilta siemenmyyjiltä ? Itse olen vähän arastellut niitä, ehkä turhaan ; )

Listallani on silkkiunikkoa ja pioniunikkoa, kummatkin ovat yksivuotisia.
Kuvasin kesällä unikkopeltoa, jossa oli juuri yksivuotista unikkoa.. niin kaunista : )

Alakuvan idänunikko on yksi suosikeistani. Sitä aion tilata valkoisena, tai sitten ostan pari tainta taimimyymälästä.

Tässä idänunikkoa vaaleanpunaisena. Yläkulmassa on kerrottu idänunikko.
Listallani on vielä muitakin lajeja, kuten voimakkaasti tuoksuvaa tuoksuhernettä...

perjantai 22. tammikuuta 2010

Puutarhasuunnittelu osa 4 - Lapset

Miten lapset otetaan huomioon puutarhan suunnittelussa? Esimerkiksi suunnittelemalla puutarhaa yhdessä lasten kanssa 😊
Todennäköisesti toivelistalla on pelikenttä eli nurmikko, jossa voi pelata jalkapalloa, sulkista.... törmäämättä puihin tai valaisintolppiin.

Ehkä toiveena on myös hiekkalaatikko tai kuten asuntomessuilta otetussa kuvassa, hiekkakasa, joka on ympäröity kivillä. Kivet jakavat kuitenkin aikuisten mielipiteitä turvallisuudesta.

Keinu voisi myös olla kiva. Se kiinnitetään hyvin maahan ja keinun alla ei saa olla kiviä, laattoja tai muuta, mihin voi satuttaa itsensä.
On paljon muitakin leikkivälineitä, joita voi hankkia pihalle. Niiden turvallisuus on asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, kuten trampoliinissa.

Usein lapsia houkuttaa kivet, ja niiden ympärille kehkeytyy kivoja leikkejä.

Lapsilla voi olla toiveena myös oma kasvimaa.. se voi olla silloin ihan pieni 😊
Lisäksi me aikuiset huolehdimme siitä, että piha on lapsille turvallinen. Vaarallisen myrkyllisiä kasveja ei sijoiteta lasten leikkien läheisyyteen, veteen putoaminen on estetty jne...

keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Kuukalenteri ja kuukirjat

Joskus aikaisemmin, joku kyseli, mistä löytää kuun vaiheiden mukaan katsottuna oikeat ajankohdat eri töille. No tietysti Kuukalenterista : )

Wanhan ajan Kuukalenteri

Yläkuu -kustannuksen Kuukakalenterissa on selkeästi merkein merkitty eri kuun vaiheet ja mitä töitä ja puuhia silloin on perinteisesti tehty.
Jos kuun vaikutus puutarhassa tai muussa elämässä kiinnostaa enemmän, aiheesta on myös hyviä kirjoja. Niitä saa tilattua suoraan Yläkuu -kustannukselta. Wanhan ajan Kuukalenteri on myynnissä Puutarha Studion pienessä nettikaupassa, klik.

Kuun mukaan kastelulla kirvat pois

Itse olen saanut kirvat häviämään lankaköynnöksestä oikealla kastelupäivän valinnalla, kuten olen aiemmin kertonutkin. Mullanvaihdon olen jo pitkään tehnyt kuun vaiheita seuraten. Keväällä aion testata tietoa rikkaruohojen kitkemisessä. Nämä kokeilut ovat olleet mielenkiintoisia ja yllättävän onnistuneita.
Tuohon sivupalkkiin olen koonnut mm. lähiajan hyvät kastelupäivät. Ja onhan siinä näkyvissä kuun vaihekin juuri nyt : )
.
Puutartarhasuunnittelu -sarja jatkuu ensi postauksessa... On jo tässä itselläkin niin kevään suunnitelmat vauhdissa : )

maanantai 18. tammikuuta 2010

Hurmaava hortensia

En voinut vastustaa tätä hurmaajaa... vielä kun valkoiset krysanteemitkin olivat jo lakastuneet tältä hyllytasolta...


Sen sininen sävy on aivan ihana...


Nuppuvaihekin miellyttää minua suuresti : ) Hortensiaa on tietysti myös valkokukallisena ja vaaleanpunaisena, sekä näiden värien muunnoksina. Nyt kukkakaupassa oli tätä väriä.

