perjantai 8. tammikuuta 2010

Jouluruusu voi vähän huonosti ; )

Tosi fiksuna unohdin ottaa jouluruusun parvekkeelta, kun pakkaset alkoivat silloin joulukuun alussa. Kun sitten illalla tulin kotiin, oli parvekkeella jo 9 astetta pakkasta. Jouluruusun lehdet ja kukat vähän paleltuivat.
Nyt olen pitänyt sitä viileässä huoneesssa ja lehdet menevät koko ajan vain huonomman näköisiksi. Mutta ei hätää !

Lehtien tyveltä pukkaa uusia nuppuja....


ja uusia lehtiä. Jos katsot tarkasti tätä kuvaa, huomaat nuo uudet alut, palleroiset, vanhojen lehtien tyvillä.


En ole leikannut vioittuneita lehtiä, sillä niiden varret näyttävät hyviltä ja toimivat elinvoiman yms. siirtäjinä juuriin.
Jouluruusu kannattaa aina säilyttää ja istuttaa sitten keväällä puutarhaan, vaikka se näyttäisi kuolleelta. Tietysti sitä täytyy hieman kastella.
Tästä näet, miltä se näytti joulukuun alussa ja nyt se näyttää tältä.
Toisenlaisen jouluruusun näet tästä.

Ohjeita löytyy Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksessa.


On tullut selattua siemenluetteloita joka päivä : ) Taidan hankkia lemmikin siemeniä. Sitä kasvaa kyllä jo pihalla, mutta haluan sitä enemmän, tosi paljon ! On se niin ihana : )

16 kommenttia:

 1. Lemmikki kuuluu myös mun suosikkeihin, sitä kun kasvoi aina isoäidin pihalla <3 Mulla on kanssa suuret suunnitelmat parvekepuutarhan suhteen ;)

  Tänään löysin kodin ykkösestä vitosella nuukahtaneita jouluruusuja, jos olisi kunnon oma piha, olisin ostanut! Sitä silmällä pitäen että ne olisi saanut sinne istuttaa sitten...

  VastaaPoista
 2. Jouluruusu vihaa minua! Se kuolee heti aina kolmantena päivänä, mutta amaryllisten kanssa tulee olemaan toisin. Otin tämän blogin ohjeista tarkan vaarin!

  Jos haluatte nähdä todellisen lemmikkipihan, laittakaa mulla hakukoneeseen ihan mitä tahansa forget-me-not -polku, forget-me-not -puisto, lemmikeitä mongolianvaahterametsikössä etc. Siellä on lemmikeitä. Vei 15 vuotta tajuta, miten lemmikin saa valloittamaan kaiken. Yhtään taimea en ole ostanut! Pesufatillisia olen lahjoittanut ja antanut saman ohjeen. Lemmmikkikuviini on pyydetty lainauslupaa sinne ja tänne. Ilolla jaan lemmikki-iloani. Rilken runojen suomentajan Eve Rehnin kotisivuilla taitaa olla jännin lemmikkikuvani eli www.evekuismin.net ja sieltä vain etsimään.

  VastaaPoista
 3. Onpas helpottavaa kuulla, että ammattilaisellekin sattuu joskus noin! Tosin sinä reippaana tyttönä jo pelastit ruusun.
  Lemmikki on ihana. Meillä kasvaa viinimarjapensaiden alla ja seinän vierustalla..

  VastaaPoista
 4. Toivoa useinkin on kuten sinun ruusullasi. Meillä lemmikit levinneet ja pidän niistä paljon.

  VastaaPoista
 5. Meinasin kirjoittaa sinulle,että ei hätää,kyllä se toipuu, ennuinkuin luin, että näin oli ilokseni käynytkin..ihanaa!
  Olen mielissäni kanssasi, kuuluu lempikukkiini.
  Samoin kuin lemmikkikin, jolla on kaunis nimikin.
  On mukavaa mitä odottaa...

  VastaaPoista
 6. Jouluruusu on sitten kaunis kukka. Ja lemmikki on aivan ihana <3 Toivottavasti sitä löytyy tältä pihalta...
  Hyv

  VastaaPoista
 7. Minäkin olen viettänyt jo muutaman tovin siemenluettoloiden ääressä. Ja lemmikeistä mietein valkoista, vaaleansinistä meiltä jo löytyykin.

  VastaaPoista
 8. Jouluruusu ja lemmikki ovat minun suosikkeja. Lemmikkejä pitää olla pihalla paljon.

  Mukavaa viikonloppua!
  ^_^Piitis

  VastaaPoista
 9. Kasvit ovat kyllä tosi sitkeitä. Ja niin pitää olla kyllä meidän ihmistenkin että täällä pohjolassa hengissä pysytään.

  Lemmikit on kivan värisiä, ei luonnossa taida olla muita ihan noin taivaansinisiä ^^.

  VastaaPoista
 10. Kauniita molemmat, lemmikki ja jouluruusu!
  Lemmikeistä tuli lapsuus mieleen. Meillä oli paljon lemmikkiä. Omalla pihalla sitä ei ole mutta nyt alkoi tehdä mieli niitä tuohon omaan pihaankin!:)

  VastaaPoista
 11. Kaunis tuo lemmikki, sitä kasvaa myös minun puutarhasani pienin määrin..

