Amarylliksen säilyttämistä ja kukittamista ensi jouluksi kannattaa aina kokeilla.
Onnistumiseen vaaditaan tietoa, tai hyvää tuuria 😉
Lehdet "keräävät" ravinteita sipuliin ja tärkeää onkin saada sipuli kasvamaan isoksi, kukkimisen jälkeen.
Amarylliksen hoito-ohjeet:
Kukkiva amaryllis:
Kukkivaa amaryllistä kastellaan kohtuudella ja mullan pinta pitää kuivahtaa, ennen kastelua. Parasta on kastella lautasen kautta.
Liian pimeässä tai liian märässä mullassa kukkavarsi voi kasvaa korkeaksi. Pitkä varsi ja raskaat kukat voivat kaataa helposti koko kasvin nurin. Tällöin amaryllis kannattaa laittaa painavaan suojaruukkuun ja tarvittaessa tukea kukkavanaa tukikepillä.
Kukinta kestää pidempään, jos amaryllis on viileähkössä huoneenlämmössä. Patterin tai takkatulen vieressä kukat lakastuvat nopeasti.
Kukinnan jälkeen:
Kukinnan jälkeen amaryllistä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Multa ei saa olla liian märkää, vaan mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa. Sipulin päälle ei saa kaataa vettä, se ei pidä siitä! Kasvia pidetään valoisalla paikalla.
Kesällä:
Kesällä amarylliksen voi siirtää ulos aurinkoon/puolivarjoon ja huolehtia kastelusta ja lannoituksesta. Tai antaa sen olla valoisalla ikkunalla tai parvekkeella. Lannoitus on tärkeä muistaa!
Elokuussa:
Elokuussa lopetetaan lannoitus ja kasteluakin vähennetään reippaasti. Muista ottaa amaryllis sisälle, ennen pakkasia!
Syys(-lokakuussa):
Syys(-lokakuussa) kastelu lopetetaan kokonaan. Lehdet alkavat kellastua ja amaryllis siirtyy tärkeään lepotilaan.
Lepotila kestää kuukausia, jopa 3 kuukautta. Kuivuneet lehdet voi katkoa pois. Amaryllisruukku säilytetään lepäämässä noin 17 asteessa tai viileämmässäkin. Liian kylmässä se menettää kukintahalun ja liian lämpimässä sipuli nahistuu.
Punainen amaryllikseni kukkii kohta kolmannella kukkavarrellaan. Siinä on tosi pitkät lehdet. Eli nyt jatkan kastelua ja lannoitusta... noin upeat lehdet lupaavat isoa sipulia : )
Tällainen se oli marraskuun lopulla.
Joulu-helmikuussa:
Joulu-helmikuussa, kun sipuli alkaa työntää vihreää alkua, on aika istuttaa se uudelleen, juuria varoen. Ja tietysti
kuun mukaan ajoittaen. Sipulin kuivaa kuorta ei saa kuoria pois eli uudelleen istutus tehdään hyvin varovasti. Sipulin yläosa jää edelleen näkyviin. Lopuksi kastellaan hieman.
Kun kukkavarsi on noin 10 cm pitkä, amaryllistä aletaan kastella ja lannoittaa vähän enemmän, esim kerran viikossa lautasen kautta. Jos kastelee suoraan multaan, on hyvä varoa sipulia. Liiasta kastelusta kukkavarsi vain turhaan pitenee, mutta toisaalta jos ei kastele tarpeeksi, voivat nuput kuivua. Eli jotain siltä väliltä.
Tärkeää on pitää kukkavartta kasvattava amaryllis hyvin valoisalla ikkunalla.
Istutuksesta kukkimiseen menee 6-10 viikkoa. Eli nämä komeat amaryllikset käyttäytyvät hyvin yksilöllisesti 😊
HUOM! - Alla oleva sipuli on vielä lepotilassa, eli odotellaan vihreiden alkujen kasvua. Jos vihreää ei ala näkyä, niin istutan sipulin siitä huolimatta uudelleen ja aloitan varovaisen kastelun. Nimittäin osa sipuleista herää lepokaudesta vasta kastelulla.
Oletko saanut amarylliksesi uudelleen kukkimaan ? Vai onko sipuli työntänyt vain lehtiä ? Olisi kiva kuulla miten ne ovat käyttäytyneet...
Ostetun sipulin kasvatusohjeet...
UUTA Amarylliksen hoito kuun mukaan...
Miten nämä eri amarylliksen hoitotoimet tehdään kuun mukaan, siitä löydät tarkempaa tietoa uudelta verkkokurssilta
Huonekasvien hoito kuun mukaan. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.
Puutarhaterveisin Sari