Hortensian hoito-ohjeet:

Hortensian hoito vaatii huolellisuutta kastelun suhteen. Se ei pidä kuivumisesta, vaan silloin se kuivattaa nuput hyvin herkästi. Hortensia on kaiken lisäksi hieman juoppo, veden suhteen ; )
Elikä kastelen tuota päivittäin, laittamalla aluslautaselle vettä. Itse asiassa aluslautanen on oikeammin pieni kippo. Kaadan hetken päästä ylimääräisen veden pois, jottei sen herkät juuret mätäne.
Parhaiten hortensia viihtyy puolivarjossa ja normaalissa huoneenlämmössä, muttei patterin vieressä. Tietysti viileä huonekin sille sopii.
Ja kesäksi sen voi viedä ulos puolivarjoon : )
.
.

Amaryllis tänään

Alla on kuva amarylliksestäni tänään. Viimeinen kukkavana kukkii ja vanhat kukkavanat ovat hauskasti taipuneet alas. Leikkaan ne poikki vasta kuivina. Sen lehdistökin on kaunis.

Aurinkoista viikkoa !

perjantai 15. tammikuuta 2010

Nettisivut ja sitten mullan vaihtoon

Minulla kävi tässä vuodenvaihteessa niin, että nettisivuni hävisivät bittiavaruuteen : / Harmien harmi...
Neiti Sievänen riensi heti apuun ja pelasti tilanteen : )
Sivut ovat nyt auki katsottavissa tästä. Niitä rakennetaan vielä edelleen. Puutarhan vuosi -sivua vielä mietin... mitä sinne voisi laittaa, mikä olisi tärkeää sivuilla kävijöille. Myös linkkejä olemme sinne ajatelleet, mutta nekin ovat edelleen mietinnässä...
Olisin erittäin kiitollinen kommenteistanne ja vinkeistä, vaikka Ota yhteyttä sivun kautta eli sähköpostitse tai tänne...

Voiko olla hauskempaa yrityksen nimeä kuin Neiti Sievänen : )
Kun sivut ovat valmiit, pääsekin jo mullan vaihtoon... Tämä kirjavalehtisen pelargonin versot ovat yli puolimetriä korkeat, oikea hujoppi. On talvehtinut hyvin 17 asteisen huoneen ikkunalla.

Samassa paikassa on ollut myös tämä. Kärsii aivan selvästi valon puutteesta. Otin ne pöydälle kuvattavaksi...

Tälläinen se oli kesällä. Auringossa lehtiin tulee viinipunainen keskusta.

Kuun vaiheet ja mullanvaihto

Perinnetiedon mukaan paras mullanvaihto on kasvavan kuun aikaan helmi- tai maaliskuussa. Tänä vuonna kasvava kuu on 15.-27.2.2010 ja 16. -29. 3. Erittäin hyvä mullanvaihtoaika on myös neitsytpäivät eli 1. ja 2.2. sekä 1. ja 2.3.
Itse aion vaihtaa mullat helmikuun neitsytpäivinä kasveille, jotka jo kasvavat uutta. Eli juuri noille sisällä kasvaneille pelargoneille. Silloin on myös hyvä ottaa niistä pistokkaita.
Vielä levossa oleville sopii vähän myöhäisempi ajankohta. Siitä postaan myöhemmin lisää...
Ja kaikille ei tarvitse vaihtaa multaa joka vuosi, onneksi. Olis aika urakka ; )

keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Valkoiset krysanteemit

Ostin tällä kertaa yhden krysanteemin oksan ja leikkasin kukat irti pienellä varrella ....


Laitoin sitten ne pieniin maljakoihin. Itse asiassa maljakot ovat vanhoja diafilmipurkkeja ; )
Kukkavirkistettä sekoitin veteen pienessä kannussa, ohjeen mukaan. Kannusta virkistevettä oli helpompi kataa näihin maljakoihin. Krysanteemilla kannattaa ehdottomasti käyttää kukkavirkistettä vedessä.
Olen nyt lisännyt virkistevettä, kun ovat niin kovin juoneet sitä...

Kuvaan pääsi myös tuo ihana kerrottu amaryllis. Se teki uuden kukkavarren, joka on vielä nupussa.
Nämä kuvat otin alku kuusta.... ja nyt ensimmäiset krysanteemit ovat menneet huonoksi. Eli on kulunut kaksi viikkoa siitä, kun ostin ne. Ovat siis tosi kestäviä : )

maanantai 11. tammikuuta 2010

Isoja puita ja pieni halo

Kyllä isot puut ovat kauniita, myös näin talvella. Keskellä kuvaa on erilaisia kuusia. Yksi näyttää olevan monilatvainen tai nyt jo voisi sanoa, että monirunkoinen.