  VastaaPoista
 12. Ennen joulua ostamani jouluruusu alkoi kuivattamaan lehtiä melko pian, mutta muistin ohjeesi joulukalenteristasi, nyt siinä on pieniä lehden alkuja:) Keväällä sitten pääsee puutarhaan.

  Lemmikit ovat ihania, meilläkin on niitä jonkin verran.

  VastaaPoista
 13. Kukkahattuneiti - tuolla hinnalla olisikin kannattanut ostaa jouluruusut. Keväällä ne maksavat aika paljon taimimyymälässä ja ovat vielä pienikokoisia taimia...
  Kohta pääseekin laittamaan parvekkeelle sipulikukkia....

  Leena Lumi - jouluruusu ei pysy kauniina liian lämpimässä sisäilmassa tai takan vieressä... Pidän tuota omaan kirjastohuoneessa, jossa on 17 astetta.
  Upeat lemmikkikuvat pihastasi, vau!!

  Elisa - ammattilaisetkin ovat vain ihmisiä ; ) Unohtavat ja eivät tule ajatelleeksi aina kaikkea...
  Lemmikit ovat ihania ja leviävät itse niin hyvin siemenistä : )

  tia - toivoa on aina, onneksi : ) Jouluruusu on niin sitkeä, että se selviää, kunhan multa ei ole kuivunut ihan rutikuivaksi. Lemmikki on ihanan huoleton kasvi..

  Sirkka - muistan kyllä pihasi upeat kuvat lemmikkiaikaan. Näytti niin kauniilta...
  Nyt vähän jännittää, miten pihan jouluruusut selviävät tästä talvesta, kun pakkaset alkoivat ennen lumen tuloa... saas nähdä : )

  Mari - juu, pihanne on aivan ihanteellinen lemmikkipihaksi. Se kun leviää siemenestä, ei rumentuvia versoja kannata kitkeä ennen kuin siemenet ovat tippuneet maahan. Pienillä pihoilla herkästi haluaa siistiä rumat pois, mutta suuremmalla pihalla tätä intoa harvoin löytyy ; )

  pioni - meillä on myös vähän vaaleanpunaista, jonka kylvin ajat sitten. Tuota valkoista olen monesti ajatellut, mutta kuulin siemenmyyjältä, että ajan saatossa valkoinen häviää, jos pihalla on sinisiä. Taidan kuitenkin kokeilla valkoistakin : )

  piitis - olen aivan samaa mieltä, että lemmikki näyttää sanoin kuvaamattoman upealta, kun sitä on paljon. Ja meillä sitä on vain muutamassa kohdassa pihaa... eli lisää pitää saada : )
  Mukavaa viikonloppua sinullekin !

  tuuluska - totta, onneksi olemme sitkeää sakkia, niin ihmiset kuin kasvitkin : )
  Hyvin harvassa kestävässä pihakasvissa on tuota sävyä...

  Susanne - lemmikki on kaunis. Siitä on vain hyvä muistaa sellainen piirre, että kukkimisen jälkeen se kuivuu ja näyttää vähemmän kauniilta. Pitää kuitenkin malttaa, ennen kuin siivoa mustuneet varret pois. Eli sopivassa paikassa kauempana tämä vaihe ei näy, mutta oven vieressä se näkyisi ; )

  RANTAPUIKKO - no, jos sitä kasvaa jo vähän, niin tulevaisuudessa sitä kasvaa paljon ; ) Se kun leviää ihanasti siemestä...

  Sussi - olipa hyvä, että luit ohjeen joulukalenteristani, niin et vahingossa heittänyt pois koko jouluruusua : ) Nämä jouluna myytävät jouluruusut ovat aika isoja ja vahvoja taimia puutarhaan : )

  VastaaPoista
 14. No onpas se sinnikäs kun uutta alkua pukkaa!;)

  Lemmikit ovat kauniita omassa ryhmässään erillään muista.Minä kun laitoin kukkapenkkiin muiden sekaan niin meinasi valloittaa koko penkin!:)Jos olisi iso piha,niin laittaisin sitä paallljooon johonkin peitekasviksi!

  Ja kiitos vastauksesta blogiini!:)Taidanpas kokeilla laittaa esikon kesällä kukkapenkkiin!

  VastaaPoista
 15. sarppa - ole hyvä : ) Lemmikki leviää nopeasti siemenistä ja kukkimisen jälkeen kuihtuu.... Siksi en minäkään laittaisi sitä ihan joka kukkapenkkiin.
  Meillä sitä on kohdassa, joka villin ja hoidetun kukkapenkin välimuoto : )

  VastaaPoista
 16. Taivaanisällä oli taivaass pieniä enkeleitä ja he tahtoivat lentää katsomaan maan lapsia. Ehdoksi Taivaanisä sanoi ettei maan lasten kanssa olla missään tekemisessä.
  Laenkelit kuitenkin leikkivät maan lasten kanssa ja rangaistus oli että enkelien pitää levittää lemmikin siemeniä ympäri maailmaa.

  VastaaPoista