Aukealla paikalla vaahterasta kasvaa todella kauniin muotoinen puu. Tämä vaahtera ei ole korkea eikä runko kovin paksu, koska sen kasvupaikka näyttää olevan hyvin hankala. Juurille on vähän multaa, taitaa suurin osa juurista olla teiden sorastuksissa...
Toisella puolella kun on kävelytie ja toisella ajotie.

Tässä kuvassa on ehkä leppiä tai haapoja, tai kumpiakin. En käynyt lähempää katsomassa. Pidän paljon tästä ryhmästä. Se on kaunis.


Löydätkö tästä tammen ? No, se on tietenkin tuo, jolla on pitkät oksat melkein vaakatasossa. Tämä yksilö on hyvin leveä ja korkea, niin korkea ettei mahtunut kuvaan tämän enempää 😊

Pieni halo

Sateenkaarimainen valoilmiö taitaa olla halo. Aurinko jäi kuvan oikean ylälaidan ulkopuolelle... Enpä ole ennen nähnyt moista.
Isot puut ovat upeita maisemassa. Onnellisia ne, joiden pihalla sellainen kasvaa. Tosin, vaatii usein vähän isomman pihan.

perjantai 8. tammikuuta 2010

Jouluruusu voi vähän huonosti ; )

Tosi fiksuna unohdin ottaa jouluruusun parvekkeelta, kun pakkaset alkoivat silloin joulukuun alussa. Kun sitten illalla tulin kotiin, oli parvekkeella jo 9 astetta pakkasta. Jouluruusun lehdet ja kukat vähän paleltuivat.
Nyt olen pitänyt sitä viileässä huoneesssa ja lehdet menevät koko ajan vain huonomman näköisiksi. Mutta ei hätää !

Lehtien tyveltä pukkaa uusia nuppuja....


ja uusia lehtiä. Jos katsot tarkasti tätä kuvaa, huomaat nuo uudet alut, palleroiset, vanhojen lehtien tyvillä.


En ole leikannut vioittuneita lehtiä, sillä niiden varret näyttävät hyviltä ja toimivat elinvoiman yms. siirtäjinä juuriin.
Jouluruusu kannattaa aina säilyttää ja istuttaa sitten keväällä puutarhaan, vaikka se näyttäisi kuolleelta. Tietysti sitä täytyy hieman kastella.
Tästä näet, miltä se näytti joulukuun alussa ja nyt se näyttää tältä.
Toisenlaisen jouluruusun näet tästä.

Ohjeita löytyy Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksessa.


On tullut selattua siemenluetteloita joka päivä : ) Taidan hankkia lemmikin siemeniä. Sitä kasvaa kyllä jo pihalla, mutta haluan sitä enemmän, tosi paljon ! On se niin ihana : )

keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Puutarhakurssit ovat taas alkamassa....

Ajattelin muistuttaa noista puutarhakursseista täällä, kun nettisivuni ovat vielä epäkunnossa.
Espoon kaupungin työväenopistossa kursseille ilmoittautumiset ovat alkaneet eli kannattaa ilmoittautua heti miten ! Laitoin tuohon sivupalkkiin luettelon kursseista, joita pidän. Siihen tulee vielä lisää kursseja muualle ....
Tänään aamulla katselin ikkunasta lintulaudalle, näitä isoja lintuja. Harakan siiven takaa näkyy lintulauta vähän heilahtaneena vinoon. Sen siivet tuli kuvaan hauskasti levälleen...

Aamuisin lumessa on aina uusia jälkiä. Tässäkin on mennyt monenlaista vipeltäjää. Siitä tulikin mieleeni, että nyt kun on näin paljon lunta, onhan hedelmäpuut suojattu hyvin rusakoilta ! Verkon tulee olla korkea, riippuen lumen korkeudesta. Rusakko on iso eläin ja kun se nousee takajaloilleen se ylettyy syömään yllättävän korkealta.

Verkon ehtii laittaa vieläkin tai rungot voi kääriä jollain, etteivät rusakon hampaat pääse tekemään tuhoja, kuten alakuvassa.
Muovispiraali kuvassa on myyriä vastaan. Sen lisäksi olisi kannattanut laittaa noin 1,5 m korkea verkko koko puun ympärille. Tämä puu kuoli lopulta... ja toimii nyt tässä varoittavana esimerkkinä ; )
Hyvää loppiaista !

sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Amarylliksen säilyttäminen ja hoito

Amarylliksen säilyttämistä ja kukittamista ensi jouluksi kannattaa aina kokeilla.
Onnistumiseen vaaditaan tietoa, tai hyvää tuuria 😉
Lehdet "keräävät" ravinteita sipuliin ja tärkeää onkin saada sipuli kasvamaan isoksi, kukkimisen jälkeen.


Amarylliksen hoito-ohjeet:

Kukkiva amaryllis:

Kukkivaa amaryllistä kastellaan kohtuudella ja mullan pinta pitää kuivahtaa, ennen kastelua. Parasta on kastella lautasen kautta.
Liian pimeässä tai liian märässä mullassa kukkavarsi voi kasvaa korkeaksi. Pitkä varsi ja raskaat kukat voivat kaataa helposti koko kasvin nurin. Tällöin amaryllis kannattaa laittaa painavaan suojaruukkuun ja tarvittaessa tukea kukkavanaa tukikepillä.
Kukinta kestää pidempään, jos amaryllis on viileähkössä huoneenlämmössä. Patterin tai takkatulen vieressä kukat lakastuvat nopeasti.

Kukinnan jälkeen:

Kukinnan jälkeen amaryllistä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Multa ei saa olla liian märkää, vaan mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa. Sipulin päälle ei saa kaataa vettä, se ei pidä siitä! Kasvia pidetään valoisalla paikalla.

Kesällä:

Kesällä amarylliksen voi siirtää ulos aurinkoon/puolivarjoon ja huolehtia kastelusta ja lannoituksesta. Tai antaa sen olla valoisalla ikkunalla tai parvekkeella. Lannoitus on tärkeä muistaa!

Elokuussa:

Elokuussa lopetetaan lannoitus ja kasteluakin vähennetään reippaasti. Muista ottaa amaryllis sisälle, ennen pakkasia!

Syys(-lokakuussa):

Syys(-lokakuussa) kastelu lopetetaan kokonaan. Lehdet alkavat kellastua ja amaryllis siirtyy tärkeään lepotilaan. Lepotila kestää kuukausia, jopa 3 kuukautta. Kuivuneet lehdet voi katkoa pois. Amaryllisruukku säilytetään lepäämässä noin 17 asteessa  tai viileämmässäkin. Liian kylmässä se menettää kukintahalun ja liian lämpimässä sipuli nahistuu.

Punainen amaryllikseni kukkii kohta kolmannella kukkavarrellaan. Siinä on tosi pitkät lehdet. Eli nyt jatkan kastelua ja lannoitusta... noin upeat lehdet lupaavat isoa sipulia : )

Tällainen se oli marraskuun lopulla.

Joulu-helmikuussa:

Joulu-helmikuussa, kun sipuli alkaa työntää vihreää alkua, on aika istuttaa se uudelleen, juuria varoen. Ja tietysti kuun mukaan ajoittaen. Sipulin kuivaa kuorta ei saa kuoria pois eli uudelleen istutus tehdään hyvin varovasti. Sipulin yläosa jää edelleen näkyviin. Lopuksi kastellaan hieman.
Kun kukkavarsi on noin 10 cm pitkä, amaryllistä aletaan kastella ja lannoittaa vähän enemmän, esim kerran viikossa lautasen kautta. Jos kastelee suoraan multaan, on hyvä varoa sipulia. Liiasta kastelusta kukkavarsi vain turhaan pitenee, mutta toisaalta jos ei kastele tarpeeksi, voivat nuput kuivua. Eli jotain siltä väliltä.
Tärkeää on pitää kukkavartta kasvattava amaryllis hyvin valoisalla ikkunalla.
Istutuksesta kukkimiseen menee 6-10 viikkoa. Eli nämä komeat amaryllikset käyttäytyvät hyvin yksilöllisesti 😊

HUOM! -  Alla oleva sipuli on vielä lepotilassa, eli odotellaan vihreiden alkujen kasvua. Jos vihreää ei ala näkyä, niin istutan sipulin siitä huolimatta uudelleen ja aloitan varovaisen kastelun. Nimittäin osa sipuleista herää lepokaudesta vasta kastelulla.
Oletko saanut amarylliksesi uudelleen kukkimaan ? Vai onko sipuli työntänyt vain lehtiä ? Olisi kiva kuulla miten ne ovat käyttäytyneet...

Ostetun sipulin kasvatusohjeet...

Jos ostat sipulin ja kasvatat siitä kukkivan joulukukan, niin ohjeet löytyvät Eka amarylliksen sipuli istutettu -postauksesta.

UUTA Amarylliksen hoito kuun mukaan...

Miten nämä eri amarylliksen hoitotoimet tehdään kuun mukaan, siitä löydät tarkempaa tietoa uudelta verkkokurssilta Huonekasvien hoito kuun mukaan. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.


Puutarhaterveisin Sari